Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέες περικοπές στις συντάξεις, στο αφορολόγητο μισθωτών, αγροτών και συνταξιούχων, αλλά και στο ΕΚΑΣ προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο

Τις δεσμεύ­σεις που έχει ανα­λά­βει η κυβέρ­νη­ση με την τεχνι­κή συμ­φω­νία του Σαβ­βά­του περι­λαμ­βά­νει το επι­και­ρο­ποι­η­μέ­νο μνη­μό­νιο που αναρ­τή­θη­κε πριν λίγο μετά τη 1 τα ξημε­ρώ­μα­τα στην ιστο­σε­λί­δα της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής και το οποίο  θα ψηφί­σει η Βου­λή στις αρχές Ιου­νί­ου, μαζί με όλα τα άλλα εκκρε­μή προ­α­παι­τού­με­να τα οποία απο­δέ­χθη­κε η κυβέρνηση.

Επι­και­ρο­ποι­η­μέ­νο μνη­μό­νιο που περι­γρά­φει μία μετα­μνη­μο­νια­κή κανο­νι­κό­τη­τα ίδια και όμοια με τη μνη­μο­νια­κή κανο­νι­κό­τη­τα που τόσα χρό­νια βιώ­νει ο λαός. Η τήρη­ση των δημο­σιο­νο­μι­κών δεσμεύ­σε­ων (πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα 3,5% του ΑΕΠ) για την περί­ο­δο 2018–2022 είναι «ένα το κρα­τού­με­νο» για να δια­σφα­λι­στεί περισ­σό­τε­ρο χρή­μα για το κεφά­λαιο και τις «επεν­δύ­σεις» του, όπως και οι δεκά­δες αντι­λαϊ­κές μεταρ­ρυθ­μί­σεις, με συγκε­κρι­μέ­να χρο­νο­δια­γράμ­μα­τα είναι τα χαρα­κτη­ρι­στι­κά του κειμένου.

Τα τρία βασικά στοιχεία του επικαιροποιημένου Μνημονίου 

1) η δέσμευ­ση της Ελλά­δας για πρω­το­γε­νή πλε­ο­νά­σμα­τα 3,5% ως και το τέλος του 2022, χωρίς τον παρα­μι­κρό αστερίσκο

2) η δέσμευ­ση για διαρ­κή εφαρ­μο­γή των συμ­φω­νη­μέ­νων μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων για πολ­λά χρό­νια (over many years) με τη συν­δρο­μή τεχνι­κής βοή­θειας από τους Θεσμούς

3) η δια­τή­ρη­ση της ρήτρας που δίνει το δικαί­ω­μα στο ΔΝΤ να φέρει ένα χρό­νο νωρί­τε­ρα τη μεί­ω­ση του αφο­ρο­λο­γή­του, ως μέτρο φιλι­κό για την ανάπτυξη.

Αναλυτικά οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης

Ειδι­κό­τε­ρα το νέο μνη­μό­νιο προ­βλέ­πει νέες περι­κο­πές στις συντά­ξεις, στο αφο­ρο­λό­γη­το μισθω­τών, αγρο­τών και συντα­ξιού­χων, αλλά και στο ΕΚΑΣ.

Όπως τις κωδι­κο­ποιεί το protothema δεσμεύ­σεις είναι οι ακόλουθες:

1. Η περι­κο­πή της προ­σω­πι­κής δια­φο­ράς στις κατα­βαλ­λό­με­νες συντά­ξεις θα ισχύ­σει από την 1.1.2019, όπως προ­βλέ­πε­ται από δύο (2) νόμους ήδη, που ψηφί­στη­καν πέρυ­σι και πρό­περ­σι: τον ν.4387 (νόμος Κατρού­γκα­λου) τον Μάιο του 2016, αλλά και τον ν.4472 (νόμος Αχτσιό­γλου) τον Μάιο του 2017. «Η περι­κο­πή θα απο­φέ­ρει καθα­ρή εξοι­κο­νό­μη­ση 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ ετη­σί­ως) το 2019–2022» γρά­φει το Επι­και­ρο­ποι­η­μέ­νο Μνημόνιο.

2. Η μεί­ω­ση στην έκπτω­ση φόρου κατά 650 ευρώ θα ισχύ­σει την 1.1.2020 και «θα απο­φέ­ρει καθα­ρή εξοι­κο­νό­μη­ση 1% του ΑΕΠ το 2020, 2021 και 2022». Παρα­μέ­νει όμως η ρήτρα για μεί­ω­ση στο αφο­ρο­λό­γη­το και από το 2019 κιό­λας, αν το ζητή­σει το ΔΝΤ. Τόσο ως προς την μεί­ω­ση του αφο­ρο­λο­γή­του, όσο και των συντά­ξε­ων, ανα­φέ­ρε­ται πάλι η πρό­βλε­ψη για πιθα­νά «αντί­με­τρα» (μεί­ω­ση κυρί­ως της εισφο­ράς αλλ­λεγ­γύ­ης κλπ) εφό­σον επι­τευ­χθεί η προ­βλε­πό­με­νη εξοι­κο­νό­μη­ση από τα δύο πρώ­τα μέτρα.

3. Πλή­ρης εξα­φά­νι­ση του ΕΚΑΣ: από τον Δεκέμ­βριο του 2019, δηλα­δή 1 ½ χρό­νο μετά την έξο­δο από το Μνη­μό­νιο, το Επί­δο­μα Κοι­νω­νι­κής Αλλη­λεγ­γύ­ης Συντα­ξιού­χων καταρ­γεί­ται ορι­στι­κά, όπως έχει ήδη ψηφι­στεί και ισχύ­ει από το 2015. Μέχρι φέτος κόπη­καν 808 εκατ. ευρώ ενώ ως το 2019 θα κοπούν συνο­λι­κά 853 εκατ. ευρώ.

4. Το Ανα­πτυ­ξια­κό Σχέ­διο Τσα­κα­λώ­του θα λαμ­βά­νει ως βάση τις δεσμεύ­σεις στο Μνημόνιο.

5. Η κυβέρ­νη­ση δεσμεύ­ε­ται ότι θα φέρει σε πέρας πριν ή μετά το Μνη­μό­νιο, όλες τις ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις (για ΕΛΠΕ, Ελ.Βενιζέλος, περι­φε­ρεια­κά Αερο­δρό­μια κλπ) αλλά και για το 17% της ΔΕΗ.

6. Τον Οκτώ­βριο τελι­κά, δύο μήνες μετά το Μνη­μό­νιο, θα ολο­κλη­ρω­θεί η επι­λο­γή και τοπο­θέ­τη­ση των νέων “μόνι­μων” γενι­κών γραμ­μα­τέ­ων στο Δημό­σιο, αφού αλλά­ζουν τα μίνι­μουμ κριτήρια.

7. Οπο­τε­δή­πο­τε πριν ή μετά το Μνη­μό­νιο χρεια­στεί, η κυβέρ­νη­ση δεσμεύ­ε­ται να λάβει μέτρα για να ανα­πλη­ρώ­σει τις απώ­λειες εσό­δων του δημο­σί­ου, αν εφαρ­μό­σει ήδη γνω­στές ή μελ­λο­ντι­κές δικα­στι­κές απο­φά­σεις που ακυ­ρώ­νουν ως αντι­συ­νταγ­μα­τι­κά τα μέτρα για περι­κο­πές συντά­ξε­ων (πχ νόμος Κατρού­γκα­λου) ή την επι­βο­λή φορο­λο­γι­κών μέτρων.

8. Άμε­σα με υπουρ­γι­κή από­φα­ση θα απο­συν­δε­θεί η Εγνα­τία από τον δια­γω­νι­σμό για τα ηλε­κτρο­νι­κά διό­δια, προ­κει­μέ­νου να επι­λέ­ξει ο ανά­δο­χος της Οδού με ποιο σύστη­μα θα μπει στο έργο.

Τέλος, στο κεί­με­νο της συμ­φω­νί­ας επα­να­λαμ­βά­νε­ται ο όρος και για περι­κο­πές στις κρα­τι­κών δαπα­νών (15% από συντά­ξεις, 45% από μισθούς και 19% από λει­τουρ­γι­κά έξο­δα και κατα­να­λω­τι­κές δαπά­νες του δημο­σί­ου) εάν η Ανά­πτυ­ξη απο­δει­χθεί ότι έπε­σε κάτω από τις επί­ση­μες προ­βλέ­ψεις κυβέρ­νη­σης και θεσμών ‑δηλα­δή αν η ΕΛΣΤΑΤ ανα­κοι­νώ­σει Ανά­πτυ­ξη 0,9% αντί 1,4% για το 2017 ή 1,4% για το 2018.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο