Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Να αξιοποιηθούν «τα επιτεύγματα της μνημονιακής περιόδου»!

Αφοπλιστικές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, που αναγνωρίζουν το «έργο» του ΣΥΡΙΖΑ και δείχνουν στην κατεύθυνση της συνέχισης και επιτάχυνσης από τη ΝΔ

«Είναι σημα­ντι­κό να αξιο­ποι­η­θούν τα επι­τεύγ­μα­τα αυτά (της μνη­μο­νια­κής περιό­δου) και να συνε­χι­στεί η πορεία εφαρ­μο­γής υπεύ­θυ­νων δημο­σιο­νο­μι­κών πολι­τι­κών και διαρ­θρω­τι­κών μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων εκεί­νων που απο­σκο­πούν στην ενί­σχυ­ση του ελλη­νι­κού χρη­μα­το­πι­στω­τι­κού τομέα».

Αυτό υπο­γραμ­μί­ζει σε χτε­σι­νή δήλω­σή του ο αντι­πρό­ε­δρος της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής, Β. Ντο­μπρόβ­σκις, με αφορ­μή τη συμπλή­ρω­ση ενός χρό­νου από την «έξο­δο» από τα μνη­μό­νια και τις συνο­δευ­τι­κές με αυτά δανεια­κές συμ­βά­σεις για τη χρη­μα­το­πι­στω­τι­κή στή­ρι­ξη του ελλη­νι­κού κράτους.

Και ενώ, βέβαια, οι άξο­νες της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής για τα επό­με­να χρό­νια, με «κορ­σέ» το «μετα­μνη­μο­νια­κό» πρό­γραμ­μα της «ενι­σχυ­μέ­νης επο­πτεί­ας» προ­δια­γρά­φο­νται «με το νι και με το σίγ­μα» στις συμ­φω­νί­ες σε επί­πε­δο Γιού­ρο­γκρουπ, ο επί­τρο­πος Οικο­νο­μι­κών της ΕΕ, Π. Μοσκο­βι­σί, συμπλή­ρω­σε:

«Οι προ­κλή­σεις παρα­μέ­νουν και η προ­θυ­μία εκ μέρους της Ελλά­δας να συμ­με­τά­σχει ενερ­γά στη δια­δι­κα­σία ολο­κλή­ρω­σης των μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων — και να συνερ­γα­στεί στε­νά με τους Ευρω­παί­ους εταί­ρους — θα είναι ουσια­στι­κής σημα­σί­ας για τη στή­ρι­ξη της στα­θε­ρό­τη­τας, της ανά­πτυ­ξης, της δημιουρ­γί­ας θέσε­ων εργα­σί­ας και ενός “βελ­τιω­μέ­νου” συστή­μα­τος Κοι­νω­νι­κής Πρό­νοιας κατά τους προ­σε­χείς μήνες και τα επό­με­να έτη».

Οι χτε­σι­νές δηλώ­σεις από την πλευ­ρά της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής ανα­φο­ρι­κά με την «ενί­σχυ­ση του ελλη­νι­κού χρη­μα­το­πι­στω­τι­κού τομέα» έρχο­νται να «θυμί­σουν» τις «δεσμεύ­σεις» της αντι­λαϊ­κής συμ­φω­νί­ας που παρέ­δω­σε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, με στό­χο και προ­ο­πτι­κή την ανά­καμ­ψη των εγχώ­ριων επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

Φοροελαφρύνσεις και «κίνητρα»

Σε αυτό το έδα­φος ξετυ­λί­γο­νται οι αντι­λαϊ­κές παρεμ­βά­σεις της επό­με­νης 4ετίας, σε συνέ­χεια της ομο­βρο­ντί­ας των νομο­θε­τι­κών μέτρων που ψήφι­σε η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ.

Απ’ αυτές ξεχω­ρί­ζουν οι παρα­πέ­ρα φορο­ε­λα­φρύν­σεις και κίνη­τρα στους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, που ετοι­μά­ζε­ται να νομο­θε­τή­σει άμε­σα η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, με τους βιο­μη­χά­νους και τους άλλους επι­χει­ρη­μα­τί­ες να ανα­μέ­νουν παρεμ­βά­σεις γύρω από τον «ανα­πτυ­ξια­κό νόμο», που προ­γραμ­μα­τί­ζε­ται να κατα­τε­θεί μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Στό­χος είναι η παρο­χή επι­πλέ­ον κινή­τρων για την προ­σέλ­κυ­ση επεν­δύ­σε­ων με το σχε­τι­κό νομο­σχέ­διο που ανα­μέ­νε­ται να δοθεί σε δια­δι­κα­σία «δημό­σιας δια­βού­λευ­σης», ενώ οι δια­τά­ξεις του έρχο­νται να συμπλη­ρώ­σουν το μπα­ράζ των κάθε είδους διευ­κο­λύν­σε­ων που νομο­θέ­τη­σε η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι στο ίδιο πλαί­σιο, ελά­φρυν­σης των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, η κυβέρ­νη­ση προ­ω­θεί την περαι­τέ­ρω μεί­ω­ση του συντε­λε­στή φορο­λο­γί­ας επι­χει­ρή­σε­ων από 28% σε 20% σε δύο χρό­νια, κάτι που σε ένα τμή­μα του ήδη έχει προ­νο­μο­θε­τή­σει η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ.

Ως πρώ­τη δόση (από το 2020) προ­ω­θεί­ται η μεί­ω­ση του συντε­λε­στή επί των επι­χει­ρη­μα­τι­κών κερ­δών στο 24%. Παράλ­λη­λα, προ­ω­θεί­ται η μεί­ω­ση του φόρου επί των μερι­σμά­των (από 10% σε 5%), ενώ σχε­διά­ζο­νται και ειδι­κά κίνη­τρα για προ­σέλ­κυ­ση επεν­δύ­σε­ων με διπλα­σια­σμό του χρό­νου για συμ­ψη­φι­σμό ζημιών και δυνα­τό­τη­τα υπε­ρα­πο­σβέ­σε­ων στο 200%.

Στο φορο­λο­γι­κό νομο­σχέ­διο ανα­μέ­νε­ται ακό­μα να ενσω­μα­τω­θούν τα φορο­λο­γι­κά επεν­δυ­τι­κά κίνη­τρα που υπάρ­χουν διά­σπαρ­τα στη νομο­θε­σία, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των κινή­τρων για την αγο­ρά ακι­νή­των και την ανα­θέρ­μαν­ση των επεν­δύ­σε­ων σε έρευ­να και ανάπτυξη.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι την ίδια στιγ­μή που παρα­μέ­νει ανοι­χτός ο εντο­πι­σμός του λεγό­με­νου «δημο­σιο­νο­μι­κού κενού» για την επό­με­νη χρο­νιά, που θα φορ­τω­θεί στις πλά­τες των εργα­τι­κών — λαϊ­κών στρω­μά­των, οι φορο­ε­λα­φρύν­σεις για τα μονο­πώ­λια θεω­ρού­νται ήδη κλει­δω­μέ­νες για τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του 2020.

Συνάντηση Μητσοτάκη — Μακρόν

Στο μετα­ξύ, με τον Γάλ­λο Πρό­ε­δρο, Εμ. Μακρόν, συνα­ντά­ται αύριο το από­γευ­μα ο Κυρ. Μητσο­τά­κης, κατά την επί­ση­μη επί­σκε­ψή του στο Παρί­σι. Αντί­στοι­χο ταξί­δι θα κάνει την Πέμ­πτη 29/8 στη Γερ­μα­νία, όπου θα συνα­ντή­σει την Αγκ. Μέρ­κελ. Ακο­λου­θεί στις αρχές Σεπτέμ­βρη η επί­ση­μη επί­σκε­ψή του στην Ολλανδία.

φουρνιά κρατικών πακέτων στις τράπεζες

Νέα φουρνιά κρατικών πακέτων στις τράπεζες

Παράλ­λη­λα με την έντα­ση εκβια­σμών και πλει­στη­ρια­σμών, κυβέρ­νη­ση και ευρω­παϊ­κοί «θεσμοί» σχε­διά­ζουν την ενερ­γο­ποί­η­ση νέας φουρ­νιάς κρα­τι­κών εγγυ­ή­σε­ων, προ­κει­μέ­νου να στη­ρί­ξουν τις τρά­πε­ζες στην προ­σπά­θεια απαλ­λα­γής τους από τα βαρί­δια των «κόκ­κι­νων» δανείων.

Σε αυτό το πλαίσιο:

  • Το σχέ­διο αφο­ρά τη μετα­βί­βα­ση προ­βλη­μα­τι­κών δανεί­ων από τις τρά­πε­ζες σε νέα εται­ρεία, με την παράλ­λη­λη έκδο­ση ομο­λό­γων, που μάλι­στα θα έχουν την εγγύ­η­ση του Δημο­σί­ου, έτσι ώστε να δια­σφα­λί­ζο­νται οι «επεν­δυ­τές» και οι «παί­κτες» που μυρί­ζο­νται κέρ­δη από τη δευ­τε­ρο­γε­νή αγο­ρά των «κόκ­κι­νων» δανεί­ων. Ουσια­στι­κά πρό­κει­ται για την υιο­θέ­τη­ση της πρό­τα­σης του Ταμεί­ου Χρη­μα­το­πι­στω­τι­κής Στα­θε­ρό­τη­τας, όπως αυτή δια­μορ­φώ­θη­κε στο πλαί­σιο της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ και που ανα­λαμ­βά­νει να διεκ­πε­ραιώ­σει αυτή της ΝΔ. Το οικο­νο­μι­κό επι­τε­λείο της κυβέρ­νη­σης «ευελ­πι­στεί» ότι μέσα στο φθι­νό­πω­ρο θα έχουν ολο­κλη­ρω­θεί οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με την Επι­τρο­πή Αντα­γω­νι­σμού της ΕΕ, προ­κει­μέ­νου να κατα­τε­θεί στη Βου­λή η σχε­τι­κή νομο­θε­τι­κή ρύθμιση.
  • Τα νέα κρα­τι­κά πακέ­τα στή­ρι­ξης των τρα­πε­ζι­κών ομί­λων θα έχουν και συνέ­χεια, με την υιο­θέ­τη­ση και της πρό­τα­σης που έχει υπο­βά­λει η Τρά­πε­ζα της Ελλά­δας, η οποία μετα­ξύ άλλων προ­βλέ­πει τη «μετα­βί­βα­ση σε Εται­ρεί­ες Ειδι­κού Σκο­πού σημα­ντι­κού μέρους των μη εξυ­πη­ρε­τού­με­νων δανεί­ων μαζί με μέρος της ανα­βαλ­λό­με­νης φορο­λο­γι­κής απαί­τη­σης που είναι εγγε­γραμ­μέ­νη στους ισο­λο­γι­σμούς των τραπεζών».

Να σημειω­θεί ότι ο «ανα­βαλ­λό­με­νος φόρος» συνι­στά το ήδη κατο­χυ­ρω­μέ­νο δικαί­ω­μα των τρα­πε­ζών στην πλή­ρη φορο­α­συ­λία (μηδε­νι­κές κατα­βο­λές φόρου) μέχρις ότου ανα­πλη­ρώ­σουν τη χασού­ρα τους από το «κού­ρε­μα» των ελλη­νι­κών κρα­τι­κών ομο­λό­γων το 2012. Το «δικαί­ω­μα» αυτό θα μετα­βι­βά­ζε­ται στην εται­ρεία «ειδι­κού σκο­πού», ουσια­στι­κά με τη μορ­φή κρα­τι­κής εγγύ­η­σης και ως ένα ακό­μα κίνη­τρο για τη δια­μόρ­φω­ση «δευ­τε­ρο­γε­νούς αγο­ράς» προ­βλη­μα­τι­κών δανείων.

Βέβαια, η ενερ­γο­ποί­η­ση της σχε­τι­κής πρό­τα­σης επί­σης προ­ϋ­πο­θέ­τει νομο­θε­τι­κή ρύθ­μι­ση. Αυτή με τη σει­ρά της, όπως έχει υπο­γραμ­μί­σει η Τρά­πε­ζα της Ελλά­δας, θα ορί­ζει ότι η «μετα­βι­βα­ζό­με­νη φορο­λο­γι­κή απαί­τη­ση θα κατα­στεί αμε­τά­κλη­τη απαί­τη­ση της εται­ρεί­ας ειδι­κού σκο­πού ένα­ντι του ελλη­νι­κού Δημο­σί­ου με προ­κα­θο­ρι­σμέ­νο χρονοδιάγραμμα».

Με απλά λόγια, τα διά­φο­ρα funds μαζί με τα «κόκ­κι­να» δάνεια θα αγο­ρά­σουν από τις τρά­πε­ζες και το δικαί­ω­μά τους για πλή­ρη φορο­α­παλ­λα­γή σε βάθος χρόνου.

Σε κάθε περί­πτω­ση και ανε­ξάρ­τη­τα από τον «ιδιο­κτή­τη» των «κόκ­κι­νων» δανεί­ων (τρά­πε­ζες, funds και άλλα κορά­κια), «κλει­δω­μέ­νο» από τη συμ­φω­νία με τους «θεσμούς» είναι το ζήτη­μα της κλι­μά­κω­σης των πλει­στη­ρια­σμών, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης βέβαια της πρώ­της κατοικίας.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο