Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επεισόδιο με πυροβολισμούς στο ΑΠΘ – 23χρονος σεσημασμένος τραυματίας

Πυρο­βο­λι­σμοί σημειώ­θη­καν αργά το βρά­δυ της Δευ­τέ­ρας εντός του campus του ΑΠΘ, με έναν τραυματία.

Οι πυρο­βο­λι­σμοί, 6 σύμ­φω­να με τις πρώ­τες πλη­ρο­φο­ρί­ες, σημειώ­θη­καν στο ύψος της πλα­τεί­ας Χημεί­ου, από τους οποί­ους ένας 23χρονος, σεση­μα­σμέ­νος για ληστεί­ες και ναρ­κω­τι­κά, τραυ­μα­τί­στη­κε στα πόδια. Ο τραυ­μα­τί­ας, με κατα­γω­γή από τη Γεωρ­γία, υπο­βλή­θη­κε σε χει­ρουρ­γείο στο νοσο­κο­μείο «Γ. Γεν­νη­μα­τάς» όπου έφτα­σε με τραύ­μα­τα στα πόδια από πυρο­βό­λο όπλο. Στο μετα­ξύ, σε οκτώ ανήλ­θαν οι προ­σα­γω­γές της αστυ­νο­μί­ας για το επεισόδιο.

Τα άτο­μα που τον μετέ­φε­ραν επι­χεί­ρη­σαν να δια­φύ­γουν με αυτο­κί­νη­το και στη συνέ­χεια εντο­πί­στη­καν από αστυ­νο­μι­κούς που προ­χώ­ρη­σαν στη προ­σα­γω­γή τους.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες η συμπλο­κή έγι­νε μετα­ξύ ομά­δων ατό­μων, που δεν έχουν καμία σχέ­ση με την πανε­πι­στη­μια­κή κοι­νό­τη­τα και απο­δί­δε­ται σε ξεκα­θά­ρι­σμα λογαριασμών.

Το περι­στα­τι­κό συνέ­βη περί­που στις 10 μ.μ., όταν ομά­δα περί­που 20 ατό­μων μπή­κε στο campus και προ­σέγ­γι­σε την πλα­τεία Χημεί­ου, όπου σύμ­φω­να με τις πλη­ρο­φο­ρί­ες φέρε­ται να συνε­πλά­κη­σαν με ομά­δα ατό­μων που βρί­σκο­νταν ήδη εκεί, ενώ μετά από λίγα λεπτά ακο­λού­θη­σαν οι πυροβολισμοί.

Στο σημείο κατέ­φθα­σαν ισχυ­ρές δυνά­μεις της αστυ­νο­μί­ας, που προ­χώ­ρη­σαν σε 8 προ­σα­γω­γές ατόμων.

Πάντως ο πρύ­τα­νης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊ­ω­άν­νου δεν έχα­σε ευκαι­ρία να αξιο­ποι­ή­σει το γεγο­νός για να δικαιώ­σει την κατάρ­γη­ση του ασύ­λου και την αστυ­νο­μο­κρα­τία στο ΑΠΘ.

«Ενη­με­ρώ­θη­κα για τις έρευ­νες που βρί­σκο­νται σε εξέ­λι­ξη. Προ­φα­νώς το περι­στα­τι­κό δεν έχει καμία απο­λύ­τως σχέ­ση με το πανε­πι­στή­μιο. Είναι, όμως, πολύ σημα­ντι­κό σε τέτοια απο­τρό­παια περι­στα­τι­κά να υπάρ­χει άμε­ση κινη­το­ποί­η­ση και δρά­ση των αρμό­διων αρχών, όπως και έγι­νε. Η εγκλη­μα­τι­κό­τη­τα στο ΑΠΘ διώ­κε­ται όπως και σε κάθε γει­το­νιά της πόλης και κάθε από­πει­ρα εγκλη­μα­τι­κής ενέρ­γειας θα πρέ­πει να αντι­με­τω­πί­ζε­ται εν τη γενέ­σει της», είπε ο πρύ­τα­νης του ΑΠΘ και συνέ­χι­σε μιλώ­ντας ως αστυ­νο­μι­κός διευθυντής:

«Για πάρα πολ­λά χρό­νια, εγκλη­μα­τι­κά στοι­χεία ανα­ζη­τού­σαν κατα­φύ­γιο μέσα στο campus του πανε­πι­στη­μί­ου, έχο­ντας τη βεβαιό­τη­τα ότι μπο­ρού­σαν να δρουν ανε­νό­χλη­τα, εκμε­ταλ­λευό­με­να το αχα­νές της έκτα­σης και ένα άτυ­πο “άβα­το”, που επέ­βα­λε ο εκφυ­λι­σμός της έννοιας του ακα­δη­μαϊ­κού ασύ­λου. Αυτό άλλα­ξε, όμως, κάθε μέρα οφεί­λου­με να το περι­φρου­ρού­με και να μην εφη­συ­χά­ζου­με. Οι δημό­σιες αρχές ασκούν στο ΑΠΘ όλες τις κατά νόμο αρμο­διό­τη­τές τους, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της επέμ­βα­σης λόγω τέλε­σης αξιό­ποι­νων πρά­ξε­ων. Στο ΑΠΘ ο νόμος του 4623/2019, όπως και κάθε νόμος εφαρ­μό­ζε­ται και τον λόγο πλέ­ον έχει η Δικαιοσύνη».

 

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο