Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η «ουδέτερη» Σουηδία έδωσε το ατσάλι της κατ’ αποκλειστικότητα στον Χίτλερ

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Tις μέρες που οι λαοί έκα­ναν απο­τί­μη­ση της μεγά­λης προ­σφο­ράς κυρί­ως της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης αλλά και της αντί­στα­σης στις κατε­χό­με­νες από τους Ναζί χώρες στον Β’ Παγκό­σμιο πόλε­μο, γιορ­τά­ζο­ντας την Μεγά­λη Νίκη, κάποιοι άλλοι δικαιο­λο­γού­σαν το μάταιο της αντί­στα­σης και τα θετι­κά της υποταγής.

Γέμι­σαν, στις αρχές Μάη οι μεγά­λης κυκλο­φο­ρί­ας Σου­η­δι­κές εφη­με­ρί­δες, με άρθρα για την σωστή εκτί­μη­ση της τότε κυβέρ­νη­σης εθνι­κής ενό­τη­τας που με αυτό τον τρό­πο απέ­τρε­ψε την κατα­στρο­φή της Σου­η­δί­ας. Και φυσι­κά ανά­με­σα στην απο­λο­γη­τι­κή τους στά­ση ανα­φέ­ρο­νταν ανα­λυ­τι­κά για τα “εγκλή­μα­τα” του Στά­λιν και των κομ­μου­νι­στών, απο­σιω­πώ­ντας την ήττα του Ναζι­σμού από τον Κόκ­κι­νο Στρατό.

Τρία πράγ­μα­τα ζήτη­σαν οι Ναζί από την επί­ση­μη Σου­η­δία για να μεί­νει “ουδέ­τε­ρη”: πρώ­το να συνε­χί­σει μαζί τους το εμπό­ριο με τα σιδη­ρο­με­ταλ­λεύ­μα­τα που είχε και έχει μπό­λι­κα, για όπλα και κανό­νια, αλλά αυτή την φορά κατ Aπο­κλει­στι­κό­τη­τα. Αυτό σήμαι­νε ότι απα­γο­ρεύ­τη­κε το εμπό­ριο που είχε η Σου­η­δία με επι­χει­ρή­σεις άλλων χωρών και πρώ­τα από όλα με τις Εγγλέ­ζι­κες επι­χει­ρή­σεις. Δεύ­τε­ρο ελεύ­θε­ρη μετα­κί­νη­ση των Ναζι­στι­κών στρα­τευ­μά­των μέσα στην Σου­η­δία για να ενι­σχύ­σουν την Φιν­λαν­δία και να εισβάλ­λουν στην ΕΣΣΔ και τρί­το όχι φωνές ενά­ντια στον ναζισμό!

Με βασι­λιά, δια­κη­ρυγ­μέ­νο θαυ­μα­στή του Χίτλερ, να του στέλ­νει επι­στο­λές θαυ­μα­σμού, με στρα­τη­γούς που εκτι­μού­σαν ότι “αντέ­χου­με 2 με 4 εβδο­μά­δες”, με κυβέρ­νη­ση “Εθνι­κής ενό­τη­τας” πλην κομ­μου­νι­στών παρα­δό­θη­καν με ευκο­λία στις απαι­τή­σεις του Χίτλερ. Άλλω­στε για προ­λη­πτι­κούς λόγους, αφού πέρα­σε από το μυα­λό τους η σκέ­ψη να κηρύ­ξουν παρά­νο­μο το κομ­μου­νι­στι­κό κόμ­μα, στο τέλος είχαν τους κομ­μου­νι­στές περιο­ρι­σμέ­νους κατ΄οίκον. Η μόνη απαί­τη­ση της Σου­η­δι­κής κυβέρ­νη­σης ήταν να μην υπάρ­χουν στρα­τό­πε­δα συγκε­ντρώ­σε­ων και να μην γίνο­νται εκτε­λέ­σεις στο έδα­φος της Σου­η­δί­ας για να μην ταρά­ξουν την ησυ­χία τους. Δέχτη­καν νάναι “ουδέ­τε­ροι”, να αυτο­λο­γο­κρί­νο­νται, να επι­βά­λουν σιω­πή στις εφη­με­ρί­δες ακό­μη και για την επί­θε­ση στα “αδέρ­φια” τους Νορβηγούς.

Έκλει­σαν τις εφη­με­ρί­δες που τόλ­μη­σαν να γρά­ψουν για τα βασα­νι­στή­ρια των Χιτλε­ρι­κών στους Νορ­βη­γούς αντιστασιακούς.

Δεν επέ­τρε­ψαν σε Εβραί­ους που ήταν κυνη­γη­μέ­νοι από τους Ναζί να ζητούν πολι­τι­κό άσυ­λο όταν άρχι­σαν οι διώ­ξεις ενα­ντί­ον τους και τους έστελ­ναν πίσω. Ούτε καν Δανούς και Νορ­βη­γούς κυνη­γη­μέ­νους δέχτηκαν.

Μάζε­ψαν 8.000 “εθε­λο­ντές”, κανό­νια, όπλα και πυρο­μα­χι­κά και τα στεί­λαν στην Φιν­λαν­δία που πολε­μού­σε ενά­ντια στην ΕΣΣΔ και ενώ είχαν όπλα να στεί­λουν στην Φιν­λαν­δία να πολε­μή­σει τους Μπολ­σε­βί­κους, δεν περίσ­σευε ούτε ένα για να στεί­λουν στην Νορ­βη­γία όταν τους το ζήτη­σαν οι Νορ­βη­γοί μετά την επί­θε­ση της ναζι­στι­κής Γερ­μα­νί­ας. Το κυριό­τε­ρο είναι ότι έκα­ναν χρυ­σές δου­λειές οι Σου­η­δι­κές και Γερ­μα­νι­κές εται­ρί­ες σιδη­ρο­με­ταλ­λεύ­μα­τος με τις αντί­στοι­χες της πολε­μι­κής βιομηχανίας!

Όλοι οι μπιζ­να­δό­ροι καπι­τα­λι­στές κέρ­δι­ζαν από τον φασι­σμό! Και σήμε­ρα μιλά­νε χωρίς ντρο­πή για τα εγκλή­μα­τα του κομ­μου­νι­σμού! Τα πενή­ντα εκα­τομ­μύ­ρια νεκροί του Β΄ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου ανά­με­σά τους και κομ­μου­νι­στές σκο­τώ­θη­καν και από σου­η­δι­κό ατσά­λι! Ας δεί­ξουν ΈΝΑΝ νεκρό που τον σκό­τω­σαν οι κομ­μου­νι­στές της Σ. Ένω­σης μέσα στα σύνο­ρα τους! Έναν!

Την ίδια ώρα 2 εκα­τομ­μύ­ρια, εκα­τό χιλιά­δες Γερ­μα­νοί στρα­τιώ­τες πέρα­σαν από την Σου­η­δία, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας τον Σου­η­δι­κό σιδη­ρό­δρο­μο για να ξεκι­νή­σουν την επί­θε­ση στο βόρειο μέτω­πο και να πολιορ­κή­σουν το Λένιν­γκραντ. Την ίδια ακρι­βώς ώρα που μάτω­ναν οι λαοί κάτω από την μπό­τα του φασισμού.

Μετά το Στά­λιν­γκραντ πήγαν να πλη­σιά­σουν τους Δυτι­κούς συμ­μά­χους. Άλλα­ξαν κάπως την πολι­τι­κή τους και δεχό­ταν Εβραί­ους κυνη­γη­μέ­νους και πρό­σφυ­γες από την Δανία και την Νορβηγία.

Η “ουδε­τε­ρό­τη­τα” της Σου­η­δί­ας σήμαι­νε την από­λυ­τη υπο­τα­γή στις δυνά­μεις της Ναζι­στι­κής Γερ­μα­νί­ας. Οι μπίζ­νες συνε­χί­στη­καν με τις ίδιες ακρι­βώς Γερ­μα­νι­κές επι­χει­ρή­σεις και μετά τον πόλε­μο όπως και πριν σαν να μην έτρε­χε τίποτα.

Ακρι­βώς την ίδια τάχα ουδέ­τε­ρη πολι­τι­κή ακο­λου­θεί και σήμε­ρα η Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τία με τους Πρά­σι­νους και την ανο­χή του “Ευρο­α­ρι­στε­ρού” κόμ­μα­τος. Δια­κη­ρύσ­σει την “ουδε­τε­ρό­τη­τα” αλλά συμ­με­τέ­χει ενερ­γά σε απο­στο­λές του ΝΑΤΟ (Λιβύη, Αφγα­νι­στάν), είναι μέλος του PESTO, συμ­με­τέ­χει σε κοι­νά γυμνά­σια με τους Αμε­ρι­κά­νους και έχει υπο­γρά­ψει σύμ­φω­νο προ­στα­σί­ας με το ΝΑΤΟ σε περί­πτω­ση εξω­τε­ρι­κής επί­θε­σης. Εξο­πλί­ζει το νησί Γκό­τλαντ στην Βαλ­τι­κή σε μικρή από­στα­ση από την Ρωσία. Αγό­ρα­σε Patriots και που­λά­ει συστή­μα­τα υψη­λής ευκρί­νειας τηλε­πι­κοι­νω­νια­κό υλι­κό στο ΝΑΤΟ. Όλα αυτά για να εξα­σφα­λι­στεί όπως και τότε η κερ­δο­φο­ρία των μονο­πω­λί­ων της.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο