Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: O Μέγας Αλέξανδρος είναι θαμμένος στην Βεργίνα και όχι ο Φίλιππος ο Β’

Τη βεβαιό­τη­τά της πως ο Μέγας Αλέ­ξαν­δρος και όχι ο Φίλιπ­πος ο Β΄, είναι θαμ­μέ­νος στη Βερ­γί­να εκφρά­ζει με συνέ­ντευ­ξή της στο δεύ­τε­ρο τεύ­χος των ΤΕΤΡΑΔΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, η δια­κε­κρι­μέ­νη ιστο­ρι­κός Ελέ­νη Γλύ­κα­τζη – Αρβε­λέρ, μιλώ­ντας στον Δημο­σιο­γρά­φο της ΕΡΤ, Διδά­κτω­ρα του Παντεί­ου Πανε­πι­στη­μί­ου και διευ­θυ­ντή – επι­με­λη­τή των «Τετρα­δί­ων Πολι­τι­σμού», Κώστα Λασκαράτο.

Που είναι θαμ­μέ­νος ο Μέγας Αλέ­ξαν­δρος; Στο ξακου­στό έργο του Μανώ­λη Ανδρό­νι­κου «Το χρο­νι­κό της Βερ­γί­νας», ο σπου­δαί­ος Έλλη­νας Αρχαιο­λό­γος κατα­γρά­φει την ευχή που κάπο­τε του είχε δώσει ο Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας Του­ρι­σμού, Τάκης Λαμπρίας:

«Όσο και αν σας στε­να­χω­ρή­σω, θα σας πω πως θα είμαι πολύ ευτυ­χής, αν αυτή η αμφι­σβή­τη­ση κρα­τή­σει πολύ και γρά­φο­νται συνέ­χεια άρθρα, στα οποία θα πρέ­πει να απα­ντά­τε. Έτσι θα μπο­ρέ­σω εγώ να «που­λάω» Βερ­γί­να για
πολ­λά χρό­νια». Δεκα­ε­τί­ες μετά, η φρά­ση του τότε Γ.Γ. είναι ακό­μη σε ισχύ, με τον τάφο του λεγό­με­νου Φίλιπ­που του Β’ να δημιουρ­γεί ζωη­ρές συζητήσεις.

Η δια­πρε­πής Βυζα­ντι­νο­λό­γος, Ελέ­νη Γλύ­κα­τζη – Αρβε­λέρ, απέ­να­ντι στην κρα­τού­σα άπο­ψη των Ελλή­νων Αρχαιο­λό­γων που επί μακρόν ερευ­νούν τα χώμα­τα της Βερ­γί­νας, ισχυ­ρί­ζε­ται στο βιβλίο της «Ο Μέγας Αλέ­ξαν­δρος των Βυζα­ντι­νών» (εκδό­σεις Gutenberg) πως ο τάφος του λεγό­με­νου Φιλίπ­που του Β’, ανή­κει στον Αλέ­ξαν­δρο και όχι στον πατέ­ρα του.

Η Ελέ­νη Γλύ­κα­τζη – Αρβε­λέρ. πρώ­τη γυναί­κα πρύ­τα­νις στην ιστο­ρία των 700 χρό­νων του Πανε­πι­στη­μί­ου της Βοστό­νης και για ένα διά­στη­μα Πρό­ε­δρος του Centre Pompidou στο Παρί­σι, εμφα­νί­ζε­ται αμε­τα­κί­νη­τη στην άπο­ψή της δηλώ­νο­ντας: «Εγώ νομί­ζω ότι είναι το μόνο πραγ­μα­τι­κό, μεγά­λο πράγ­μα που έχω κάνει. Τόσο σίγου­ρη είμαι».

Ακο­λου­θεί το επί­μα­χο απόσπασμα:

Κυρία Αρβε­λέρ για­τί πιστεύ­ε­τε πως τόσα χρό­νια που βάζε­τε το συγκε­κρι­μέ­νο ζήτη­μα στο δημό­σιο διά­λο­γο, δεν την ασπά­ζο­νται οι Αρχαιο­λό­γοι; Η θέση σας ακού­γε­ται, ως πρό­σω­πο έχε­τε μεγά­λη επι­δρα­στι­κό­τη­τα. Μήπως τελι­κά τα επι­χει­ρή­μα­τα αυτά, για τους ειδι­κούς, δεν είναι τελι­κά επαρκή;

Δεν επι­τρέ­πε­ται 50 χρό­νια του­λά­χι­στον οι Έλλη­νες αρχαιο­λό­γοι να έχουν Αλέ­ξαν­δρο και να μην το έχουν κοι­τά­ξει ποτέ. Υπο­νο­εί­τε πως δεν το παρα­δέ­χο­νται τόσοι και τόσοι αρχαιο­λό­γοι για να μη φανεί μια δια­χρο­νι­κή ανε­πάρ­κεια στην ερμη­νεία και την ανά­λυ­ση των δεδομένων;

Ε βέβαια…

Πιστεύ­ε­τε στα αλή­θεια πως θα δικαιω­θεί η θέση σας;

Όταν έρθει η επό­με­νη γενιά αρχαιο­λό­γων, από εκεί­νους που ήταν στην ανα­σκα­φή και όταν εγώ δεν θα είμαι πια στη ζωή…

Εκπέ­μπε­τε μια ανά­γκη να επα­να­λαμ­βά­νε­τε ότι ο λεγό­με­νος τάφος του Φιλίπ­που, ανή­κει στον Μέγα Αλέξανδρο…

Εγώ έχω ανά­γκη. Εγώ νομί­ζω ότι είναι το μόνο πραγ­μα­τι­κό, μεγά­λο πράγ­μα που έχω κάνει. Τόσο σίγου­ρη είμαι.

 

Να ακου­στεί μέχρι τη Γάζα: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο