Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οικογένειες των θεραπευομένων: Να μην αλλάξει «το πετυχημένο μοντέλο απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ»

«Για­τί η κυβέρ­νη­ση θέλει να αλλά­ξει ένα απο­τε­λε­σμα­τι­κό μοντέ­λο, που εδώ και σχε­δόν σαρά­ντα χρό­νια λει­τουρ­γεί με 75–80% επι­τυ­χία στην απε­ξάρ­τη­ση, είναι στε­γνό (χωρίς υπο­κα­τά­στα­τα ουσιών), δωρε­άν, χωρίς λίστες ανα­μο­νής, που τα οικο­νο­μι­κά του ελέγ­χο­νται με πλή­ρη δια­φά­νεια, διε­θνώς ανα­γνω­ρι­σμέ­νο, εξού και το ΚΕΘΕΑ έχει επι­λε­χθεί ως σύμ­βου­λος στον ΟΗΕ σε θέμα­τα ναρκωτικών;».

Το ερώ­τη­μα αυτό έθε­σαν οι γονείς, που τα παι­διά τους είτε απο­φοί­τη­σαν, είτε εξα­κο­λου­θούν να είναι θερα­πευό­με­νοι στο ΚΕΘΕΑ, σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου που παρα­χώ­ρη­σαν στην ΕΣΗΕΑ.

Εκπρο­σω­πώ­ντας 14 Συλ­λό­γους Οικο­γέ­νειας από όλη την Ελλά­δα οι Θωμάς Νάνος, Αλέ­ξης Αλε­ξό­που­λος, ‘Αννα Δημη­τρα­κο­πού­λου, Ελισ­σά­βετ Καπα­γε­ρί­δου και ‘Αννα Βαΐ­ρα θέλη­σαν να στη­ρί­ξουν, όπως τόνι­σαν, το έργο και τη συνέ­χι­ση του ΚΕΘΕΑ με το υπάρ­χον μοντέ­λο της αυτοδιοίκησης.

Παρού­σα ήταν και η ψυχί­α­τρος Κατε­ρί­να Μάτσα, πρώ­ην διευ­θύ­ντρια της Μονά­δας Απε­ξάρ­τη­σης 18 ΑΝΩ του Ψυχια­τρι­κού Νοσο­κο­μεί­ου Αττι­κής, η οποία εξή­γη­σε, ότι «απώ­τε­ρος σκο­πός είναι η μετά­βα­ση από το πρό­γραμ­μα ψυχο­κοι­νω­νι­κής προ­σέγ­γι­σης στο ιατρι­κό μοντέ­λο, που αντι­με­τω­πί­ζει τα ναρ­κω­τι­κά ως αρρώ­στια. Στο πρώ­το δεν παρέ­χο­νται υπο­κα­τά­στα­τα, δηλα­δή φάρ­μα­κα, στους εξαρ­τη­μέ­νους, αλλά μέσω ψυχο­θε­ρα­πεί­ας οι άνθρω­ποι μαθαί­νουν να στη­ρί­ζο­νται στις δικές τους δυνά­μεις με τη βοή­θεια των θερα­πευ­τών και του περι­βάλ­λο­ντός τους. Το δεύ­τε­ρο, που ακο­λου­θεί τη νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρη προ­σέγ­γι­ση, δεν ασχο­λεί­ται εις βάθος, συντη­ρεί μια κατά­στα­ση δίνο­ντας φάρ­μα­κα και είναι φθη­νό­τε­ρο». Σύμ­φω­να με την κ. Μάτσα θα συγ­χω­νευ­θούν προ­γράμ­μα­τα, θα απο­λυ­θούν εργα­ζό­με­νοι, για­τί πια δε θα χρειά­ζο­νται, αφού τα υπο­κα­τά­στα­τα τα προ­μη­θεύ­ε­ται κανείς μόνος του, θα εισχω­ρή­σουν ιδιώ­τες και θα περι­κο­πούν οι κρα­τι­κές δαπάνες.

Όσο βαθαί­νει η κρί­ση, τα ναρ­κω­τι­κά και κάθε μορ­φή εξάρ­τη­σης εξα­πλώ­νο­νται, παρα­τή­ρη­σε η κ. Μάτσα. Ο ορι­σμός της εξάρ­τη­σης των ναρ­κω­τι­κών ως αρρώ­στια «είναι κατα­στρο­φι­κή, για­τί παρα­βλέ­πει πως το πρό­βλη­μα των ναρ­κω­τι­κών έχει κοι­νω­νι­κά αίτια, άρα η κοι­νω­νία απαλ­λάσ­σε­ται από τις ευθύ­νες, το σπρώ­χνει κάτω από το χαλί και τα παι­διά μας συνε­χί­ζουν να πεθαί­νουν», πρόσθεσε.

«Απο­τε­λεί υπο­χρέ­ω­ση μας να στη­ρί­ξου­με το ΚΕΘΕΑ, σαν αντα­πό­δο­ση για όσα έχει κάνει για τα παι­διά και την οικο­γέ­νειά μας», επι­σή­μα­νε ο κ. Θωμάς Νάνος από το Σύλ­λο­γο Οικο­γε­νειών ΚΕΘΕΑ-Διάβαση.

«Παρό­τι τα παι­διά μας απο­φοί­τη­σαν, συμ­με­τέ­χου­με στην κοι­νό­τη­τα του ΚΕΘΕΑ, για­τί γνω­ρί­ζου­με από πρώ­το χέρι πόσο έχου­με ευερ­γε­τη­θεί. Τα παι­διά μας βγή­καν καθα­ρά, με αρχές και αξί­ες, ενταγ­μέ­να στην κοι­νω­νία», ανέ­φε­ρε η Ελισ­σά­βετ Καπα­γε­ρί­δου από τον Σύλ­λο­γο Οικο­γέ­νειας ΚΕΘΕΑ-Οξυ­γό­νο από την Πάτρα. Ζήτη­σε να μην αλλά­ξει η φιλο­σο­φία και ο τρό­πος λει­τουρ­γί­ας του ΚΕΘΕΑ, καθό­τι «η δου­λειά που γίνε­ται πάνω στην προ­σω­πι­κό­τη­τα και την ψυχή τους είναι πολύ­τι­μη». Πρό­σθε­σε, πως η αντι­κα­τά­στα­ση του ως τώρα άμι­σθου και εκλεγ­μέ­νου διοι­κη­τι­κού συμ­βου­λί­ου με έμμι­σθο και διο­ρι­σμέ­νο, «καταρ­γεί το αυτο­διοί­κη­το, καθώς το νέο ΔΣ θα υπα­κού­ει άνω­θεν εντολές».

Την ανά­γκη για δημιουρ­γία περισ­σό­τε­ρων μονά­δων, που θα ακο­λου­θούν το μοντέ­λο του ΚΕΘΕΑ, όπως για παρά­δειγ­μα στον Πει­ραιά, όπου παλιό­τε­ρα υπήρ­χε πρό­γραμ­μα για εφή­βους, ενώ τώρα έχει καταρ­γη­θεί, παρό­λο που το πρό­βλη­μα των ναρ­κω­τι­κών είναι έντο­νο, επι­σή­μα­νε η ‘Αννα Δημη­τρα­κο­πού­λου από τον Σύλ­λο­γο Οικο­γέ­νειας ΚΕΘΕΑ-Νόστος.

«Οι υπη­ρε­σί­ες του ΚΕΘΕΑ δεν είναι μόνο για την απε­ξάρ­τη­ση από τη χρή­ση, όλη η οικο­γέ­νεια επω­φε­λεί­ται», υπο­γράμ­μι­σε ο Αλέ­ξης Αλε­ξό­που­λος, πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου Οικο­γέ­νειας ΚΕΘΕΑ-Στρο­φή. Απο­τε­λεί προ­σβο­λή, εξή­γη­σε, «προς όλους εμάς, που έχου­με εκλέ­ξει τα διοι­κη­τι­κά συμ­βού­λια και στα ίδια τα πρό­σω­πα του διοι­κη­τι­κού συμ­βου­λί­ου για τα όσα ακού­γο­νται για κακο­δια­χεί­ρι­ση. Οι έλεγ­χοι είναι ετή­σιοι και ανα­λυ­τι­κοί, από την ίδια την κυβέρ­νη­ση και ουδέ­πο­τε προ­έ­κυ­ψε κάτι μεμ­πτό», κατέ­λη­ξε ο κ. Αλεξόπουλος.

Η παρέμβαση θα είναι εφ’ όλης της ύλης

Παίρ­νο­ντας τον λόγο η Λού­λα Καρα­τζά, εκ μέρους του Τμή­μα­τος Κατά των Ναρ­κω­τι­κών της ΚΕ του ΚΚΕ, μετέ­φε­ρε τους αγω­νι­στι­κούς χαι­ρε­τι­σμούς του Κόμ­μα­τος και σημεί­ω­σε μετα­ξύ άλλων: «Η ΠΝΠ δεν είναι μια επι­δερ­μι­κή κίνη­ση, του τύπου “δε μ’ αρέ­σει αυτό το ΔΣ στο ΚΕΘΕΑ, να βάλω κάποιον άλλο”. Δε θα μεί­νουν εκεί.

Ανά­λο­γα με τις απα­ντή­σεις που δίνεις στις αιτί­ες της τοξι­κο­ε­ξάρ­τη­σης φανε­ρώ­νε­ται και με ποια­νού το μέρος είσαι και τί συνει­δή­σεις θέλεις να δια­μορ­φώ­σεις. Τα ναρ­κω­τι­κά είναι ένα πολυ­πα­ρα­γο­ντι­κό πρό­βλη­μα με κοι­νω­νι­κές δια­στά­σεις. Και η ναρ­κω­μέ­νη κοι­νω­νία είναι το “όρα­μα” εκεί­νων που θέλουν να επι­βάλ­λουν την κυριαρ­χία τους για να εξα­σφα­λί­σουν οικο­νο­μι­κά κι άλλα οφέ­λη, των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, των φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νιών και των πολυ­ε­θνι­κών, όλων εκεί­νων που φτιά­χνουν νόμους κομ­μέ­νους και ραμ­μέ­νους στα μέτρα τους.

Τα τελευ­ταία χρό­νια, όλες οι κυβερ­νή­σεις προ­ω­θούν την πολι­τι­κή “μεί­ω­σης της βλά­βης” της ΕΕ. Παρό­λα αυτά στη χώρα μας υπάρ­χει ο θύλα­κας αντί­στα­σης που ήταν η φιλο­σο­φία των στε­γνών προ­γραμ­μά­των, οι θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενά­ντια σε όλα τα ναρ­κω­τι­κά με απο­τέ­λε­σμα η Ελλά­δα να έχει, ακό­μη και σ’ αυτές τις συν­θή­κες, τα χαμη­λό­τε­ρα ποσο­στά εισό­δου στη χρή­ση ναρ­κω­τι­κών ουσιών σε σχέ­ση με τις υπό­λοι­πες ευρω­παϊ­κές χώρες.

Τώρα εμφα­νί­ζο­νται διά­φο­ροι όψι­μοι που υπε­ρα­σπί­ζο­νται τάχα το ΚΕΘΕΑ, κι όταν ήταν στην κυβέρ­νη­ση νομο­θέ­τη­σαν την απο­ποι­νι­κο­ποί­η­ση της χρή­σης και καλ­λιέρ­γειας κάν­να­βης, θεσμο­θέ­τη­σαν τους χώρους ελεγ­χό­με­νης χρή­σης. Πίσω απ’ τις σημε­ρι­νές εξε­λί­ξεις κρύ­βε­ται ο μακρο­χρό­νιος σχε­δια­σμός τους για να μπει ταφό­πλα­κα στην απε­ξάρ­τη­ση και για την παρα­πέ­ρα πρι­μο­δό­τη­ση της χορή­γη­σης υπο­κα­τα­στά­των. Τους ενο­χλεί η φιλο­σο­φία του ΚΕΘΕΑ, η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα των “στε­γνών” προγραμμάτων».

Παράλ­λη­λα ανα­φε­ρό­με­νη στις «διαρ­ρο­ές» για τη νέα σύν­θε­ση του διο­ρι­σμέ­νου ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, η Λού­λα Καρα­τζά επι­σή­μα­νε: «Η κυβέρ­νη­ση αν θέλει να τιμή­σει τους πρώ­ην χρή­στες, τους ανθρώ­πους που έχουν απε­ξαρ­τη­θεί θα πρέ­πει να αφή­σει το αυτο­διοί­κη­το του ΚΕΘΕΑ ως έχει. Κανείς χρή­στης που έχει απε­ξαρ­τη­θεί πραγ­μα­τι­κά, δε θα δεχτεί να ανα­λά­βει μια τέτοια θέση, να δια­δρα­μα­τί­σει ένα τόσο εχθρι­κό ρόλο και να εξυ­πη­ρε­τή­σει ύπο­πτα συμ­φέ­ρο­ντα. Για­τί είναι ξεκά­θα­ρο, η παρέμ­βα­ση του νέου και διο­ρι­σμέ­νου ΔΣ θα είναι εφ’ όλης της ύλης».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο