Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα ΚΚΕ: Στο σκοτάδι τα συμβόλαια ΕΕ — φαρμακοβιομηχανιών για το εμβόλιο

«Στο σκο­τά­δι τα συμ­βό­λαια ΕΕ — φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νιών, παζά­ρια με την υγεία των λαών», τονί­ζει σε ανα­κοί­νω­ση η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ.

Ανα­φέ­ρει:

«Σχε­δόν δύο μήνες πριν η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ προ­χώ­ρη­σε σε Αίτη­μα Κατά­θε­σης Εγγρά­φων προς την Κομι­σιόν για τη δημο­σιο­ποί­η­ση όλων των συμ­βά­σε­ων εμβο­λί­ων μετα­ξύ της ΕΕ και των φαρ­μα­κευ­τι­κών ομίλων.

Η Κομι­σιόν, σε ανα­κοί­νω­σή της, επί­ση­μα ομο­λο­γεί ότι αφή­νει τους λαούς στο σκο­τά­δι για τα εμβό­λια και τις συμ­βά­σεις που έχει υπο­γρά­ψει, επι­κα­λού­με­νη την “εμπι­στευ­τι­κό­τη­τα των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων με τις εται­ρεί­ες”, ότι η αγο­ρά φαρ­μά­κων και εμβο­λί­ων “είναι μία ιδιαι­τέ­ρως αντα­γω­νι­στι­κή αγο­ρά” και ότι πρέ­πει να προ­στα­τευ­θούν “ευαί­σθη­τες επι­χει­ρη­μα­τι­κές πλη­ρο­φο­ρί­ες”. Στην πρά­ξη, η ΕΕ αφή­νει στη δια­κρι­τι­κή ευχέ­ρεια των ομί­λων τη δημο­σιο­ποί­η­ση των συμ­βά­σε­ων, οι οποί­οι βέβαια αξιο­ποιούν αυτή τη δυνα­τό­τη­τα κατά το δοκούν για τους μετα­ξύ τους αντα­γω­νι­σμούς. Είναι ενδει­κτι­κή η προ­σχη­μα­τι­κή δια­δι­κα­σία-παρω­δία στην περί­πτω­ση της σύμ­βα­σης με μια μόνο εται­ρεία που, όπως ανα­κοι­νώ­θη­κε από την Κομι­σιόν, «δίνε­ται» για «διά­βα­σμα από τους ευρω­βου­λευ­τές σε απο­μο­νω­μέ­νο δωμά­τιο για κάποιες ώρες» και μάλι­στα ούτε καν όλη η σύμ­βα­ση, αλλά κατ΄ επι­λο­γή της εται­ρεί­ας απο­σπά­σμα­τά της…

Σε ένα ιδιαί­τε­ρα ευαί­σθη­το ζήτη­μα, η άρνη­ση δημο­σιο­ποί­η­σης των συμ­βά­σε­ων δεν συμ­βάλ­λει να αντι­με­τω­πί­ζε­ται η δικαιο­λο­γη­μέ­νη επι­φύ­λα­ξη ή και ο φόβος που υπάρ­χει. Αντί­θε­τα δημιουρ­γεί επι­πλέ­ον εμπό­δια για την αξιο­ποί­η­ση των ασφα­λών και απο­τε­λε­σμα­τι­κών εμβο­λί­ων για την προ­στα­σία της υγεί­ας των λαών.

Η άρνη­ση στην ενη­μέ­ρω­ση αυτή από την ΕΕ και τις κυβερ­νή­σεις ‑πέραν των άλλων- συμ­βάλ­λει να τρο­φο­δο­τού­νται αντιε­πι­στη­μο­νι­κές και ανορ­θο­λο­γι­κές αντι­λή­ψεις γύρω από τα εμβό­λια. Να τρο­φο­δο­τού­νται ακό­μα απο­προ­σα­να­το­λι­στι­κές αντι­πα­ρα­θέ­σεις για τα εμβό­λια και τα φάρ­μα­κα που ‑ανε­ξαρ­τή­τως προ­θέ­σε­ων- δεν είναι απαλ­λαγ­μέ­νες από την αντι­πα­ρά­θε­ση μετα­ξύ των φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νιών και των “δορυ­φό­ρων τους”, ανά­λο­γα με τα ιδιαί­τε­ρα συμ­φέ­ρο­ντά τους, όπως δηλώ­νει η Κομι­σιόν πλέ­ον και “με τη βούλα”.

Η κυνι­κή αυτή τοπο­θέ­τη­ση γίνε­ται, μάλι­στα, ενώ προ­κύ­πτουν προ­βλή­μα­τα στη μαζι­κή εξα­σφά­λι­ση των δόσε­ων του εμβο­λί­ου, γεγο­νός που δημιουρ­γεί ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρα προ­βλή­μα­τα για την έγκαι­ρη και μαζι­κή εμβο­λια­στι­κή κάλυ­ψη του πληθυσμού.

Εύλο­γα ερω­τή­μα­τα προ­κύ­πτουν όμως και από την πρό­σφα­τη απα­ρά­δε­κτη δήλω­ση της προ­έ­δρου της Κομι­σιόν, Φον Ντερ Λάιεν, ότι “κανέ­να κρά­τος-μέλος δεν επι­τρέ­πε­ται να δια­πραγ­μα­τεύ­ε­ται παράλ­λη­λα”, αφαι­ρώ­ντας από τα κρά­τη-μέλη τη δυνα­τό­τη­τα να καλύ­ψουν τις ανά­γκες σε δόσεις εμβο­λί­ων. Η δε κυβέρ­νη­ση είναι διπλά υπό­λο­γη, καθώς όχι μόνο στη­ρί­ζει και προ­ω­θεί τα σχέ­δια αυτά, αλλά και δεν επι­διώ­κει να προ­μη­θευ­τεί αυτο­τε­λώς όλα τα εμβό­λια που έχουν πιστο­ποι­η­θεί ως ασφα­λή και απο­τε­λε­σμα­τι­κά ‑ανε­ξάρ­τη­τα της χώρας παρα­γω­γής τους- προ­κει­μέ­νου να επι­τευ­χθεί ο έγκαι­ρος και μαζι­κός εμβο­λια­σμός του πληθυσμού.

Το ΚΚΕ υπο­γραμ­μί­ζει ότι τα εμβό­λια που πιστο­ποιού­νται ως ασφα­λή και απο­τε­λε­σμα­τι­κά πρέ­πει να αξιο­ποι­η­θούν από τον λαό για την προ­στα­σία της υγεί­ας και της ζωής του. Να δημο­σιο­ποι­η­θούν τώρα οι συμ­βά­σεις ΕΕ — φαρ­μα­κευ­τι­κών ομί­λων για να γνω­ρί­ζει την αλή­θεια ο λαός. Επει­δή τα εμβό­λια σε καμία περί­πτω­ση δε μπο­ρούν να υπο­κα­τα­στή­σουν τα χάλια του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας, απαι­τού­με την επαρ­κή στε­λέ­χω­ση με μόνι­μο προ­σω­πι­κό των δημό­σιων μονά­δων Υγεί­ας, τον επαρ­κή και σύγ­χρο­νο εξο­πλι­σμό τους, την ανά­πτυ­ξη της δημό­σιας ΠΦΥ και την εφαρ­μο­γή όλων των μέτρων πρό­λη­ψης κατά της παν­δη­μί­ας. Σε κάθε περί­πτω­ση, η Υγεία, το Φάρ­μα­κο, το εμβό­λιο, δεν μπο­ρεί και δεν πρέ­πει να είναι εμπό­ρευ­μα, αλλά κοι­νω­νι­κό αγαθό».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο