Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκτωρ Μπερλιόζ, από τους σημαντικότερους συνθέτες του 19ου αιώνα

Στις 11 Δεκεμ­βρί­ου 1803 γεν­νιέ­ται ο Εκτωρ Μπερ­λιόζ. Γάλ­λος συν­θέ­της, από τους σημα­ντι­κό­τε­ρους του 19ου αιώ­να. Είναι από τους πρώ­τους συν­θέ­τες που τιτλο­φό­ρη­σε τις συν­θέ­σεις του και πρό­σθε­σε και άλλες επε­ξη­γή­σεις, έτσι ώστε οι ακρο­α­τές να κατα­λα­βαί­νουν τι προ­σπα­θεί να περι­γρά­ψει με τη μου­σι­κή του (προ­γραμ­μα­τι­κή μουσική). 

Έγρα­ψε όπε­ρες, συμ­φω­νί­ες, ορα­τό­ρια, χορω­δια­κά έργα και εκκλη­σια­στι­κή μου­σι­κή. Τα γνω­στό­τε­ρα έργα του είναι η Φαντα­στι­κή Συμ­φω­νία και το Ρέκ­βιεμ. Ο Μπερ­λιόζ κατα­τάσ­σε­ται στο ρεύ­μα του ρομα­ντι­σμού και προ­ή­γα­γε τη συμ­φω­νι­κή μου­σι­κή, ενώ υπήρ­ξε πρω­το­πό­ρος στη συγκρό­τη­ση και την αξιο­ποί­η­ση της συμ­φω­νι­κής ορχήστρας. 

Οι απαι­τή­σεις για την εκτέ­λε­ση των συμ­φω­νι­κών του έργων τον οδή­γη­σαν στο να ανα­λά­βει ο ίδιος να διδά­ξει τους μουσικούς. 

Ετσι έγι­νε δάσκα­λος σει­ράς μεγά­λων μου­σι­κών ερμη­νευ­τών, ενώ οι σκέ­ψεις και τα σχέ­διά του για τον τρό­πο ερμη­νεί­ας των συμ­φω­νι­κών έργων, των δικών του, αλλά και των άλλων συν­θε­τών αξιο­ποιού­νται από τους μου­σι­κούς και τους διευ­θυ­ντές ορχή­στρας μέχρι σήμερα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο