Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επιμένει ο Τραμπ για Γροιλανδία — Γιατί;

Ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ επι­βε­βαί­ω­σε χθες Κυρια­κή το ενδια­φέ­ρον του για την αγο­ρά της Γροι­λαν­δί­ας από τη Δανία, ενδε­χό­με­νο το οποίο περιέ­γρα­ψε ως «μεγά­λη κτη­μα­το­με­σι­τι­κή συναλ­λα­γή», δια­βε­βαιώ­νο­ντας ότι δεν είναι «προ­τε­ραιό­τη­τα» για την κυβέρ­νη­σή του.

«Είναι κάτι για το οποίο έχου­με μιλή­σει», είπε ο Τραμπ σε δημο­σιο­γρά­φους πριν επι­βι­βα­στεί στο προ­ε­δρι­κό αερο­σκά­φος στο Νιου Τζέρ­σι, τονί­ζο­ντας ότι από «στρα­τη­γι­κή» άπο­ψη, είναι «ασφα­λώς ενδια­φέ­ρον και ενδια­φε­ρό­μα­στε σοβα­ρά», αν και δεν είναι «η προ­τε­ραιό­τη­τα υπ’ αριθ­μόν ένα» για την κυβέρ­νη­σή του.

Στο «ενδια­φέ­ρον» που ο μεγι­στά­νας των ακι­νή­των έχει εκφρά­σει «επα­νει­λημ­μέ­να» για την αγο­ρά της Γροι­λαν­δί­ας ανα­φέρ­θη­κε η εφη­με­ρί­δα The Wall Street Journal την Πέμ­πτη. Ο Τραμπ το επι­βε­βαί­ω­σε παρό­τι νωρί­τε­ρα χθες η πρω­θυ­πουρ­γός της Δανί­ας Μέτε Φρέ­ντε­ρι­ξεν επέ­μει­νε πως το να εκφρά­ζε­ται αυτή η πρό­θε­ση είναι παρά­λο­γο και η Κοπεγ­χά­γη τονί­ζει εδώ και μέρες ότι η Γροι­λαν­δία, αυτό­νο­μη περιο­χή με 56.000 κατοί­κους, δεν πωλείται.

Ο αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος ενδια­φέ­ρε­ται ιδί­ως για τους φυσι­κούς πόρους αλλά και για τη γεω­πο­λι­τι­κή σημα­σία του νησιού κολοσ­σιαί­ων δια­στά­σε­ων, είχε εξη­γή­σει η Τζέρναλ.

Ερω­τη­θείς από τους δημο­σιο­γρά­φους για το ενδε­χό­με­νο «ανταλ­λα­γής» της Γροι­λαν­δί­ας με κάποια αμε­ρι­κα­νι­κή περιο­χή, ο Τραμπ απά­ντη­σε ότι «μπο­ρούν να γίνουν πολ­λά πράγ­μα­τα» και επέ­μει­νε ότι «ουσια­στι­κά, πρό­κει­ται για μια μεγά­λη συναλ­λα­γή» που αφο­ρά «ακί­νη­τα». Το γιγα­ντιαίο αρκτι­κό νησί είναι πρό­βλη­μα, κατ’ αυτόν, για τη Δανία διό­τι «χάνει περί­που 700 εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια τον χρό­νο για να το δια­τη­ρεί», ενώ για τις ΗΠΑ, η από­κτη­σή του θα ήταν κάτι το «ωραίο», εξήγησε.

Οι Γροι­λαν­δία ήταν αποι­κία της Δανί­ας ως το 1953. Κατό­πιν εντά­χθη­κε στην «Κοι­νό­τη­τα του Βασι­λεί­ου» της Δανί­ας. Το 1973, απέ­κτη­σε καθε­στώς «αυτό­νο­μης περιο­χής», αλλά η οικο­νο­μία της εξαρ­τά­ται σε μεγά­λο βαθ­μό από τις επι­χο­ρη­γή­σεις της Κοπεγχάγης.

«Η Γροι­λαν­δία είναι πλού­σια σε πολύ­τι­μους πόρους (…). Είμα­στε ανοι­κτοί στο να κάνου­με δου­λειές, αλλά δεν που­λά­με» την περιο­χή, σημεί­ω­σε την Παρα­σκευή το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών της Δανί­ας. Ενώ χθες Κυρια­κή, η πρω­θυ­πουρ­γός Φρέ­ντε­ρι­ξεν επα­νέ­λα­βε σε δηλώ­σεις της στην εφη­με­ρί­δα Sermitsiaq κατά τη διάρ­κεια επί­σκε­ψής της στο νησί: «Η Γροι­λαν­δία δεν δια­τί­θε­ται προς πώλη­ση. Η Γροι­λαν­δία δεν ανή­κει στη Δανία. Η Γροι­λαν­δία ανή­κει στους Γροι­λαν­δούς. Ελπί­ζω ειλι­κρι­νά ότι αυτό δεν ειπώ­θη­κε στα σοβαρά».

Στις δηλώ­σεις του εξάλ­λου ο Τραμπ άφη­σε να πλα­νά­ται το ενδε­χό­με­νο να μην επι­σκε­φθεί τη Δανία στις αρχές Σεπτεμ­βρί­ου, όπως είναι προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νο, αν και απο­σύν­δε­σε το θέμα αυτό από τον σάλο που έχει προ­κλη­θεί για την ιδέα του να προ­τεί­νει την αγο­ρά της Γροιλανδίας.

Αργό­τε­ρα η Φρέ­ντε­ρι­ξεν τόνι­σε στο ραδιο­τη­λε­ο­πτι­κό δίκτυο DR ότι η ιδέα είναι «παρά­λο­γη», επέ­μει­νε ότι έχει ήδη ειπω­θεί σαφώς πως «η Γροι­λαν­δία δεν πωλεί­ται» και «η συζή­τη­ση τελειώ­νει εκεί». Από την άλλη «υπάρ­χουν άλλα θέμα­τα που θα θέλα­με στ’ αλή­θεια να συζη­τή­σου­με με τον Αμε­ρι­κα­νό πρόεδρο».

Ο σύμ­βου­λος του Λευ­κού Οίκου για οικο­νο­μι­κά θέμα­τα Λάρι Κάντλο­ου από την πλευ­ρά είπε ότι δεν θέλει «να προ­δι­κά­σει κάποιο αποτέλεσμα».

Η αγο­ρά του νησιού είχε προ­τα­θεί από την Ουά­σιγ­κτον και κατά τη διάρ­κεια του 20ού αιώ­να, αλλά είχε απορ­ρι­φθεί από την Κοπεγ­χά­γη. Τον 19ο αιώ­να, οι ΗΠΑ είχαν επε­κτεί­νει πολύ την επι­κρά­τειά τους με διά­φο­ρους τρό­πους, μετα­ξύ άλλων με την αγο­ρά της Λουι­ζιά­νας από τη Γαλ­λία, που σχε­δόν διπλα­σί­α­σε την έκτα­ση του νεα­ρού κρά­τους. Αργό­τε­ρα, οι ΗΠΑ αγό­ρα­σαν την Αλά­σκα από τη Ρωσία. Η βόρεια αυτή αμε­ρι­κα­νι­κή Πολι­τεία παρα­μέ­νει η μεγα­λύ­τε­ρη της χώρας, σχε­δόν διπλά­σια από το Τέξας, αν και παρα­μέ­νει πολύ αραιοκατοικημένη.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο