Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

« Επιδιωκόμενος σκοπός η δια παντός μέσου καταπολέμησις του Κομμουνιστικού στοιχείου»

Επι­μέ­λεια Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

(Όταν ΤΕΑ, Νομαρχίες και εκπαιδευτικοί λειτουργοί έδιναν κοινό αντικομμουνιστικό αγώνα)

Βρι­σκό­μα­στε στα 1959.  Στη κυβέρ­νη­ση βρί­σκε­ται η ΕΡΕ του «Εθνάρ­χη» Κ. Καρα­μαν­λή και στην αξιω­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση η ΕΔΑ. Οι διώ­ξεις των αγω­νι­στών της αρι­στε­ράς δεν έχουν στα­μα­τή­σει, ενώ έχει εντα­θεί και η πολύ­μορ­φη εκστρα­τεία κατά του λεγό­με­νου «κομ­μου­νι­στι­κού κιν­δύ­νου». Για το  σκο­πό αυτό το αστι­κό κρά­τος χρη­σι­μο­ποιεί όλους τους μηχα­νι­σμούς που διαθέτει.

Το έγγρα­φο που παρου­σιά­ζου­με και φέρει την ένδει­ξη «απόρ­ρη­τον» έχει ημε­ρο­μη­νία 19/6/1959 και βρί­σκε­ται στο αρχείο της νομαρ­χί­ας Ημα­θί­ας (ΓΑΚ Ν. Ημαθίας):

«ΠΡΟΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΝ ΗΜΑΘΥΙΑΣ

ΚΟΙΝ. 3207 ΤΕΑ

ΘΕΜΑ: Δια­φώ­τι­σις

1.Εχομεν την τιμήν να ανα­φέ­ρω­μεν υμίν ότι η Νομαρ­χία Ημα­θί­ας εξέ­δω­σεν την υπ.αριθμ. Ε.Π 145/18–11-58 Δια­τα­γήν προς τους κ.κ. Γυμνα­σιάρ­χας και Επι­θε­ω­ρη­τάς Στοι­χειώ­δους Εκπαι­δεύ­σε­ως όπως συν­δρά­μω­σιν την υπό του Στρα­τού κατα­βα­λο­μέ­νη προ­σπά­θειαν δια­φω­τί­σε­ως της υπαί­θρου επί Εθνι­κών ζητημάτων.

  1. Η μέχρι τού­δε από­δο­σις συνερ­γα­σί­ας μετά των εκπαι­δευ­τι­κών λει­τουρ­γών εν τη υπαί­θρω δια της προ­θύ­μου συμπα­ρα­στά­σε­ως των εις το έργον της Εθνι­κής δια­φω­τί­σε­ως, ήτο λίαν ικανοποιητική.
  2. Αι ληφθεί­σαι πρσω­πι­κώς επα­φαί μετά πλεί­στων πνευ­μα­τι­κών αξιών εκ του εκπαι­δευ­τι­κού κυρί­ως κλά­δου Δ/ντων Χωρο­φυ­λα­κής κλπ παρέ­χουν ασφα­λή την εντύ­πω­σιν ότι εδη­μιουρ­γή­θη­σαν ευνοϊ­καί προ­ϋ­πο­θέ­σεις και το κατάλ­λη­λον κλί­μα όπως προ­χω­ρή­σω­μεν εις μίαν πλέ­ον θαρ­ρα­λέ­αν συστη­μα­τι­κήν και μεθο­δι­κήν οργά­νω­σιν της δια­φω­τί­σε­ως των χωρί­ων της υπαίθρου.
  3. Επι­διω­κό­με­νος σκο­πός είναι η δια της δια­φω­τί­σε­ως και δια παντός μέσον κατα­πο­λέ­μη­σις του Κομ­μου­νι­στι­κού στοι­χεί­ου και η εκρί­ζω­σις τού­του δια παντός εκ της χώρας. Προς τού­το την πρω­τεύ­ου­σαν θέσιν κατέ­χει η απο­κά­λυ­ψις εις όμα­τα του λαού της υπαί­θρου και των αστι­κών κέντρων ότι η ΕΔΑ είναι το υπο­κα­τά­στα­τον του ΚΚΕ, ότι εργά­ζε­ται δια τους σκο­πούς απο­κλει­στι­κώς τού­του, και ότι κάθε συνερ­γα­σία μετά αυτής είναι δολο­φο­νι­κή πρά­ξις ενα­ντί­ον της χώρας μας. 

5.Δια της παρού­σης επι­κα­λού­με­θα την  υμε­τέ­ραν συμπα­ρά­στα­σιν και επέμ­βα­σιν όπως κινη­θούν άπα­ντες οι πνευ­μα­τι­κοί παρά­γο­ντες (Ιατροί, Δικη­γό­ροι ‚Γεω­πό­νοι κ.λ.π) της υπαί­θρου και ιδί­ως των αστι­κών κέντρων , οι δυνά­με­νοι να συντε­λέ­σουν τα μέγι­στα εις το  ανα­λη­φθέν έργον , οίτι­νες μέχρι σήμε­ρον ‚δια δια­φό­ρους λόγους, δεν συμ­με­τέ­σχον εις την υπό του Στρα­τού και ΤΕΑ κατα­βα­λο­μέ­νην προσπαθειαν.»

tea2

  (Φωτο­γρα­φία: Παρέ­λα­ση ΤΕΑ Στρυ­μο­νι­κού — από http://strimoniko.blogspot.gr)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο