Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επιπλέον μέτρα οικονομικού αποκλεισμού στην Κούβα από τις ΗΠΑ

Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες ενέ­τει­ναν χθες Παρα­σκευή τις κυρώ­σεις τους ενά­ντια στον ζωτι­κό τομέα του του­ρι­σμού της Κού­βας, περιο­ρί­ζο­ντας τη δυνα­τό­τη­τα των εται­ρειών στη χώρα να ενοι­κιά­ζουν αερο­σκά­φη. Το υπουρ­γείο Εμπο­ρί­ου των ΗΠΑ ανα­κοί­νω­σε ότι θα ανα­κα­λέ­σει τις υπάρ­χου­σες άδειες των αμε­ρι­κα­νι­κών εται­ρειών που εκμι­σθώ­νουν τα αερο­σκά­φη τους σε κου­βα­νι­κές αερο­πο­ρι­κές εται­ρεί­ες και ότι θα απορ­ρί­ψει τυχόν μελ­λο­ντι­κά αιτήματα.

Το μέτρο αυτό ενδέ­χε­ται να δυσκο­λέ­ψει την Κού­βα να αντα­πο­κρι­θεί στην αυξα­νό­με­νη ζήτη­ση λόγω της ταχεί­ας ανά­πτυ­ξης του του­ρι­στι­κού της τομέα, μιας βασι­κής πηγής εσό­δων για τη χώρα. Η Ουά­σινγ­κτον, που έχει επι­βάλ­λει οικο­νο­μι­κό εμπάρ­γκο στην Κού­βα από το 1962, κάνει ό,τι μπο­ρεί για να ανα­γκά­σει την Αβά­να να απο­σύ­ρει την υπο­στή­ρι­ξή της προς την κυβέρ­νη­ση του προ­έ­δρου της Βενε­ζου­έ­λας Νικο­λάς Μαδού­ρο, τον οποίο οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες επι­θυ­μούν να δουν να απο­μα­κρύ­νε­ται από την εξου­σία. «Αυτή η ενέρ­γεια από το υπουρ­γείο Εμπο­ρί­ου στέλ­νει ένα νέο ακό­μη σαφές μήνυ­μα στο καθε­στώς της Κού­βας — πρέ­πει να στα­μα­τή­σουν αμέ­σως την κατα­στρο­φι­κή συμπε­ρι­φο­ρά τους στο εσω­τε­ρι­κό και στο εξω­τε­ρι­κό», ανέ­φε­ρε σε ανα­κοί­νω­σή του ο υπουρ­γός Εμπο­ρί­ου Γουίλ­μπουρ Ρος.

Τα μέτρα που ανα­κοί­νω­σε χθες η Ουά­σινγ­κτον επε­κτεί­νουν επί­σης τους περιο­ρι­σμούς στις εισα­γω­γές από την Κού­βα και των αμε­ρι­κα­νι­κών προ­ϊ­ό­ντων που μπο­ρούν να πωλη­θούν στην εγχώ­ρια αγο­ρά. Ο πρό­ε­δρος της Κού­βας Μιγκέλ Ντί­ας Κανέλ κατα­δί­κα­σε στο Twitter τα «επι­πλέ­ον μέτρα οικο­νο­μι­κού απο­κλει­σμού, που απο­δει­κνύ­ουν την ηθι­κή χρε­ω­κο­πία μιας διε­θνώς απο­μο­νω­μέ­νης πολι­τι­κής που προ­ω­θεί μια διε­φθαρ­μέ­νη κυβέρ­νη­ση». Τον Ιού­νιο, ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ, ο οποί­ος έχει αυστη­ρο­ποι­ή­σει τις κυρώ­σεις κατά της Κού­βας από τότε που ανέ­βη­κε στην εξου­σία, ανα­κοί­νω­σε την απα­γό­ρευ­ση στα αμε­ρι­κα­νι­κά κρουα­ζιε­ρό­πλοια να στα­μα­τούν στο νησί.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο