Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΛΙΑΣ ΣΤΑΜΕΛΟΣ: Οι δήμοι πρέπει να διεκδικούν λύσεις για τα λαϊκά προβλήματα

Σε συντο­νι­σμό με άλλους δήμους για λύσεις στα προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζουν τα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά από την πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης κάλε­σε ο δήμαρ­χος Και­σα­ρια­νής Ηλί­ας Στα­μέ­λος, κατά τη διάρ­κεια της Ειδι­κής Συνε­δρί­α­σης Λογοδοσίας.

«Ανοί­γου­με τα χέρια σε όλους» είπε και συμπλή­ρω­σε πως διεκ­δι­κού­με και «θα θέλα­με όλοι οι δήμοι να κινη­θούν σε αυτή την κατεύ­θυν­ση, θα ήταν πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κός αγώ­νας. Δεν φτά­νει να μιλά­με για τα προ­βλή­μα­τα, αλλά πρέ­πει να βρού­με τρό­πους να διεκ­δι­κή­σου­με λύσεις για αυτά». Γι αυτό και προ­α­νήγ­γει­λε συγκε­ντρώ­σεις με τους κατοί­κους της πόλης προ­κει­μέ­νου να συζη­τη­θούν όλα όσα τους τσακίζουν.

Ανέ­δει­ξε τα προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζει ο λαός γενι­κό­τε­ρα, όπως αυτά της ακρί­βειας, των κατα­σχέ­σε­ων και των πλει­στη­ρια­σμών, τους αντερ­γα­τι­κούς νόμους στην Υγεία και Παι­δεία και ανα­φέρ­θη­κε στις μεγά­λες κινη­το­ποι­ή­σεις για τον ένα χρό­νο από το έγκλη­μα στα Τέμπη, αλλά και για τη φρε­γά­τα «Ύδρα» που απέ­πλευ­σε προς την Ερυ­θρά Θάλασσα.

Σε ό,τι αφο­ρά την Τοπι­κή Διοί­κη­ση είπε πως οι θεσμο­θε­τη­μέ­νοι πόροι είναι 8,2 δισ. και απο­δί­δο­νται 2,2 δισ. για τον α’ και β’ βαθ­μό. Η Και­σα­ρια­νή παίρ­νει 3,3 εκα­τομ­μύ­ρια αντί των πάνω από 10 εκα­τομ­μυ­ρί­ων, με τα αντα­πο­δο­τι­κά τέλη να ξεπερ­νούν τα 3,5 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ. Έτσι, εκτι­νάσ­σε­ται το κόστος για τον δήμο φέρ­νο­ντας ως παρά­δειγ­μα αυτό των απορ­ριμ­μά­των που το 2018 ήταν 501.000 τον χρό­νο ενώ το 2024 θα είναι 777.000 ευρώ «και θα συνε­χί­ζε­ται με το τέλος ταφής» που θα κλη­θεί να το πλη­ρώ­σει ο ελλη­νι­κός λαός. Επί­σης, αντί­στοι­χη είναι η αύξη­ση και για την Ενέρ­γεια. «Έχου­με μια πολι­τι­κή που από τη μία τσα­κί­ζει τα δικαιώ­μα­τα των πολ­λών και από την άλλη στραγ­γα­λί­ζει τη λει­τουρ­γία των δήμων με κατεύ­θυν­ση την αντα­πο­δο­τι­κό­τη­τα», επισήμανε.

Μίλη­σε και για τα χρέη του δήμου που αγγί­ζουν τα 2 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ ενώ είπε πως στις συνα­ντή­σεις με την ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου, εισέ­πρα­ξαν την απά­ντη­ση πως «αυτή είναι η πολι­τι­κή, αυτά είναι τα δημο­σιο­νο­μι­κά όρια». Σημεί­ω­σε πως τέθη­κε το θέμα των 150 κενών οργα­νι­κών θέσε­ων στον δήμο με τον ρυθ­μό να μεγα­λώ­νει το 2024 καθώς θα απο­χω­ρή­σουν 21 εργα­ζό­με­νοι μέχρι στιγ­μής, με ανα­πλή­ρω­ση 2–3 εργα­ζό­με­νων. Την ίδια στιγ­μή οι εργα­ζό­με­νοι με ελα­στι­κές σχέ­σεις εργα­σί­ας που παρα­μέ­νουν στη δου­λειά τους μετά από δικα­στι­κές απο­φά­σεις είναι 73. «Έχου­με μία αλλα­γή των εργα­σια­κών σχέ­σε­ων», τόνι­σε και στά­θη­κε στη διά­τα­ξη Βορί­δη που καλεί τους δήμους να ασκή­σουν έφε­ση κατά των εργα­ζο­μέ­νων που δικαιώ­θη­καν στα δικαστήρια.

Οι ελλεί­ψεις δημιουρ­γούν καθη­με­ρι­νά προ­βλή­μα­τα στους δήμους και σε αυτά που πρέ­πει να παρέ­χουν στους πολί­τες είπε και πρό­σθε­σε πως «θέτου­με προ­τε­ραιό­τη­τες που αφο­ρούν τον λαό της Και­σα­ρια­νής και τις ανά­γκες τους μαζί με οποιεσ­δή­πο­τε άλλες ενέρ­γειες και κινή­σεις που κάνου­με για να διεκ­δι­κή­σου­με για αυτά τα οποία η κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή δεν δίνει. Είναι ο μόνος δρό­μος να απο­σπά­σου­με λύσεις υπέρ του λαού. Και αυτό θα το κάνου­με μαζί με τον λαό όπως είχα­με υπο­σχε­θεί», υπογράμμισε.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο