Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκατό ημέρες ιμπεριαλιστικού πολέμου: Η Ρωσία έχει καταλάβει το ένα πέμπτο της Ουκρανίας

Οι μάχες συνε­χί­ζουν να μαί­νο­νται στην Ουκρα­νία, ειδι­κά στο ανα­το­λι­κό της τμή­μα, καθώς ξημε­ρώ­νει η εκα­το­στή ημέ­ρα του πολέ­μου, με το Κίε­βο να παρα­δέ­χε­ται πως τα ρωσι­κά στρα­τεύ­μα­τα έχουν κυριεύ­σει το ένα πέμ­πτο της ουκρα­νι­κής επι­κρά­τειας αφό­του εισέ­βα­λαν σε αυτήν, την 24η Φεβρουαρίου.

Δια­βά­στε επί­σης: Στόλ­τεν­μπεργκ: Η Δύση πρέ­πει να προ­ε­τοι­μα­στεί για έναν «μακρο­χρό­νιο πόλε­μο φθο­ράς» στην Ουκρανία

«Το 20% της επι­κρά­τειάς μας βρί­σκε­ται υπό τον έλεγ­χο των δυνά­με­ων κατο­χής», είπε χθες Πέμ­πτη ο ουκρα­νός πρό­ε­δρος Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι, απευ­θυ­νό­με­νος στα μέλη του κοι­νο­βου­λί­ου του Λου­ξεμ­βούρ­γου, διευ­κρι­νί­ζο­ντας πως πρό­κει­ται για 125.000 τετρα­γω­νι­κά χιλιόμετρα.

Η έκτα­ση αυτή «είναι μεγα­λύ­τε­ρη από όλη την Μπε­νε­λούξ», πρό­σθε­σε ο κ. Ζελέν­σκι, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας τον γεω­γρα­φι­κό όρο που ανα­φέ­ρε­ται στο Βέλ­γιο, την Ολλαν­δία και στο Λου­ξεμ­βούρ­γο. Είπε ακό­μη ότι οι γραμ­μές επα­φής των αντι­μα­χό­με­νων πλευ­ρών έχουν μήκος μεγα­λύ­τε­ρο από 1.000 χιλιόμετρα.

Οι ρωσι­κές δυνά­μεις κυρί­ευ­σαν κάπου 3.260 κοι­νό­τη­τες, πολ­λές από τις οποί­ες κατό­πιν απε­λευ­θε­ρώ­θη­καν, συνέ­χι­σε. Ο ουκρα­νι­κός στρα­τός, είπε, είναι απο­φα­σι­σμέ­νος να απο­τρέ­ψει την πτώ­ση της Σεβε­ρο­ντο­νιέ­τσκ, της προ­σω­ρι­νής πρω­τεύ­ου­σας της περι­φέ­ρειας Λου­γκάνσκ, όπου μαί­νο­νται μάχες εδώ και μέρες και όπου οι ρωσι­κές δυνά­μεις και οι φιλο­ρώ­σοι αυτο­νο­μι­στές φαί­νε­ται πως έχουν πάρει το πλεονέκτημα.

«Η κατά­στα­ση είναι δύσκο­λη, αλλά καλύ­τε­ρη από χθες. Και παρα­μέ­νει υπό έλεγ­χο», δια­βε­βαί­ω­σε ο υπαρ­χη­γός του ουκρα­νι­κού γενι­κού επι­τε­λεί­ου, ο Ολε­ξίι Χρό­μοφ, μιλώ­ντας σε δημο­σιο­γρά­φους στο Κίεβο.

Τόσο ουκρα­νι­κές όσο και ρωσι­κές πηγές λένε πως περί­που 800 άμα­χοι έχουν βρει κατα­φύ­γιο στα υπό­γεια χημι­κού εργο­στα­σί­ου στη Σεβε­ρο­ντο­νιέ­τσκ. Πρό­κει­ται «για ντό­πιους που τους ζητή­θη­κε να φύγουν, αλλά αρνή­θη­καν», κι ανά­με­σά τους είναι «παι­διά, όχι πάρα πολ­λά πάντως», είπε ο ουκρα­νός κυβερ­νή­της της Λου­γκάνσκ, ο Σερ­χίι Χαϊ­ντάι, στο αμε­ρι­κα­νι­κό τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο CNN.

Το εργο­στά­σιο υπε­ρα­σπί­ζο­νται ουκρα­νοί στρα­τιω­τι­κοί, εν μέσω προ­έ­λα­σης των ρωσι­κών και των φιλο­ρω­σι­κών δυνά­με­ων σε άλλους τομείς της πόλης.

Εκπρό­σω­πος των φιλο­ρώ­σων αυτο­νο­μι­στών κατη­γό­ρη­σε τις ουκρα­νι­κές δυνά­μεις ότι εμπο­δί­ζουν τους άμα­χους να φύγουν από το εργο­στά­σιο, σύμ­φω­να με το ρωσι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων TASS.

Η κατά­λη­ψη της Σεβε­ρο­ντο­νιέ­τσκ θα απο­τε­λού­σε σημα­ντι­κό ορό­ση­μο για τη Ρωσία, που έχει σκο­πό να κυριεύ­σει ολό­κλη­ρη τη λεκά­νη του Ντον­μπάς, όπως απο­κα­λεί­ται η ανα­το­λι­κή Ουκρα­νία, περιο­χή με αξιό­λο­γη βιο­μη­χα­νι­κή βάση.

Σε άλλες περιο­χές της Ουκρα­νί­ας, τέσ­σε­ρις ρωσι­κοί πύραυ­λοι Κρουζ έπλη­ξαν σιδη­ρο­δρο­μι­κές υπο­δο­μές κοντά στη Λβιβ (δυτι­κά), με απο­τέ­λε­σμα να τραυ­μα­τι­στούν πέντε άνθρω­ποι. Στο λιμά­νι της Οδησ­σού (νότια) ακού­στη­καν εκρή­ξεις χθες νωρίς το πρωί, αλλά οι αρχές δεν ανα­κοί­νω­σαν τίπο­τε περισ­σό­τε­ρο. Στην Κρασ­νο­πί­λια (βόρεια), τρεις άνθρω­ποι τραυ­μα­τί­στη­καν όταν ρου­κέ­τες έπλη­ξαν πολυκατοικία.

Ενώ ο Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας του NATO Γενς Στόλ­τεν­μπεργκ προει­δο­ποιεί ότι η ένο­πλη σύρ­ρα­ξη στην Ουκρα­νία οδεύ­ει να μετα­τρα­πεί σε μακρό­χρο­νο «πόλε­μο φθο­ράς», ο ουκρα­νός πρό­ε­δρος Ζελέν­σκι τόνι­σε χθες στην ομι­λία του στο λου­ξεμ­βουρ­για­νό κοι­νο­βού­λιο ότι η χώρα του θεω­ρεί εαυ­τόν ήδη «μέλος» της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης.

Πρό­σθε­σε, προ­φα­νώς ανα­φε­ρό­με­νος ‑χωρίς να προ­φέ­ρει το όνο­μά του- στον ρώσο πρό­ε­δρο Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν, ότι «πρέ­πει να εμπο­δί­σε­τε αυτόν τον άνθρω­πο να κατα­στρέ­ψει τις ευρω­παϊ­κές αξί­ες», προ­σθέ­το­ντας ότι «εάν δεν μπο­ρέ­σου­με να τον στα­μα­τή­σου­με μαζί, θα έρθουν μαύ­ρες ώρες, όπως αυτές που ζήσα­με στον Β΄ Παγκό­σμιο Πόλεμο».

Οι ΗΠΑ, που αυτή την εβδο­μά­δα έκα­ναν γνω­στό πως στέλ­νουν στην Ουκρα­νία βαριά όπλα, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων προηγ­μέ­νων εκτο­ξευ­τή­ρων πολ­λα­πλών ρου­κε­τών HIMARS, ανα­κοί­νω­σαν χθες κι άλλες κυρώ­σεις, σε βάρος ιδί­ως ρώσων ολι­γαρ­χών και κυβερ­νη­τι­κών αξιω­μα­τού­χων, όπως ο δισε­κα­τομ­μυ­ριού­χος Αλε­ξέι Μορ­ντα­σόφ ή η εκπρό­σω­πος του ρωσι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών Μαρία Ζαχά­ρο­βα. Η κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ έβα­λε επί­σης στο στό­χα­στρο την εται­ρεία Imperial Yachts, με έδρα το Μονα­κό, η οποία ειδι­κεύ­ε­ται στις αγο­ρα­πω­λη­σί­ες θαλα­μη­γών και φέρε­ται να έχει στε­νές σχέ­σεις με τον ρώσο πρό­ε­δρο Πούτιν.

Πηγή: ΑΠΕ

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο