Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εντυπωσιακές εικόνες από την ολική έκλειψη ηλίου (Φωτό-Βίντεο)

Εντυ­πω­σια­κές εικό­νες χάρι­σε στους κατοί­κους και τους επι­σκέ­πτες 14 πολι­τειών στις ΗΠΑ η ολι­κή έκλει­ψη του ηλί­ου, ο οποί­ος «κρύ­φτη­κε» πίσω από τη Σελήνη.

Για λίγα δευ­τε­ρό­λε­πτα, η μέρα έγι­νε νύχτα κατά μήκος μιας λωρί­δας που δια­τρέ­χει 14 αμε­ρι­κα­νι­κές πολι­τεί­ες, καθώς η Σελή­νη πέρα­σε ανά­με­σα στον Ήλιο και τη Γη, σχη­μα­τί­ζο­ντας σκιά πλά­τους σχε­δόν 110 χλμ. που «ταξί­δε­ψε» από το ‘Ορε­γκον στο βορειο­δυ­τι­κό άκρο των ΗΠΑ έως τη Νότια Καρο­λί­να στην άλλη πλευ­ρά της χώρας, δια­σχί­ζο­ντας συνο­λι­κά 14 πολι­τεί­ες μέσα σε δύο ώρες.

Το φαι­νό­με­νο άρχι­σε να γίνε­ται ορα­τό στην πολι­τεία Όρε­γκον, στις δυτι­κές ΗΠΑ, από τις 09.05 τοπι­κή ώρα (19.05 ώρα Ελλά­δας). Η έκλει­ψη ήταν ολι­κή 75 λεπτά αργό­τε­ρα, ενώ στη μικρή πόλη Μάντρας της ίδιας πολι­τεί­ας έπε­σε σκο­τά­δι για 2 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα.

Συνο­λι­κά του­λά­χι­στον 12 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι στις ΗΠΑ, που ζουν σε μια λωρί­δα πλά­τους 113 χιλιο­μέ­τρων, η οποία δια­τρέ­χει 14 αμε­ρι­κα­νι­κές Πολι­τεί­ες, μπό­ρε­σαν να δουν την ολι­κή έκλει­ψη ηλίου.

Η ζήτη­ση στα ξενο­δο­χεία των περιο­χών όπου ήταν καλύ­τε­ρη η παρα­κο­λού­θη­ση του φαι­νο­μέ­νου ήταν ιδιαί­τε­ρα αυξη­μέ­νη εδώ και ένα χρόνο.

Η επό­με­νη ολι­κή έκλει­ψη ηλί­ου στις ΗΠΑ, θα σημειω­θεί στις 8 Απρι­λί­ου 2024 από το Τέξας έως το Μέιν.

Οι εκλεί­ψεις της Σελή­νης και του Ηλί­ου ανα­πα­ρά­γο­νται ακο­λου­θώ­ντας έναν κύκλο 18 ετών και 11 ημε­ρών, φαι­νό­με­νο ήδη γνω­στό στην αρχαιό­τη­τα. Ετη­σί­ως σημειώ­νο­νται τέσ­σε­ρις με επτά εκλεί­ψεις Ηλί­ου και Σελή­νης, από τις οποί­ες του­λά­χι­στον δύο ηλια­κές και δύο σεληνιακές.

ilios1 ilios2 ilios3 ilios4

 

ilios5

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο