Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εισφορές που εξαερώνουν συντάξεις!

Γρά­φει ο Γιώρ­γος Μου­σγάς //

Οι χαμη­λο­συ­ντα­ξιού­χοι που ανα­ζή­τη­σαν μια ευκαι­ρια­κή απα­σχό­λη­ση για να ανα­πλη­ρώ­σουν τις κατα­κρε­ουρ­γη­μέ­νες συντά­ξεις τους θα τοπο­θε­τη­θούν ξανά στη λαι­μη­τό­μο του «νόμου Κατρού­γκα­λου», που θα τους κόψει σχε­δόν τα μισά εισο­δή­μα­τα μετά την 1η Φλε­βά­ρη 2019!!

Στις 28.12.2018 ο υφυ­πουρ­γός Εργα­σί­ας Τάσος Πετρό­που­λος υπέ­γρα­ψε την από­φα­ση για την «κατα­βο­λή ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών στον ΕΦΚΑ προ­σώ­πων που αμεί­βο­νται με Παρα­στα­τι­κά Παρε­χό­με­νων Υπη­ρε­σιών (τίτλος κτή­σης — πρώ­ην από­δει­ξη επαγ­γελ­μα­τι­κής δαπά­νης)». Δημο­σιεύ­τη­κε στο ΦΕΚ Β 6182/31–12-2018, το οποίο, όμως,  κυκλο­φό­ρη­σε στις 29.1.2019.

Απ’ το άρθρο 1 της υπουρ­γι­κής από­φα­σης (ΥΑ) προ­κύ­πτει ότι τα αμει­βό­με­να πρό­σω­πα με Τίτλο Κτή­σης (ΤΚ) θα κατα­βάλ­λουν στον ΕΦΚΑ εισφο­ρές 13,33% για σύντα­ξη και 6,95% εισφο­ρές υγεί­ας στον ΕΟΠΥΥ. Συνο­λι­κά, δηλα­δή, θα κατα­βάλ­λουν εισφο­ρές 20,28%, που θα «υπολο­γί­ζο­νται επί της καθα­ρής αξί­ας του παρα­στα­τι­κού όπως αυτή προ­κύ­πτει μετά την αφαί­ρε­ση του ανα­λο­γού­ντος φόρου και άλλων επι­βα­ρύν­σε­ων». Οι προ­βλε­πό­με­νες από την ΥΑ ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές βαρύ­νουν στο σύνο­λό τους τον αμει­βό­με­νο με παρα­στα­τι­κό παρε­χό­με­νων υπη­ρε­σιών, παρα­κρα­τού­νται και απο­δί­δο­νται στον ΕΦΚΑ από τον αντι­συμ­βαλ­λό­με­νο – εκδό­τη, μέχρι το τέλος της τελευ­ταί­ας εργά­σι­μης ημέ­ρας του επό­με­νου μήνα της έκδο­σης του παραστατικού.
Στο άρθρο 3 της ΥΑ περι­γρά­φε­ται «η δια­δι­κα­σία παρα­κρά­τη­σης και από­δο­σης ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών και οι κυρώσεις».

Τα αμει­βό­με­να με ΤΚ πρό­σω­πα απο­γρά­φο­νται υπο­χρε­ω­τι­κά για αυτή την ιδιό­τη­τα στον ΕΦΚΑ. Οι αρμό­διες υπη­ρε­σί­ες του ΕΦΚΑ εκδί­δουν σχε­τι­κή βεβαί­ω­ση απο­γρα­φής. Ο αντι­συμ­βαλ­λό­με­νος — απο­δέ­κτης των υπη­ρε­σιών των, με ΤΚ αμει­βο­μέ­νων προ­σώ­πων, εφό­σον δεν έχει απο­γρα­φεί ως εργο­δό­της του πρώ­ην ΙΚΑ ‑ΕΤΑΜ, απο­γρά­φε­ται στις αρμό­διες υπη­ρε­σί­ες του ΕΦΚΑ.
Ο αμει­βό­με­νος με το ανω­τέ­ρω παρα­στα­τι­κό παρα­δί­δει αντί­γρα­φο της σχε­τι­κής βεβαί­ω­σης στον αντι­συμ­βαλ­λό­με­νο προ­κει­μέ­νου να λάβει γνώ­ση για την απο­γρα­φή του στον ΕΦΚΑ, ώστε να προ­χω­ρή­σει στην έκδο­ση του παρα­στα­τι­κού. Αλλά και ο αντι­συμ­βαλ­λό­με­νος κατα­χω­ρεί σε σχε­τι­κή εφαρ­μο­γή στις ηλε­κτρο­νι­κές υπη­ρε­σί­ες του ΕΦΚΑ τα απα­ραί­τη­τα στοι­χεία που απαι­τού­νται για τον καθο­ρι­σμό του χρό­νου ασφά­λι­σης και του ύψους των ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών, μέχρι το τέλος του μήνα που εκδί­δε­ται το παραστατικό.

Τέλος στο άρθρο 3 περι­γρά­φο­νται οι σχε­τι­κές ποι­νές για τον αντι­συμ­βαλ­λό­με­νο ‑εκδό­τη στην περί­πτω­ση που δεν προ­βεί στην ανω­τέ­ρω κατα­χώ­ρη­ση — ή προ­βεί σε αυτήν εκπρό­θε­σμα- καθώς και οι προ­βλε­πό­με­νες προ­σαυ­ξή­σεις σε περί­πτω­ση που δεν απο­δο­θούν οι εισφορές.

«Γκρίζα ζώνη» εξαρτημένης εργασίας

Η έκδο­ση της παρα­πά­νω ΥΠ προ­βλέ­φτη­κε στο νόμο 4509/2017 (ΦΕΚ Α’ 201/22–12-2017) για τα «Μέτρα θερα­πεί­ας ατό­μων που απαλ­λάσ­σο­νται από την ποι­νή λόγω ψυχι­κής ή δια­νοη­τι­κής δια­τα­ρα­χής και άλλες δια­τά­ξεις. Με το άρθρο 55 θεπί­στη­κε η «Κατα­βο­λή ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών στον ΕΦΚΑ αμει­βό­με­νων με Παρα­στα­τι­κά Παρε­χό­με­νων Υπη­ρε­σιών (τίτλος κτή­σης — πρώ­ην από­δει­ξη επαγ­γελ­μα­τι­κής δαπάνης)».

Μέχρι τώρα στις εφά­παξ απο­δο­χές που έπαιρ­νε ο εργα­ζό­με­νος με τον ΤΚ υπο­λο­γι­ζό­ταν φόρος αμοι­βών 20% και χαρ­τό­ση­μο υπέρ του ΟΓΑ 3,6% και απο­δί­δο­νταν στην εφο­ρία. Δεν υπήρ­χε, δηλα­δή, καμιά άλλη επι­βά­ρυν­ση για τον εργα­ζό­με­νο και τον εργο­δό­τη. Η ρύθ­μι­ση αυτή αφο­ρού­σε ποσά μέχρι 5.000 ευρώ το χρό­νο για κον­δύ­λια που έχουν εθνι­κή προ­έ­λευ­ση και ποσά μέχρι 10.000 ευρώ το χρό­νο για κον­δύ­λια που έχουν κοι­νο­τι­κή προέλευση.

Με το νόμο 4509/2017 τα ποσά που καλύ­πτο­νται –σύμ­φω­να με την ειση­γη­τι­κή έκθε­ση- με ΤΚ είναι 10.000 ευρώ το χρό­νο, οποια­δή­πο­τε κι αν είναι η προ­έ­λευ­σή τους.

Δηλα­δή η εργο­δο­σία είχε δημιουρ­γή­σει μια «γκρί­ζα ζώνη» εξαρ­τη­μέ­νης εργα­σί­ας την οποία βάφτι­ζε «σύμ­βα­ση έργου» ή «παρο­χή υπη­ρε­σιών». Με αυτόν τον τρό­πο απαλ­λάσ­σε­ται απ’ την κατα­βο­λή εργο­δο­τι­κών εισφο­ρών, και των υπό­λοι­πων υπο­χρε­ώ­σε­ων (όπως άδειες, δώρα, προ­ϋ­πη­ρε­σία, απο­ζη­μιώ­σεις κλπ) απέ­να­ντι στον εργα­ζό­με­νο. Με το ν. 4509/2017 η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήρθε να μονι­μο­ποι­ή­σει αυτή τη «γκρί­ζα ζώνη» εφαρ­μό­ζο­ντας ένα εισπρα­κτι­κό μέτρο υπέρ του ΕΦΚΑ, απαλ­λάσ­σο­ντας, μάλι­στα, την εργο­δο­σία από ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές και επι­βα­ρύ­νο­ντας απο­κλει­στι­κά τον εργα­ζό­με­νο. Η εισπρα­κτι­κή λογι­κή του μέτρου απο­κα­λύ­πτε­ται απ’ την ίδια την ΥΠ, στην οποία ανα­φέ­ρε­ται: «Από την από­φα­ση αυτή δεν προ­κα­λεί­ται επι­πρό­σθε­τη δαπά­νη σε βάρος του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού του ΕΦΚΑ ή του τακτι­κού κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού, αλλά εκτι­μά­ται ότι θα προ­κλη­θεί αύξη­ση των εσό­δων του ΕΦΚΑ, η οποία δεν δύνα­ται να προσδιοριστεί».

Όταν τα πρόσωπα είναι συνταξιούχοι

Με παρα­στα­τι­κά ΤΚ, εκτός από μισθω­τούς και μη μισθω­τούς, αμεί­βο­νται και συντα­ξιού­χοι που απα­σχο­λού­νται περιστασιακά.

Μέχρι τώρα ο αντι­συμ­βαλ­λό­με­νος-εκδό­της με το συντα­ξιού­χο έκο­βε τον ΤΚ και –μέσω TAXIS- ενη­με­ρω­νό­ταν η Εφο­ρία, η οποία συνυ­πο­λό­γι­ζε τις αμοι­βές του συντα­ξιού­χου με ΤΚ στη φορο­λό­γη­σή του.

Τώρα όμως με τη δια­δι­κα­σία της εγγρα­φής στον ΕΦΚΑ ο απα­σχο­λού­με­νος συντα­ξιού­χος θα τοπο­θε­τη­θεί στην προ­κρού­στεια  κλί­νη του άρθρου 20 του 4387/2016 (νόμου Κατρού­γκα­λου), που προ­βλέ­πει μεί­ω­ση 60% των συντά­ξι­μων απο­δο­χών (κύριων και επι­κου­ρι­κών συντά­ξε­ων) του εργα­ζό­με­νου συνταξιούχου.

  • Έστω ένας συντα­ξιού­χος που «καθα­ρί­ζει» 600 ευρώ απ’ την (κύρια και επι­κου­ρι­κή) σύντα­ξή του και βρί­σκει και μια πρό­σκαι­ρη απα­σχό­λη­ση που «καθα­ρί­ζει» 300 ευρώ. Έχει, δηλα­δή, συνο­λι­κά εισο­δή­μα­τα 900 €.

-Οι εισφο­ρές στον ΕΦΚΑ θα είναι: 300 € Χ 20,28% = 60,84 €.

-Η σύντα­ξή του θα μειω­θεί 600 € Χ 60% = 360 €.

 Δηλα­δή οι συνο­λι­κές μειώ­σεις είναι 360 € + 60,84 € =  420,84 €. Ή 46,76% των συνο­λι­κών εισο­δη­μά­των του (900 €).

  • Έστω και ένας συντα­ξιού­χος με απο­δο­χές 900 € που απα­σχο­λεί­ται και παίρ­νει 400 €. Έχει, δηλα­δή, συνο­λι­κά εισο­δή­μα­τα 1300 €.

-Οι εισφο­ρές του στον ΕΦΚΑ θα είναι 400 € Χ 20,28% = 81,12 €.

-Η σύντα­ξή του θα μειω­θεί 900 € Χ 60% = 540 €.

Δηλα­δή οι συνο­λι­κές μειώ­σεις είναι 540 € + 81,12 € =  621,12 €. Ή 47,77% των συνο­λι­κών απο­δο­χών (1300€).

Δ. Κουμπούρης: «Επείγει η κατάργηση του άρθρου 20»

Τα προ­βλή­μα­τα που προ­κύ­πτουν για τους απα­σχο­λού­με­νους συντα­ξιού­χους με την εφαρ­μο­γή της νέας ΥΑ, έθε­σε ο Δήμος Κου­μπού­ρης, πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας Συντα­ξιού­χων Ελλά­δας (ΟΣΕ) ΙΚΑ, στη διάρ­κεια της συνε­δρί­α­σης του Διοι­κη­τι­κού Συμ­βου­λί­ου του ΕΦΚΑ στις 7.2.2019. Ο Δήμος Κου­μπού­ρης εκπρο­σω­πεί τους συντα­ξιού­χους στο ΔΣ του ΕΦΚΑ και είναι συντο­νι­στής των Συνερ­γα­ζό­με­νων Συντα­ξιου­χι­κών Οργα­νώ­σε­ων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημο­σί­ου, ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΝΑΤ, Πανελ­λή­νιο Σύλ­λο­γο Συντα­ξιού­χων Δικη­γό­ρων και ΠΕΤΟΜ-ΟΤΕ.

Η απά­ντη­ση που έλα­βε απ’ το Διοι­κη­τή του ΕΦΚΑ Λάμπρο Σέμπο είναι ότι θα γίνει εισή­γη­ση για δια­τή­ρη­ση των εισφο­ρών –όπως και των άλλων αμει­βό­με­νων- των απα­σχο­λού­με­νων συντα­ξιού­χων αλλά να μην ισχύ­σει η μεί­ω­ση του άρθρου 20 του νόμου 4387/2016.

Ο Δήμος Κου­μπού­ρης δήλω­σε στο Ατέ­χνως: «Το κίνη­μα των συντα­ξιού­χων διεκ­δι­κεί την κατάρ­γη­ση όλων των μνη­μο­νια­κών αντι­συ­ντα­ξιου­χι­κών νόμων. Τώρα όμως μετά από αυτή την από­φα­ση είναι ανά­γκη η άμε­ση κατάρ­γη­ση του άρθρου 20 του νόμου 4387/2016, για να μη βρε­θούν ξανά στην προ­κρού­στεια κλί­νη των περι­κο­πών συνά­δελ­φοι, που δου­λεύ­ουν και στα γηρα­τειά τους για να ανα­πλη­ρώ­σουν τις, ήδη, σακα­τε­μέ­νες συντά­ξεις τους».

Ισχύς από 1.2.2019

Η ΥΑ έπρε­πε να ισχύ­σει απ’ την ημε­ρο­μη­νία δημο­σί­ευ­σής της στο ΦΕΚ (31.12.2018).

Επει­δή το ΦΕΚ κυκλο­φό­ρη­σε στις 29.1.2019 ο Τάσος Πετρό­που­λος υπέ­γρα­ψε εγκύ­κλιο (5.2.2019) με την οποία ορί­ζει ότι οι ρυθ­μί­σεις για την κατα­βο­λή ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών στον ΕΦΚΑ για τους αμει­βό­με­νους με παρα­στα­τι­κά ΤΚ, θα έχουν εφαρ­μο­γή σε συμ­βά­σεις που καταρ­τί­ζο­νται από την 1.2.2019.  Στην εγκύ­κλιο ανα­φέ­ρο­νται τα εξής: «Η νέα ημε­ρο­μη­νία εφαρ­μο­γής των ρυθ­μί­σε­ων ορί­στη­κε για λόγους ασφά­λειας δικαί­ου, με δεδο­μέ­νη την αύξη­ση του κατώ­τα­του μισθού σε 650 ευρώ από την 1/2/2019, καθώς και το γεγο­νός ότι η υπουρ­γι­κή από­φα­ση σχε­τι­κά με τη δια­δι­κα­σία από­δο­σης των εισφο­ρών, το χρό­νο και τον τρό­πο δήλω­σης των στοι­χεί­ων του παρα­στα­τι­κού και της σύμ­βα­σης από τον εκδό­τη στον ΕΦΚΑ, δημο­σιεύ­θη­κε στο ΦΕΚ Β 6182/31–12-2018, το οποίο κυκλο­φό­ρη­σε στα τέλη του μηνός Ιανουα­ρί­ου 2019.

Με βάση την εγκύκλιο:

  • Για γρα­πτές συμ­βά­σεις που έχουν καταρ­τι­σθεί μέχρι 31/01/2019, ανε­ξάρ­τη­τα εάν το παρα­στα­τι­κό παρε­χό­με­νων υπη­ρε­σιών εκδο­θεί πριν ή μετά την 1/2/2019, εφαρ­μό­ζε­ται το προ­γε­νέ­στε­ρο καθεστώς.
  • Σε περί­πτω­ση που υπάρ­χει προ­φο­ρι­κή συμ­φω­νία μετα­ξύ ασφα­λι­σμέ­νου και αντι­συμ­βαλ­λό­με­νου, ακό­μη και αν αυτή έχει γίνει πριν από την 31/1/2019 ή δεν υπάρ­χει σύμ­βα­ση, οι νέες ρυθ­μί­σεις εφαρ­μό­ζο­νται για παρα­στα­τι­κά που εκδί­δο­νται μετά την 1/2/2019.
  • Για λόγους χρη­στής διοί­κη­σης, δεν ανα­ζη­τού­νται ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές που έχουν κατα­λο­γι­σθεί για τίτλους κτή­σης οι οποί­οι έχουν εκδο­θεί κατά το παρελθόν».

Τα παράδοξα

Με την ισχύ της ΥΑ για τους εργα­ζό­με­νους στα Μέσα Μαζι­κής Ενη­μέ­ρω­σης θα συμ­βεί το παρά­δο­ξο να πλη­ρώ­νουν εισφο­ρές σε άσχε­το φορέα.

Και τού­το για­τί: Με το νόμο Άρθρο 21 του νόμου 4498/2017 (ΦΕΚ Α’ 172/16.11.2017) καθιε­ρώ­θη­καν εισφο­ρά επι­κου­ρι­κής ασφά­λι­σης (3,5% για τον εργα­ζό­με­νο και 3,5% για τον εργο­δό­τη), εισφο­ρά υγεί­ας  (2,55% για τον εργα­ζό­με­νο και 4,55% για τον εργο­δό­τη) και εισφο­ρά πρό­νοιας 1%, που απο­δί­δο­νται στον ΕΔΟΕΑΠ για την επι­κού­ρι­ση και υγειο­νο­μι­κές παρο­χές σε είδος και σε χρήμα.

Με την εφαρ­μο­γή της ΥΑ ο ασφα­λι­σμέ­νος θα κατα­βάλ­λει για τον τίτλο κτή­σης και τις ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές υγειο­νο­μι­κής περί­θαλ­ψης του άρθρου 41 του νόμου 4387/2016 γα τον ΕΟΠΥΥ. Το άρθρο 41 του 4387/2016 προ­βλέ­πει ποσο­στό 7,10% επί των πάσης φύσε­ως απο­δο­χών, που κατα­νέ­με­ται κατά ποσο­στό 6,45% για παρο­χές σε είδος, εκ του οποί­ου 2,15% βαρύ­νει τον ασφα­λι­σμέ­νο και 4,30% βαρύ­νει τον εργο­δό­τη, και ποσο­στό 0,65% για παρο­χές σε χρή­μα, εκ του οποί­ου 0,40% βαρύ­νει τον ασφα­λι­σμέ­νο και 0,25% βαρύ­νει τον εργοδότη.

Δηλα­δή ο εργα­ζό­με­νος στα ΜΜΕ θα πλη­ρώ­νει υπέρ ΕΟΠΥΥ και όχι υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, που είναι ο φορέ­ας επι­κού­ρι­σης και υγειο­νο­μι­κής ασφά­λι­σής του.

Το ίδιο θα ισχύ­σει και για τους απα­σχο­λού­με­νους συντα­ξιού­χους δημο­σιο­γρά­φους που θα κατα­βάλ­λουν εισφο­ρά 6,95% υπέρ του ΕΟΠΥΥ, ενώ  κατα­βάλ­λουν και εισφο­ρές υγεί­ας στον ΕΔΟΕΑΠ (οι οποί­ες αυξή­θη­καν σε 5% ‑από 3%- με το άρθρο Άρθρο 21 του νόμου 4498/2017).

Εξαίρεση απ’ την ασφάλιση υγείας ΕΦΚΑ

Στις 6.2.2019 ο Διοι­κη­τής του ΕΦΚΑ Λ. Σέμπος υπέ­γρα­ψε εγκύ­κλιο με την οποία εξαι­ρού­νται απ’ την ασφά­λι­ση του κλά­δου υγεί­ας του ΕΦΚΑ οι ασφα­λι­σμέ­νοι στον ΕΔΟΕΑΠ, στην Υγειο­νο­μι­κή Υπη­ρε­σία της Ε.Υ.Δ.Α.Π., το Ταμείο Υγεί­ας Προ­σω­πι­κού της Εθνι­κής Τρά­πε­ζας, το Αλλη­λο­βοη­θη­τι­κό Ταμείο Περί­θαλ­ψης του Συλ­λό­γου Υπαλ­λή­λων της Τρα­πέ­ζης Ελλά­δος και το Λογα­ρια­σμό Υγεί­ας των Μελών του Σώμα­τος Ορκω­τών Ελεγ­κτών Λογιστών.

«Ουδείς δύνα­ται να είναι ασφα­λι­σμέ­νος συγ­χρό­νως σε περισ­σό­τε­ρους, του ενός, Οργα­νι­σμούς Ασφα­λί­σε­ως Ασθε­νεί­ας» ανα­φέ­ρε­ται στην εγκύ­κλιο που έχει και ανα­δρο­μι­κή ισχύ από 1.1.2017.

Και το ερώ­τη­μα που προ­κύ­πτει είναι: Όσοι καλύ­πτο­νται απ’ τα παρα­πά­νω ταμεία και αμεί­βο­νται με ΤΚ θα κατα­βάλ­λουν τις εισφο­ρές υγεί­ας υπέρ του ΕΟΠΥΥ ή θα μετα­φερ­θούν στα αντί­στοι­χα ταμεία;

___________________________________________________________________________________________

Γιώργος Μουσγάς — Δημοσιογράφος Γεννήθηκε στο χωριό Ρετσιανά Άρτας το 1958. Τελείωσε το εξατάξιο Α’ Γυμνάσιο Αρρένων Άρτας. Σπούδασε στο Τμήμα Οικονομικών Σπουδών της Νομικής Σχολής Αθηνών. Για 28 χρόνια κάλυψε το υγειονομικό ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» του οποίου υπήρξε –όπως και στον «Οδηγητή»- μέλος της Συντακτικής Επιτροπής. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Το 2005 βραβεύτηκε απ΄ το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Βασ. Μπότση με το «Βραβείο Ανθρωπιστικού Ρεπορτάζ», για τον τρόπο παρουσίασης των θεμάτων Υγείας και Πρόνοιας από τις σελίδες του «Ριζοσπάστη».
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο