Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Ενορχηστρωμένη προβοκάτσια των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα στα Ενωμένα Έθνη»

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Πρό­κει­ται για πρω­το­φα­νή για τα διπλω­μα­τι­κά χρο­νι­κά ενέρ­γεια των ΗΠΑ στο κτί­ριο του ΟΗΕ στην Νέα Υόρ­κη λίγο πριν την ψηφο­φο­ρία κατα­δί­κης των ΗΠΑ για άρση του εμπάρ­γκο που θα γίνει στις 31 Οκτω­βρί­ου όπως τα περι­γρά­φει η Γκράνμα.

Ενορ­χη­στρω­μέ­νη προ­βο­κά­τσια των ΗΠΑ ενά­ντια στην Κού­βα στα Ενω­μέ­να Έθνη. Αυτός είναι ο τίτλος της χθε­σι­νής ανάρ­τη­σης της Γκράνμα.

Με πρω­το­βου­λία του πρέ­σβη των ΗΠΑ Kelley E. Currie οργα­νώ­θη­κε στην αίθου­σα του Οικο­νο­μι­κού και Κοι­νω­νι­κού Συμ­βου­λί­ου συνέ­ντευ­ξη τύπου για να καταγ­γελ­θεί η Κού­βα για παρά­βα­ση των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των. Σύμ­μα­χος των ΗΠΑ, σαυ­τή την προ­βο­κά­τσια, ο γραμ­μα­τέ­ας του Αμε­ρι­κα­νο­κί­νη­του Οργα­νι­σμού Αμε­ρι­κά­νι­κων Κρα­τών Luis Almagro. Προ­σπά­θη­σε η πρέ­σβης της Κού­βας στον ΟΗΕ Anayansi Rodríguez Camejo με γράμ­μα της προς τον ΓΓ του ΟΗΕ António Guterres, να απο­τρέ­ψει την διά­θε­ση της αίθου­σας για την συκο­φά­ντη­ση της Κού­βας υπεν­θυ­μί­ζο­ντάς του τους κανό­νες σχε­τι­κά με τη χρή­ση των αιθου­σών, για γεγο­νό­τα σύμ­φω­να με τις αρχές του ΟΗΕ στους συγκε­κρι­μέ­νους τομείς και την συνά­φειά τους με το έργο του ΟΗΕ. Τον καλεί να διε­ξά­γει εσω­τε­ρι­κή έρευ­να για να προσ­διο­ρι­στεί πως επι­τρά­πη­κε η παρα­βί­α­ση αυτής της πολι­τι­κής. Συνε­χί­ζει στην επι­στο­λή της να ανα­φέ­ρει πως «αυτό το γεγο­νός, όπως τόσες άλλες ενέρ­γειες, είναι μέρος της απελ­πι­σμέ­νης κλι­μά­κω­σης της επί­θε­σης της Ουά­σιγ­κτον ενά­ντια σε Αβά­να για να δικαιο­λο­γή­σει την πολι­τι­κή γενο­κτο­νί­ας που ακο­λου­θεί εδω και σχε­δόν 60 χρό­νια, που απο­τε­λεί το κύριο εμπό­διο για την ανά­πτυ­ξη στην Κού­βα και είναι μια κατά­φω­ρη παρα­βί­α­ση των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των των Κου­βα­νών. Το ζήτη­μα των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των έχει παρα­ποι­η­θεί επί μεγά­λο χρο­νι­κό διά­στη­μα από κοι­νω­νι­κά μέσα για επί­θε­ση στην Κού­βα, αλλά η σημε­ρι­νή πρό­κλη­ση είναι ιδιαί­τε­ρα ανη­συ­χη­τι­κή δεδο­μέ­νου ότι λαμ­βά­νει χώρα στις εγκα­τα­στά­σεις του ΟΗΕ, λίγο πριν από την ψηφο­φο­ρία της Γενι­κής Συνέ­λευ­σης που θα γίνει στις 31 Οκτω­βρί­ου για το τέλος του Αμε­ρι­κα­νι­κού απο­κλει­σμού της Κού­βας που ήδη έχει κερ­δί­σει τη συντρι­πτι­κή υπο­στή­ρι­ξη των κρα­τών μελών.

Όταν δεν αντέ­δρα­σε ο ΓΓ, όπως ήταν ανα­με­νό­με­νο, μέλη της κου­βα­νέ­ζι­κης αντι­προ­σω­πεί­ας πήγαν στην συνέ­ντευ­ξη τύπου των Αμε­ρι­κά­νων και δια­μαρ­τυ­ρή­θη­καν για την εκδή­λω­ση. Η πρέ­σβης της Κού­βας ζήτη­σε τον λόγο αλλά δεν της δόθη­κε. Πριν ζητη­θεί η απο­πο­μπή τους από την αίθου­σα και αφού οι Αμε­ρι­κά­νοι και ο Luis Almagro με απρε­πή και συκο­φα­ντι­κό τρό­πο ανα­φε­ρό­ταν για την κατα­πά­τη­ση των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των στην Κού­βα, από την επο­χή του Φιντέλ Κάστρο, και την ύπαρ­ξη 130 πολι­τι­κών κρα­του­μέ­νων η ατμό­σφαι­ρα δονή­θη­κε από τα συν­θή­μα­τα των Κου­βα­νών. Cuba Sí, Bloqueo No, Κού­βα ναι, Εμπάρ­γκο όχι , και έτσι αποχώρησαν!

Η Γκράν­μα ανα­φέ­ρει ακό­μη στο άρθρο την προ­σή­λω­ση της Κού­βας στην ειρή­νη και στις ισό­τι­μες σχέ­σεις για προ­ώ­θη­ση της συνερ­γα­σί­ας μετα­ξύ των κρα­τών, και ότι οι Ηνω­μέ­νων Πολι­τεί­ες προ­τί­θε­νται να υπε­ρα­σπί­σουν, με οποιο­δή­πο­τε μέσο, την μονο­με­ρή πολι­τι­κή του οικο­νο­μι­κού απο­κλει­σμού, η οποία απο­τε­λεί αντι­κεί­με­νο της παγκό­σμια κατα­δί­κης, και παρα­βιά­ζει το διε­θνές δίκαιο. «Η κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ γνω­ρί­ζει ότι η συμπε­ρι­φο­ρά αυτή δεν υπο­στη­ρί­ζε­ται από τον πλη­θυ­σμό των ΗΠΑ, ή από Κου­βα­νούς που κατοι­κούν εκεί. Η κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ κατα­σκευά­ζουν αβά­σι­μες κατη­γο­ρί­ες, εκδί­δουν δυσφη­μι­στι­κές δηλώ­σεις όσον αφο­ρά την ασφά­λεια των διπλω­μα­τών στην Κού­βα, δια­θέ­τουν εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια για να επι­τε­θούν ενά­ντια στην συνταγ­μα­τι­κή τάξη της Κού­βας και χρη­μα­το­δο­τούν άτο­μα που δρούν σαν πρά­κτο­ρες ξένων δυνά­με­ων ενά­ντια στην Κού­βα, που έχει ένα μακρύ ιστο­ρι­κό ανα­γνω­ρι­σμέ­νο αλλη­λεγ­γύ­ης και φιλί­ας, ιδιαί­τε­ρα με τις ανα­πτυσ­σό­με­νες χώρες». « Η πολι­τι­κή των ΗΠΑ απέ­να­ντι στην Κού­βα είναι απο­μο­νω­μέ­νη, καταλήγει».

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο