Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ελπίδα ζωής σε πέντε ανθρώπους, με τη δωρεά οργάνων από 28χρονο δότη

Με επι­τυ­χία ολο­κλη­ρώ­θη­κε η μετα­φο­ρά οργά­νων από 28χρονο δότη που νοση­λευό­ταν τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες σε μη ανα­στρέ­ψι­μη κατά­στα­ση κώμα­τος, στη Μονά­δα Εντα­τι­κής Θερα­πεί­ας του Γενι­κού Νοσο­κο­μεί­ου Κέρ­κυ­ρας, η τρί­τη κατά πραγ­μα­το­ποιεί­ται την τελευ­ταία διετία.

Όπως ανα­κοί­νω­σε η διοί­κη­ση του νοσο­κο­μεί­ου, εξει­δι­κευ­μέ­νες ιατρι­κές ομά­δες προ­σήλ­θαν από Αθή­να, Θεσ­σα­λο­νί­κη και Ιτα­λία, για τη μετα­φο­ρά της καρ­διάς, σε λήπτη στην περιο­χή του Bergamo, των πνευ­μό­νων σε λήπτη στην περιο­χή της Bologna, του ήπα­τος στη Θεσ­σα­λο­νί­κη και των νεφρών σε λήπτες σε Αθή­να και Ιωάννινα.

«Είναι μία πρά­ξη ύψι­στου ανθρω­πι­σμού, που πέρα από τους άμε­σα ενδια­φε­ρό­με­νους συναν­θρώ­πους λήπτες των οργά­νων, δεί­χνει το δρό­μο πως μέσα από τη θλί­ψη, μπο­ρεί να δημιουρ­γη­θεί ελπί­δα στην κοι­νω­νία και σε αρκε­τούς συναν­θρώ­πους που περι­μέ­νουν σε μακρο­χρό­νιες λίστες ανα­μο­νής τους συμ­βα­τούς δότες» ανέ­φε­ρε ο διοι­κη­τής του νοσο­κο­μεί­ου Κέρ­κυ­ρας, Φοί­βος Κακα­βί­τσας, ενώ έδω­σε τα ειλι­κρι­νή συλ­λυ­πη­τή­ρια του στην οικο­γέ­νεια του θανούντος.

Από την πλευ­ρά του, ο διευ­θυ­ντής της ΜΕΘ του νοσο­κο­μεί­ου, Επα­μει­νών­δας Φαρ­μά­κης, που οργά­νω­σε και συντό­νι­σε την δια­δι­κα­σία, επε­σή­μα­νε πως «για άλλη μια φορά η ανθρώ­πι­νη αλλη­λεγ­γύη βρή­κε την έκφρα­σή της στο πρό­σω­πο της οικο­γέ­νειας του νεα­ρού ΜΔ 28 ετών, με την από­φα­σή της να δωρί­σει τα όργα­νά του σε συναν­θρώ­πους άγνω­στους, χωρίς περιο­ρι­σμούς φύλου, φυλής, θρη­σκευ­τι­κής, εθνι­κής ή άλλης διαφορετικότητας».

Όπως πρό­σθε­σε, η ΜΕΘ του νοσο­κο­μεί­ου, «επι­τε­λώ­ντας το έργο που της ανα­λο­γεί κατά το έτος 2018 άγγι­ξε υψη­λούς δεί­κτες επι­βιω­σι­μό­τη­τας (περί το 70%)» και τόνι­σε πως «η δωρεά οργά­νων απο­τε­λεί ύψι­στο δείγ­μα κοι­νω­νι­κής προ­σφο­ράς, αλλά και σημα­το­δο­τεί μια ακό­μα από­δει­ξη πως η ζωή στο τέλος πάντα νικά. Για τον λόγο αυτό θα συνε­χί­σου­με τις προ­σπά­θειες ευαι­σθη­το­ποί­η­σης της κοι­νω­νί­ας προς όφε­λος όσων η μετα­μό­σχευ­ση απο­τε­λεί το μονα­δι­κό όπλο και ελπί­δα στην απο­κα­τά­στα­ση της υγεί­ας τους» κατέ­λη­ξε ο κ. Φαρμάκης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο