Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ερωτήσεις και απαντήσεις από την ΑΑΔΕ για τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις

Τη δυνα­τό­τη­τα να υπο­βάλ­λουν και εφέ­τος χωρι­στές φορο­λο­γι­κές δηλώ­σεις έχουν οι έγγα­μοι φορο­λο­γού­με­νοι. Απα­ραί­τη­τη προ­ϋ­πό­θε­ση να υπο­βάλ­λουν το σχε­τι­κό αίτη­μα στην ηλε­κτρο­νι­κή πλατ­φόρ­μα της Ανε­ξάρ­τη­της Αρχής Δημο­σί­ων Εσό­δων (ΑΑΔΕ) μέχρι τις 28 Φεβρουα­ρί­ου. Η πλατ­φόρ­μα για την υπο­βο­λή των αιτή­σε­ων άνοι­ξε χθες με την ΑΑΔΕ να απα­ντά στα βασι­κό­τε­ρα ερω­τή­μα­τα των φορο­λο­γού­με­νων μέσω ενός οδη­γού 20 ερω­τή­σε­ων — απαντήσεων:

1. Πώς μπο­ρώ να γνω­στο­ποι­ή­σω την επι­λο­γή μου να υπο­βά­λω χωρι­στή δήλω­ση φορο­λο­γί­ας εισοδήματος;

Η γνω­στο­ποί­η­ση γίνε­ται μέσω ειδι­κής ηλε­κτρο­νι­κής εφαρ­μο­γής στον δια­δι­κτυα­κό τόπο www.aade.gr, είτε από εσάς με τους δικούς σας κωδι­κούς πρό­σβα­σης είτε, από ειδι­κά για το σκο­πό αυτό εξου­σιο­δο­τη­μέ­νο λογι­στή — φορο­τε­χνι­κό, με τους προ­σω­πι­κούς του κωδι­κούς πρόσβασης.

2. Αν κανείς από τους συζύ­γους δεν γνω­στο­ποι­ή­σει την επι­λο­γή υπο­βο­λής χωρι­στής δήλω­σης φορο­λο­γί­ας εισο­δή­μα­τος μέχρι τις 28 Φεβρουα­ρί­ου 2020, τι θα συμβεί;

Στην περί­πτω­ση αυτή οι σύζυ­γοι θα υπο­βά­λουν κοι­νή δήλω­ση για το φορο­λο­γι­κό έτος 2019.

3. Στις περι­πτώ­σεις κοι­νής δήλω­σης Φ.Ε. συζύ­γων, θα γίνε­ται συμ­ψη­φι­σμός φόρου μετα­ξύ συζύ­γων και βεβαί­ω­ση στο όνο­μα του συζύγου;

Όχι, θα γίνε­ται χωρι­στή βεβαί­ω­ση φόρου και δεν θα γίνε­ται συμ­ψη­φι­σμός χρε­ω­στι­κού και πιστω­τι­κού ποσού μετα­ξύ των συζύγων.

4. Επη­ρε­ά­ζε­ται η χορή­γη­ση επι­δο­μά­των στις χωρι­στές δηλώ­σεις συζύγων;

Όχι, δεν επη­ρε­ά­ζε­ται η χορή­γη­ση των επι­δο­μά­των από την υπο­βο­λή χωρι­στών δηλώ­σε­ων Φ.Ε. από τους συζύγους.

5. Είναι απα­ραί­τη­το να υπο­βάλ­λο­νται χωρι­στές δηλώ­σεις Φ.Ε. συζύ­γων που έχουν δια­φο­ρε­τι­κή φορο­λο­γι­κή κατοικία;

Όχι, δεν είναι απα­ραί­τη­τη η υπο­βο­λή χωρι­στών δηλώ­σε­ων Φ.Ε. διό­τι προ­βλέ­πε­ται ήδη χωρι­στή φορο­λο­γι­κή αντι­με­τώ­πι­ση στις κοι­νές δηλώ­σεις συζύ­γων που έχουν δια­φο­ρε­τι­κή φορο­λο­γι­κή κατοικία.

6. Πώς δηλώ­νε­ται στο Ε1 η κύρια κατοι­κία στις περι­πτώ­σεις χωρι­στών δηλώσεων;

Η κύρια κατοι­κία δηλώ­νε­ται στον πίνα­κα 5 του εντύ­που Ε1 στους αντί­στοι­χους κωδι­κούς κύριας κατοι­κί­ας. Ο κάθε σύζυ­γος συμπλη­ρώ­νει το ποσο­στό ιδιο­κτη­σί­ας του σε περί­πτω­ση ιδιό­κτη­της κατοι­κί­ας, το ποσο­στό του ως μισθω­τής σε περί­πτω­ση μισθω­μέ­νης κατοι­κί­ας και το ποσο­στό της δωρε­άν παρα­χώ­ρη­σης, αντίστοιχα.

7. Στις περι­πτώ­σεις χωρι­στών δηλώ­σε­ων Φ.Ε. πώς δηλώ­νε­ται στο Ε1 η κύρια κατοι­κία όταν ένας εκ των δύο συζύ­γων δεν δια­θέ­τει καθό­λου ποσο­στό συνι­διο­κτη­σί­ας ή χρήσης;

Ο σύζυ­γος που δεν δια­θέ­τει καθό­λου ποσο­στό συνι­διο­κτη­σί­ας ή χρή­σης, συμπλη­ρώ­νει στον πίνα­κα 6 την ένδει­ξη «συνοί­κη­ση με σύζυ­γο». Ο άλλος σύζυ­γος δεν συμπλη­ρώ­νει καμία ένδειξη.

8. Πώς ανα­γρά­φο­νται τα τέκνα ως εξαρ­τώ­με­να μέλη του φορο­λο­γού­με­νου στις χωρι­στές δηλώ­σεις Φ.Ε.;

Τα τέκνα που προ­έρ­χο­νται από κοι­νό γάμο καθώς και τα ανα­γνω­ρι­σμέ­να τέκνα δηλώ­νο­νται ως εξαρ­τώ­με­να μέλη και από τους δύο συζύγους.

9. Ποιος δηλώ­νει το εισό­δη­μα ανή­λι­κου τέκνου που προ­έρ­χε­ται από τον κοι­νό γάμο στις χωρι­στές δηλώ­σεις Φ.Ε. όταν αυτό δεν έχει υπο­χρέ­ω­ση υπο­βο­λής δήλω­σης Φ.Ε.;

Το εισό­δη­μα του ανη­λί­κου τέκνου που δεν φορο­λο­γεί­ται στο όνο­μα του τέκνου, προ­στί­θε­ται στα εισο­δή­μα­τα του γονέα που έχει το μεγα­λύ­τε­ρο εισό­δη­μα και δηλώ­νε­ται μόνο από αυτόν τον γονέα.

10. Ποιος βαρύ­νε­ται με τα τεκ­μή­ρια δια­βί­ω­σης και από­κτη­σης στις χωρι­στές δηλώ­σεις Φ.Ε. συζύγων;

Στις χωρι­στές δηλώ­σεις Φ.Ε. συζύ­γων δεν υφί­στα­ται η έννοια του οικο­γε­νεια­κού εισο­δή­μα­τος για την κάλυ­ψη των επι­μέ­ρους τεκ­μη­ρί­ων καθε­νός εκ των συζύ­γων, καθώς τα τεκ­μή­ρια δια­βί­ω­σης και από­κτη­σης βαρύ­νουν τον κάθε σύζυ­γο ατομικά.

Όσον αφο­ρά τη δυνα­τό­τη­τα κάλυ­ψης τεκ­μη­ρί­ων με ανά­λω­ση κεφα­λαί­ου, δεν μπο­ρεί να γίνει επί­κλη­ση εισο­δη­μά­των από τη χωρι­στή δήλω­ση του άλλου συζύγου.

11. Στις χωρι­στές δηλώ­σεις Φ.Ε. υπάρ­χει δυνα­τό­τη­τα μετα­φο­ράς υπο­λει­πό­με­νου ποσού απο­δεί­ξε­ων από τον ένα σύζυ­γο στον άλλο;

Όχι, δεν υπάρ­χει αυτή η δυνατότητα.

12. Ποια είναι η προ­θε­σμία γνω­στο­ποί­η­σης της επι­λο­γής για χωρι­στή δήλω­ση Φ.Ε. συζύγων;

Η κατα­λη­κτι­κή ημε­ρο­μη­νία είναι η 28η Φεβρουα­ρί­ου κάθε έτους.

13. Μετά τις 28 Φεβρουα­ρί­ου η επι­λο­γή για χωρι­στή δήλω­ση Φ.Ε. μπο­ρεί να ανακληθεί;

Όχι, δεν ανα­κα­λεί­ται για το έτος στο οποίο αφορά.

14. Ποιος από τους δύο συζύ­γους μπο­ρεί να γνω­στο­ποι­ή­σει την επι­λο­γή για χωρι­στή δήλω­ση Φ.Ε.;

Οποιοσ­δή­πο­τε από τους δύο συζύ­γους ή και οι δύο.

15. Πρέ­πει η γνω­στο­ποί­η­ση της επι­λο­γής για υπο­βο­λή χωρι­στής δήλω­σης Φ.Ε. να γίνε­ται κάθε έτος μέχρι την 28η Φεβρουαρίου;

Ναι, θα πρέ­πει να επι­και­ρο­ποιεί­ται κάθε έτος από του­λά­χι­στον έναν εκ των δύο συζύ­γων μέχρι την προ­θε­σμία αυτή, δια­φο­ρε­τι­κά θα υπο­βάλ­λε­ται κοι­νή δήλωση.

16. Πρό­κει­ται να τελέ­σω γάμο τον Μάρ­τιο του 2020 (μετά την κατα­λη­κτι­κή ημε­ρο­μη­νία υπο­βο­λής της γνωστοποίησης).

Μπο­ρώ να υπο­βά­λω χωρι­στή δήλω­ση Φ.Ε. για το φορο­λο­γι­κό έτος 2019;

Ναι. Ειδι­κά για αυτές τις περι­πτώ­σεις η εφαρ­μο­γή θα μεί­νει ανοι­χτή ως την κατα­λη­κτι­κή ημε­ρο­μη­νία υπο­βο­λής της εμπρό­θε­σμης δήλω­σης φορο­λο­γί­ας εισοδήματος.

17. Πρό­κει­ται να τελέ­σω γάμο τον Φεβρουά­ριο 2020 και θα δηλώ­σω το γάμο στο μητρώο της Δ.Ο.Υ. μετά τις 28 Φεβρουα­ρί­ου 2020.

Μπο­ρώ να υπο­βά­λω χωρι­στή δήλω­ση Φ.Ε. για το φορο­λο­γι­κό έτος 2019;

Ναι. Ειδι­κά για αυτές τις περι­πτώ­σεις η εφαρ­μο­γή θα μεί­νει ανοι­χτή ως την κατα­λη­κτι­κή ημε­ρο­μη­νία υπο­βο­λής της εμπρό­θε­σμης δήλω­σης φορο­λο­γί­ας εισοδήματος.

18. Πόσες φορές μπο­ρώ να αλλά­ξω την επι­λο­γή δήλω­σης χωρι­στών δηλώ­σε­ων Φ.Ε. στην περί­πτω­ση που τελέ­σω γάμο μετά τις 28 Φεβρουα­ρί­ου 2020;

Η δήλω­ση γίνε­ται άπαξ ανά έτος.

19. Εισέρ­χο­νται στην εφαρ­μο­γή των χωρι­στών δηλώ­σε­ων Φ.Ε. τα μέρη συμ­φώ­νου συμβίωσης;

Όχι, δεν εισέρ­χο­νται στην εφαρ­μο­γή των χωρι­στών δηλώ­σε­ων καθό­σον εκ του νόμου τους έχει δοθεί εξαρ­χής η δυνα­τό­τη­τα για υπο­βο­λή κοι­νών ή χωρι­στών δηλώσεων.

20. Πρέ­πει και οι δύο σύζυ­γοι να δια­θέ­τουν δικούς τους κωδι­κούς πρό­σβα­σης προ­κει­μέ­νου να υπο­βάλ­λουν χωρι­στές δηλώ­σεις Φ.Ε.;

Ναι, η σύζυ­γος που δεν έχει μέχρι τώρα κωδι­κούς πρό­σβα­σης, οφεί­λει να απο­κτή­σει προ­κει­μέ­νου και αυτή να μπο­ρέ­σει να υπο­βά­λει τη δική της δήλωση.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο