Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επιτομή ψεύδους, προσβολής και κοροϊδίας

«Eίχε συμ­φω­νη­θεί το όριο του 18% της περι­κο­πής να υπο­λο­γί­ζε­ται στο σύνο­λο της σύντα­ξης, εκτι­μού­με ότι είναι αχρεί­α­στο το μέτρο. Θα συνε­χί­σου­με να δού­με τα περι­θώ­ρια που θα έχου­με μετά την έξο­δο από πρό­γραμ­μα θα εξε­τά­σου­με τα περι­θώ­ρια επα­να­δια­πραγ­μά­τευ­σης για τις συντά­ξεις» είπε η υπουρ­γός Εργα­σί­ας Έφη Αχτσιό­γλου λίγες μόνο ώρες  μετά τη δημο­σιο­ποί­η­ση στην ιστο­σε­λί­δα της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής του επι­και­ρο­ποι­η­μέ­νου μνη­μο­νί­ου, το οποίο προ­βλέ­πει περι­κο­πές στις συντά­ξεις, στο αφο­ρο­λό­γη­το μισθω­τών, αγρο­τών και συντα­ξιού­χων, αλλά και στο ΕΚΑΣ.

Οδη­γούν τους συντα­ξιού­χους στο βιο­λο­γι­κό θάνα­το, όμως απτό­η­τοι προ­σβάλ­λουν τη νοη­μο­σύ­νη και προ­κα­λούν με την κοροϊ­δία τους προ­κει­μέ­νου να κατευ­νά­σουν την οργή των συνταξιούχων.

Το έχει ξεκα­θα­ρί­σει πριν μέρες ο υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών πως δεν υπάρ­χει πιθα­νό­τη­τα ούτε και για εξά­μη­νη παρά­τα­ση του μέτρου της περι­κο­πής των συντά­ξε­ων. Το έκλει­σε ορι­στι­κά το θέμα το επι­και­ρο­ποι­η­μέ­νο μνη­μό­νιο, το οποίο προ­βλέ­πει και τη δέσμευ­ση για διαρ­κή εφαρ­μο­γή των συμ­φω­νη­μέ­νων για πολ­λά χρόνια.

Ειδι­κό­τε­ρα όσον αφο­ρά τις συντά­ξεις προβλέπει:

Η περι­κο­πή της προ­σω­πι­κής δια­φο­ράς στις κατα­βαλ­λό­με­νες συντά­ξεις θα ισχύ­σει από την 1.1.2019, όπως προ­βλέ­πε­ται από δύο (2) νόμους ήδη, που ψηφί­στη­καν πέρυ­σι και πρό­περ­σι: τον ν.4387 (νόμος Κατρού­γκα­λου) τον Μάιο του 2016, αλλά και τον ν.4472 (νόμος Αχτσιό­γλου) τον Μάιο του 2017. «Η περι­κο­πή θα απο­φέ­ρει καθα­ρή εξοι­κο­νό­μη­ση 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ ετη­σί­ως) το 2019–2022» γρά­φει το Επι­και­ρο­ποι­η­μέ­νο Μνημόνιο.
Ενώ σε ό,τι αφο­ρά το ΕΚΑΣ:
από τον Δεκέμ­βριο του 2019, δηλα­δή 1 ½ χρό­νο μετά την έξο­δο από το Μνη­μό­νιο, το Επί­δο­μα Κοι­νω­νι­κής Αλλη­λεγ­γύ­ης Συντα­ξιού­χων καταρ­γεί­ται ορι­στι­κά, όπως έχει ήδη ψηφι­στεί και ισχύ­ει από το 2015.
Παράλ­λη­λα έχου­με και τη μεί­ω­ση του αφο­ρο­λό­γη­του από την οποία θα πλη­γούν και οι συνταξιούχοι.
Τις τελευ­ταί­ες μέρες κυβερ­νη­τι­κά στε­λέ­χη δια­κι­νούν μια εξί­σου θανα­τη­φό­ρα προ­πα­γάν­δα. Λένε: «Περι­μέ­νε­τε να δού­με αν θα υπάρ­χουν μειώ­σεις». Ή ‑το εξί­σου- ανέ­ντι­μο: «Η περι­κο­πή της προ­σω­πι­κής δια­φο­ράς θα υπο­λο­γί­ζε­ται όχι στο ποσό της σύντα­ξης αλλά στο ποσό της προ­σω­πι­κής δια­φο­ράς». Και το συμπέ­ρα­σμα αυτής της προ­πα­γάν­δας είναι: «Άρα οι μειώ­σεις στις συντά­ξεις θα είναι μικρό­τε­ρες από 18% και από όσα γρά­φο­νται για τις περι­κο­πές». Λες και οι σημε­ρι­νοί συντα­ξιού­χοι πλή­ρω­σαν εισφο­ρές με μεζού­ρα, σαν κι αυτή που κρα­τά­νε η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι δανει­στές για να βγά­λουν απ’ το τομά­ρι των συντα­ξιού­χων, εργα­το­ϋ­παλ­λή­λων, των αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων και των φτω­χών αγρο­τών τη λωρί­δα με τη δόση για την εξό­φλη­ση των δανει­κών. Ο χτε­σι­νός ασφα­λι­σμέ­νος ‑και σημε­ρι­νός συντα­ξιού­χους- πλή­ρω­σε με βάση τους δικούς τους νόμους τις υπο­χρε­ώ­σεις του. Αυτά τα πλη­ρω­μέ­να χτες διεκ­δι­κούν σήμε­ρα στο ακέ­ραιο Ν’ αφή­σουν τις εξυ­πνά­δες για το δήθεν «μικρό­τε­ρο κακό». Το μικρό κακό κακο­φορ­μί­ζει και οδη­γεί στο θάνατο.
ΥΓ: Τις δηλώ­σεις η κ. Αχτσιό­γλου έκα­νε στην επα­νεμ­φα­νι­σθεί­σα με όντως εντε­λώς άλλη …διά­στα­ση, εκπο­μπή του Κώστα Αρβα­νί­τη στην ΕΡΤ…
Ατέ­χνως
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο