Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ζευγάς και… παπάς, δεν γίνεται

Γρά­φει ο Στέ­λιος Κανάκης //

Η εκκλη­σία είναι ο πιο δια­χρο­νι­κός, σκο­τα­δι­στι­κός και εγκλη­μα­τι­κός οργα­νι­σμός που γνώ­ρι­σε η ανθρω­πό­τη­τα. Είναι η ιδε­ο­λο­γία του δου­λο­κτη­τι­σμού και ως τέτοια εμφα­νί­στη­κε, οργα­νώ­θη­κε, ισχυ­ρο­ποι­ή­θη­κε και υπάρ­χει. Έκτο­τε, στη­ρί­ζει κάθε τάξη που παρου­σιά­ζε­ται στο προ­σκή­νιο της εξέ­λι­ξης του συνε­χούς του εκμε­ταλ­λευ­τι­κού συστή­μα­τος. Εξα­πα­τά, τρο­μο­κρα­τεί, ποδη­γε­τεί, εκμαυ­λί­ζει τους λαούς, αμβλύ­νει την κρι­τι­κή σκέψη.

Η εκκλη­σία είναι θανά­σι­μος εχθρός των κατα­πιε­ζό­με­νων μαζών και μόνο ως τέτοια πρέ­πει να αντιμετωπίζεται.

Οι προ­ο­δευ­τι­κοί άνθρω­ποι, οι επα­να­στά­τες έχουν, εκτός της οργά­νω­σής τους, το απο­τε­λε­σμα­τι­κό όπλο της γνώ­σης και της επι­στή­μης στην πάλη τους για την χει­ρα­φέ­τη­σή τους. Η γνώ­ση και η επι­στή­μη νοη­μα­το­δο­τούν, εξο­πλί­ζουν και ανατέμνουν.

Επι­στή­μη και εκκλη­σία είναι δύο εντε­λώς αντί­θε­τες έννοιες και πραγ­μα­τι­κό­τη­τες. Αυτό το γνώ­ρι­ζε άρι­στα ακό­μη και η αστι­κή τάξη κατά την επα­να­στα­τι­κή της περί­ο­δο (Γαλ­λι­κή Επανάσταση).

Δεν μπο­ρεί (υπό την έννοια του αδύ­να­του) να είναι κανείς “και παπάς και ζευ­γάς”. Ή το κωμι­κό, εξευ­τε­λι­στι­κό, επι­κίν­δυ­νο και αλλη­λο­α­ναι­ρού­με­νο (στην καλύ­τε­ρη περί­πτω­ση) φαι­νό­με­νο των ημε­ρών μας, “το πρωί ζευ­γάς και το βρά­δυ παπάς”. Που απε­νο­χο­ποιεί και βάζει στο “σπί­τι” τον σκο­τα­δι­σμό της εκκλη­σί­ας, αλλά και κάθε ανορ­θο­λο­γι­σμού. Που πασχί­ζει να προ­βά­λει ως ιδε­ο­λό­γη­μα ιδιό­τυ­που αμο­ρα­λι­στι­κού και αποϊ­δε­ο­λο­γι­κο­ποι­η­μέ­νου διπο­λι­σμού, την αίω­ρη, αίο­λη και ανο­ή­τως επαμ­φο­τε­ρί­ζου­σα στά­ση του… χριστιανοπροοδευτικού.

Η εκκλη­σία και ο ανορ­θο­λο­γι­σμός γενι­κό­τε­ρα, είναι το “ρόπα­λο” της αστι­κής τάξης. Που όταν δεν σκο­τώ­νει, μολύ­νει, υπο­σκά­πτει, δια­βρώ­νει και απο­κοι­μί­ζει συνει­δή­σεις αφο­πλί­ζο­ντας τις μάζες. Είναι το ματω­μέ­νο δεκα­νί­κι, η ιδε­ο­λο­γία του στυ­γνού και εκμε­ταλ­λευ­τι­κού συστή­μα­τος. Θα πέσει μαζί του, αλλά αυτό – σε καμία περί­πτω­ση δεν σημαί­νει πως μέχρι τότε συμ­με­τέ­χου­με σε δρά­σεις της παρα­γνω­ρί­ζο­ντας την ολέ­θρια επί­δρα­σή της, σφυ­ρί­ζο­ντας… αδιά­φο­ρα και στην ουσία, ενδυ­να­μώ­νο­ντας το ρόλο της. Αντι­θέ­τως, αγω­νι­ζό­μα­στε να απο­μο­νω­θεί, όσο γίνε­ται, από το κοι­νω­νι­κό γίγνε­σθαι, απο­κα­λύ­πτου­με τον σκο­τα­δι­σμό της και αντι­μα­χό­μα­στε το ρόλο της που είναι η στή­ρι­ξη του συστήματος.

kanakis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο