Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκλογές 2023: Γιατί ψήφο στο ΚΚΕ στις 25 Ιούνη

Το ελπι­δο­φό­ρο βήμα που έγι­νε στις 21 Μάη με την ενί­σχυ­ση του ΚΚΕ, το μήνυ­μα που έκα­νε χιλιά­δες να χαμο­γε­λά­σουν, να ανα­θαρ­ρή­σουν, ακό­μα κι αν δεν ψήφι­σαν το ΚΚΕ, πρέ­πει τώρα να συνε­χι­στεί και να γίνει άλμα. Να είναι το ΚΚΕ ακό­μα πιο δυνα­τό και μαζί ακό­μα πιο δυνα­τός ο λαός. Το ΚΚΕ είναι η μόνη δύνα­μη γνή­σιας εργα­τι­κής — λαϊ­κής αντι­πο­λί­τευ­σης, η μόνη στα­θε­ρά μετά και τις εκλο­γές στις 25 Ιού­νη, ο μονα­δι­κός πραγ­μα­τι­κός αντί­πα­λος στην πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, που θα συνε­χί­σουν να είναι αντι­πο­λι­τευό­με­νη συμπολίτευση.

ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ οδη­γή­θη­καν σ’ αυτόν τον ρόλο την προη­γού­με­νη τετρα­ε­τία ψηφί­ζο­ντας αντί­στοι­χα το 70% και 50% των νόμων της ΝΔ, εξαι­τί­ας των κοι­νών τους δεσμεύ­σε­ων προς την ΕΕ και τους μεγά­λους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους. Οι ίδιες δεσμεύ­σεις προ­δια­γρά­φουν τι μας περι­μέ­νει μετά τις εκλο­γές. Για παράδειγμα:

Η Εαρι­νή Εκθε­ση της Κομι­σιόν ξεσκε­πά­ζει τα προ­ε­κλο­γι­κά παρα­μύ­θια τόσο της ΝΔ, που ως η επό­με­νη αντι­λαϊ­κή κυβέρ­νη­ση παρου­σιά­ζει την αντι­λαϊ­κή της ατζέ­ντα ως δήθεν προ­ϋ­πό­θε­ση για τη λαϊ­κή ευη­με­ρία, με ανέκ­δο­τα περί «αυξή­σε­ων μισθών» κ.ο.κ. Ξεσκε­πά­ζει επί­σης και τις κορό­νες από την «αντι­πο­λι­τευό­με­νη συμπο­λί­τευ­ση» των ΣΥΡΙΖΑ — ΠΑΣΟΚ περί «ισχυ­ρής αντι­πο­λί­τευ­σης», αφού μία προς μία οι δεσμεύ­σεις που περι­γρά­φει η έκθε­ση της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής έχουν και τη δική τους σφραγίδα.

Ατε­λεί­ω­τα είναι τα «προ­α­παι­τού­με­να» για το υπερ­μνη­μό­νιο του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης, που όλοι τους έχουν συνυ­πο­γρά­ψει. Πρό­κει­ται για τα πάνω από 350 προ­α­παι­τού­με­να του νέου υπερ­μνη­μο­νί­ου που περι­μέ­νουν στη σει­ρά: Αντερ­γα­τι­κά μέτρα καθή­λω­σης των μισθών, πάγω­μα των τριε­τιών μέχρι το 2029, έντα­ση της εκμε­τάλ­λευ­σης, παρα­πέ­ρα εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση σει­ράς τομέ­ων όπως το νερό, μέτρα για «απο­τε­λε­σμα­τι­κό» αντι­λαϊ­κό κράτος.

«Ανα­μόρ­φω­ση» του φορο­λο­γι­κού συστή­μα­τος, ώστε να είναι ακό­μα πιο «φιλι­κό προς τις επεν­δύ­σεις». Που σημαί­νει νέες φορο­α­παλ­λα­γές και προ­νό­μια στους επεν­δυ­τές. «Ανα­μόρ­φω­ση» ενός φορο­λο­γι­κού συστή­μα­τος που θα συνε­χί­σει το 95% των φόρων να το πλη­ρώ­νουν οι μισθω­τοί και οι συντα­ξιού­χοι ή και θα χει­ρο­τε­ρεύ­σει. Ετσι εξη­γεί­ται, μετα­ξύ άλλων, ότι το 0,7% των κατα­θε­τών έχουν το 42% των τρα­πε­ζι­κών κατα­θέ­σε­ων, δηλα­δή 42 δισ. ευρώ και το 72,5% των κατα­θε­τών έχουν στην τρά­πε­ζα λιγό­τε­ρα από 1.000 ευρώ.

«Μεταρ­ρυθ­μί­σεις» για την παρα­πέ­ρα εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της Υγεί­ας. Επι­τά­χυν­ση των πλει­στη­ρια­σμών και των εκβια­σμών προς τα χρε­ω­μέ­να λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά. Επι­τά­χυν­ση της στρα­τη­γι­κής της «πρά­σι­νης μετά­βα­σης», που σημαί­νει παρα­πέ­ρα γιγά­ντω­ση της ενερ­γεια­κής φτώ­χειας και πανά­κρι­βα «πρά­σι­να» εμπο­ρεύ­μα­τα. Από­συρ­ση των όποιων ελά­χι­στων μέτρων για το κόστος της Ενέρ­γειας βρί­σκο­νται σε ισχύ, τα οποία βέβαια ήδη η κυβέρ­νη­ση έχει απο­σύ­ρει στο μεγα­λύ­τε­ρο μέρος τους, με πρό­σχη­μα την επι­στρο­φή των τιμών στα «προ κρί­σης» επί­πε­δα, τιμές που παρα­μέ­νουν πάντως πολύ πάνω απ’ ό,τι βρί­σκο­νταν τα προη­γού­με­να χρόνια.

Στις 25 Ιού­νη ψηφί­ζου­με όλοι ΚΚΕ, γιατί:

Το κάθε κόμ­μα ξεχω­ρι­στά και όλα τα άλλα κόμ­μα­τα μαζί απο­τε­λούν τη στα­θε­ρά του κεφα­λαί­ου, ενά­ντια στα δικαιώ­μα­τα και τις ανά­γκες των πολ­λών, διό­τι υπη­ρε­τούν και εξυ­πη­ρε­τούν τα συμ­φέ­ρο­ντα και τα κέρ­δη των λίγων, των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, είτε βρί­σκο­νται στην κυβέρ­νη­ση είτε στην αντιπολίτευση.

Υπάρ­χουν δε και τα κόμ­μα­τα που εμφα­νί­ζο­νται ως διάτ­το­ντες αστέ­ρες για να απο­σβή­νει το αστι­κό πολι­τι­κό σύστη­μα τους κρα­δα­σμούς από τη λαϊ­κή δυσα­ρέ­σκεια. Είναι ανα­γκαία συμπλη­ρώ­μα­τα σε αντι­λαϊ­κές κυβερ­νή­σεις, ή συναι­νε­τι­κές αντιπολιτεύσεις.

Τα κόμ­μα­τα αυτά είναι γνω­στά στον λαό καθώς οι ηγε­σί­ες των περισ­σό­τε­ρων από αυτά έχουν πρω­τα­γω­νι­στή­σει παλιό­τε­ρα σε κυβερ­νή­σεις που λεη­λά­τη­σαν τον λαό, προ­ε­τοί­μα­σαν μνη­μό­νια και έσπει­ραν αυτα­πά­τες. Τώρα προ­σπα­θούν να ανα­βα­πτι­στούν στην κάλ­πη, για να σκορ­πί­σει η λαϊ­κή ψήφος σε δυνά­μεις που δεν είναι απλά ανώ­δυ­νες για το σύστη­μα αλλά και χρή­σι­μες σε αυτό.

Στις 25 Ιού­νη ψηφί­ζου­με όλοι ΚΚΕ και για τη στά­ση του ανα­φο­ρι­κά με τον πόλε­μο στην Ουκρα­νία. Ο κίν­δυ­νος επέ­κτα­σης του πολέ­μου, ακό­μα και ενός πυρη­νι­κού ολέ­θρου, μεγα­λώ­νει μέρα με τη μέρα για τους λαούς της Ευρώ­πης, καθώς η ιμπε­ρια­λι­στι­κή σύγκρου­ση στην Ουκρα­νία μετα­ξύ ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ και Ρωσί­ας οδεύ­ει ανε­ξέ­λεγ­κτα προς παρα­πέ­ρα κλι­μά­κω­ση και τα δύο στρα­τό­πε­δα ξεκα­θα­ρί­ζουν ότι θα «πετύ­χουν τους στό­χους» τους. Στη Σύνο­δο Κορυ­φής του ΝΑΤΟ στο Βίλ­νιους, τον Ιού­λη, ανα­μέ­νο­νται σημα­ντι­κές απο­φά­σεις για να δεθεί η Ουκρα­νία στο ευρω­α­τλα­ντι­κό «άρμα» και να μετα­τρα­πεί σε ντε φάκτο ΝΑΤΟι­κό έδα­φος. Εχει ήδη αρχί­σει η μετε­γκα­τά­στα­ση τακτι­κών πυρη­νι­κών όπλων από τη Ρωσία στη Λευ­κο­ρω­σία, ενώ οι απο­θή­κες στον Αρα­ξο, στην 116 ΠΜ είναι έτοι­μες να δεχθούν πυρη­νι­κά ανά πάσα στιγμή.

Τα παρα­πά­νω δίνουν και τον τόνο σε ό,τι αφο­ρά τις διευ­θε­τή­σεις στα Ελλη­νο­τουρ­κι­κά, για να δια­σφα­λι­στεί η ΝΑΤΟι­κή συνο­χή, αλλά και να «τρέ­ξουν» σχέ­δια συνεκ­με­τάλ­λευ­σης από την επό­με­νη κυβέρ­νη­ση της ΝΔ με τις πλά­τες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Νέες προ­μή­θειες οπλι­κών συστη­μά­των προ­ε­τοι­μά­ζο­νται, για τις ανά­γκες του ΝΑΤΟ, ενώ άλλα πρό­κει­ται να αφαι­ρε­θούν από την άμυ­να των νησιών για να στα­λούν στην Ουκρα­νία. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κή η δήλω­ση του Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ με την ευκαι­ρία της προ­μή­θειας των αερο­σκα­φών F‑35 από τη χώρα μας, ότι η αμυ­ντι­κή σχέ­ση ΗΠΑ — Ελλά­δας είναι ισχυ­ρό­τε­ρη από ποτέ και η συνερ­γα­σία μας ενι­σχύ­ει το ΝΑΤΟ και κάνει την περιο­χή πιο ασφα­λή (κόστος προ­μή­θειας ενός F‑35 100 εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια και κόστος ανά ώρα πτή­σης 40.000 ευρώ).

Συνά­δελ­φοι των Ενό­πλων Δυνάμεων:

Οδεύ­ο­ντας ξανά προς τις κάλ­πες οφεί­λου­με να θυμό­μα­στε όλοι ότι, εκτός από τις πατριω­τι­κές του θέσεις τόσο γενι­κό­τε­ρα όσο και για τα Ελλη­νο­τουρ­κι­κά, το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμ­μα που δεί­χνει έμπρα­κτο ενδια­φέ­ρον και νοιά­ζε­ται για το μόνι­μο προ­σω­πι­κό των Ενό­πλων Δυνά­με­ων και των Σωμά­των Ασφα­λεί­ας, αλλά και τους στρα­τεύ­σι­μους, με πλή­θος Ερω­τή­σε­ων και Επε­ρω­τή­σε­ων στη Βου­λή για θέμα­τα που τους αφο­ρούν. Στε­λέ­χη του Κόμ­μα­τος συνα­ντιού­νται με συν­δι­κα­λι­στι­κούς φορείς εν ενερ­γεία και εν απο­στρα­τεία στρα­τιω­τι­κών και άλλα επι­σκέ­πτο­νται στρα­τιω­τι­κές μονά­δες σε ακρι­τι­κές περιο­χές. Τέλος, το ΚΚΕ έχει συμπε­ρι­λά­βει έντε­κα από­στρα­τους των Ενό­πλων Δυνά­με­ων και των Σωμά­των Ασφα­λεί­ας στα ψηφο­δέλ­τια ανά τη χώρα.

Αυτό που έκα­νε τη δια­φο­ρά μέσα και έξω από τη Βου­λή, και θα την κάνει και τώρα, είναι το ποσο­στό και οι βου­λευ­τές που εξέ­λε­ξε το ΚΚΕ. Είναι η μόνη δύνα­μη που δεν αθροί­ζε­ται σε «προ­ο­δευ­τι­κές» ή «συντη­ρη­τι­κές» κοι­νο­βου­λευ­τι­κές πλειο­ψη­φί­ες και μειο­ψη­φί­ες, που συναι­νούν και συγκλί­νουν στην υπε­ρά­σπι­ση της αντι­λαϊ­κής πολιτικής.

Το ΚΚΕ είναι απέ­να­ντι στη στρα­τη­γι­κή του κεφα­λαί­ου που υπη­ρε­τούν όλοι οι άλλοι, είτε εκλέ­γουν 10 είτε 110 βου­λευ­τές. Είτε βρί­σκο­νται στην κυβέρ­νη­ση είτε στην αντι­πο­λί­τευ­ση. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμ­μα που δεν δεσμεύ­ε­ται από τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, όπως όλοι οι άλλοι, που υλο­ποιούν τα μνη­μό­νια διαρ­κεί­ας της ΕΕ, στέλ­νουν όπλα στην Ουκρα­νία, μετα­τρέ­πουν τη χώρα σε πολε­μι­κό ορμη­τή­ριο και χει­ρο­κρο­τούν τους ναζί Αζόφ στη Βουλή.

Το ΚΚΕ είναι εγγύ­η­ση για ακό­μα πιο μαχη­τι­κή, ακό­μα πιο δυνα­μι­κή εργα­τι­κή — λαϊ­κή αντι­πο­λί­τευ­ση, όποια κι αν είναι η δύνα­μη όλων των άλλων κομμάτων.

Κόκ­κι­νη ψήφο στην κάλ­πη στις 25 Ιού­νη για πιο δυνα­τό ΚΚΕ, για μαχη­τι­κή και δυνα­μι­κή λαϊ­κή αντιπολίτευση.

 

Γιώρ­γος ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Υπο­πτέ­ραρ­χος ε.α., υπο­ψή­φιος του ΚΚΕ στην Α’ Αθήνας.
Πηγή: Ριζο­σπά­στης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο