Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκκενώθηκαν 4 χωριά από την πυρκαγιά στην Εύβοια — Μία σύλληψη για εμπρησμό

Σε μία σύλ­λη­ψη προ­χώ­ρη­σε η Πυρο­σβε­στι­κή για την πυρ­κα­γιά στα Μανί­κια της Εύβοιας, ενώ νέα μέτω­πα πυκα­γιάς εκδη­λώ­θη­καν τη νύχτα στην ίδια περιο­χή του Δήμου Κύμης-Αλι­βε­ρί­ου. Εκκε­νώ­θη­καν συνο­λι­κά 4 χωριά και χρειά­στη­κε η μετα­φο­ρά ενι­σχύ­σε­ων από άλλες περι­φέ­ρειες της χώρας για να αντι­με­τω­πι­στούν οι πυρ­κα­γιές που βρί­σκο­νται σε εξέλιξη.

Σε όλη την περιο­χή επι­χει­ρούν αυτήν την ώρα ισχυ­ρό­τα­τες δυνά­μεις. Συγκε­κρι­μέ­να, 185 πυσβέ­στες με 98 οχή­μα­τα, 60 άτο­μα πεζο­πό­ρα τμή­μα­τα, υδρο­φό­ρες των ΟΤΑ και χωμα­τουρ­γι­κά μηχα­νή­μα­τα, 4 αερο­σκά­φη και 3 ελικόπτερα.

Η Πυρο­σβε­στι­κή έχει επι­κε­ντρώ­σει τις προ­σπά­θειές της στην περιο­χή Γαβα­λάς, προ­κει­μέ­νου να περιο­ρι­στεί η κατα­στρο­φι­κή πορεία της φωτιάς στον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου.

Τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες ξέσπα­σαν άλλα τρία μέτω­πα, ενώ τη νύχτα ο επι­κε­φα­λής των πυρο­σβε­στι­κών δυνά­με­ων ζήτη­σε να εκκε­νω­θούν τα χωριά Γαβα­λάς, Νεο­χώ­ρι και Λοφίσκος.

Λίγο μετά τις 4:00 άρχι­σαν να χτυ­πούν οι καμπά­νες στα χωριά για να συγκε­ντρω­θούν οι κάτοι­κοι στις πλα­τεί­ες, ενώ παράλ­λη­λα εντεί­νο­νταν τα μέτρα με υδρο­φό­ρες και με πυρο­σβε­στι­κά οχή­μα­τα, μέχρι να ξημε­ρώ­σει και να αρχί­σουν να φτά­νουν στην περιο­χή τα πρώ­τα αεροπλάνα.

Η φωτιά έφτα­σε κυριο­λε­κτι­κά έξω από το χωριό Γαβα­λάς και λίγο μετά τις 7:00 άρχι­σε η εκκέ­νω­σή του. Δεκά­δες άνθρω­ποι αντι­με­τω­πί­ζουν ανα­πνευ­στι­κά προ­βλή­μα­τα από τους καπνούς και ορι­σμέ­νοι μετα­φέρ­θη­καν στο νοσοκομείο.

Σύμ­φω­να με την Πυρο­σβε­στι­κή Υπη­ρε­σία πρό­κει­ται για πολύ μεγά­λο μέτω­πο στο συγκε­κρι­μέ­νο χωριό και πραγ­μα­το­ποιού­νται συνε­χείς συσκέ­ψεις με τον νεο­ε­κλε­γέ­ντα περι­φε­ρειάρ­χη, Φάνη Σπα­νό και τον δήμαρ­χο, Θανά­ση Μπουραντά.

Μετά την εκκέ­νω­ση των χωριών άνοι­ξε το κλει­στό γυμνα­στή­ριο της περιο­χής για να φιλο­ξε­νή­σει τους κατοί­κους, ενώ παράλ­λη­λα εξα­σφα­λί­στη­καν χώροι για τους ηλι­κιω­μέ­νους και όσους έχουν ανα­πνευ­στι­κά προβλήματα.

Τις τελευ­ταί­ες ώρες, μετά την παρέμ­βα­ση των δυνά­με­ων από αέρος, περιο­ρί­στη­κε η κατα­στρο­φι­κή πορεία της πυρ­κα­γιάς, ιδιαί­τε­ρα στο μέτω­πο προς Μανί­κια-Οκτω­νιά. Σύμ­φω­να με την Πυρο­σβε­στι­κή, το μεγα­λύ­τε­ρο μέτω­πο που βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη είναι στον Γαβα­λά. Η φορά των ανέ­μων συνε­χώς αλλά­ζει και δυσκο­λεύ­ει το έργο της κατά­σβε­σης, ενώ στην περιο­χή βρί­σκο­νται ισχυ­ρό­τα­τες δυνά­μεις της Πυροσβεστικής.

Σημειώ­νε­ται, ότι τη νύχτα η Πυρο­σβε­στι­κή μετέ­φε­ρε ενι­σχύ­σεις στις πυρ­κα­γιές της Εύβοιας από τις Περι­φέ­ρειες Θεσ­σα­λί­ας, Δυτι­κής Μακε­δο­νί­ας και Πελοποννήσου.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται, ότι η πρώ­τη πυρ­κα­γιά εκδη­λώ­θη­κε χθες το μεση­μέ­ρι στην περιο­χή Μανί­κια και μετά από λίγο εκκε­νώ­θη­κε το χωριό Μακρυχώρι.

Για την πυρ­κα­γιά στα Μανί­κια συνε­λή­φθη χθες από την Πυρο­σβε­στι­κή Υπη­ρε­σία, στο πλαί­σιο του αυτο­φώ­ρου, ένας 64χρονος για εμπρη­σμό, καθώς, όπως δια­πι­στώ­θη­κε, προ­κά­λε­σε την πυρ­κα­γιά για­τί είχε βάλει φωτιά προ­κει­μέ­νου να κάψει υπο­λείμ­μα­τα καλ­λιερ­γειών στον περι­βάλ­λο­ντα χώρο της οικί­ας του. Ο 64χρονος θα οδη­γη­θεί σήμε­ρα στον εισαγ­γε­λέα Πρω­το­δι­κών Χαλκίδας.

Εν τω μετα­ξύ, κλι­μά­κιο της Διεύ­θυν­σης Αντι­με­τώ­πι­σης Εγκλη­μά­των Εμπρη­σμού βρί­σκε­ται στην περιο­χή της Εύβοιας και διε­ρευ­νά τα αίτια και των άλλων πυρ­κα­γιών που εκδη­λώ­θη­καν τη νύχτα.

«Η μάχη είναι σε εξέ­λι­ξη. Είμα­στε όλοι στην πρώ­τη γραμ­μή. Μιλά­με για 3 φωτιές με 8 μέτω­πα» υπο­γράμ­μι­σε, μιλώ­ντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Εύβοιας και νεο­ε­κλε­γείς περι­φε­ρειάρ­χης, Φάνης Σπα­νός, ο οποί­ος βρί­σκε­ται από τη νύχτα στην περιο­χή. Σύμ­φω­να με τον κ. Σπα­νό από τα 8 μέτω­πα τα 6 είναι σε καλή κατά­στα­ση, καθώς οι επί­γειες και οι ενα­έ­ριες δυνά­μεις μπό­ρε­σαν να περιο­ρί­σουν την κατα­στρο­φι­κή πορεία τους. Τα δύο μέτω­πα στον Γαβα­λά «θέλουν ακό­μη πολ­λή προ­σο­χή», τόνι­σε ο ίδιος.

«Όλη τη νύχτα και μέχρι και αυτήν τη στιγ­μή συνε­χί­ζου­με τις προ­σπά­θειες με ενα­έ­ρια και επί­γεια μέσα για να τεθούν σε πλή­ρη έλεγ­χο όλα τα μέτω­πα των πυρ­κα­γιών» ανέ­φε­ρε ο κ. Σπα­νός και πρό­σθε­σε: «Η Πυρο­σβε­στι­κή και τα μηχα­νή­μα­τα της Περι­φέ­ρειας είναι στην πρώ­τη γραμ­μή και δου­λεύ­ου­με, ώστε να μην κιν­δυ­νεύ­σουν ανθρώ­πι­νες ζωές και περιου­σί­ες. Προ­σπα­θού­με να ελα­χι­στο­ποι­η­θούν οι καμέ­νες εκτάσεις».

«Το παλεύουμε, πάμε αρκετά καλά»

Αισιό­δο­ξος εμφα­νί­στη­κε για τη φωτιά στην περιο­χή της Κύμης ο περι­φε­ρεια­κός διοι­κη­τής των πυρο­σβε­στι­κών δυνά­με­ων στη Στε­ρεά Ελλά­δα, Βαγ­γέ­λης Παληός.

«Το παλεύ­ου­με, πάμε αρκε­τά καλά. Όλες οι δυνά­μεις είναι στην πρώ­τη γραμ­μή από αέρος και εδά­φους και ελπί­ζου­με να έχου­με το απο­τέ­λε­σμα που θέλου­με» υπο­γράμ­μι­σε ο κ. Βαγ­γέ­λης Παληός μιλώ­ντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ωστό­σο, ο ίδιος έκα­νε λόγο για υπερ­προ­σπά­θεια όλες τις προη­γού­με­νες ώρες, όταν η φωτιά απει­λού­σε ακό­μη και χώρια που προ­λη­πτι­κά δια­τά­χτη­κε η εκκέ­νω­σή τους. «Είναι πολύ μεγά­λο το μέτω­πο και μέσα στη νύχτα έγι­νε μεγα­λύ­τε­ρο. Αυτήν τη στιγ­μή, όμως, μπο­ρού­με να είμα­στε αισιό­δο­ξοι αν μας βοη­θή­σουν και οι και­ρι­κές συν­θή­κες» τόνι­σε ο κ. Παληός.

Πηγή: ΑΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο