Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα ΚΚΕ: Συμπεράσματα και πλούσια πείρα από την πάλη ενάντια στην πολιτική της ΕΕ σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών VIDEO-ΦΩΤΟ

Η πολι­τι­κή κατα­στο­λής της ΕΕ ενά­ντια σε πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες και η οργα­νω­μέ­νη πάλη του λαού ενά­ντια στην ευρω­ε­νω­σια­κή στρα­τη­γι­κή βρέ­θη­καν στο επί­κε­ντρο της εκδή­λω­σης που διορ­γά­νω­σε η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ στις Βρυ­ξέλ­λες με θέμα «Ναυά­για, κατα­στο­λή, πόλε­μοι και εκμε­τάλ­λευ­ση. Αυτή είναι η ΕΕ και οι κυβερ­νή­σεις της».

Ειση­γη­τής στην εκδή­λω­ση ήταν ο ευρω­βου­λευ­τής του Κόμ­μα­τος, Λευ­τέ­ρης Νικο­λά­ου — Αλα­βά­νος, ενώ το λόγο πήρε έπει­τα η Κατε­ρί­να Γερά­κη, Υπεύ­θυ­νη της Δια­τμη­μα­τι­κής Επι­τρο­πής της ΚΕ του ΚΚΕ για τα δικαιώ­μα­τα των Μετα­να­στών και Προ­σφύ­γων και η Μαρία Κομνη­νά­κα, βου­λευ­τής Λέσβου του ΚΚΕ. Ακο­λού­θη­σαν παρεμ­βά­σεις από την Αλε­ξάν­δρα Λάμπρου, Πρό­ε­δρο του Συλ­λό­γου υπαλ­λή­λων υπη­ρε­σί­ας ασύ­λου και αρχής προ­σφύ­γων του υπουρ­γεί­ου Μετα­νά­στευ­σης και Ασύ­λου, τον Φεράτ Τουμ, Πρό­ε­δρο της προ­σω­ρι­νής διοι­κού­σας επι­τρο­πής του σωμα­τεί­ου εργα­ζο­μέ­νων στην Teleperformance, τον Πανα­γιώ­τη Πορ­φύ­ρη, μέλος του ΔΣ του Kλα­δι­κού συν­δι­κά­του Γάλα­κτος Τρο­φί­μων και Ποτών νομού Αττι­κής και Νήσων και την Ειρή­νη Γεωρ­για­κά­κη, εργα­ζό­με­νη σε ΜΚΟ στη Σάμο.

Στην ομι­λία του ο Λευ­τέ­ρης Νικο­λά­ου — Αλα­βά­νος τόνι­σε ότι «η προ­σφυ­γιά και η μετα­νά­στευ­ση απο­τε­λούν όντως ένα ιστο­ρι­κό φαι­νό­με­νο. Στο σύστη­μα όμως της καπι­τα­λι­στι­κής εκμε­τάλ­λευ­σης και κατα­πί­ε­σης, ουσία αυτού του φαι­νο­μέ­νου δεν είναι άλλη παρά ο ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος, οι υπο­κι­νού­με­νες εμφύ­λιες συρ­ρά­ξεις, οι διώ­ξεις και η αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή των αστι­κών κυβερ­νή­σε­ων, η φτώ­χεια, η εξα­θλί­ω­ση από την άγρια εκμε­τάλ­λευ­ση των εργα­ζο­μέ­νων στις χώρες, που εξα­πο­λύ­ουν ΝΑΤΟ, ΕΕ και αστι­κές δυνά­μεις. Από αυτά τρέ­χουν να ξεφύ­γουν οι ξεριζωμένοι».

Σχε­τι­κά με την ευρω­ε­νω­σια­κή στρα­τη­γι­κή για τη δια­χεί­ρι­ση του προ­σφυ­γι­κού και του μετα­να­στευ­τι­κού ζητή­μα­τος ο ευρω­βου­λευ­τής του Κόμ­μα­τος σημεί­ω­σε πως «είναι μία βάρ­βα­ρη πολι­τι­κή, με βασι­κό της στοι­χείο την κατα­στο­λή στα σύνο­ρα, απο­τέ­λε­σμα της οποί­ας είναι τα πολύ­νε­κρα ναυά­για, και την εξεύ­ρε­ση άκρως εκμε­ταλ­λεύ­σι­μου χωρίς απαι­τή­σεις εργα­τι­κού δυνα­μι­κού που λεί­πει σήμε­ρα από την ΕΕ, και δεν πρό­κει­ται να ανα­πλη­ρω­θεί με φυσι­κό τρό­πο από τις εργα­τι­κές τάξεις των κρα­τών-μελών δεδο­μέ­νου το οξυ­νό­με­νου δημο­γρα­φι­κού προ­βλή­μα­τος, που ακό­μα και τα αστι­κά επι­τε­λεία υπογραμμίζουν».

Ο ευρω­βου­λευ­τής του ΚΚΕ ανα­φέρ­θη­κε επί­σης και στο «Νέο Σύμ­φω­νο για το Άσυ­λο και τη Μετα­νά­στευ­ση» λέγο­ντας τα εξής: «Το Νέο Σύμ­φω­νο κατα­πα­τά και εντα­φιά­ζει τη Συν­θή­κη της Γενεύ­ης, επε­κτεί­νει τις συσταλ­τι­κές έως και καταρ­γη­τι­κές ερμη­νεί­ες του όρου πρό­σφυ­γας και τις λίστες των ασφα­λών χωρών προ­έ­λευ­σης και διέ­λευ­σης με βάση τη νομο­θε­σία κρα­τών μελών, όπως έκα­νε και ο ΣΥΡΙΖΑ – με την οδη­γία για τρί­τες χώρες – και εν συνε­χεία η ΝΔ με τον Προ­σφυ­γι­κό Νόμο».

Ο Λευ­τέ­ρης Νικο­λά­ου — Αλα­βά­νος καυ­τη­ρί­α­σε τη στά­ση των αστι­κών κομ­μά­των απέ­να­ντι στο προ­σφυ­γι­κό σημειώ­νο­ντας ότι «η μεγά­λη αλή­θεια είναι ότι όλες οι κυβερ­νή­σεις, φιλε­λεύ­θε­ρες, σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κές, εθνι­κι­στι­κές, με συμ­με­το­χή και πρα­σί­νων, και “αρι­στε­ρών” έχουν συμ­βάλ­λει στη δια­μόρ­φω­ση της στρα­τη­γι­κής που οδή­γη­σε στα εγκλή­μα­τα κατά προ­σφύ­γων και μετα­να­στών που αναφερθήκαμε.

Για παρά­δειγ­μα, τα hot-spot στην Ελλά­δα θεσμο­θε­τή­θη­καν επί κυβέρ­νη­σης ΝΔ, δια­τη­ρή­θη­καν και γιγα­ντώ­θη­καν επί ΣΥΡΙΖΑ όταν υπο­γρά­φη­κε η Κοι­νή Δήλω­ση ΕΕ-Τουρ­κί­ας και σήμε­ρα ανα­μορ­φώ­νο­νται με τα νέα ευρω­ε­νω­σια­κά πρό­τυ­πα από την Κυβέρ­νη­ση της ΝΔ ως υπερδομές-φυλακές.»

Αλλά και της ΕΕ «που επι­δί­δε­ται σε μία τερά­στια προ­σπά­θεια δια­στρέ­βλω­σης, για να κρύ­ψει τις εγκλη­μα­τι­κές της ευθύ­νες για τους πολέ­μους και τις επεμ­βά­σεις στο Ιράκ, στο Αφγα­νι­στάν, τη Λιβύη, τη Συρία, για τη στή­ρι­ξη της γενο­κτο­νί­ας του Παλαι­στι­νια­κού λαού από το κατο­χι­κό κρά­τος του Ισρα­ήλ, την εκμε­τάλ­λευ­ση από ευρω­παϊ­κά μονο­πώ­λια των πλου­το­πα­ρα­γω­γι­κών πηγών της υπο­σα­χά­ριας Αφρι­κής εδώ και δεκα­ε­τί­ες, που ξεσπι­τώ­νουν και ξερι­ζώ­νουν τους λαούς τους. Εξάλ­λου, και στην Ελλά­δα, αυτές είναι οι κατά πλειο­ψη­φία χώρες προ­ο­ρι­σμού των προσφύγων.»

Ο ευρω­βου­λευ­τής του Κόμ­μα­τος στά­θη­κε επί­σης στις δεκά­δες ερω­τή­σεις, παρεμ­βά­σεις, επι­σκέ­ψεις δε δομές που έχει πραγ­μα­το­ποι­ή­σει η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ τα τελευ­ταία χρό­νια και έκλει­σε την ομι­λία του με τα εξής: «Η απερ­γία της 28ης Φεβρουα­ρί­ου απο­τέ­λε­σε σταθ­μό στην πάλη για τα σύγ­χρο­να δικαιώ­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων. Συνε­χί­ζου­με μαχη­τι­κά, με όλες μας τις δυνά­μεις. Μπρο­στά στις ευρω­ε­κλο­γές 9 Ιού­νη, δίνου­με περισ­σό­τε­ρη δύνα­μη στο ΚΚΕ, πολ­λα­πλα­σιά­ζου­με τους Κομ­μου­νι­στές βου­λευ­τές στο Ευρω­κοι­νο­βού­λιο, πολ­λα­πλα­σιά­ζου­με την ικα­νό­τη­τα αντί­στα­σης, αντε­πί­θε­σης, οργά­νω­σης της πάλης ενά­ντια στην ιμπε­ρια­λι­στι­κή Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση, τα αστι­κά κόμ­μα­τα και τις κυβερ­νή­σεις τους, που τσα­λα­πα­τούν τα δικαιώ­μα­τα Ελλή­νων, μετα­να­στών και προ­σφύ­γων». (Ολό­κλη­ρη η ομι­λία εδώ)

Ανοί­γο­ντας την ομι­λία της η Κατε­ρί­νη Γερά­κη τόνι­σε ότι για το ΚΚΕ «γνώ­μο­νας της παρέμ­βα­σής μας είναι η ανά­γκη προ­στα­σί­ας αυτών των κατα­τρεγ­μέ­νων ανθρώ­πων, η άνο­δος της αλλη­λεγ­γύ­ης και της κοι­νής πάλης όλων των εργα­ζο­μέ­νων και των λαϊ­κών στρω­μά­των, Ελλή­νων, μετα­να­στών και προ­σφύ­γων, για ζωή και δου­λειά με δικαιώ­μα­τα ενά­ντια στην άδι­κη πολι­τι­κή και τον κοι­νό τους αντί­πα­λο που είναι το κεφά­λαιο και οι κυβερ­νή­σεις του».

Ανέ­λυ­σε επί­σης το φαι­νό­με­νο της μετα­νά­στευ­σης λέγο­ντας τα εξής: «Η μετα­νά­στευ­ση και η προ­σφυ­γιά έχει συγκε­κρι­μέ­να χαρα­κτη­ρι­στι­κά στις συν­θή­κες της καπι­τα­λι­στι­κής εκμε­τάλ­λευ­σης και βρί­σκε­ται στο DNA αυτού του βάρ­βα­ρου συστή­μα­τος. Η “ανά­πτυ­ξη”, για την οποία όλοι μιλούν, δεν είναι “ανά­πτυ­ξη για όλους”, αλλά είναι η καπι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη, που στη­ρί­ζε­ται στον ιδρώ­τα και την κλο­πή των εργα­ζο­μέ­νων, την ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη εκμε­τάλ­λευ­ση των πιο ευά­λω­των τμη­μά­των της εργα­τι­κής τάξης, όπως είναι οι πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες, τους ακό­μα πιο άγριους και δυσβά­στα­χτους όρους αγο­ρα­πω­λη­σί­ας της εργα­τι­κής δύνα­μης σε συν­θή­κες διε­θνο­ποί­η­σης του κεφα­λαί­ου. Το πραγ­μα­τι­κό δίλ­λη­μα για τους λαούς “σοσια­λι­σμός ή βαρ­βα­ρό­τη­τα “επι­βε­βαιώ­νε­ται με τον πλέ­ον χαρα­κτη­ρι­στι­κό τρό­πο στο Μετα­να­στευ­τι­κό — Προ­σφυ­γι­κό ζήτημα».

Η Κατε­ρί­να Γερά­κη ανα­φέρ­θη­κε επί­σης και στο «Νέο Σύμ­φω­νο για το Άσυ­λο» ανα­φέ­ρο­ντας χαρα­κτη­ρι­στι­κά: «Κανείς τους δεν λέει, μόνο το ΚΚΕ, ότι δεν υπάρ­χει κανέ­νας μηχα­νι­σμός “αλλη­λεγ­γύ­ης” στο Σύμ­φω­νο αλλά δια­μοι­ρα­σμός της κατα­στο­λής. Το ΠΑΣΟΚ και πολύ περισ­σό­τε­ρο ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν τερά­στιες ευθύ­νες για την προ­ώ­θη­ση της άδι­κης πολι­τι­κής της ΕΕ σε βάρος των μετα­να­στών και προ­σφύ­γων, όσο ήταν κυβέρ­νη­ση, ενσω­μα­τώ­νο­ντας όλες τις σχε­τι­κές ευρω­παϊ­κές οδη­γί­ες, παίρ­νο­ντας πρω­το­βου­λί­ες για την δια­μόρ­φω­ση της ευρω­ε­νω­σια­κής πολι­τι­κής. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ σκορ­πούν αυτα­πά­τες για το ρόλο της ΕΕ, για τις δήθεν δημο­κρα­τι­κές αξί­ες και το σεβα­σμό των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των που τάχα εκπρο­σω­πεί η ΕΕ».

Κλεί­νο­ντας την ομι­λία της η Κατε­ρί­να Γερά­κη τόνι­σε ότι «το ΚΚΕ στα­θε­ρά και μόνι­μα ανα­δει­κνύ­ει το τερά­στιο ζήτη­μα των χιλιά­δων μετα­να­στών εργα­τών, που ζουν και εργά­ζο­νται στην χώρα μας για χρό­νια, χωρίς άδειες δια­μο­νής. Είναι αυτοί οι “αόρα­τοι” άνθρω­ποι, που δια­βιούν κάτω από άθλιες απάν­θρω­πες συν­θή­κες, χωρίς πρό­σβα­ση σε στοι­χειώ­δη μέσα δια­βί­ω­σης και υγιει­νής, χωρίς εργα­σια­κά και ασφα­λι­στι­κά δικαιώ­μα­τα, με τον κίν­δυ­νο της σύλ­λη­ψης, φυλά­κι­σης ή και απέ­λα­σης.» (Ολό­κλη­ρη η ομιλία)

Το λόγο έπει­τα πήρε η Μαρία Κομνη­νά­κα λέγο­ντας αρχι­κά τα εξής: «Η εκδή­λω­σή μας θα μπο­ρού­σε να έχει και ένα συμ­βο­λι­κό χαρα­κτή­ρα – επε­τεια­κό θα λέγα­με, καθώς πριν μερι­κές μέρες έκλει­σαν 4 χρό­νια από το Φλε­βά­ρη του 2020, όπου έλα­βε χώρα ο μεγά­λος ξεση­κω­μός σε Λέσβο και Χίο, ενά­ντια στην εισβο­λή των ΜΑΤ στα νησιά, με σκο­πό την “πει­θάρ­χη­ση” των νησιω­τών για να φτια­χτούν τα κέντρα φυλα­κές προσφύγων».

Η βου­λευ­τής του ΚΚΕ ανα­φέρ­θη­κε και στην εργα­σια­κή εκμε­τάλ­λευ­ση προ­σφύ­γων και μετα­να­στών σημειώ­νο­ντας χαρα­κτη­ρι­στι­κά: «Απο­δει­κνύ­ε­ται ότι η εγκα­τά­στα­ση των δομών φυλα­κών σε αυτά τα νησιά του Αιγαί­ου, δεν είναι μια τυχαία επι­λο­γή από την πλευ­ρά της ΕΕ. Στό­χευ­ση ήταν και είναι η δια­λο­γή σε αυτούς τους τόπους, δηλα­δή ένα σύγ­χρο­νο σκλα­βο­πά­ζα­ρο. Η δια­λο­γή δεν αφο­ρά μόνο το ποιος παίρ­νει άσυ­λο, που θα πάει, ποιος θα απε­λα­θεί κλπ, αλλά να δια­μορ­φώ­νε­ται και μια ανα­κυ­κλού­με­νη εργα­σια­κή εφε­δρεία φτη­νού εργα­τι­κού δυναμικού».

Η Μαρία Κομνη­νά­κα υπο­γράμ­μι­σε την αλλη­λεγ­γύη που έχουν δεί­ξει οι λαοί των νησιών του Αιγαί­ου στους ξερι­ζω­μέ­νους, και έθε­σε το πλαί­σιο των διεκ­δι­κή­σε­ων του ΚΚΕ σχε­τι­κά με το Μετα­να­στευ­τι­κό — Προ­σφυ­γι­κό, καλώ­ντας σε συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ:

  • - Για να τερ­μα­τι­στούν τώρα οι εργα­σί­ες και να μη δημιουρ­γη­θούν υπερ­δο­μές-φυλα­κές, όπως στη Βάστρια της Λέσβου.
  • - Για να κλεί­σει το ΚΥΤ στο Μαυ­ρο­βού­νι και τα άλλα απα­ρά­δε­κτα ΚΥΤ/ ΚΕΔ στα νησιά και να μετα­φερ­θούν οι πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες στις χώρες προ­ο­ρι­σμού τους. Επι­στρο­φή όλων των Παλαι­στί­νιων προ­σφύ­γων στις εστί­ες τους, με βάση τις σχε­τι­κές απο­φά­σεις του ΟΗΕ.
  • - Για να στη­θούν επι­τρο­πές ασύ­λου με ευθύ­νη της ΕΕ στην Τουρ­κία, όχι για να «μετα­φερ­θεί το πρό­βλη­μα», αλλά για να έχουν τη δυνα­τό­τη­τα να ζητή­σουν άσυ­λο εκεί για τις χώρες πραγ­μα­τι­κού προ­ο­ρι­σμού τους, να μη γίνο­νται μπα­λά­κι, να μην πνί­γο­νται στα επι­κίν­δυ­να ταξί­δια των εγκλη­μα­τι­κών κυκλω­μά­των. (ολό­κλη­ρη η ομιλία)

Η Αλε­ξάν­δρα Λάμπρου περιέ­γρα­ψε τους απα­ρά­δε­κτους όρους εργα­σί­ας που αντι­με­τω­πί­ζουν οι εργα­ζό­με­νοι στις υπη­ρε­σί­ες του Υπουρ­γεί­ου Μετα­νά­στευ­σης και Ασύ­λου. Όπως τόνι­σε στην παρέμ­βα­ση της «οι εργα­ζό­με­νοι στις υπη­ρε­σί­ες του Υπουρ­γεί­ου Μετα­νά­στευ­σης και Ασύ­λου και στις Διευ­θύν­σεις Αλλο­δα­πών και Μετα­νά­στευ­σης ερχό­μα­στε αντι­μέ­τω­ποι με τερά­στια υπο­στε­λέ­χω­ση και ελα­στι­κές σχέ­σεις εργα­σί­ας. Σχε­δόν το 70% των εργα­ζο­μέ­νων του Υπουρ­γεί­ου και περί­που το 40% στις Δ/νσεις Αλλο­δα­πών είναι εργα­ζό­με­νοι με συμ­βά­σεις ορι­σμέ­νου χρό­νου και με διά­φο­ρες σχέ­σεις εργασίας.

(…) Το ζήτη­μα των ελα­στι­κών σχέ­σε­ων εργα­σί­ας στις υπη­ρε­σί­ες μας, το αίτη­μα για μόνι­μη και στα­θε­ρή δου­λειά για όλους, απο­τε­λούν προ­με­τω­πί­δα της πάλης των σωμα­τεί­ων μας, τόνι­σε χαρακτηριστικά.

Ανα­φέρ­θη­κε επί­σης σε ζητή­μα­τα που προ­κύ­πτουν στην καθη­με­ρι­νό­τη­τα και θέτουν εμπό­δια σε πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες. Ανέ­φε­ρε συγκε­κρι­μέ­να: «Η επι­κοι­νω­νία με τους αιτού­ντες σχε­δόν απο­κλει­στι­κά μέσω email ή μέσα από ψηφια­κές πλατ­φόρ­μες του Υπουρ­γεί­ου. Δεν δαι­μο­νο­ποιού­με την τεχνο­λο­γία, αλλά ας σκε­φτού­με τι σημαί­νει ηλε­κτρο­νι­κή επι­κοι­νω­νία με ευά­λω­τους ανθρώ­πους, συχνά αναλ­φά­βη­τους. Ακό­μα και οι απο­φά­σεις επί του αιτή­μα­τος ασύ­λου επι­δί­δο­νται με ηλε­κτρο­νι­κά μέσα, με σοβα­ρό ενδε­χό­με­νο όλοι αυτοί οι άνθρω­ποι να μην λάβουν καν πραγ­μα­τι­κά γνώ­ση των απο­φά­σε­ων για τα αιτή­μα­τα τους και συνε­πώς να χάνουν τις προ­θε­σμί­ες που προ­βλέ­πο­νται, ακό­μα και να μένουν χωρίς έγγρα­φα». (Ολό­κλη­ρη η ομι­λία)

Στη συνέ­χεια πήρε το λόγο ο Φεράτ Τουμ λέγο­ντας ότι «οι μετα­νά­στες πάντα υπήρ­χαν είτε από φυσι­κές κατα­στρο­φές είτε με τις αιτί­ες που υπάρ­χουν, η επέμ­βα­ση των ιμπε­ρια­λι­στι­κών δυνά­με­ων σε χώρες και ολό­κλη­ρες περιο­χές, οι πόλε­μοι. Να μην ζήσει κανείς ένας γονιός να χάνει το παι­δί του. Ανη­συ­χού­με για το μέλ­λον, για εμάς και τα παι­διά μας».

Ο Φεράτ Τουμ ανέ­δει­ξε ιδιαί­τε­ρα τον απερ­για­κό αγώ­να των εργα­ζο­μέ­νων στα τηλε­φω­νι­κά κέντρα λέγο­ντας τα εξής: «Πρώ­το μήνυ­μα του εργο­δό­τη ήταν ότι η απερ­γία είναι για τους Έλλη­νες, όχι για τους ξένους. Η’ πρό­σε­χε για­τί λήγει η σύμ­βα­σή σου και άρα θα απε­λα­θείς. Η δημο­κρα­τία είναι μέχρι την πόρ­τα του εργο­δό­τη δηλα­δή. Η κατα­πί­ε­ση, η εκμετάλλευση…έχουμε δεχτεί δεκά­δες — μηνύ­μα­τα από συνα­δέλ­φους που έχουν φύγει από τη δου­λειά και μετά από χρό­νια έχουν πρό­βλη­μα, πάνε σε ψυχο­λό­γο λόγω της κατα­πί­ε­σης που δέχτη­κε από αυτές τις πολυ­ε­θνι­κές εται­ρί­ες που έχουν έρθει στην Ελλά­δα για­τί έχουν βρει φθη­νό και εξει­δι­κευ­μέ­νο εργα­τι­κό δυναμικό».

Πεί­ρα από τη δρά­ση των ταξι­κών σωμα­τεί­ων μετέ­φε­ρε και ο Πανα­γιώ­της Πορ­φύ­ρης λέγο­ντας τα εξής: «Από το 2017 στο συν­δι­κά­το προ­σπα­θή­σα­με να εντά­ξου­με ως μέλη μας τους μετα­νά­στες εργά­τες γης. Από τις πρώ­τες επα­φές κατα­λά­βα­με ότι είχα­με να κάνου­με με ένα ακραία εκμε­ταλ­λευό­με­νο κομ­μά­τι της εργα­τι­κής τάξης.(.…)

Μετά από αρκε­τές επι­σκέ­ψεις στους χώρους δια­μο­νής τους ή εργα­σί­ας, την ώρα που έλλει­παν τα αφε­ντι­κά, λόγω φόβου των εργα­τών, κατα­φέ­ρα­με να τους πεί­σου­με να συμ­με­τέ­χουν στις πρώ­τες Γενι­κές Συνε­λεύ­σεις που έγι­ναν στα Μέγα­ρα και στο Μαρα­θώ­να, οι οποί­ες ήταν πολύ μαζικές.

Από τις αρχαι­ρε­σί­ες του 2017 και έπει­τα ψηφί­ζουν στα­θε­ρά περί­που 1000 εργά­τες γης στο Kλα­δι­κό συν­δι­κά­το Γάλα­κτος Τρο­φί­μων και Ποτών νομού Αττι­κής στην Αττι­κή. Το 2023 ψήφι­σαν περί­που 100 εργά­τες στην βιο­μη­χα­νία, κύρια από τις αρτο­βιο­μη­χα­νί­ες στο Κορωπί.

Η δρά­ση του συν­δι­κά­του όλα αυτά τα χρό­νια συνε­χί­ζε­ται με τα πάνω και τα κάτω της αλλά πάντα με ενθου­σια­σμό για την οργά­νω­ση των μετα­να­στών και πάντα ενά­ντια στο ρατσι­σμό και την ξενοφοβία».

Τελευ­ταία παρέμ­βα­ση στην εκδή­λω­ση ήταν της Ειρή­νης Γεωρ­για­κά­κη που εργά­ζε­ται σε ΜΚΟ στη Σάμο και ανέ­φε­ρε σχε­τι­κά με την κατά­στα­ση που επικρατεί:

«Οι λέξεις απάν­θρω­πη και εξευ­τε­λι­στι­κή μετα­χεί­ρι­ση είναι οι λιγό­τε­ρες που μπο­ρούν να χρη­σι­μο­ποι­η­θούν για να περι­γρά­ψουν τις άθλιες συν­θή­κες δια­βί­ω­σης μέσα σε αυτή την σύγ­χρο­νη φυλα­κή που σχε­διά­στη­κε και χρη­μα­το­δο­τή­θη­κε από την ΕΕ.

Η χωρη­τι­κό­τη­τα είναι κατά πολύ ξεπε­ρα­σμέ­νη, οι υπη­ρε­σί­ες υπο­στε­λε­χω­μέ­νες, η πρό­σβα­ση στο νερό περιο­ρί­ζε­ται σε 2–3 ώρες ημε­ρη­σί­ως, η ποσό­τη­τα και ποιό­τη­τα του φαγη­τού είναι ανε­παρ­κής, υπάρ­χει έξαρ­ση μετα­ξύ άλλων κοριών, ψώρας, η πρό­σβα­ση σε ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κή περί­θαλ­ψη και ψυχο­λο­γι­κή υπο­στή­ρι­ξη είναι μηδα­μι­νή έως ανύ­παρ­κτη, ενώ η κατα­στο­λή και η βία είναι η μόνι­μη απά­ντη­ση σε περιό­δους κινη­το­ποί­η­σης και για την διεκ­δί­κη­ση των βασι­κών ανα­γκών». (Δια­βά­στε εδώ)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο