Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκλογές 2023 — Κεντρική Μακεδονία: Παρακαταθήκη για νέους αγώνες η άνοδος του ΚΚΕ

Τα απο­τε­λέ­σμα­τα των εκλο­γών της Κυρια­κής επι­βε­βαί­ω­σαν το αυξη­μέ­νο κύρος του Κόμ­μα­τος και στην Περι­φέ­ρεια της Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας. Το ΚΚΕ αύξη­σε το ποσο­στό του σε όλες τις εκλο­γι­κές περι­φέ­ρειες, με τη μεγα­λύ­τε­ρη αύξη­ση να κατα­γρά­φε­ται στην Α’ Θεσ­σα­λο­νί­κης, όπου ανα­δεί­χθη­κε τρί­το κόμ­μα με ποσο­στό 8,17%, από 7,44% στις εκλο­γές του Μάη.

Το ΚΚΕ επα­νε­κλέ­γει τους δύο βου­λευ­τές που είχε, τον Γιάν­νη Δελή στην Α’ Θεσ­σα­λο­νί­κης και τον Λεω­νί­δα Στολ­τί­δη στη Β’ Θεσσαλονίκης.

Το Κόμ­μα, μετά από χρό­νια, κατά­φε­ρε τον στό­χο που είχε θέσει και ανα­δεί­χθη­κε τρί­το κόμ­μα στην Α’ Θεσ­σα­λο­νί­κης, κατα­γρά­φο­ντας αύξη­ση σε όλους τους δήμους που την απαρ­τί­ζουν και ιδιαί­τε­ρα στις δυτι­κές συνοι­κί­ες. Ετσι, κατέ­γρα­ψε στον δήμο Θεσ­σα­λο­νί­κης 7,84% (από 7,17%), στον δήμο Καλα­μα­ριάς 8,77% (από 8,28%), στον δήμο Αμπε­λο­κή­πων — Μενε­μέ­νης 8,17% (από 7,27%), στον δήμο Κορ­δε­λιού — Ευό­σμου 7,41% (από 6,64%), στον δήμο Νεά­πο­λης — Συκε­ών 8,88% (από 7,96%), στον δήμο Παύ­λου Μελά 8,67% (από 7,91%).

Τρί­το κόμ­μα ανα­δεί­χθη­κε το ΚΚΕ συνο­λι­κά στον Δήμο Θεσ­σα­λο­νί­κης (Δημο­τι­κές Ενό­τη­τες Θεσ­σα­λο­νί­κης και Τριαν­δρί­ας) και στα τρία από τα πέντε Δια­με­ρί­σμα­τα της ΔΕ Θεσ­σα­λο­νί­κης, δηλα­δή στο Α’ (κέντρο πόλης), στο Γ’ (Ανω Πόλη) και στο Δ’ (Τού­μπα). Μάλι­στα στην Τριαν­δρία αύξη­σε το ποσο­στό του σχε­δόν κατά μία ποσο­στιαία μονά­δα κατα­γρά­φο­ντας 9,92% από 8,98%.

Τρί­το κόμ­μα ανα­δεί­χθη­κε επί­σης στον Αγιο Παύ­λο του δήμου Νεά­πο­λης — Συκε­ών, με ποσο­στό 10,60% (από 9,92%), στην Πολί­χνη του δήμου Παύ­λου Μελά, με 9,72% (από 9,04%), στην Καλα­μα­ριά, στις γει­το­νιές του Κέντρου, του Βότση και του Φοί­νι­κα. Αλλά και στη Β’ Θεσ­σα­λο­νί­κης στον Χορ­τιά­τη του δήμου Πυλαί­ας — Χορ­τιά­τη με 9,06% (από 8,14%), στον δήμο Θέρ­μης σε Πλα­γιά­ρι και Βασι­λι­κά. Επί­σης, στη Νάου­σα Ημα­θί­ας, με 11,05%, και στο Λιτό­χω­ρο Πιε­ρί­ας, με 14,08%.

Αυτή η εικό­να ανα­δει­κνύ­ει τους δεσμούς που ανα­πτύ­χθη­καν όλα τα τελευ­ταία χρό­νια μέσα από τους αγώ­νες και τις πολύ­μορ­φες άλλες δρά­σεις όπου πρω­το­στά­τη­σαν οι κομ­μου­νι­στές και οι κομ­μου­νί­στριες. Στους αγώ­νες της εργα­τι­κής τάξης για την από­κρου­ση της εργο­δο­τι­κής επί­θε­σης σε μια σει­ρά από χώρους δου­λειάς, όπως στη «Μαλα­μα­τί­να», σε επι­χει­ρή­σεις τρο­φί­μων στην Πέλ­λα και την Ημα­θία, σε επι­χει­ρή­σεις μετάλ­λου στη Θεσ­σα­λο­νί­κη και το Κιλ­κίς, στις κατα­σκευ­ές με αιχ­μή το έργο του μετρό, αλλά και άλλα μεγά­λα έργα, στις τηλε­πι­κοι­νω­νί­ες, στον επι­σι­τι­σμό — του­ρι­σμό, στο εμπό­ριο και αλλού. Για την προ­στα­σία των εργα­τι­κών — λαϊ­κών οικο­γε­νειών από τα «κορά­κια» που ληστεύ­ουν την περιου­σία τους και τις ξεσπι­τώ­νουν. Ενά­ντια στην υπο­βάθ­μι­ση και την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της Υγεί­ας με το κλεί­σι­μο νοσο­κο­μεί­ων και τις συγ­χω­νεύ­σεις κλι­νι­κών, για τα οξυ­μέ­να προ­βλή­μα­τα στην Παι­δεία, κ.ά.

Αλλά και στους αγώ­νες της νεο­λαί­ας που ξεδι­πλώ­θη­καν και γιγα­ντώ­θη­καν με το έγκλη­μα στα Τέμπη, καθώς επί­σης ενά­ντια στην πανε­πι­στη­μια­κή αστυ­νο­μία στο ΑΠΘ, για το δικαί­ω­μα στη φοι­τη­τι­κή μέρι­μνα, για δωρε­άν σπου­δές, ενά­ντια στο πανε­πι­στή­μιο — επι­χεί­ρη­ση, για πτυ­χία με αξία, για σύγ­χρο­νες κτι­ρια­κές υπο­δο­μές, σε όλες τις σχο­λές του ΑΠΘ, του ΠΑΜΑΚ και του ΔΙΠΑΕ. Αλλά και για τη δολο­φο­νία του νεα­ρού Αλκη Καμπα­νού, βάζο­ντας στο στό­χα­στρο τους οργα­νω­μέ­νους στρα­τούς του εμπο­ρευ­μα­το­ποι­η­μέ­νου αθλη­τι­σμού και των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων που τον ελέγχουν.

Η αύξη­ση που κατέ­γρα­ψε το Κόμ­μα σε όλους τους δήμους της Δυτι­κής Θεσ­σα­λο­νί­κης επι­βε­βαιώ­νει τους δεσμούς που ανα­πτύ­χθη­καν μέσα από τους αγώ­νες για την προ­στα­σία του περι­βάλ­λο­ντος, της ζωής και της υγεί­ας του λαού από την ασύ­δο­τη δρά­ση των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων (ΕΛΠΕ, ΤΙΤΑΝ, κ.α.), αλλά και για την αντι­πλημ­μυ­ρι­κή θωρά­κι­ση της περιο­χής για να προ­στα­τευ­θεί ο λαός της που πνί­γε­ται κάθε τρεις και λίγο.

Στην Καλα­μα­ριά ο λαός βρέ­θη­κε μαζί με τους κομ­μου­νι­στές στον αγώ­να ενά­ντια στους σχε­δια­σμούς για την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση του παρα­λια­κού μετώ­που, των ελεύ­θε­ρων χώρων, για την επα­να­λει­τουρ­γία του Νοσο­κο­μεί­ου «Πανα­γία», κ.λπ.

Η άνο­δος που κατα­γρά­φει το ΚΚΕ συνο­λι­κά στην Περι­φέ­ρεια Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας δεν είναι συγκυ­ρια­κή. Οικο­δο­μή­θη­κε μέσα στο καμί­νι του αγώ­να με την εργα­τι­κή τάξη, τους βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες, τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους, τους νέους και τις γυναί­κες για την υπε­ρά­σπι­ση των δικαιω­μά­των τους, κόντρα στην πολι­τι­κή που θυσιά­ζει τη ζωή τους για την κερ­δο­φο­ρία των λίγων.

Οι ΚΟ του ΚΚΕ σε όλη την Κεντρι­κή Μακε­δο­νία είναι έτοι­μες από την επό­με­νη κιό­λας μέρα, που προ­μη­νύ­ε­ται δύσκο­λη για τον λαό, να κάνουν πρά­ξη τη δέσμευ­ση για 100% λαϊ­κή μαχη­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση, μπαί­νο­ντας μπρο­στά στους νέους αγώ­νες που έρχο­νται για την από­κρου­ση του νέου γύρου αντι­λαϊ­κής επίθεσης.

Αυτό το μήνυ­μα έστει­λε άλλω­στε και η Θεα­νώ Καπέ­τη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμ­μα­τέ­ας της ΚΟ Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας του ΚΚΕ, το βρά­δυ των εκλο­γών, λέγο­ντας: «Συνε­χί­ζου­με τις επό­με­νες μέρες μαχη­τι­κά. Ολο αυτόν τον κόσμο που έδω­σε τη μάχη μαζί μας, στις εργα­τι­κές — λαϊ­κές γει­το­νιές του δήμου Θεσ­σα­λο­νί­κης, των δυτι­κών συνοι­κιών και της Καλα­μα­ριάς, συνο­λι­κά στην περιο­χή της Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας, να τον ξανα­βρού­με. Να δώσου­με μαζί τις επό­με­νες μάχες στο κίνη­μα, να τους εντά­ξου­με στα ψηφο­δέλ­τια των δημο­τι­κών και περι­φε­ρεια­κών εκλο­γών που έχου­με μπρο­στά μας. Ολοι μαζί πάμε να δώσου­με δυνα­τά τις επό­με­νες μάχες ενά­ντια στην αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή της νέας κυβέρ­νη­σης και των συμ­μά­χων της στη νέα Βουλή».

«Ριζο­σπά­στης».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο