Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επιμένει να θέτει ως προτεραιότητα τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και όχι των εργαζομένων (Διάγγελμα Μητσοτάκη)

Ακό­μη περισ­σό­τε­ρο ζεστό χρή­μα έτα­ξε ο πρω­θυ­πουρ­γός, Κυρ. Μητσο­τά­κης, στους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, το οποίο συνό­δε­ψε με κάποια αυτο­νό­η­τα μέτρα για τους εργα­ζό­με­νους, αλλά καμία προ­στα­σία από την εργο­δο­τι­κή ασυ­δο­σία. Επέ­μει­νε δε στη λογι­κή ότι η προ­στα­σία από τον κορο­νο­ϊό είναι πρω­τί­στως θέμα «ατο­μι­κής υπευθυνότητας».

Στο νέο τηλε­ο­πτι­κό του διάγ­γελ­μα, ο Κυρ. Μητσο­τά­κης ανα­φέρ­θη­κε στην από­φα­ση της Ευρω­παϊ­κής Κεντρι­κής Τρά­πε­ζας να εντα­χθεί η Ελλά­δα στο πρό­γραμ­μα «ποσο­τι­κής χαλά­ρω­σης» και ανα­κοί­νω­σε ότι ο κρα­τι­κός προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός της χώρας θα ανα­θε­ω­ρη­θεί. «Έτσι, πέραν των μέτρων που έχουν ήδη δρο­μο­λο­γη­θεί, ύψους 3,8 δισ., θα δια­τε­θούν ακό­μη περί­που 3 δισ. για τη στή­ρι­ξη της οικο­νο­μί­ας από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό. Επι­πλέ­ον του­λά­χι­στον αλλά τόσα από τον ανα­σχε­δια­σμό του ΕΣΠΑ», σύμ­φω­να με τον πρω­θυ­πουρ­γό, ο οποί­ος τόνι­σε πως μιλά­ει, δηλα­δή «για περί­που 10 δισ., χωρίς τις προ­βλέ­ψεις για την παρο­χή προ­σθε­τής ρευ­στό­τη­τας στις επι­χει­ρή­σεις από τα δια­θέ­σι­μα χρη­μα­το­δο­τι­κά εργαλεία».

Επί­σης, ανα­κοί­νω­σε ότι ο «έκτα­κτος μισθός» των 800 ευρώ θα επε­κτα­θεί και στους εργα­ζό­με­νους που απα­σχο­λού­νται σε επι­χει­ρή­σεις που εξα­κο­λου­θούν να λει­τουρ­γούν με μεί­ω­ση του τζί­ρου τους. Την ενί­σχυ­ση των 800 ευρώ, θα τη λάβουν και όλοι όσοι απο­λύ­θη­καν ή εξα­να­γκά­σθη­καν σε παραί­τη­ση από 1η Μάρ­τη μέχρι και χθες. Ωστό­σο, πραγ­μα­τι­κό μέτρο ανα­κού­φι­σης για τους εργα­ζό­με­νους που έχα­σαν τη δου­λειά τους τις προη­γού­με­νες μέρες θα ήταν η πρό­τα­ση του ΚΚΕ «να θεω­ρη­θούν με σαφή­νεια άκυ­ρες οι απο­λύ­σεις και οι βλα­πτι­κές μετα­βο­λές που έγι­ναν το μήνα Μάρ­τη». Ο «έκτα­κτος μισθός» θα δοθεί και στους ελεύ­θε­ρους επαγγελματίες.

Σε σχέ­ση με τη συζή­τη­ση που έχει ανοί­ξει για ανα­στο­λή του δώρου Πάσχα, ο πρω­θυ­πουρ­γός δήλω­σε πως «θα κατα­βλη­θεί στο ακέ­ραιο από όλους τους εργο­δό­τες προς όλους τους εργα­ζό­με­νους, όπως ακρι­βώς το δικαιού­νται», χωρίς να δώσει λεπτο­μέ­ρειες. Μπρο­στά στην κατα­κραυ­γή που έχουν προ­κα­λέ­σει στους υγειο­νο­μι­κούς οι άθλιες συν­θή­κες εργα­σί­ας, ως απόρ­ροια των ελλεί­ψε­ων και της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης στον τομέα της Υγεί­ας, ανα­κοί­νω­σε πως «σε κάθε περί­πτω­ση, έκτα­κτο δώρο Πάσχα θα πάρουν φέτος οι ήρω­ες με τις πρά­σι­νες και τις λευ­κές μπλού­ζες: Οι εργα­ζό­με­νοι στα νοσο­κο­μεία της χώρας αλλά και οι υπάλ­λη­λοι της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, που δου­λεύ­ουν νυχθη­με­ρόν για να κρα­τή­σουν όλους μας υγιείς».

Ο πρω­θυ­πουρ­γός έστει­λε «μήνυ­μα ενό­τη­τας, πει­θαρ­χί­ας και υπευ­θυ­νό­τη­τας», επι­κα­λού­με­νος την περι­βό­η­τη «ατο­μι­κή ευθύ­νη», η οποία ασφα­λώς και είναι απα­ραί­τη­τη, αλλά δεν αρκεί από μόνη της να αντι­με­τω­πί­σει τον κορο­νο­ϊό, χωρίς την ενί­σχυ­ση των κρα­τι­κών δομών Υγεί­ας. «Πήρα­με νωρί­τε­ρα από άλλες χώρες δρα­στι­κά μέτρα για να μειώ­σου­με τη διά­δο­ση του ιού, αλλά δεν ξέρου­με ακό­μα πόσο απο­τε­λε­σμα­τι­κά θα είναι. Οι επό­με­νες εβδο­μά­δες θα είναι καθο­ρι­στι­κές και για τη χώρα μας. Είναι στο χέρι μας να απο­δει­χθούν σκλη­ρές οι περί­πλο­κες αλλά όχι εφιαλ­τι­κές. Σας ζητώ, λοι­πόν, να μη γκρε­μί­σου­με τώρα όλα όσα χτί­σα­με το τελευ­ταίο διά­στη­μα. Στην Ιτα­λία δεν έχουν φέρε­τρα να θάψουν τους νεκρούς τους. Κι όμως εδώ δια­κρί­νω, από ορι­σμέ­νους, έναν αδι­καιο­λό­γη­το εφη­συ­χα­σμό. Δεν θα τον ανε­χτώ», σημείωσε.

«Το οπλο­στά­σιο των μέτρων περιο­ρι­σμού που μπο­ρεί να πάρει η κυβέρ­νη­ση έχει σχε­δόν εξα­ντλη­θεί. Το κακό θέλει έναν κρί­κο δίπλα του για να απλω­θεί. Και αυτή την αλυ­σί­δα του τρό­μου μπο­ρού­με να τη σπά­σου­με αν κάνου­με ένα βήμα πίσω. Αν μεί­νου­με σπί­τι, απο­φεύ­γο­ντας όλες τις περιτ­τές επα­φές. Αυτό το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο είναι μία ευκαι­ρία να δεί­ξου­με την κοι­νω­νι­κή μας ευθύ­νη: Αφού δεν θα έχου­με καμία επαγ­γελ­μα­τι­κή υπο­χρέ­ω­ση, δεν κυκλο­φο­ρού­με!», πρό­σθε­σε. Προ­κει­μέ­νου να κάνει πιο εμφα­τι­κό αυτό το μήνυ­μα, ανέ­φε­ρε πως «απ’ όλους εμάς και τη συμπε­ρι­φο­ρά μας εξαρ­τά­ται, τελι­κά, αν η κυβέρ­νη­ση χρεια­στεί να πάρει ακό­μα πιο δρα­στι­κά μέτρα περιο­ρι­σμού της κυκλοφορίας».

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο