Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εργαζόμενοι EMFI: Τα ΜΑΤ επιστράτευσε η εργοδοσία για να κάμψει την απεργία (VIDEO)

Σε μια προ­σπά­θεια να κάμ­ψει τον αγώ­να των εργα­ζο­μέ­νων της EMFI (πρώ­ην ΕΒΓΑ) που απερ­γούν ενά­ντια στην εντα­τι­κο­ποί­η­ση και τα ελλι­πή μέτρα ασφα­λεί­ας, η εργο­δο­σία επι­στρά­τευ­σε τα ΜΑΤ και την αστυνομία.

Την ίδια ώρα, συνε­χί­ζο­νται οι πιέ­σεις της εργο­δο­σί­ας για να «σπά­σει» η απερ­γία των εργαζομένων.

Οι απερ­γοί δηλώ­νουν απο­φα­σι­σμέ­νοι να συνε­χί­σουν τον αγώ­να για να μην θρη­νή­σουν άλλο συνά­δελ­φο τους. Θυμί­ζου­με ότι πρό­σφα­τα πέθα­νε εν ώρα εργα­σί­ας ένας εργα­ζό­με­νος που δού­λευε συνε­χό­με­να 12ωρα, παρά τις συνε­χείς εκκλή­σεις του ότι κανείς δεν αντέ­χει τέτοιους εξο­ντω­τι­κούς ρυθμούς.

Συνεχίζεται η μάχη της απεργίας ενάντια στην εντατικοποίηση και τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας

Τη μάχη της περι­φρού­ρη­σης της απερ­γί­ας τους δίνουν από το βρά­δυ οι εργα­ζό­με­νοι της EMFI (πρώ­ην ΕΒΓΑ) για να μην θρη­νή­σουν άλλο συνά­δελ­φο τους.

Θυμί­ζου­με ότι πρό­σφα­τα πέθα­νε εν ώρα εργα­σί­ας ένας εργα­ζό­με­νος που δού­λευε συνε­χό­με­να 12ωρα, παρά τις συνε­χείς εκκλή­σεις του ότι κανείς δεν αντέ­χει τέτοιους εξο­ντω­τι­κούς ρυθμούς.

Στο πλευ­ρό των απερ­γών της ΕΜFI βρί­σκο­νται εργα­ζό­με­νοι και συν­δι­κά­τα από άλλους κλά­δους της Αθή­νας, δίνο­ντας μια μάχη που αφο­ρά όλη την εργα­τι­κή τάξη για να μπο­ρούν οι εργα­ζό­με­νοι να γυρ­νά­νε σώοι στα σπί­τια και στις οικο­γέ­νειες τους.

Προ­κλη­τι­κή είναι η παρου­σία στε­λε­χών της εργο­δο­σί­ας, που απαι­τούν να στα­μα­τή­σει η απερ­γία και μάλι­στα φτά­νουν στο σημείο να ισχυ­ρί­ζο­νται ότι οι ίδιοι οι εργα­ζό­με­νοι ζητούν να δου­λεύ­ουν 12ωρα! Στο χώρο υπάρ­χει και παρου­σία της αστυνομίας.

Μάλι­στα, σε μια προ­σπά­θεια να κάμ­ψει τον αγώ­να των εργα­ζο­μέ­νων, η εργο­δο­σία επι­στρά­τευ­σε τα ΜΑΤ και την αστυνομία.

Η 24ωρη απερ­γία που θα ισχύ­σει μέχρι τις 10 σήμε­ρα το βρά­δυ, απο­φα­σί­στη­κε από την Πανελ­λή­νια Ομο­σπον­δία Γάλα­κτος — Τρο­φί­μων — Ποτών, μετά από αίτη­μα που έκα­νε το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων στην EMFI.

Το σωμα­τείο και η Ομο­σπον­δία διεκδικούν:

  • Να γίνουν άμε­σα προ­σλή­ψεις και να καλυ­φθούν τα μεγά­λα κενά που υπάρ­χουν στα τμήματα.
  • Να μετα­τρα­πούν σε αορί­στου οι συμ­βά­σεις ορι­σμέ­νου χρό­νου που κρα­τούν σε ομη­ρία εκα­το­ντά­δες εργα­ζο­μέ­νους εδώ και χρόνια.
  • Να υπο­γρα­φεί Επι­χει­ρη­σια­κή ΣΣΕ με αυξή­σεις στους μισθούς και στα δικαιώ­μα­τα που να καλύ­πτουν τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες των εργαζομένων.
  • Να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί ολο­κλη­ρω­μέ­νη συντή­ρη­ση όλων των μηχα­νη­μά­των και να εξα­σφα­λί­ζε­ται η ορθή τους λειτουργία.
  • Να γίνουν έλεγ­χοι από όλες τις υπη­ρε­σί­ες του κρά­τους (ΣΕΠΕ, υπουρ­γείο Εργα­σί­ας) για την κατα­πά­τη­ση των ωρα­ρί­ων, αδειών, κ.α.
  • Να διε­νερ­γη­θούν έλεγ­χοι από τους αρμό­διους φορείς (πυρο­σβε­στι­κή, πολε­ο­δο­μία, κ.λπ.) για την καταλ­λη­λό­τη­τα των εγκα­τα­στά­σε­ων και την στα­τι­κό­τη­τα των κτιρίων.
  • Να ανα­λά­βει το κόστος η κυβέρ­νη­ση και η εργο­δο­σία να εκπαι­δεύ­σουν το προ­σω­πι­κό, ώστε να μην θρη­νή­σου­με θύμα­τα σε περί­πτω­ση φωτιάς ή σει­σμού ή κάποιας απώ­λειας χημι­κών ποσο­τή­των που χρη­σι­μο­ποιού­νται στην λει­τουρ­γία των μηχα­νο­λο­γι­κών εγκα­τα­στά­σε­ων και γραμ­μών παραγωγής.
  • Να συνε­δριά­σει με ευθύ­νη της εργο­δο­σί­ας με βάση την ισχύ­ου­σα νομο­θε­σία η Επι­τρο­πή των εργα­ζο­μέ­νων για την Υγιει­νή και Ασφά­λεια της εργασίας.

Πηγή: 902.gr

 

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο