Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΦΕΤ: Συμβουλές για ασφαλή αγορά και κατανάλωση τροφίμων ενόψει Πάσχα

Χρή­σι­μες συμ­βου­λές παρέ­χει ο Ενιαί­ος Φορέ­ας Ελέγ­χου Τρο­φί­μων για ασφα­λή κατα­νά­λω­ση ενό­ψει των εορ­τών του Πάσχα.

Όπως σημειώ­νε­ται σε σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση, καθώς η προ­ε­τοι­μα­σία παρα­δο­σια­κών γευ­μά­των το Πάσχα έχει συν­δε­θεί με αυξη­μέ­νη κατα­νά­λω­ση κρέ­α­τος, τυριών, αυγών αλλά και γλυ­κών, όπως τα σοκο­λα­τέ­νια αυγά, ο προ­γραμ­μα­τι­σμός των αγο­ρών, η συνει­δη­τή επι­λο­γή τρο­φί­μων και ο σωστός χει­ρι­σμός και απο­θή­κευ­σή τους, προ­στα­τεύ­ει τους κατα­να­λω­τές από τρο­φι­μο­γε­νή νοσή­μα­τα, συμ­φέ­ρει οικο­νο­μι­κά και βοη­θά στην απο­φυ­γή της σπα­τά­λης των τροφίμων.

Ειδι­κό­τε­ρα, όταν αγο­ρά­ζου­με αμνο­ε­ρί­φια προ­σέ­χου­με σε κάθε σφά­γιο να υπάρ­χουν οπωσ­δή­πο­τε σφρα­γί­δες, σχή­μα­τος ωοει­δούς και στα δύο ημι­μό­ριά του, οι οποί­ες δεί­χνουν ότι έχει γίνει ο απαι­τού­με­νος υγειο­νο­μι­κός έλεγ­χος. Συγκε­κρι­μέ­να, υπάρ­χουν τρεις κατη­γο­ρί­ες υπο­χρε­ω­τι­κών σφραγίδων:

- Τα σφά­για που έχουν σφα­γεί στη χώρα μας είτε έχουν εκτρα­φεί στην Ελλά­δα ή σε Κρά­τος Μέλος της ΕΕ, έχουν σφρα­γί­δα καταλ­λη­λό­τη­τας χρώ­μα­τος «λαμπρού κυα­νού» δηλα­δή τυρ­κουάζ, στο κέντρο της οποί­ας ανα­γρά­φε­ται ο κωδι­κός αριθ­μός κτη­νια­τρι­κής έγκρι­σης του σφα­γεί­ου και περι­φε­ρεια­κά τα αρχι­κά GR και τα δια­κρι­τι­κά της ΕΕ.

- Τα σφά­για που έχουν σφα­γεί σε άλλα Κρά­τη Μέλη της ΕΕ και δια­κι­νού­νται προς τη χώρα μας έχουν σφρα­γί­δα καταλ­λη­λό­τη­τας με χρώ­μα επι­λο­γής του κάθε κρά­τους μέλους της ΕΕ και τα χαρα­κτη­ρι­στι­κά στοι­χεία (κωδι­κός αριθ­μός έγκρι­σης σφα­γεί­ου, χώρας και δια­κρι­τι­κών της ΕΕ) τα οποία εφαρ­μό­ζο­νται στη χώρα σφα­γής τους.

- Τα σφά­για που έχουν σφα­γεί σε τρί­τες χώρες και εισά­γο­νται στη χώρα μας έχουν σφρα­γί­δα καταλ­λη­λό­τη­τας με χρώ­μα καστα­νό και τα στοι­χεία της χώρας προέλευσης.

Όταν αγο­ρά­ζου­με σπλά­χνα και κρέ­ας προ­σέ­χου­με να βρί­σκο­νται υπό ψύξη μέσα σε προ­στα­τευ­μέ­νους χώρους (π.χ. ψυχό­με­νες προ­θή­κες) και παρα­τη­ρού­με να μην υπάρ­χουν πάνω τους οζί­δια ή/και κύστες, ούτε να φαί­νο­νται πάνω τους μετα­βο­λές στο χρώ­μα. Όταν επι­λέ­γου­με κατε­ψυγ­μέ­να σπλά­χνα, πρέ­πει να εξε­τά­ζου­με την ημε­ρο­μη­νία κατά­ψυ­ξης και την ημε­ρο­μη­νία ανά­λω­σης του προ­ϊ­ό­ντος (π.χ. ένδει­ξη: «ΑΝΑΛΩΣΗ ΕΩΣ», «ΑΝΑΛΩΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ»).

Όταν αγο­ρά­ζου­με αυγά, εξε­τά­ζου­με τις προ­βλε­πό­με­νες ενδεί­ξεις στη συσκευα­σία, όπως την κατη­γο­ρία ποιό­τη­τας, βάρους και την ημε­ρο­μη­νία ελά­χι­στης δια­τη­ρη­σι­μό­τη­τας. Δεν πλέ­νου­με τα αυγά πριν τα μαγει­ρέ­ψου­με ενώ για την καλή συντή­ρη­σή τους δια­τη­ρού­με τα φρέ­σκα αυγά σε δρο­σε­ρό χώρο ή στο ψυγείο. Τοπο­θε­τού­με τα βρα­σμέ­να αυγά, σε ξεχω­ρι­στό χώρο, από τα φρέ­σκα, στο ψυγείο μέσα σε 2 ώρες από την παρα­σκευή τους και τα κατα­να­λώ­νου­με εντός μιας εβδο­μά­δας. Για τη βαφή των αυγών αγο­ρά­ζου­με μόνο εγκε­κρι­μέ­νες βαφές κι ακο­λου­θού­με προ­σε­κτι­κά τις οδη­γί­ες που ανα­γρά­φο­νται στις συσκευα­σί­ες. Βάφου­με μόνο τα αυγά που δεν έχουν σπά­σει κατά το βρασμό.

Όταν αγο­ρά­ζου­με σοκο­λα­τέ­νια αυγά, επει­δή σε αυτά περιέ­χο­νται συνή­θως παι­χνί­δια μικρών δια­στά­σε­ων, προ­σέ­χου­με να μην τα δίνου­με σε παι­διά μικρής ηλι­κί­ας που μπο­ρεί να πνι­γούν. Προ­σέ­χου­με την υπο­χρε­ω­τι­κή ανα­γρα­φή της σύν­θε­σης (π.χ. «σοκο­λά­τα γάλα­κτος», «σοκο­λά­τα υγεί­ας») και την ημε­ρο­μη­νία ελά­χι­στης δια­τη­ρη­σι­μό­τη­τας (π.χ. ένδει­ξη: «ΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ»).

Εξάλ­λου, ο ΕΦΕΤ υπο­γραμ­μί­ζει ότι ως κατα­να­λω­τές είναι σημαντικό:

- Να προ­μη­θευό­μα­στε τρό­φι­μα μόνο από επί­ση­μα, άρα και ελεγ­χό­με­να σημεία πώλησης.

- Να ανα­τρέ­χου­με στις ενδεί­ξεις της συσκευα­σί­ας στα προ­συ­σκευα­σμέ­να τρό­φι­μα. Η ετι­κέ­τα μας παρέ­χει χρή­σι­μες πλη­ρο­φο­ρί­ες, όπως την ημε­ρο­μη­νία ελά­χι­στης δια­τη­ρη­σι­μό­τη­τας του προ­ϊ­ό­ντος, τις ορθές συν­θή­κες απο­θή­κευ­σης, τα δια­τρο­φι­κά στοι­χεία. Αν έχου­με κάποια αλλερ­γία, δίνου­με ιδιαί­τε­ρη προ­σο­χή στην ένδει­ξη αλλερ­γιο­γό­νων συστα­τι­κών, τα οποία ανα­γρά­φο­νται υποχρεωτικά.

- Να δίνου­με προ­σο­χή στις συν­θή­κες υγιει­νής, στην καθα­ριό­τη­τα του εξο­πλι­σμού και του χώρου του κατα­στή­μα­τος που επι­λέ­γου­με για την αγο­ρά τροφίμων.

- Να δίνου­με προ­σο­χή στις συν­θή­κες υγιει­νής, στην καθα­ριό­τη­τα της οικια­κής κου­ζί­νας μας και στην τήρη­ση ορθής υγιει­νής πρα­κτι­κής, όταν προ­ε­τοι­μά­ζου­με τα γεύ­μα­τά μας.

- Να φρο­ντί­ζου­με για τη σωστή απο­θή­κευ­ση των τρο­φί­μων στα ντου­λά­πια, στο ψυγείο ή στην κατά­ψυ­ξη, ώστε να δια­τη­ρού­νται στη βέλ­τι­στη δυνα­τή κατά­στα­ση μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.

- Όταν αγο­ρά­ζου­με κρέ­ας, να δια­πι­στώ­νου­με με απλή παρα­τή­ρη­ση ότι είναι τοπο­θε­τη­μέ­νο μέσα σε ψυγεία ή σε ψυχό­με­νες προ­θή­κες που λει­τουρ­γούν δια­τη­ρώ­ντας την ψύξη.

- Όταν επι­λέ­γου­με κατε­ψυγ­μέ­να κρέ­α­τα, πρέ­πει να εξε­τά­ζου­με την ημε­ρο­μη­νία κατά­ψυ­ξης και την ημε­ρο­μη­νία ανά­λω­σης του προ­ϊ­ό­ντος (π.χ. ένδει­ξη: «ΑΝΑΛΩΣΗ ΕΩΣ», «ΑΝΑΛΩΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ»)

- Να προ­σέ­χου­με τις θερ­μο­κρα­σί­ες! Φρο­ντί­ζου­με να τοπο­θε­τού­με στο ψυγείο το συντο­μό­τε­ρο δυνα­τό τα ευαλ­λοί­ω­τα τρό­φι­μα (για παρά­δειγ­μα γάλα, κρέ­ας) μετά την αγο­ρά τους.

Ελέγ­χου­με ότι το ψυγείο μας λει­τουρ­γεί σωστά, δηλα­δή ότι η θερ­μο­κρα­σία συντή­ρη­σης κυμαί­νε­ται από +1°C έως +4°C, ενώ η θερ­μο­κρα­σία κατά­ψυ­ξης είναι μικρό­τε­ρη ή ίση με ‑18°C (π.χ. ‑20°C). Δια­τη­ρού­με το μαγει­ρε­μέ­νο φαγη­τό ζεστό (πάνω από 60°C) πριν από το σερ­βί­ρι­σμα. Δεν αφή­νου­με το μαγει­ρε­μέ­νο φαγη­τό σε θερ­μο­κρα­σία δωμα­τί­ου για περισ­σό­τε­ρο από 2 ώρες.

Σημειώ­νε­ται ότι εάν οι κατα­να­λω­τές δια­πι­στώ­σουν στην αγο­ρά υπο­βαθ­μι­σμέ­να, ακα­τάλ­λη­λα, αλλοιω­μέ­να τρό­φι­μα ή αντι­με­τω­πί­σουν φαι­νό­με­να εξα­πά­τη­σης ή παρα­πλά­νη­σης, μπο­ρούν για καταγ­γε­λί­ες να καλέ­σουν τον πεντα­ψή­φιο τηλε­φω­νι­κό αριθ­μό 11717.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο