Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκλογική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Ένας κι ένας…

Τη νέα εκλο­γι­κή «ομά­δα» εμφά­νι­σε πριν μερι­κές μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ με στό­χο — όπως είπε και ο Τσί­πρας — να ανα­τρέ­ψουν τα δεδο­μέ­να των εκλο­γών της 21ης Μαΐ­ου ενό­ψει των επι­κεί­με­νων εκλο­γών της 25ης Ιουνίου.

Οπως λένε τα στε­λέ­χη του ΣΥΡΙΖΑ που εμφα­νί­ζο­νται στα τηλε­ο­πτι­κά πάνελς, με αυτήν τη νέα εκλο­γι­κή επι­τρο­πή θα επι­διώ­ξουν την «ανα­συ­γκρό­τη­ση», θα χαρά­ξουν «νέα στρα­τη­γι­κή» και θα προ­σπα­θή­σουν να αλλά­ξουν την εικό­να του ΣΥΡΙΖΑ…

Από τα στοι­χεία που παρου­σιά­ζο­νται, γίνε­ται φανε­ρό ότι η «αλλα­γή» του ΣΥΡΙΖΑ πραγ­μα­το­ποιεί­ται σε μια κατεύ­θυν­ση ακό­μα πιο συστη­μι­κή και ακό­μα πιο… ατλα­ντι­κή!

Εμμονικός αντικομμουνιστής με ειδικότητα…

Ξεκι­νά­με από τον «ιθύ­νο­ντα» νου της προ­ε­κλο­γι­κής καμπά­νιας του ΣΥΡΙΖΑ, τον γνω­στό και μη εξαι­ρε­τέο Νίκο Μαραν­τζί­δη, εμμο­νι­κό αντι­κομ­μου­νι­στή, που έχει κάνει καριέ­ρα πάνω στην παρα­χά­ρα­ξη της Ιστο­ρί­ας της κρί­σι­μης δεκα­ε­τί­ας του ’40 στην Ελλά­δα και στην κατα­συ­κο­φά­ντη­ση του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλάδας.

Για ένα χρο­νι­κό διά­στη­μα είχε απο­τε­λέ­σει στέ­λε­χος στο Ποτά­μι του Στ. Θεο­δω­ρά­κη, ενώ τα τελευ­ταία χρό­νια παρα­κο­λου­θού­με τη στα­δια­κή προ­σέγ­γι­σή του με τον ΣΥΡΙΖΑ ή ίσως το ανά­πο­δο, την προ­σχώ­ρη­ση του ΣΥΡΙΖΑ στις θέσεις του Νίκου Μαραντζίδη…

Μερι­κά από όσα έχει πει κατά καιρούς:

- Σε συνέ­ντευ­ξή του στην «Καθη­με­ρι­νή» και σε ερώ­τη­ση «Για­τί να πάει Ελλη­νας με τους Γερ­μα­νούς;», λέει: «Οι περισ­σό­τε­ροι ωθού­νταν προς τους Γερ­μα­νούς επει­δή θεω­ρού­σαν ότι προ­στα­τεύ­ο­νταν από τις επι­θέ­σεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, ο οποί­ος σε πολ­λές περι­πτώ­σεις συμπε­ρι­φε­ρό­ταν εκδι­κη­τι­κά ενα­ντί­ον άλλων Ελλή­νων με εκτε­λέ­σεις αντιφρονούντων».

- Σε ερώ­τη­ση «Είστε αντι­κομ­μου­νι­στής;» απα­ντά: «Ναι, είμαι αντι­κομ­μου­νι­στής, όπως είμαι και αντι­φα­σί­στας. Είμαι αντί­θε­τος σε κάθε ολοκληρωτισμό».

- Στο «ΒΗΜΑ της Κυρια­κής» (6/9/2009) γρά­φει: «Η κατα­σκο­πι­κή δρά­ση του ΚΚΕ …κάθε άλλο παρά “κατα­σκευή της ΚΥΠ” υπήρ­ξε, όπως θέλη­σε να την παρου­σιά­σει η προ­πα­γάν­δα του ΚΚΕ». «Η δρά­ση αυτή του ΚΚΕ κατά τα χρό­νια του Εμφυ­λί­ου και τα πρώ­τα μετεμ­φυ­λια­κά χρό­νια συνέ­βα­λε αναμ­φί­βο­λα στην ενί­σχυ­ση των αμυ­ντι­κών και αυταρ­χι­κών αντα­να­κλα­στι­κών του μετεμ­φυ­λια­κού κράτους».

- Στην εφη­με­ρί­δα «ΝΕΑ» (20–03-2004) γρά­φει: «Ωρι­μη για διε­ρεύ­νη­ση είναι πλέ­ον και η ιδέα πως η συνερ­γα­σία με τον εχθρό δεν ήταν πραγ­μα­τι­κά ελλη­νι­κό φαι­νό­με­νο, πως μόνο λίγοι “και­ρο­σκό­ποι” έπαιρ­ναν εντο­λές από τους Γερ­μα­νούς. Το όλο ζήτη­μα της ελλη­νι­κής συνερ­γα­σί­ας θα απο­τε­λέ­σει αντι­κεί­με­νο συνε­δρί­ου που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί το ερχό­με­νο καλο­καί­ρι. Είναι σαφές όμως ότι οι Ελλη­νες εργά­στη­καν πλάι στους Γερ­μα­νούς για πολ­λούς λόγους: ένας είναι το κοι­νό αντι­κομ­μου­νι­στι­κό μένος, ένας άλλος ο φόβος των Βουλ­γά­ρων (στον Βορ­ρά) και ένας τρί­τος το μίσος και ο φόβος του EAM/ΕΛΑΣ».

-Στο βιβλίο «Τα εμφύ­λια πάθη, 23 ερω­τή­σεις και απα­ντή­σεις για τον Εμφύ­λιο», γρά­φει: «Πολ­λοί Ελλη­νες προ­σχώ­ρη­σαν στο ΕΑΜ για­τί απλού­στα­τα δεν είχαν άλλη επι­λο­γή, καθώς το ΕΑΜ δεν δίστα­ζε να τιμω­ρή­σει παρα­δειγ­μα­τι­κά όσους παρά­κουαν τις εντο­λές του. Ενα κρί­σι­μο ερώ­τη­μα είναι αν η αντί­στα­ση ωφέ­λη­σε ή έβλα­ψε τη χώρα. Συνέ­βα­λε, για παρά­δειγ­μα, στην ήττα του Αξο­να στο Β’ Παγκό­σμιο πόλε­μο;… Οι λίγες χιλιά­δες γερ­μα­νι­κές απώ­λειες… δεν απο­τέ­λε­σαν ουσια­στι­κή προ­σφο­ρά και με κανέ­ναν τρό­πο δεν ισο­σκε­λί­ζουν, ούτε καν πλη­σιά­ζουν σε από­στα­ση, τις ελλη­νι­κές απώ­λειες… Οι ζημιές στις υπο­δο­μές της χώρας υπήρ­ξαν τερά­στιες και πολ­λές προ­κλή­θη­καν από την ίδια την Αντί­στα­ση (…) ιδιαί­τε­ρα η ένο­πλη αντί­στα­ση ενί­σχυ­σε τη συνερ­γα­σία με τους κατα­κτη­τές αντί να την περιο­ρί­σει και ταυ­τί­στη­κε με έναν εμφύ­λιο πόλε­μο που οδή­γη­σε σε νέες μετα­πο­λε­μι­κές εμφυ­λια­κές συγκρούσεις…».

Ανάθεση καμπάνιας από τις ΗΠΑ

Μία άλλη …επι­φα­νής παρου­σία στην εκλο­γι­κή επι­τρο­πή του ΣΥΡΙΖΑ είναι η καθη­γή­τρια Επι­δη­μιο­λο­γί­ας Αθη­νά Λινού. Θυμί­ζου­με πως την συγκε­κρι­μέ­νη την πρό­τει­νε ο Αλέ­ξης Τσί­πρας στον Μητσο­τά­κη για υπουρ­γό Υγεί­ας «κοι­νής απο­δο­χής» την περί­ο­δο που πέθαι­ναν έξω από τις ΜΕΘ ασθε­νείς. Πρό­σφα­τα μάλι­στα, σε ερώ­τη­ση για το ποια στά­ση θα κρα­τή­σει ο ΣΥΡΙΖΑ αν έρθει η ανα­θε­ώ­ρη­ση του άρθρου 16 από τη ΝΔ, απά­ντη­σε «εξαρ­τά­ται»…

Μετά την πρό­τα­ση Τσί­πρα στον Μητσο­τά­κη για υπουρ­γο­ποί­η­ση της Αθ. Λινού, εκεί­νη εθε­ά­θη σε συγκέ­ντρω­ση του Γιώρ­γου Παπαν­δρέ­ου στο Θησείο, να ανε­μί­ζει τη σημαία του ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι δήλω­σαν «ξαφ­νια­σμέ­νοι» επει­δή την είχε προ­τεί­νει ο ΣΥΡΙΖΑ για υπουρ­γό Υγεί­ας κοι­νής απο­δο­χής. Ομως, υπάρ­χει πλού­σιος βίος και πολι­τεία… Η Αθ. Λινού ήταν υπο­ψή­φια με το ΠΑΣΟΚ το 2009 στη Β’ Αθη­νών, ενώ από τον Ιού­λη του 2011 μέχρι τον Οκτώ­βρη του 2013 δια­τέ­λε­σε ειδι­κή γραμ­μα­τέ­ας του υπουρ­γεί­ου Παιδείας.

Η Αθη­νά Λινού δια­τη­ρεί στε­νούς δεσμούς με το κόμ­μα των Δημο­κρα­τι­κών στις ΗΠΑ. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι η κόρη της, Νατα­λία Λινού, ήταν υπο­ψή­φια με το Δημο­κρα­τι­κό Κόμ­μα για την Ομο­σπον­δια­κή Βου­λή των Αντι­προ­σώ­πων στην Ουά­σιγ­κτον της τέταρ­της εκλο­γι­κής περι­φέ­ρειας της Μασα­χου­σέ­της, το 2020. Και βέβαια η πρε­σβεία των ΗΠΑ στη χώρα μας την έχει επι­λέ­ξει ως μια από τις προ­σω­πι­κό­τη­τες που συμ­με­τεί­χαν σε καμπά­νια για την ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή συνεργασία.

Εθελοντής στο επιτελείο του …Μπάιντεν

Ο Στέ­φα­νος Κασε­λά­κης έχει μία μεγά­λη περ­γα­μη­νή στην καριέ­ρα του. Οπως δια­βά­ζου­με στο site του ΣΥΡΙΖΑ: «Παράλ­λη­λα με τις σπου­δές του, ο Στέ­φα­νος εργά­στη­κε εθε­λο­ντι­κά στο επι­τε­λείο του τότε Γερου­σια­στή Tζο Μπάι­ντεν για τις Προ­ε­δρι­κές Εκλο­γές του 2008. Εργά­στη­κε επί­σης και στο think tank εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής “Center for Strategic and International Studies” στη Washington, DC».

Σε πρό­σφα­τη συνέ­ντευ­ξή του και σε ερώ­τη­ση «Ποιοι θα πρέ­πει να είναι κατά την οπτι­κή σας οι άξο­νες της προ­ο­δευ­τι­κής κυβέρ­νη­σης του ΣΥΡΙΖΑ ανα­φο­ρι­κά με τις σχέ­σεις της χώρας με τις ΗΠΑ;», απάντησε:

«Οι σχέ­σεις της Ελλά­δας με τις ΗΠΑ έχουν μεγά­λη ιστο­ρία. Και είναι πολύ καλές. Η προ­ο­δευ­τι­κή κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ θα επι­διώ­ξει σίγου­ρα την εμβά­θυν­ση και βελ­τί­ω­ση της συνερ­γα­σί­ας με τις ΗΠΑ με πολυ­διά­στα­τη εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή. Οσο και να είμαι ευγνώ­μων στην Αμε­ρι­κή για τις ευκαι­ρί­ες που μου έχει προ­σφέ­ρει, η Ελλά­δα ποτέ δεν πρέ­πει να είναι “δεδο­μέ­νος σύμμαχος”».

Πολλά γαλόνια

Τα «γαλό­νια» του καθη­γη­τή Νίκου Φαρα­ντού­ρη είναι πραγ­μα­τι­κά πολ­λά. Τον βλέ­πα­με να ανα­λύ­ει ως think tank Τσί­πρα τα ενερ­γεια­κά ζητή­μα­τα. Τώρα, ανέ­λα­βε ρόλο και ως υπο­ψή­φιος βου­λευ­τής αλλά και στην εκλο­γι­κή επιτροπή.

Ο κος Φαρα­ντού­ρης διε­τέ­λε­σε το διά­στη­μα 2020–2023 στέ­λε­χος του ΕΛΙΑΜΕΠ. Για όσους δεν γνω­ρί­ζουν, το ΕΛΙΑΜΕΠ είναι ένα ελλη­νι­κό think tank που «προ­ω­θεί τις αξί­ες του δημο­κρα­τι­κού πλου­ρα­λι­σμού, έναν ορθο­λο­γι­κό και ψύχραι­μο δημό­σιο διά­λο­γο για τις μεγά­λες περι­φε­ρεια­κές, ευρω­παϊ­κές και παγκό­σμιες προ­κλή­σεις, την επί­λυ­ση των δια­φο­ρών μέσω του δια­λό­γου και τον ευρω­παϊ­κό και ευρω­α­τλα­ντι­κό προ­σα­να­το­λι­σμό της Ελλάδας».

Ταυ­τό­χρο­να έχει πολ­λά τεχνο­κρα­τι­κά γαλό­νια σε κρί­σι­μες ευθύ­νες και σε κρί­σι­μα πόστα, ανα­φέ­ρου­με ορισμένα…

Πρό­ε­δρος της Νομι­κής Επι­τρο­πής του EUROGAS στις Βρυ­ξέλ­λες (της διε­θνούς ένω­σης 45 ενερ­γεια­κών εται­ρειών στην Ευρώ­πη) από το 2016 έως το 2019…

- Μέλος της Νομι­κής Επι­τρο­πής της Ενώ­σε­ως Ελλή­νων Εφο­πλι­στών από το 2009 έως το 2013.

Επι­κε­φα­λής Νομι­κός Σύμ­βου­λος του υπουρ­γού Εμπο­ρι­κής Ναυ­τι­λί­ας, 2004 ‑2009.

- Αναλυτής/νομικός σύμ­βου­λος στη διε­θνή επεν­δυ­τι­κή τρά­πε­ζα Goldman Sachs International στο Λον­δί­νο το 2001…

Και άλλα πολλά…

«Ολα είναι πιθανά»…

Αλλο πρό­σω­πο που φιγου­ρά­ρει σε αυτή την Επι­τρο­πή είναι ο Ευάγ­γε­λος Απο­στο­λά­κης. Πρώ­ην υπουρ­γός Αμυ­νας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο συγκε­κρι­μέ­νος, ενώ ήταν σύμ­βου­λος του Τσί­πρα, η ΝΔ τον ήθε­λε για υπουρ­γό, αλλά χάλα­σε το προ­ξε­νιό στις λεπτομέρειες.

Μάλι­στα, για μερι­κές ώρες ανα­κοι­νώ­θη­κε ως υπουρ­γός του Μητσο­τά­κη, αλλά η μετα­γρα­φή χάλα­σε τελευ­ταία στιγ­μή. Πριν τις εκλο­γές του Μαΐ­ου του 2023, σε ερώ­τη­ση δημο­σιο­γρά­φου για το αν βλέ­πει ενδε­χό­με­νο συγκυ­βέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ — ΝΔ, απά­ντη­σε πως …«όλα είναι πιθανά».

«Κόκκινο χαλί» στη ΝΔ

Ο Χάρης Μαμου­λά­κης κοσμεί και αυτός την Επι­τρο­πή του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος μπο­ρεί να ξεχά­σει ότι ο συγκε­κρι­μέ­νος ήταν ειση­γη­τής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στο νομο­σχέ­διο της ΝΔ για τη μετα­τρο­πή των Ναυ­πη­γεί­ων Ελευ­σί­νας σε Ειδι­κή Οικο­νο­μι­κή Ζώνη, χωρίς εργα­σια­κά δικαιώ­μα­τα και με τόσα και τόσα χαμέ­να δεδου­λευ­μέ­να των εργα­τών. Εννο­εί­ται βέβαια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερ­ψή­φι­σε το νομο­σχέ­διο. Και χαριε­ντι­ζό­ταν μάλι­στα με τη ΝΔ για το ποιος έχει την πατρό­τη­τα του αντερ­γα­τι­κού σχε­δί­ου. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοι­πόν, με ειση­γη­τή τον Χ. Μαμου­λά­κη, έστρω­σε το «κόκ­κι­νο χαλί» στον Μητσο­τά­κη και τον Γεωρ­γιά­δη για να πάνε στα Ναυ­πη­γεία Ελευ­σί­νας και να κάνουν προ­ε­κλο­γι­κές φιέστες…

* * *

Με τέτοια ομά­δα κατε­βαί­νει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλο­γές της 25ης Ιου­νί­ου… Κι αν, όπως λένε εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, θέλουν να κάνουν …ισχυ­ρή αντι­πο­λί­τευ­ση στον Μητσο­τά­κη και τη ΝΔ, με τέτοια «φυντά­νια», ένα είναι σίγου­ρο: Οτι η επό­με­νη κυβέρ­νη­ση όχι μόνο δεν φοβά­ται, αλλά θα παρα­κα­λά­ει για τέτοια αντιπολίτευση…

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο