Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκδήλωση ΚΚΕ για Έλληνες και μετανάστες εργάτες: «Κοινή πάλη για να μην δεχτούμε να μας φορτώσουν πάλι την κρίση τους οι καπιταλιστές»

Πιστό στο ετή­σιο ραντε­βού του, το ΚΚΕ πραγ­μα­το­ποί­η­σε και φέτος την συγκέ­ντρω­ση – εκδή­λω­ση Ελλή­νων και μετα­να­στών εργα­τών στο… συνή­θη τόπο, στο πάρ­κο ΦΙΞ στα Πατήσια.

«Ο ιός είναι ο καπι­τα­λι­σμός. Κοι­νή πάλη Ελλή­νων και μετα­να­στών εργα­τών για την υπε­ρά­σπι­ση των δικαιω­μά­των μας. Σοσια­λι­σμός ανα­γκαί­ος και επί­και­ρος» ήταν το σύν­θη­μα με το οποίο η Κομ­μα­τι­κή Οργά­νω­ση Αττι­κής του ΚΚΕ καλού­σε Έλλη­νες και μετα­νά­στες εργά­τες, πρό­σφυ­γες που παρα­μέ­νουν εγκλω­βι­σμέ­νοι στην Ελλάδα.

Ομι­λη­τής στη συγκέ­ντρω­ση ήταν ο Κώστας Παπα­δά­κης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρω­βου­λευ­τής, ο οποί­ος στην αρχή της ομι­λί­ας του τόνι­σε ότι «κι από αυτό το βήμα απαι­τού­με εδώ και τώρα να πάρει η κυβέρ­νη­ση πίσω αμέ­σως το νομο­σχέ­διο- τερα­τούρ­γη­μα για τις διαδηλώσεις».

«Πυρά» για το νομοσχέδιο για το χουντικό νομοσχέδιο

«Επι­χει­ρούν να “βάλουν στο γύψο” το δικαί­ω­μα στην εργα­τι­κή λαϊ­κή κινη­το­ποί­η­ση, για το οποίο οι λαοί έχυ­σαν ποτά­μια αίμα­τος» είπε ο Κ. Παπα­δά­κης κάνο­ντας λόγο για μακρό­χρο­νο, μελε­τη­μέ­νο βαθύ­τε­ρο σχέ­διο από όλες τις ως τώρα κυβερ­νή­σεις που έχουν υιο­θε­τή­σει «τη βαθιά αντι­δρα­στι­κή στρα­τη­γι­κή της ΕΕ ενά­ντια σε κάθε ριζο­σπα­στι­κή ιδέα και πρά­ξη», επι­χει­ρώ­ντας ύπου­λα να τσου­βα­λιά­σουν τη δρά­ση του κομ­μου­νι­στι­κου, του εργα­τι­κού λαϊ­κού κινή­μα­τος στα «αντι­τρο­μο­κρα­τι­κά» κηρύγ­μα­τα τους, την κατα­πο­λέ­μη­ση τζι­χα­ντι­στων, ακρο­δε­ξιών φασι­στι­κών συμ­μο­ριών αλλά και εμπλέ­κο­ντας υπαρ­κτές μορ­φές βίας όπως η ενδο­οι­κο­γε­νεια­κή, η ενδο­σχο­λι­κή βία κ.ά».

«Από αυτό τον σκό­πι­μο αχταρ­μά δεν λεί­πει βεβαί­ως κι η στο­χο­ποί­η­ση των μετα­να­στών και προ­σφύ­γων ως εν δυνά­μει τρο­μο­κρα­τών» προσέθεσε.

«Το λέμε καθα­ρά, ο λαός με την πάλη του και με την “οργα­νω­μέ­νη απει­θαρ­χία” του θα το ακυ­ρώ­σει στην πρά­ξη, όπως τόσα αλλά ανά­λο­γα στο παρελ­θόν» ανέ­φε­ρε χαρακτηριστικά.

Τόνι­σε ότι ο προ­λε­τα­ρια­κός διε­θνι­σμός και η ταξι­κή αλλη­λεγ­γύη απο­τε­λούν θεμε­λιώ­δεις αρχές της πορεί­ας και δρά­σης του ΚΚΕ, τονί­ζο­ντας στη συνέ­χεια: «η πάλη του ΚΚΕ για τα δικαιώ­μα­τα των μετα­να­στών, που όσο ζουν και δου­λεύ­ουν στη χώρα μας απο­τε­λούν ανα­πό­σπα­στο τμή­μα της εργα­τι­κής τάξης της και η κοι­νή πάλη Ελλή­νων και μετα­να­στών εργα­τών ενά­ντια στο ρατσι­σμό και την ξενο­φο­βία απο­τε­λούν δρά­ση βαθιά ταξι­κή. Η ενό­τη­τα των εργα­τών και η ενιαία πάλη απέ­να­ντι στον ίδιο κοι­νό αντί­πα­λο, το κεφά­λαιο, είναι ανα­γκαία προ­ϋ­πό­θε­ση για να απα­ντή­σουν οι εργα­ζό­με­νοι απο­τε­λε­σμα­τι­κά στην επι­θε­τι­κό­τη­τά του, πολύ περισ­σό­τε­ρο για να ανα­τρέ­ψουν το καθε­στώς της εκμε­τάλ­λευ­σης, να γίνουν ιδιο­κτή­τες του πλού­του που παρά­γουν και να πάρουν την εξου­σία στα δικά τους χέρια».

«Η κρίση του συστήματος δεν μπορεί να αποτραπεί”

Ο Κ. Παπα­δά­κης εξή­γη­σε για­τί «όσο κρα­τι­κό χρή­μα κι αν ρίξουν στη­ρί­ζο­ντας τους μεγά­λους ομί­λους η κρί­ση του συστή­μα­τος δεν μπο­ρεί να απο­τρα­πεί» και προ­σέ­θε­σε: «Το “δεν μπο­ρώ να ανα­πνεύ­σω”, που ακού­στη­κε από εκα­τομ­μύ­ρια στό­μα­τα σε όλο τον κόσμο, με αφορ­μή τις μαζι­κές λαϊ­κές δια­δη­λώ­σεις στη ναυαρ­χί­δα του καπι­τα­λι­σμού, στις ΗΠΑ για τη δολο­φο­νία του Τζ. Φλόιντ εκφρά­ζει όλους τους εργα­ζό­με­νους που βλέ­πουν την εκμε­τάλ­λευ­ση να εντεί­νε­ται, “πνί­γο­νται” από την μπό­χα που ανα­δί­δει το καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα, με τη νέα κρί­ση που φορ­τώ­νε­ται ξανά στις πλά­τες τους».

«Αν τα προη­γού­με­να χρό­νια στις πλά­τες Ελλή­νων και μετα­να­στών εργα­τών χτί­στη­καν τα ρεκόρ κερ­δο­φο­ρί­ας στον του­ρι­σμό και άλλού απο­φέ­ρο­ντας ψίχου­λα για τους ίδιους με εξο­ντω­τι­κή δου­λειά, φέτος πάλι στις πλά­τες τους θα πλη­ρω­θούν τα σπα­σμέ­να της κρί­σης» είπε, σημειώ­νο­ντας «οι πανη­γυ­ρι­σμοί της κυβέρ­νη­σης για την «ανά­πτυ­ξη και τις δου­λειές που θα φέρει το Ελλη­νι­κό» δεν μπο­ρεί να κρύ­ψει τους όρους γαλέ­ρας που θα κλη­θούν να δου­λέ­ψουν, όσοι τελι­κά θα ‘ναι αυτοί. Έλλη­νες και μετα­νά­στες εργαζόμενοι».

Υπο­γράμ­μι­σε ότι το ΚΚΕ απαι­τεί να δοθεί «άμε­σα λύση από την κυβέρ­νη­ση και το δήμο, ώστε κανέ­νας πρό­σφυ­γας που έχει πάρει άσυ­λο να μην πετα­χτεί στο δρό­μο», καθώς και «να δοθούν τώρα σε όσους το επι­θυ­μούν ταξι­διω­τι­κά έγγρα­φα και να ταξι­δέ­ψουν στις χώρες προ­ο­ρι­σμού τους, και όχι να δια­τη­ρεί­ται το απα­ρά­δε­κτο καθε­στώς εγκλωβισμού».

«Να απομονωθούν οι ρατσιστικές κραυγές»

Χαρα­κτή­ρι­σε κρί­σι­μο ζήτη­μα της πάλης την απο­μό­νω­ση των ρατσι­στι­κών και αντι­δρα­στι­κων κραυ­γών, τονί­ζο­ντας, επί­σης, ότι «η κοι­νω­νι­κή έντα­ξη είναι καθή­κον του κρά­τους που σχε­δια­σμέ­να και καθο­λι­κά πρέ­πει να εφαρμόσει».

Επι­σή­μα­νε το επεί­γον του αιτή­μα­τος του οργα­νω­μέ­νου απε­γκλω­βι­σμού όλων των προ­σφύ­γων και μετα­να­στών από τα νησιά, και της πλή­ρους υγειο­νο­μι­κής θωρά­κι­σης hot spot και κέντρων φιλοξενίας.

Είπε ότι στην ΕΕ συμ­φω­νούν για τον δρα­στι­κό περιο­ρι­σμό της έννοιας του αιτού­ντος ασύ­λου πρό­σφυ­γα και στην αντι­με­τώ­πι­ση του οικο­νο­μι­κού μετα­νά­στη ως πάμ­φθη­νου εργα­ζό­με­νου χωρίς δικαιώ­μα­τα και τόνι­σε οτι το ΚΚΕ «υπε­ρα­σπί­ζε­ται τα δικαιώ­μα­τα των αιτού­ντων άσυ­λο προ­σφύ­γων και κατα­δι­κά­ζει τη στο­χευ­μέ­νη επι­χεί­ρη­ση συρ­ρί­κνω­σης των δικαιω­μά­των τους, όπως την ίδια στιγ­μή υπε­ρα­σπί­ζε­ται και τα δικαιώ­μα­τα των οικο­νο­μι­κών μετα­να­στών. Και οι δύο είναι θύμα­τα και δημιουρ­γή­μα­τα της καπι­τα­λι­στι­κής βαρ­βα­ρό­τη­τας και του ιμπε­ρια­λι­στι­κών πολέμου».

«Κίνδυνοι από το νέο σύμφωνο της Ε.Ε για την μετανάστευση»

Είπε ακό­μα ότι το νέο Σύμ­φω­νο για τη Μετα­νά­στευ­ση που ετοι­μά­ζει η ΕΕ ήδη εξε­τά­ζει τη δυνα­τό­τη­τα ενί­σχυ­σης της κατα­στο­λής στα σύνο­ρα μέσω ενί­σχυ­σης της Frontex «με ο,τι κιν­δύ­νους αυτό συνε­πά­γε­ται για τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της χώρας και μάλι­στα σε μια περί­ο­δο που εντεί­νο­νται οι ιμπε­ρια­λι­στι­κοί ανταγωνισμοί».

Ανέ­φε­ρε ότι ΕΕ και ΝΑΤΟ είναι εργα­λείο όξυν­σης των αντα­γω­νι­σμών που επι­δρούν και στις ελλη­νο­τουρ­κι­κές σχέ­σεις, και τόνι­σε, μετα­ξύ άλλων, την ανα­γκαιό­τη­τα της πάλης για «καμία αλλα­γή συνό­ρων και διε­θνών συμ­βά­σε­ων και συμ­φω­νιών που τα καθο­ρί­ζουν, ενά­ντια στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια, τον εθνι­κι­σμό και τον κοσμο­πο­λι­τι­σμό του κεφα­λαί­ου, για να γυρί­σουν όλες οι ελλη­νι­κές στρα­τιω­τι­κές απο­στο­λές από το εξω­τε­ρι­κό και να κλεί­σουν όλες οι αμε­ρι­κα­νο­να­τοι­κες βάσεις».

Κάλε­σε σε κοι­νή πάλη Έλλη­νες και μετα­νά­στες εργα­ζό­με­νους για «να μη δεχτού­με να μας φορ­τώ­σουν πάλι την κρί­ση τους οι καπι­τα­λι­στές», προ­σθέ­το­ντας χαρα­κτη­ρι­στι­κά «να σμί­ξου­με με το ΚΚΕ, για μια ζωή στο ύψος των πραγ­μα­τι­κών, σύγ­χρο­νων ανα­γκών μας».

«Να καταργηθούν οι νόμοι που καταπατούν τα δικαιώματα των προσφύγων»

Κατα­θέ­το­ντας σει­ρά στό­χων πάλης, με πρώ­τους την κατάρ­γη­ση όλων των νόμων και απο­φά­σε­ων που κατα­πα­τούν τα δικαιώ­μα­τα των προ­σφύ­γων και αιτού­ντων άσυ­λο, έτσι όπως προ­βλέ­πο­νται στη Συν­θή­κη της Γενεύ­ης και την κατάρ­γη­ση των Κανο­νι­σμών του Δου­βλί­νου και της Συμ­φω­νί­ας ΕΕ-Τουρ­κί­ας, ο Κ. Παπα­δά­κης τόνι­σε ότι «πάνω από όλα το ΚΚΕ έχει πολι­τι­κή πρό­τα­ση διε­ξό­δου από αυτόν τον εφιάλ­τη. Είναι ο σοσιαλισμός».

Υπο­γραμ­μί­ζο­ντας οτι «ο δρό­μος της κατάρ­γη­σης της εκμε­τάλ­λευ­σης ανθρώ­που από άνθρω­πο θα ανοί­ξει», σημειώ­νο­ντας ότι «το σύστη­μά τους δεν διορ­θώ­νε­ται, όποια αστι­κή κυβέρ­νη­ση κι αν έλθει» και ανα­φέ­ρο­ντας το πως ο σοσια­λι­σμός στην ΕΣΣΔ έλυ­σε μεγά­λα λαϊ­κά προ­βλή­μα­τα ο Κ. Παπα­δά­κης κατέ­λη­ξε στην ομι­λία του λέγο­ντας «διδαγ­μέ­νοι από αυτήν την πεί­ρα τις τερά­στιες δυνα­τό­τη­τες, και τις όποιες αδυ­να­μί­ες συνε­χί­ζου­με πιο αποφασιστικά,πιο μαχη­τι­κά για να νική­σει το δίκιο των λαών. Το μέλ­λον μας δεν είναι ο καπι­τα­λι­σμός είναι ο νέος κόσμος ο σοσια­λι­σμός. Μπρο­στά στον αγώ­να, με ορμή, θα τα καταφέρουμε».

ekdhlosi fix ekdhlosi fix1 ekdhlosi fix3 ekdhlosi fix4 ekdhlosi fix5 ekdhlosi fix22 ekdhlosi fix23 ekdhlosi fix112 ekdhlosi fix122 ekdhlosi fix222

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο