Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ερώτηση της ΕΟ του ΚΚΕ για τα νέα ναυάγια σε Λέρο και Λέσβο

«Τα δύο νέα ναυά­για τις τελευ­ταί­ες μέρες σε Λέρο και Λέσβο με δεκά­δες νεκρούς και αγνο­ού­με­νους, ανά­με­σά τους και τέσ­σε­ρα μικρά παι­διά, έρχο­νται να προ­στε­θούν στη μακά­βρια λίστα με τις τρα­γω­δί­ες στο Αιγαίο τα τελευ­ταία χρό­νια, ως απο­τέ­λε­σμα της εγκλη­μα­τι­κής πολι­τι­κής της ΕΕ και των κυβερ­νή­σε­ων στο προ­σφυ­γι­κό», τονί­ζει η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ σε ερώ­τη­ση που κατέ­θε­σε στην Ευρω­παϊ­κή Επιτροπή.

«Παρά την προ­σπά­θεια της κυβέρ­νη­σης να αντι­στρέ­ψει την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα ισχυ­ρι­ζό­με­νη “αυστη­ρή αλλά δίκαιη” πολι­τι­κή στο προ­σφυ­γι­κό “που οδή­γη­σε στη μεί­ω­ση των θανά­των” τα στοι­χεία είναι αδιά­ψευ­στα. Σύμ­φω­να με την Ύπα­τη Αρμο­στεία του ΟΗΕ για τους Πρό­σφυ­γες, μόνο το 2022 κατα­γρά­φη­καν 326 νεκροί και αγνο­ού­με­νοι στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, αριθ­μός τρι­πλά­σιος σε σχέ­ση με το 2021.

Οι επα­να­λαμ­βα­νό­με­νες τρα­γω­δί­ες των ξερι­ζω­μέ­νων δια­ψεύ­δουν και την πρό­σφα­τη απά­ντη­ση της Κομι­σιόν σε ερώ­τη­ση που είχε κατα­θέ­σει η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ για τα πολύ­νε­κρα ναυά­για του καλο­και­ριού σε Κύθη­ρα και Λέσβο, ότι η Κοι­νή Δήλω­ση ΕΕ — Τουρ­κί­ας έχει φέρει “απτά απο­τε­λέ­σμα­τα” στη “μεί­ω­ση των απω­λειών ανθρώ­πι­νων ζωών”. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα συμ­βαί­νει το ακρι­βώς αντί­θε­το. Το παζά­ρι που έστη­σε η ΕΕ στην πλά­τη των προ­σφύ­γων με την Τουρ­κία με την Κοι­νή Δήλω­ση, έχει ως απο­τέ­λε­σμα τον εγκλω­βι­σμό τους είτε στις υπερ­δο­μές που κατα­σκευά­στη­καν στην Ελλά­δα είτε στην Τουρ­κία. Προ­κει­μέ­νου να απο­φύ­γουν την κατα­στο­λή και τον εγκλω­βι­σμό εξα­να­γκά­ζο­νται σε πολύ πιο επι­κίν­δυ­να ταξί­δια ανα­ζη­τώ­ντας νέες δια­δρο­μές και καθί­στα­νται έρμαιο στα χέρια των κυκλω­μά­των δια­κι­νη­τών, με απο­τέ­λε­σμα τα ναυά­για και τους εκα­το­ντά­δες νεκρούς και αγνο­ού­με­νους. Αυτό το έδα­φος των επι­κίν­δυ­νων ευρω­ε­νω­σια­κών απο­φά­σε­ων που προ­ω­θούν τόσο η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση της ΝΔ όσο κι η προη­γού­με­νη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι που διευ­κο­λύ­νει την αστι­κή τάξη της Τουρ­κί­ας να εργα­λειο­ποιεί το προ­σφυ­γι­κό στον αντα­γω­νι­σμό της με την ελληνική.

Ταυ­τό­χρο­να η ΕΕ βαφτί­ζει “παρά­τυ­πους μετα­νά­στες” τους ξερι­ζω­μέ­νους των ιμπε­ρια­λι­στι­κών πολέ­μων και απερ­γά­ζε­ται νέα σχέ­δια κλι­μά­κω­σης της κατα­στο­λής σε βάρος τους με απε­λά­σεις. Με τη στρα­τη­γι­κή της “νόμι­μης μετα­νά­στευ­σης” επι­διώ­κει σε αντα­γω­νι­σμό με άλλα ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα την προ­σέλ­κυ­ση φθη­νού και ευέ­λι­κτου εργα­τι­κού δυνα­μι­κού για το κεφά­λαιο στην ΕΕ με όρους σύγ­χρο­νου σκλα­βο­πά­ζα­ρου» ανα­φέ­ρει η ΕΟ του ΚΚΕ.

«Για να στα­μα­τή­σει η τρα­γω­δία με τις εκα­τόμ­βες νεκρών στο Αιγαίο και στον Έβρο απο­κτά επεί­γο­ντα χαρα­κτή­ρα η θέση του ΚΚΕ να καταρ­γη­θεί εδώ και τώρα η Κοι­νή Δήλω­ση ΕΕ — Τουρ­κί­ας, κι ο κανο­νι­σμός του Δου­βλί­νου σε σύγκρου­ση με το βάρ­βα­ρο ευρω­ε­νω­σια­κό πλαί­σιο, να εξα­σφα­λι­στούν τα δικαιώ­μα­τα των προ­σφύ­γων στο άσυ­λο και στις χώρες του πραγ­μα­τι­κού προ­ο­ρι­σμού τους, με Επι­τρο­πές Ασύ­λου μέσα στην Τουρ­κία με ευθύ­νη της ΕΕ και του ΟΗΕ. Η θέση αυτή εξα­σφα­λί­ζει την απο­τρο­πή των επι­κίν­δυ­νων ταξι­διών στο Αιγαίο και αφο­ρά στην από­δο­ση ασύ­λου στους πρό­σφυ­γες και την μετά­βα­σή τους στις χώρες του πραγ­μα­τι­κού προ­ο­ρι­σμού τους» υπο­γραμ­μί­ζει η ΕΟ του κόμ­μα­τος και καταλήγει:

«Το ΚΚΕ πρω­το­στα­τεί στην άνο­δο της πάλης του ελλη­νι­κού λαού ενά­ντια στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς και την εμπλο­κή της Ελλά­δας σε αυτούς, που απο­τε­λεί τη βασι­κή αιτία για τα καρα­βά­νια των ξεριζωμένων».

Βάσει αυτών, ο ευρω­βου­λευ­τής του ΚΚΕ Κώστας Παπα­δά­κης υπέ­βα­λε τα εξής ερω­τή­μα­τα προς την Ευρω­παϊ­κή Επιτροπή:

«Πώς τοπο­θε­τεί­ται η Επι­τρο­πή απέ­να­ντι στο γεγο­νός ότι με βάση την πολι­τι­κή της “κατα­πο­λέ­μη­σης της παρά­τυ­πης μετα­νά­στευ­σης” και του εγκλω­βι­σμού που απορ­ρέ­ει από την κοι­νή Δήλω­ση ΕΕ — Τουρ­κί­ας του 2016:

- ενι­σχύ­ο­νται τα κυκλώ­μα­τα των δια­κι­νη­τών και οδη­γού­νται οι πρό­σφυ­γες σε όλο και πιο επι­κίν­δυ­να ταξί­δια με απο­τέ­λε­σμα να έχει μετα­τρα­πεί η Μεσό­γειος σε “υγρό νεκροταφείο”;

- εντεί­νε­ται η κατα­στο­λή κι ο εγκλω­βι­σμός προ­σφύ­γων προ­κει­μέ­νου να μακροη­με­ρεύ­ουν αυτές οι απο­δε­δειγ­μέ­να επι­ζή­μιες συμ­φω­νί­ες κι απο­φά­σεις της ΕΕ;».

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο