Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ηλίας Σιώρας: Επιχορηγήσεις …αέρα!!!

Ζητή­σα­με από τον Ηλία Σιώ­ρα, πρό­ε­δρο του Σωμα­τεί­ου Εργα­ζο­μέ­νων Ευαγ­γε­λι­σμού και γνι­κό γραμ­μα­τέα της ΕΙΝΑΠ, να μας σχο­λιά­σει τις σημε­ρι­νές δηλώ­σεις του υπουρ­γού Υγεί­ας Βασ. Κικί­λια, ο οποί­ος άφη­σε ανοι­χτό το ενδε­χό­με­νο να αυξη­θούν τα κον­δύ­λια για την υγεία.

«Η φθί­νου­σα επι­κίν­δυ­να χρη­μα­το­δό­τη­ση των νοσο­κο­μεί­ων από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός τα τελευ­ταία 10 χρό­νια οδη­γεί στην έλλει­ψη φαρ­μά­κων και άλλων αναλώσιμων.

Κάθε Ιού­νιο καλού­με για έκτα­κτη επι­χο­ρή­γη­ση πριν έρθει το φθι­νό­πω­ρο και απο­κα­λυ­φτεί η γύμνια.

Οι κυβερ­νή­σεις, και η σημε­ρι­νή, χορη­γούν… αέρα!!! Δηλα­δή πιστώ­σεις. Αυτό δε σημαί­νει άμε­ση επιχορήγηση.

Λέει στα νοσο­κο­μεία, «σας επι­τρέ­πω να δαπα­νή­σε­τε», για να φέρουν οι προ­μη­θευ­τές φάρ­μα­κα και υλι­κά. Έτσι τα νοσο­κο­μεία υπο­δου­λώ­νο­νται ακό­μα περισ­σό­τε­ρο στους προ­μη­θευ­τές και τις πολυ­ε­θνι­κές,. Στην ουσία αυτές διοι­κούν τα νοσο­κο­μεία. Κάθε υπουρ­γός  και κάθε διοι­κη­τής νοσο­κο­μεί­ου είναι απλοί δια­χει­ρι­στές όλων των άγριων περι­κο­πών. Το γεγο­νός ότι και η νέα κυβέρ­νη­ση, ενό­ψει του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού του 2020 δεν έχει δεσμευ­τεί σε τίπο­τα ως προς τη χρη­μα­το­δό­τη­ση ρίχνο­ντας όλο το βάρος στη μεί­ω­ση δαπα­νών, κατα­λα­βαί­νει κανείς ότι διαρ­κώς το πρό­βλη­μα θα γιγα­ντώ­νε­ται και θα φορ­τώ­νε­ται στους ασθενείς.

Σε αυτή την κατεύ­θυν­ση είναι εξάλ­λου και η σπου­δή της προη­γού­με­νης κυβέρ­νη­σης να φέρει άρον άρον τα DRG στα νοσο­κο­μεία με κατε­πεί­γον του Ιου­νί­ου!!!  Την ίδια ακρι­βώς ταχύ­τη­τα επέ­δει­ξε η νεα κυβέρ­νη­ση να δρο­μο­λο­γή­σει την πιλο­τι­κή εφαρ­μο­γή τους με στό­χο την τσέ­πη των ασθε­νών και τη μετα­τρο­πή των για­τρών από επι­στή­μο­νες σε λογι­στές.  Οι μεν ασθε­νείς θα επι­βα­ρύ­νο­νται οικο­νο­μι­κά όταν η νοση­λεία υπερ­βαί­νει το πλα­φόν ανά νόσο, οι δε για­τροί αφού στρι­μω­χτούν χρο­νι­κά επί ώρες για τον προσ­διο­ρι­σμό της δαπά­νης, θα υφί­στα­νται κυρώ­σεις όταν η υπέρ­βα­ση δαπά­νης ανά πάθη­ση έχει ερω­τη­μα­τι­κά ή είναι αναιτιολόγητη.

Δεν είναι υπο­θέ­σεις επι­στη­μο­νι­κής φαντα­σί­ας!! Είναι μπρ­το­στά μας και εφαρ­μό­ζο­νται σε πολ­λές χώρες της ΕΕ. Είναι στό­χος ακό­μη και …προ­ο­δευ­τι­κών δήθεν κυβερ­νή­σε­ων. Στό­χος τους το «εμπό­ριο» της υγεί­ας να είναι πιο προ­σο­δο­φό­ρο για τους ομί­λους. Δεν πρέ­πει να τους το επι­τρέ­ψει ο λαός».

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο