Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εφημερίδα «Η Γνώμη του Έβρου»: πρέπει κάποιοι να μιλήσουν!

Μετά τη χτε­σι­νο­βρα­δι­νή δημο­σιο­ποί­η­ση του βίντεο από την Forensic Architecture, ανε­ξάρ­τη­τη ερευ­νη­τι­κή ομά­δα με έδρα σε Πανε­πι­στή­μιο που ασχο­λεί­ται με ζητή­μα­τα άσκη­σης βίας εκ μέρους του κρά­τους ή εται­ρειών, υπάρ­χουν ισχυ­ρές απο­δεί­ξεις ότι ο Mohammad alArab, Σύριος στην κατα­γω­γή, σκο­τώ­θη­κε από πυρο­βο­λι­σμό στην ελλη­νι­κή πλευ­ρά των συνό­ρων με την Τουρ­κία, στον Έβρο. Η ελλη­νι­κή κοι­νή γνώ­μη που το έχει δει, τελεί σε κατά­στα­ση σοκ, ενώ οι ελλη­νι­κές αρχές συνε­χί­ζουν να δια­ψεύ­δουν την είδηση.

info Ατέχνως

Με το συγκε­κρι­μέ­νο θέμα (και το βίντεο) ήδη ασχο­λή­θη­κε το “Ατέ­χνως με τις όποιες επι­φυ­λά­ξεις όχι τόσο για την αυθε­ντι­κό­τη­τα αλλά για το που, πως και κυρί­ως από ποιους (για­τί το τελευ­ταίο, όπως και το «δέχτη­καν πυρά από την ελλη­νι­κή πλευ­ρά», δεν είναι καθό­λου προ­φα­νές)

Μετανάστες-Έβρος

Reports of a Syrian man being shot dead at the #Evros / Meriç river border were denounced as fake news by the Greek government.
Our newest study suggests otherwise.https://t.co/mDXO0rD27h  — Forensic Architecture (@ForensicArchi) March 4, 2020


Παράλ­λη­λα (ΣΣ |> όπως ήδη ανα­φέ­ρα­με) χτες ο εκδό­της της εφη­με­ρί­δας «Η Γνώ­μη του Έβρου», Γιάν­νης Λασκα­ρά­κης, σε άρθρο γνώ­μης δημο­σί­ευ­σε τα παρα­κά­τω:

  • Απί­στευ­τα πράγ­μα­τα συμ­βαί­νουν αυτή τη στιγ­μή στον Έβρο. Ένα εθνι­κι­στι­κό και μισαλ­λό­δο­ξο τσου­νά­μι σαρώ­νει τον τόπο μας. Ορι­σμέ­νοι κυκλο­φο­ρούν με όπλα παρι­στά­νο­ντας την πολι­το­φυ­λα­κή ενα­ντί­ον της «εισβο­λής» των μετα­να­στών και των προσφύγων.
  • Ένο­πλοι αγρό­τες ξυλο­κό­πη­σαν τον δημο­σιο­γρά­φο του CNN Κώστα Πλιά­κο , διό­τι προ­σπά­θη­σε να υπε­ρα­σπι­σθεί «συλ­λη­φθέ­ντες» από αυτούς μετα­νά­στες που τους κακομεταχειρίζονταν.
  • κλπ κλπ

ℹ️  Σχε­τι­κά με το βίντεο (όπως υπο­στη­ρί­ζε­ται από τους δημιουρ­γούς του) |> To ερευ­νη­τι­κό κέντρο Forensic Architecture μελέ­τη­σε και δια­σταύ­ρω­σε τα δεδο­μέ­να από τα κινη­τά τηλέ­φω­να αυτό­πτων μαρ­τύ­ρων και επι­βε­βαιώ­νει τον θάνα­το του Σύρου πρό­σφυ­γα, Μοχά­μαντ αλ-Άραμπ, 22 ετών, από πυρά από την ελλη­νι­κή πλευ­ρά των συνόρων.
Σύμ­φω­να με τα δεδο­μέ­να, ο πρό­σφυ­γας δολο­φο­νή­θη­κε το πρωί της Δευ­τέ­ρας, 2 Μαρ­τί­ου, με την ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση, μέσω του κυβερ­νη­τι­κού εκπρο­σώ­που, Στέ­λιου Πέτσα, να δια­ψεύ­σει το γεγο­νός, μιλώ­ντας για «fake news».
Η ομά­δα Forensic Architecture ασχο­λεί­ται με την μελέ­τη και τον συν­δυα­σμό ψηφια­κών και χωρι­κών δεδο­μέ­νων για την τεκ­μη­ρί­ω­ση κυρί­ως εγκλη­μά­των πολέ­μου και παρα­βιά­σε­ων ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των. Στο βίντεο της ερευ­νη­τι­κής ομά­δας, κατα­γρά­φε­ται ομά­δα Σύρων προ­σφύ­γων με την οποία ο Μοχά­μαντ αλ-Άραμπ προ­σπά­θη­σε να προ­σεγ­γί­σει τα ελλη­νι­κά σύνο­ρα και να περά­σει τον ποτα­μό Εβρο. Σε από­στα­ση περί­που 40 μέτρων όπως ανα­φέ­ρε­ται και στο βίντεο «δέχτη­καν πυρά από την ελλη­νι­κή πλευ­ρά».
Στο βίντεο κατα­γρά­φε­ται επί­σης και η επι­χεί­ρη­ση μετα­φο­ράς του 22χρονου πρό­σφυ­γα από άλλους πρό­σφυ­γες πίσω στο ποτά­μι, από κει με βάρ­κα στην απέ­να­ντι όχθη και εν συνε­χεία οδι­κώς στο νοσο­κο­μείο των Υψά­λων, στην περιο­χή της Αδριανούπολης.
Το γεγο­νός του θανά­του του πρό­σφυ­γα στον Έβρο, είχε πρώ­τη δημο­σιο­ποι­ή­σει η δημο­σιο­γρά­φος του αρα­βι­κού κανα­λιού Αλ-Αν, Ζίναν Μού­σα, ενώ σχε­τι­κό ρεπορ­τάζ υπήρ­ξε και στο βρε­τα­νι­κό κανά­λι Channel 4 από τον δημο­σιο­γρά­φο Πάρεκ Ο Μπράιαν.
Τις πλη­ρο­φο­ρί­ες για νεκρό από πυρά της ελλη­νι­κής πλευ­ράς είχε δια­ψεύ­σει ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος Στέ­λιος Πέτσας κάνο­ντας λόγο για τουρ­κι­κή προ­πα­γάν­δα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο