Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ηλ. Σιώρας: Ενίσχυση του ΚΚΕ για να μπει φραγμός στα αντιλαϊκά μέτρα και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση

Μαζι­κή συγκέ­ντρω­ση πραγ­μα­το­ποί­η­σε το ΚΚΕ, στην πλα­τεία του Αγ. Ανδρέα στη Λαμπρινή.

Στην εκδή­λω­ση μίλη­σαν ο Ηλί­ας Σιώ­ρας, υπο­ψή­φιος βου­λευ­τής Α’ Αθή­νας του ΚΚΕ και η Λιά­να Κανέλ­λη, επί­σης υπο­ψή­φια βου­λευ­τής του Κόμ­μα­τος στην Α’ Αθή­νας. Η βρα­διά έκλει­σε με λαϊ­κό γλέ­ντι, με συγκρό­τη­μα από το Στέ­κι Εργα­ζο­μέ­νων και Νεο­λαί­ας «Καί­τη Πανοπούλου».

Στην ομι­λία της, η Λ. Κανέλ­λη κατέ­δει­ξε τους υπεύ­θυ­νους της σημε­ρι­νής κατά­στα­σης που βιώ­νει ο λαός και η νεο­λαία, με όλα όσα έχουν στη­ρί­ξει η σημε­ρι­νή και οι παλαιό­τε­ρες κυβερ­νή­σεις εις βάρος του λαού, στο πλευ­ρό των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λω­νό­πως επί­σης ανα­φέρ­θη­κε στην κάλ­πι­κη συζή­τη­ση που στή­νε­ται για το ποσο­στό — τη δια­φο­ρά ανά­με­σα στα δύο πρώ­τα κόμ­μα­τα και σημεί­ω­σε πως, όποια και να είναι αυτή, η επό­με­νη μέρα τα ίδια δει­νά θα φέρει. Τέλος, έκλει­σε την ομι­λία της καλώ­ντας σε ενί­σχυ­ση των ψηφο­δελ­τί­ων του ΚΚΕ.

Ο Ηλ. Σιώ­ρας μετα­ξύ άλλων ανα­φέρ­θη­κε στην ανά­γκη του λαού να έχει πρό­σβα­ση σε δημό­σια και δωρε­άν Υγεία, για άμε­ση στε­λέ­χω­ση των δημο­σί­ων νοσο­κο­μεί­ων, καθώς και στις κάλ­πι­κες υπο­σχέ­σεις της κυβέρ­νη­σης του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της Υγεί­ας, από την ανά­λη­ψη της δια­κυ­βέρ­νη­σής τους μέχρι και σήμε­ρα. Επι­σή­μα­νε, παράλ­λη­λα, τις δια­χρο­νι­κές ευθύ­νες των σημε­ρι­νών και όλων των προη­γού­με­νων κυβερ­νή­σε­ων ΝΔ — ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ) — ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ που έχουν δημιουρ­γή­σει «βαθιές ούλες» στις δημό­σιες δομές Υγεί­ας. Κάλε­σε σε στή­ρι­ξη των ψηφο­δελ­τί­ων του Κόμ­μα­τος, για να μπει φραγ­μός στα αντι­λαϊ­κά μέτρα και να δημιουρ­γη­θούν προ­ϋ­πο­θέ­σεις για να πάρουν τα όνει­ρα εκδίκηση.

sioras2

Πιο συγκε­κρι­μέ­να είπε:

«Η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ μάλι­στα, συνο­λι­κά 860 εκατ. ευρώ από τα δημό­σια νοσο­κο­μεία και 414 εκατ. ευρώ προς τον ΕΟΠΥΥ. Με αυτές τις κατα­κρε­ουρ­γη­μέ­νος επι­χο­ρη­γή­σεις, η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ “φρο­ντί­ζει” και τα 2,5 εκα­τομ­μύ­ρια ανα­σφά­λι­στων, που κομπορ­ρη­μο­νεί ότι δια­σφά­λι­σε την πρό­σβα­ση δωρε­άν στη δημό­σια ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κή Περί­θαλ­ψη. Δηλα­δή, μοί­ρα­σε όπως κάνει και με τη φτώ­χεια, τις ίδιες υπο­βαθ­μι­σμέ­νες παρο­χές σε ασφα­λι­σμέ­νους και ανασφάλιστους.

Από τις 2.760 θέσεις μονί­μων για­τρών που προ­κρί­θη­καν το ’17 και το ’18, έχουν διο­ρι­στεί 1.800, που οι περισ­σό­τε­ροι δεν έχουν φτά­σει στα νοσο­κο­μεία ακό­μα. Πολ­λές ανά­γκες καλύ­πτο­νται με επι­κου­ρι­κούς για­τρούς που πλη­ρώ­νο­νται από τα ίδια έσο­δα των νοσο­κο­μεί­ων και 1.000 από αυτούς θα φύγουν στο τέλος του ’19. Έτσι, παρα­μέ­νουν κενές 7.000 θέσεις μονί­μων για­τρών, 20.000 νοση­λευ­τών και μόνι­μου προ­σω­πι­κού, για­τροί, νοση­λευ­τές και εργα­ζό­με­νοι δου­λεύ­ουν σε συν­θή­κες γαλέ­ρας και ας κομπορ­ρη­μο­νεί ο πρω­θυ­πουρ­γός ότι η κυβέρ­νη­σή του “έδιω­ξε από το ναό της Υγεί­ας τους ποντι­κούς που προ­κά­λε­σαν τα κονδύλια”.

Η πρό­σβα­ση στις δημό­σιες δομές Υγεί­ας έχει κατα­ντή­σει πια μαρ­τύ­ριο για τους αρρώ­στους, όσον αφο­ρά τις εξαγ­γε­λί­ες για τις 239 ΤΟΜΥ, που απο­δεί­χτη­καν …επα­να­στα­τι­κός βερ­μπα­λι­σμός και ακα­τά­σχε­τη κοροϊ­δία, καθώς μόλις και μετά βίας λει­τουρ­γούν 120 ΤΟΜΥ, την ίδια ώρα που η υπο­λει­τουρ­γία των ΠΕΔΥ και των Κέντρων Υγεί­ας εξα­κο­λου­θούν να φορ­τώ­νουν τα εξω­τε­ρι­κά ιατρεία των νοσο­κο­μεί­ων, στα οποία γεμί­ζουν ράν­τζα οι διά­δρο­μοί τους.

Ένας στους δύο πολί­τες δυσκο­λεύ­ε­ται να καλύ­πτει τις δαπά­νες υγεί­ας (κυρί­ως άτο­μα άνω των 65 ετών) και τέσ­σε­ρις στους δέκα τη δαπά­νη για φάρμακα.
Το 80% των πολι­τών έχει πλη­ρώ­σει από την τσέ­πη του για υπη­ρε­σί­ες πρω­το­βάθ­μιας φρο­ντί­δας Υγεί­ας, όπως επί­σκε­ψη σε για­τρό, οι δια­γνω­στι­κές εξε­τά­σεις, ενώ το 20% έχει πλη­ρώ­σει πάνω από 70 ευρώ.
Εδώ και πάνω από μία δεκα­ε­τία, οι άρρω­στοι ‑ασφα­λι­σμέ­νοι και ανα­σφά­λι­στοι- πλη­ρώ­νουν από την τσέ­πη τους 37–40% των συνο­λι­κών δαπα­νών υγεί­ας. Μετά το 2012 και κάθε χρό­νο, τα ελλη­νι­κά νοι­κο­κυ­ριά πλη­ρώ­νουν πάνω από 5,5 δισ. ευρώ για ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κή Περί­θαλ­ψη, με τη δημό­σια δαπά­νη Υγεί­ας να μειώ­νε­ται από 11,3 δισ. ευρώ το 2012, σε 8,8 δισ. ευρώ το 2017. Αυτές οι ψηλές πλη­ρω­μές από τα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά κατα­τάσ­σουν τη χώρα μας ανά­με­σα στις πέντε χώρες σε όλο τον κόσμο και στην πρώ­τη θέση στην Ευρώ­πη, όσον αφο­ρά τις ιδιω­τι­κές δαπά­νες υγεί­ας. Μάλι­στα, οι κυβερ­νή­σεις της τελευ­ταί­ας δεκα­ε­τί­ας επι­φύ­λα­ξαν διπλό χαρά­τσι για την τρί­τη ηλι­κία στη χώρα μας. Τα ελλη­νι­κά νοι­κο­κυ­ριά δια­θέ­τουν το 7,3% των συνο­λι­κών δαπα­νών τους για ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κή Περί­θαλ­ψη, ενώ οι ηλι­κιω­μέ­νοι άνω των 65 χρό­νων δια­θέ­τουν το 13,4%.

Ιδιαί­τε­ρα απο­κα­λυ­πτι­κά είναι τα στοι­χεία για τις πλη­ρω­μές των ασθε­νών για το φάρ­μα­κο το 2018, που παρου­σιά­στη­καν στις 22 Απρί­λη 2019. Οι ασθε­νείς πλή­ρω­σαν από την τσέ­πη τους 625 εκατ. ευρώ συμ­με­το­χή στα φάρ­μα­κα, που απο­ζη­μιώ­νει ο ΕΟΠΥΥ. Επι­πλέ­ον, πλή­ρω­σαν 635 εκατ. ευρώ για φάρ­μα­κα που θα μπο­ρού­σαν να τα γρά­ψουν και να πλη­ρώ­σουν μόνο τη συμ­με­το­χή. Προ­τί­μη­σαν όμως να τα πλη­ρώ­σουν εξ ολο­κλή­ρου από την τσέ­πη τους, για­τί το 57% των φαρ­μά­κων έχει τιμή μικρό­τε­ρη των 7 ευρώ. Έτσι, δεν πήγαν στο για­τρό, γλι­τώ­νο­ντας την επί­σκε­ψη. Οι άρρω­στοι πλή­ρω­σαν ακό­μη και άλλα 265 εκατ. ευρώ για τις για τα Μη Υπο­χρε­ω­τι­κώς Συντα­γο­γρα­φού­με­να Φάρ­μα­κα (ΜΗΣΥΦΑ), αλλά και 115 εκατ. ευρώ για τα φάρ­μα­κα της λεγό­με­νης αρνη­τι­κής λίστας, τα οποία συντα­γο­γρα­φεί ο για­τρός, αλλά τα πλη­ρώ­νει ο άρρω­στος 100%. Δηλα­δή, το 2018, οι άρρω­στοι πλή­ρω­σαν συνο­λι­κά 1,6 δισ. ευρώ για φάρ­μα­κα και ύστε­ρα έρχε­ται ο υπουρ­γός Υγεί­ας Ανδρέ­ας Ξαν­θός και καυ­χιέ­ται ότι μεί­ω­σε κατά 40 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ την επι­βά­ρυν­ση των ασθε­νών για φάρμακα!

Οι κατα­κρε­ουρ­γη­μέ­νες συντά­ξεις δεν φτά­νουν πια ούτε για την πλη­ρω­μή των συμ­με­το­χών στα φάρ­μα­κα που καλύ­πτει ο ΕΟΠΥΥ. Έτσι, οι ηλι­κιω­μέ­νοι κατα­λή­γουν στην αυτο­θε­ρα­πεία με το να επι­λέ­γουν ποια φάρ­μα­κα θα προ­μη­θευ­τούν, ή ανοί­γο­ντας τεφτέ­ρια στα φαρ­μα­κεία. Όσο και αν η κυβέρ­νη­ση καμα­ρώ­νει ότι δια­σφα­λί­σει την πρό­σβα­ση των ανα­σφά­λι­στων στην ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κή Περί­θαλ­ψη, δεν τους απάλ­λα­ξε και από τα χαράτσια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ άνοι­ξε φαρ­διά — πλα­τιά το δρό­μο στη Νέα Δημο­κρα­τία, για να συνε­χί­σει την ίδια αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή αν κερ­δί­σει τις εκλο­γές. Παί­ζουν στο γήπε­δο των μνη­μο­νί­ων και της ΕΕ με κλω­τσο­σκού­φι τον ίδιο το βασα­νι­σμέ­νο λαό. Εσχά­τως έγι­νε μία προ­σπά­θεια προ­ε­κλο­γι­κής ψηφο­θη­ρί­ας του επι­στη­μο­νι­κού και αγω­νι­στι­κού ανα­στή­μα­τος του Πέτρου Κόκ­κα­λη, από τον πρω­θυ­πουρ­γό. Ο Αλ. Τσί­πρας μίλη­σε με την ίδια ευκο­λία με την οποία υπέ­γρα­ψε στις 9 Μάη 2019, ανή­με­ρα της 74η σε επε­τεί­ου της μεγά­λης Αντι­φα­σι­στι­κής Νίκης των Λαών, τη μέρα που ο σοβιε­τι­κός Κόκ­κι­νος Στρα­τός κάρ­φω­σε τη λόγ­χη στο τέρας του ναζι­σμού, τη δια­κή­ρυ­ξη — μνη­μείο αντι­κομ­μου­νι­σμού του ευρω­παϊ­κού συμ­βου­λί­ου, που γρά­φει: “30 χρό­νια πριν εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι πολέ­μη­σαν για την ελευ­θε­ρία τους και για την ενό­τη­τα και γκρέ­μι­σαν το Σιδη­ρούν Παραπέτασμα”…

Έτσι έκα­νε και την επαύ­ριο της εκλο­γής του ως πρω­θυ­πουρ­γός. Στις 26 Γενά­ρη του 2015 πήγε στην Και­σα­ρια­νή και κατέ­θε­σε λου­λού­δια ως φόρο τιμής στο Σκο­πευ­τή­ριο και ενά­μι­ση χρό­νο αργό­τε­ρα έβα­ζε στην γκι­λο­τί­να του ψαλι­δο­χέ­ρη υπουρ­γού Εργα­σί­ας, ακό­μη και τις συντά­ξεις των ενα­πο­μει­νά­ντων αγω­νι­στών της Εθνι­κής Αντίστασης».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο