Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εξαγωγή «δημοκρατίας» και στο το Χονγκ Κονγκ

Δύσκο­λη περί­πτω­ση ανά­λυ­σης οι εξε­λί­ξεις στο Χονγκ Κονγκ. Μια αυτό­νο­μη πόλη κρά­τος με ιδιαί­τε­ρες επιρ­ρο­ές στο εξω­τε­ρι­κό (π.χ. εκεί ζουν και εργά­ζο­νται 300.000 Κανα­δοί) η οποία βρι­σκό­ταν υπό βρε­τα­νι­κό αποι­κια­κό καθε­στώς (αστι­κή δημο­κρα­τία δεν γνώ­ρι­σε) και που αργό­τε­ρα επι­στρά­φη­κε στην Κίνα (μόλις το 1997) με την πολι­τι­κή «μία χώρα, δύο συστή­μα­τα». Τώρα γίνο­νται δια­δη­λώ­σεις που ουσια­στι­κά στρέ­φο­νται κατά της κεντρι­κής κυβέρ­νη­σης στην Κίνα. Καθώς η Κίνα δεν είναι και ο κολ­λη­τός της Δύσης, το κίνη­μα βαφτί­στη­κε από τα δυτι­κά μέσα ευθέ­ως ως δημο­κρα­τι­κό. Οι κινε­ζι­κές Αρχές δεν προ­χώ­ρη­σαν στις κατα­σταλ­τι­κές μεθό­δους που χρη­σι­μο­ποί­η­σε π.χ. ο Μακρόν ένα­ντι των «κίτρι­νων γιλέ­κων», ωστό­σο ξεκα­θά­ρι­σαν στους Δυτικούς
να μην επεμ­βαί­νουν στην εσω­τε­ρι­κή υπό­θε­σή της. Ματαί­ως. Ανά­με­σα σε άλλες τοπο­θε­τή­σεις των ΗΠΑ — ΕΕ χθες είχα­με και τον ΥΠΕΞ της Γερ­μα­νί­ας να συνα­ντά­ται με 22χρονο «ακτι­βι­στή» από το Χονγκ Κονγκ.

Με βάση τη μέχρι σήμε­ρα εμπει­ρία για την ποιό­τη­τα του «δημο­κρα­τι­κού» προ­ϊ­ό­ντος που εξά­γουν ή αγκα­λιά­ζουν οι Δυτι­κοί σε τρί­τα κρά­τη, ας μας επι­τρα­πεί να δια­τη­ρή­σου­με τις επι­φυ­λά­ξεις μας.

Πηγή: Χαραυ­γή /Παλμ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο