Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ημερίδα του ΚΚΕ: «Δικτατορία του κεφαλαίου: Το αληθινό πρόσωπο του σημερινού “επιτελικού κράτους δικαίου”» (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Στο φόντο της εντει­νό­με­νης κατα­στο­λής, των παρα­κο­λου­θή­σε­ων — υπο­κλο­πών, των πυκνών εξε­λί­ξε­ων και συζη­τή­σε­ων γύρω από το «κρά­τος δικαί­ου» και την επί­θε­ση που δέχο­νται τα λαϊ­κά δικαιώ­μα­τα, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε μια σημα­ντι­κή ημε­ρί­δα από το Τμή­μα Δικαιο­σύ­νης και Λαϊ­κών Ελευ­θε­ριών της ΚΕ του ΚΚΕ και την Τομε­α­κή Οργά­νω­ση Δικαιο­σύ­νης Αττι­κής του Κόμματος.

Το θέμα αυτής της πρω­το­βου­λί­ας ήταν «Δικτα­το­ρία του κεφα­λαί­ου: Το αλη­θι­νό πρό­σω­πο του σημε­ρι­νού “επι­τε­λι­κού κρά­τους δικαί­ου”». Η ημε­ρί­δα και το σύνο­λο των υλι­κών της, τα όποια θα συμπε­ρι­λη­φθούν το επό­με­νο διά­στη­μα σε ειδι­κή έκδο­ση της «Σύγ­χρο­νης Εποχής».

Η ημε­ρί­δα πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στην κατά­με­στη αίθου­σα τελε­τών του Δικη­γο­ρι­κού Συλ­λό­γου Αθη­νών, συγκε­ντρώ­νο­ντας το ενδια­φέ­ρον αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων και μισθω­τών δικη­γό­ρων, εργα­ζό­με­νων στον χώρο της Δικαιο­σύ­νης, φοι­τη­τών Νομι­κής κ.α.

Την κεντρι­κή εισή­γη­ση έκα­νε ο Μάκης Παπα­δό­που­λος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ ακο­λού­θη­σε ακό­μη μια ειση­γη­τι­κή τοπο­θέ­τη­ση με θέμα «Η συνταγ­μα­τι­κή κάλυ­ψη της κατα­στο­λής και της ενσω­μά­τω­σης του λαού» από την Μαρί­να Λαβρά­νου, υπεύ­θυ­νη του Τμή­μα­τος Δικαιο­σύ­νης και Λαϊ­κών Ελευ­θε­ριών της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ακο­λού­θη­σαν οι παρεμ­βά­σεις: «Κρά­τος δικαί­ου» και «θεσμι­κά αντί­βα­ρα» — Ο ρόλος των Δικη­γο­ρι­κών Συλ­λό­γων, από τον Αντώ­νη Αντα­να­σιώ­τη, μέλος του Τμή­μα­τος Δικαιο­σύ­νης και Λαϊ­κών Ελευ­θε­ριών της ΚΕ του ΚΚΕ, σύμ­βου­λος στο ΔΣ του ΔΣΑ με την «Αγω­νι­στι­κή Συσπεί­ρω­ση Δικη­γό­ρων». Η συνε­νο­χή των αστι­κών κομ­μά­των στη δια­μόρ­φω­ση της «κανο­νι­κό­τη­τας» των παρα­κο­λου­θή­σε­ων / υπο­κλο­πών, από την Μαρία Κομνη­νά­κα, βου­λευ­τή του ΚΚΕ, μέλος του Τμή­μα­τος Δικαιο­σύ­νης και Λαϊ­κών Ελευ­θε­ριών της ΚΕ του ΚΚΕ. Τα «ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα» και η εργα­λειο­ποί­η­ση του Προ­σφυ­γι­κού — Μετα­να­στευ­τι­κού στο πλαί­σιο των ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντι­θέ­σε­ων, από την Κατε­ρί­να Γερά­κη, υπεύ­θυ­νη της Δια­τμη­μα­τι­κής Επι­τρο­πής της ΚΕ του ΚΚΕ για τους Πρό­σφυ­γες και Μετα­νά­στες. Οι κατευ­θύν­σεις της ΕΕ για το μαζι­κό και προ­λη­πτι­κό φακέ­λω­μα των λαών από την Στέλ­λα Παπα­οι­κο­νό­μου, μέλος του Τμή­μα­τος Δικαιο­σύ­νης και Λαϊ­κών Ελευ­θε­ριών της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μετά τις παρεμ­βά­σεις έγι­νε συζή­τη­ση και τοπο­θε­τή­σεις από τους παρευρισκόμενους.

Το εκάστοτε Δίκαιο διαμορφώνεται και επιβάλλεται απ’ την οργανωμένη κρατική δύναμη της τάξης που έχει την εξουσία

«Αν κάποιος αμφι­βάλ­λει για την ανα­γκαιό­τη­τα της σημε­ρι­νής ημε­ρί­δας, αρκεί να ρίξει μια ματιά στο σίριαλ της κάλ­πι­κης αντι­πα­ρά­θε­σης μετα­ξύ κυβέρ­νη­σης, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στην υπό­θε­ση των υπο­κλο­πών», επε­σή­μα­νε μετα­ξύ άλλων στην κεντρι­κή εισή­γη­ση στην ημε­ρί­δα ο Μάκης Παπα­δό­που­λος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώ­νο­ντας πως «πρό­κει­ται για μια αντι­πα­ρά­θε­ση που θυμί­ζει τον τίτλο της παλιάς ελλη­νι­κής κωμω­δί­ας “φωνά­ζει ο κλέ­φτης”. Ολοι οι συνέ­νο­χοι για τη δια­μόρ­φω­ση του αντι­δρα­στι­κού πλαι­σί­ου της ΕΕ, που επι­τρέ­πει την προ­λη­πτι­κή, μαζι­κή παρα­κο­λού­θη­ση όλων των πολι­τών, παρι­στά­νουν τώρα τους σωτή­ρες. Απ’ τη μια έχου­με την αστεία προ­σπά­θεια της κυβέρ­νη­σης να υπο­βαθ­μί­σει τις μεγά­λες ευθύ­νες της και να παρου­σιά­σει το θέμα ως ένα απλό ζήτη­μα υπη­ρε­σια­κών αστο­χιών και νομο­θε­τι­κών κενών. Απ’ την άλλη έχου­με την κρι­τι­κή της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας για το “παρα­κρά­τος Μητσο­τά­κη”, το υπερ­συ­γκε­ντρω­τι­κό μοντέ­λο δια­κυ­βέρ­νη­σης και πάνω απ’ όλα την παρα­βί­α­ση των αρχών του “κρά­τους δικαί­ου”. Ο ΣΥΡΙΖΑ προ­βάλ­λει ως κεντρι­κό το σύν­θη­μα “Δικαιο­σύ­νη παντού” και ο πρό­ε­δρος του ΠΑΣΟΚ επα­να­λαμ­βά­νει ότι η κοι­νω­νι­κή ευη­με­ρία προ­ϋ­πο­θέ­τει ισχυ­ρούς αστι­κούς θεσμούς.

Γι’ αυτό θεω­ρού­με ανα­γκαίο να ξεκι­νή­σου­με τη διε­ρεύ­νη­σή μας από το θεμε­λια­κό ζήτη­μα. Να ξεκα­θα­ρί­σου­με δηλα­δή ποια είναι τα ταξι­κά συμ­φέ­ρο­ντα που υπη­ρε­τεί το σημε­ρι­νό αστι­κό κρά­τος και το αστι­κό δίκαιο.

Στην πολι­τι­κή συζή­τη­ση για τα πιθα­νά νομο­θε­τι­κά κενά και τις παρα­βιά­σεις των νόμων πρέ­πει πάντα να ξεκι­νά­με απ’ το βασι­κό χαρα­κτη­ρι­στι­κό γνώ­ρι­σμα κάθε Δικαί­ου, που δεν είναι άλλο απ’ το συμ­φέ­ρον της εκά­στο­τε κυρί­αρ­χης τάξης, το οποίο υπη­ρε­τεί. Γι’ αυτό εξάλ­λου το εκά­στο­τε Δίκαιο προ­στα­τεύ­ε­ται, δια­μορ­φώ­νε­ται και επι­βάλ­λε­ται από την οργα­νω­μέ­νη κρα­τι­κή δύνα­μη της τάξης που έχει την εξου­σία τη συγκε­κρι­μέ­νη περίοδο.

Ηδη στην επο­χή του, ο Μαρξ εξή­γη­σε το πώς εμφα­νί­ζε­ται στον καπι­τα­λι­σμό υψω­μέ­νη σε νόμο η βού­λη­ση της αστι­κής τάξης, η οποία πάντο­τε φρο­ντί­ζει να εμφα­νί­ζει τα δικά της συμ­φέ­ρο­ντα ως τα γενι­κά συμ­φέ­ρο­ντα της κοινωνίας.

Για παρά­δειγ­μα, η νομι­κή κατη­γο­ρία της εθνι­κής ασφά­λειας δεν γεν­νή­θη­κε αυθαί­ρε­τα στο μυα­λό κάποιων νομι­κών επι­στη­μό­νων. Υπη­ρε­τεί την αντι­κει­με­νι­κή ανά­γκη της αστι­κής τάξης να αντι­με­τω­πί­σει τόσο στο εσω­τε­ρι­κό της χώρας τον “εχθρό — λαό” όσο και τις άλλες αστι­κές τάξεις στον διε­θνή αντα­γω­νι­σμό για τα μερί­δια και τον έλεγ­χο των αγορών.

Γι’ αυτό η “εθνι­κή ασφά­λεια” δια­τυ­πώ­νε­ται σκό­πι­μα με γενι­κό και αόρι­στο τρό­πο ως συνταγ­μα­τι­κή πρό­βλε­ψη και ταυ­τό­χρο­να προ­στα­τεύ­ε­ται κάθε φορά συγκε­κρι­μέ­να από πολ­λά ποι­νι­κά αδι­κή­μα­τα του ισχύ­ο­ντος Ποι­νι­κού Κώδι­κα. Γι’ αυτό επί­σης ο παλιός “κομ­μου­νι­στι­κός κίν­δυ­νος” εμφα­νί­ζε­ται σήμε­ρα με την εκσυγ­χρο­νι­σμέ­νη μορ­φή του κιν­δύ­νου της ριζο­σπα­στι­κής ιδε­ο­λο­γί­ας, της βίας και της τρομοκρατίας.

Η ιστο­ρι­κή πεί­ρα επι­βε­βαιώ­νει πλή­ρως αυτό το συμπέ­ρα­σμα. Δεν υπάρ­χει ούτε ένα αστι­κό Σύνταγ­μα που να μη νομι­μο­ποιεί την εκμε­τάλ­λευ­ση ανθρώ­που από άνθρω­πο μέσα απ’ την κατο­χύ­ρω­ση του “ιερού δικαιώ­μα­τος” της ατο­μι­κής καπι­τα­λι­στι­κής ιδιο­κτη­σί­ας. Οποιο επι­μέ­ρους θέμα κι αν εξε­τά­σου­με, στο ίδιο συμπέ­ρα­σμα θα καταλήξουμε».

Η συνταγματική κάλυψη της καταστολής και της ενσωμάτωσης του λαού

Η Μαρί­να Λαβρά­νου στη δική της ειση­γη­τι­κή τοπο­θέ­τη­ση, αφού έφε­ρε ως παρά­δειγ­μα την αντι­πα­ρά­θε­ση μετα­ξύ των αστι­κών πολι­τι­κών δυνά­με­ων για τις υπο­θέ­σεις παρα­κο­λου­θή­σε­ων — υπο­κλο­πών του τελευ­ταί­ου δια­στή­μα­τος με βάση το Σύνταγ­μα, η οποία συμ­βάλ­λει στο να ενι­σχυ­θεί το ψεύ­τι­κο δίπο­λο του «επι­τε­λι­κού κρά­τους Μητσο­τά­κη» από τη μια και του «προ­ο­δευ­τι­κού κρά­τους δικαί­ου», σημεί­ω­σε μετα­ξύ άλλων:

«Η συζή­τη­ση με επί­κε­ντρο το Σύνταγ­μα, για το αν και κατά πόσο υπάρ­χει παρα­βί­α­σή του, και μάλι­στα σε βαθ­μό που — όπως λέγε­ται — να απει­λεί­ται το δημο­κρα­τι­κό πολί­τευ­μα, στό­χο έχει να ενι­σχυ­θεί ένα πλέγ­μα, κάτω από την ομπρέ­λα της αστι­κής δημο­κρα­τί­ας, όπου η τήρη­ση της νομι­μό­τη­τας ως μπά­λα θα πετιέ­ται από τη Βου­λή στην κυβέρ­νη­ση και από εκεί στη Δικαιο­σύ­νη, με την προ­σπά­θεια ο λαός να μεί­νει στη μέση ως το μόνι­μο “κορόι­δο” του κλα­σι­κού παι­δι­κού παι­χνι­διού, που νομί­ζει μάλι­στα ότι συμ­με­τέ­χει σε μια δίκαιη παρ­τί­δα. (…) το Σύνταγ­μα προ­βάλ­λε­ται ως το ενιαίο, κωδι­κο­ποι­η­μέ­νο, νομι­κό κεί­με­νο που περι­λαμ­βά­νει τους δια­χρο­νι­κούς κανό­νες με αυξη­μέ­νη τυπι­κή ισχύ, που δια­τρέ­χουν την κρα­τι­κή οργά­νω­ση και άσκη­ση της εξου­σί­ας, που προ­βλέ­πει τα “θεσμι­κά αντί­βα­ρα” για τον έλεγ­χο ιδί­ως της λεγό­με­νης “εκτε­λε­στι­κής” εξου­σί­ας με βάση την αστι­κή διά­κρι­ση και ορο­λο­γία. Θεω­ρεί­ται σύμ­βο­λο της αυτό­νο­μης κρα­τι­κής υπό­στα­σης, του έθνους — κρά­τους, δηλα­δή του αστι­κού κρά­τους, ενώ, όπως ανα­γρά­φε­ται σε ένα από τα συγ­γράμ­μα­τα του Συνταγ­μα­τι­κού Δικαί­ου που διδά­σκε­ται στη Νομι­κή, απο­τε­λεί το “καθο­ρι­στι­κό χαρα­κτη­ρι­στι­κό του φιλε­λεύ­θε­ρου αστι­κού κρά­τους”, του κρά­τους — δικαίου.

Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, όμως, όπως ανα­δει­κνύ­ου­με και μέσα από τις σχε­τι­κές εκδό­σεις της “Σύγ­χρο­νης Επο­χής” και της ΚΟΜΕΠ, το Σύνταγ­μα απο­τυ­πώ­νει και ενι­σχύ­ει τις καπι­τα­λι­στι­κές σχέ­σεις παρα­γω­γής. Ο αστι­κός κοι­νο­βου­λευ­τι­σμός, προ­ϊ­όν της ανά­πτυ­ξης του καπι­τα­λι­στι­κού τρό­που παρα­γω­γής, στη­ρί­ζει και ενι­σχύ­ει την εξου­σία της αστι­κής τάξης, τη δικτα­το­ρία του κεφα­λαί­ου. (…) Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κή η επι­δί­ω­ξη όλων των αστι­κών κομ­μά­των στην προη­γού­με­νη συνταγ­μα­τι­κή ανα­θε­ώ­ρη­ση να θωρα­κι­στεί περαι­τέ­ρω η πολι­τι­κή στα­θε­ρό­τη­τα, δηλα­δή να προ­χω­ρά­ει — όσο το δυνα­τόν — ανε­μπό­δι­στα το κυβερ­νη­τι­κό έργο, να υλο­ποιεί­ται “ομα­λά” η κυβερ­νη­τι­κή εναλ­λα­γή. (…) Η επι­μο­νή των αστι­κών δυνά­με­ων στη συζή­τη­ση γύρω από το Σύνταγ­μα απο­τυ­πώ­νει μ’ έναν τρό­πο και τον ρόλο που αυτό επι­διώ­κε­ται να παί­ζει όχι μόνο στη νομι­μο­ποί­η­ση της όξυν­σης της κατα­στο­λής αλλά και στη διευ­κό­λυν­ση της ιδε­ο­λο­γι­κής — και πολι­τι­κής — χει­ρα­γώ­γη­σης. Ιδιαί­τε­ρα σε συν­θή­κες που τα αδιέ­ξο­δα του καπι­τα­λι­σμού εντεί­νο­νται και τα βάσα­να για τα εργα­τι­κά — λαϊ­κά στρώ­μα­τα δεν έχουν τέλος, έχει ιδιαί­τε­ρη σημα­σία να κρύ­βε­ται ο πραγ­μα­τι­κός αντί­πα­λος, η αστι­κή τάξη και το κρά­τος της, που εξε­λίσ­σε­ται και ανα­βαθ­μί­ζει τόσο τα φανε­ρά όπλα του ενά­ντια στο εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα, όσο και τις μεθό­δους της κρυ­φής κατα­στο­λής, δηλα­δή τη χει­ρα­γώ­γη­ση, ώστε να υπάρ­χει απο­δο­χή και ενερ­γή στή­ρι­ξη της αστι­κής τάξης και των συμ­φε­ρό­ντων της (…)

Το αστι­κό Σύνταγ­μα δεν μπο­ρεί να διαρ­ρή­ξει τα όρια της αστι­κής εξου­σί­ας, ούτε να απο­τε­λέ­σει “μοχλό” για την άνο­δο του κινή­μα­τος, “κρί­κο” στον δρό­μο του κοι­νω­νι­κού μετα­σχη­μα­τι­σμού. Χρειά­ζε­ται να ορθω­θεί μέτω­πο απέ­να­ντι σε αυτή τη συντο­νι­σμέ­νη προ­σπά­θεια της αστι­κής τάξης και των οπορ­του­νι­στι­κών δυνά­με­ων να συσκο­τί­σουν τον πραγ­μα­τι­κό χαρα­κτή­ρα του αστι­κού Συντάγ­μα­τος, να εγκλω­βί­σουν τη δυσα­ρέ­σκεια της εργα­τι­κής τάξης και των λαϊ­κών στρω­μά­των στις μυλό­πε­τρες του κοι­νο­βου­λευ­τι­σμού και της “προ­ο­δευ­τι­κής δια­κυ­βέρ­νη­σης”. Κατ’ επέ­κτα­ση η πάλη για την υπε­ρά­σπι­ση κοι­νω­νι­κών δικαιω­μά­των και ελευ­θε­ριών, για την κατάρ­γη­ση των αντι­δρα­στι­κών νόμων, η πίε­ση για τη νομο­θέ­τη­ση μέτρων ανα­κού­φι­σης, για να είναι απο­τε­λε­σμα­τι­κή, χρειά­ζε­ται την ίδια στιγ­μή να απο­κα­λύ­πτει τον ταξι­κό χαρα­κτή­ρα του Συντάγ­μα­τος, των νόμων, του κράτους».

Ανάγκη η διακριτή και ισχυρή συνδικαλιστική οργάνωση των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων

Στα απο­κα­λού­με­να «θεσμι­κά αντί­βα­ρα», π.χ. δικα­στή­ρια, οι λεγό­με­νες ανε­ξάρ­τη­τες αρχές κ.ά., που η αστι­κή τάξη προ­βάλ­λει ως «αντί­δο­το» για την ανα­κού­φι­ση του λαού απέ­να­ντι στη βάρ­βα­ρη αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή, στην άγρια κατα­στο­λή και τον αυταρ­χι­σμό της εκτε­λε­στι­κής εξου­σί­ας της, ανα­φέρ­θη­κε στην παρέμ­βα­σή του ο Αντ. Αντα­να­σιώ­της, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι με αυτά επι­διώ­κει να καλ­λιερ­γή­σει ψευ­δαι­σθή­σεις και να απορ­ρο­φή­σει ένα μέρος από τους κρα­δα­σμούς της εργα­τι­κής και λαϊ­κής δυσαρέσκειας.

Για τον ρόλο των δικη­γο­ρι­κών συλ­λό­γων μετα­ξύ άλλων τόνι­σε: «Οσον αφο­ρά τις πολι­τι­κές και συν­δι­κα­λι­στι­κές θέσεις τους, αν εξε­τά­σει κάποιος τα πεπραγ­μέ­να τους, του­λά­χι­στον των τελευ­ταί­ων ετών, θα μπο­ρού­σε πραγ­μα­τι­κά να συντά­ξει μια μικρή “μαύ­ρη βίβλο” στή­ρι­ξης στρα­τη­γι­κών επι­λο­γών της αστι­κής τάξης (…) Παράλ­λη­λα, επι­φυ­λάσ­σουν για τον εαυ­τό τους τον ρόλο του υπεύ­θυ­νου θεσμι­κού συνο­μι­λη­τή με τις αστι­κές κυβερ­νή­σεις, στα παζά­ρια δηλα­δή με την εκά­στο­τε αντι­λαϊ­κή κυβέρ­νη­ση. Απο­δέ­χο­νται ή διεκ­δι­κούν, σε συντε­χνια­κή βάση, αρμο­διό­τη­τες που συνι­στούν άμε­ση ή έμμε­ση ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση κρα­τι­κών λει­τουρ­γιών, όπως τη συμ­με­το­χή των δικη­γό­ρων στην απο­νο­μή των συντά­ξε­ων, στην εκκα­θά­ρι­ση και ενταλ­μα­το­ποί­η­ση των αμοι­βών του προ­γράμ­μα­τος της νομι­κής βοή­θειας κ.ά. (…) Θεω­ρού­με ότι έχει γίνει πλέ­ον ευρύ­τε­ρα κατα­νοη­τό ότι οι δικη­γο­ρι­κοί σύλ­λο­γοι, λόγω κυρί­ως της φύσης τους, της κοι­νω­νι­κής σύν­θε­σής τους, αλλά και της πολι­τι­κής των ηγε­σιών τους, είτε νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρης και σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κής είτε μείγ­μα­τος από αυτές, ευνο­ούν πολύ­μορ­φα τα συμ­φέ­ρο­ντα των ισχυ­ρών δικη­γο­ρι­κών εται­ρειών και των μεγα­λο­δι­κη­γό­ρων, των ανώ­τε­ρων στρω­μά­των της δικη­γο­ρί­ας. Πίσω από αυτά επι­χει­ρούν να στοι­χί­σουν τους μικρούς αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους και μισθω­τούς δικηγόρους (…)

Επο­μέ­νως, οι δικη­γο­ρι­κοί σύλ­λο­γοι δεν εκφρά­ζουν τα συμ­φέ­ρο­ντα όλων των δικη­γό­ρων, του ανύ­παρ­κτου, δήθεν ενιαί­ου “δικη­γο­ρι­κού σώμα­τος”, όπως το απο­κα­λούν όλες οι κυρί­αρ­χες δυνά­μεις του χώρου (νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρες και σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κές). Θέση στην οποία προ­σχω­ρούν ουσια­στι­κά και κάποιες δυνά­μεις που αυτο­προσ­διο­ρί­ζο­νται ως προ­ο­δευ­τι­κές και ριζο­σπα­στι­κές (…) Προ­κύ­πτει λοι­πόν η ανά­γκη για δια­κρι­τή και ισχυ­ρή συν­δι­κα­λι­στι­κή οργά­νω­ση των μισθω­τών και αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων δικη­γό­ρων με τα χαμη­λό­τε­ρα εισο­δή­μα­τα, ως τμή­μα­τος του ευρύ­τε­ρου εργα­τι­κού και λαϊ­κού κινήματος (…)

Αντί­στοι­χη πρω­το­βου­λία είναι πλέ­ον ώρι­μη και στον χώρο της αυτο­α­πα­σχό­λη­σης, με τις ιδιαι­τε­ρό­τη­τες βέβαια που έχει, για τη συσπεί­ρω­ση των δικη­γό­ρων της καθη­με­ρι­νής βιο­πά­λης, με βάση τα προ­βλή­μα­τα που συνε­χώς οξύ­νο­νται (το Ασφα­λι­στι­κό, το Φορο­λο­γι­κό, τις συν­θή­κες άσκη­σης του επαγ­γέλ­μα­τος κ.λπ.), που είναι συνέ­πειες της εφαρ­μο­γής της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής και στον χώρο μας».

Συνένοχα τα αστικά κόμματα στη διαμόρφωση της «κανονικότητας» των παρακολουθήσεων — υποκλοπών

Στον δυσώ­δη βούρ­κο των υπο­κλο­πών και παρα­κο­λου­θή­σε­ων ανα­φέρ­θη­κε η Μαρία Κομνη­νά­κα, διε­ρω­τώ­με­νη αν «είναι πράγ­μα­τι μια παρέκ­κλι­ση από την αστι­κή δημο­κρα­τία και το λεγό­με­νο κρά­τος δικαί­ου» ή «ανα­δύ­ε­ται από την “κανο­νι­κό­τη­τα” που δια­μόρ­φω­σαν δια­δο­χι­κά οι διά­φο­ρες αστι­κές κυβερνήσεις».

Ανα­φέρ­θη­κε στην προ­σπά­θεια όλων των αστι­κών κομ­μά­των όχι μόνο να μεί­νει στο απυ­ρό­βλη­το, αλλά να θωρα­κι­στεί, το θεσμι­κό πλαί­σιο που δια­μόρ­φω­σε αυτήν την «κανο­νι­κό­τη­τα», επι­ση­μαί­νο­ντας πως «τόσο από τη δια­δι­κα­σία της Εξε­τα­στι­κής Επι­τρο­πής, όσο και από την όλη συζή­τη­ση που τη συνό­δευ­σε, επι­βε­βαιώ­θη­κε αυτό που έγκαι­ρα είχε εκτι­μή­σει το ΚΚΕ. Οτι αυτές θα αξιο­ποι­η­θούν για την προ­ώ­θη­ση νέων αντι­δρα­στι­κών μέτρων σε βάρος του λαού και των δικαιω­μά­των του, με “δημο­κρα­τι­κή νομι­μο­ποί­η­ση” και ενί­σχυ­ση του κρά­τους, των υπη­ρε­σιών παρα­κο­λού­θη­σης και καταστολής».

Σε ό,τι αφο­ρά το νομο­σχέ­διο που φέρ­νει η κυβέρ­νη­ση για τη θωρά­κι­ση της λει­τουρ­γί­ας της ΕΥΠ, σημεί­ω­σε πως «απο­τε­λεί το επι­στέ­γα­σμα αυτής της προ­σπά­θειας». Πρό­σθε­σε: «Ετσι λοι­πόν η πρό­τα­ση για συγκε­κρι­μέ­νο ορι­σμό της αόρι­στης έννοιας “εθνι­κή ασφά­λεια”, με επί­κλη­ση μάλι­στα σχε­τι­κής νομο­λο­γί­ας των ευρω­παϊ­κών δικα­στη­ρί­ων, υλο­ποι­ή­θη­κε κατά γράμ­μα, συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­ντας στο προ­στα­τευό­με­νο αντι­κεί­με­νό της από τις βασι­κές λει­τουρ­γί­ες του κρά­τους, της εθνι­κής οικο­νο­μί­ας, της εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής μέχρι την προ­στα­σία της δημό­σιας υγεί­ας και του περι­βάλ­λο­ντος (…) Και κυρί­ως “φωτο­γρα­φί­ζει” ως κίν­δυ­νο για την εθνι­κή ασφά­λεια, κάθε τι και κάθε έναν που αμφι­σβη­τεί, αντι­στέ­κε­ται στην κυρί­αρ­χη βάρ­βα­ρη πολιτική».

Και κατέ­λη­ξε, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας: «Αυτή η σύμπλευ­ση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που εκδη­λώ­νε­ται στις βασι­κές στρα­τη­γι­κές επι­λο­γές και σε εμβλη­μα­τι­κά νομο­σχέ­δια που αφο­ρούν τα συμ­φέ­ρο­ντα της αστι­κής τάξης, απο­δο­μεί με τον πιο πει­στι­κό τρό­πο το αφή­γη­μα της φιλο­λαϊ­κής κυβερ­νη­τι­κής εναλ­λα­γής, αφού το πρό­γραμ­μα της επό­με­νης κυβέρ­νη­σης είναι ήδη δεδο­μέ­νο, με όποια σύν­θε­ση κι αν αυτή προκύψει.

Οσοι, λοι­πόν, δικαί­ως αρνού­νται να συμ­βι­βα­στούν με αυτήν τη δυσώ­δη “κανο­νι­κό­τη­τα”, έχουν κάθε λόγο να συνα­ντη­θούν με το ΚΚΕ, απ’ όποια αφε­τη­ρία κι αν έχουν ξεκι­νή­σει, να συμπο­ρευ­τούν αγω­νι­στι­κά μαζί του, στον μόνο δρό­μο που οδη­γεί τον λαό ορι­στι­κά στο ξέφω­το: στην ανα­τρο­πή του βούρ­κου του συστή­μα­τος της εκμε­τάλ­λευ­σης, για να φτιά­ξει ο ίδιος ο λαός έναν κόσμο στο μπόι των σύγ­χρο­νων ανα­γκών του».

Τα «ανθρώπινα δικαιώματα» και η εργαλειοποίηση του Προσφυγικού στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων

Στην παρέμ­βα­σή της, η Κατε­ρί­να Γερά­κη χαρα­κτή­ρι­σε υπο­κρι­τι­κές τις δια­κη­ρύ­ξεις των αστι­κών δυνά­με­ων για τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα, καθώς ΕΕ και αστι­κές κυβερ­νή­σεις πρω­το­στα­τούν στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς και στις πολε­μι­κές επεμ­βά­σεις και προ­κα­λούν τις αιτί­ες του ξερι­ζω­μού για εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώπους.

Ανα­φέρ­θη­κε στις βασι­κές κατευ­θύν­σεις της πολι­τι­κής για το Προ­σφυ­γι­κό — Μετα­να­στευ­τι­κό, την οποία υλο­ποιούν δια­χρο­νι­κά όλες οι ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις, στο νέο Σύμ­φω­νο της ΕΕ για τη Μετα­νά­στευ­ση και το Ασυ­λο, στο ενδο­α­στι­κό παζά­ρι για τον βαθ­μό συμ­με­το­χής και χρη­μα­το­δό­τη­σης κάθε κρά­τους στην άδι­κη πολι­τι­κή της κατα­στο­λής, του εγκλω­βι­σμού και των απε­λά­σε­ων. Ακό­μα, στις διμε­ρείς συμ­φω­νί­ες ΕΕ ή κρα­τών — μελών της με τρί­τες χώρες «για την προ­στα­σία των εξω­τε­ρι­κών συνό­ρων της», με εμβλη­μα­τι­κή τέτοια συμ­φω­νία την Κοι­νή Δήλω­ση ΕΕ — Τουρ­κί­ας του 2016, που υπο­γρά­φη­κε από την κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ και εφαρ­μό­ζε­ται από την κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, με τρα­γι­κές συνέ­πειες σε βάρος μετα­να­στών και προσφύγων.

Και τόνι­σε: «Αυτό το ενιαίο νήμα δια­περ­νά την αστι­κή πολι­τι­κή και υπη­ρε­τεί­ται από όλες τις κυβερ­νή­σεις, σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κές και νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρες, από τη Μελί­για της Ισπα­νί­ας και τη Μάγ­χη μέχρι τα σύνο­ρα με τη Λευ­κο­ρω­σία, τον Εβρο και το Αιγαίο. Εκφρά­ζε­ται τόσο από την εθνι­κι­στι­κή όσο και από την κοσμο­πο­λί­τι­κη εκδο­χή της καπι­τα­λι­στι­κής δια­χεί­ρι­σης. Οι μεν εθνι­κι­στές μιλούν για τον τυχο­διω­κτι­σμό των ξερι­ζω­μέ­νων και την ανά­γκη δια­φύ­λα­ξης της κοι­νω­νι­κής συνο­χής από τον κίν­δυ­νο αλλοί­ω­σης της δυτι­κής δημο­κρα­τί­ας και ισλα­μο­ποί­η­σης. Οι δε κοσμο­πο­λί­τες υπε­ρα­σπί­ζο­νται τα “ανοι­χτά σύνο­ρα” της καπι­τα­λι­στι­κής εκμε­τάλ­λευ­σης, ανα­λύ­ουν τη δια­χρο­νι­κό­τη­τα της μετα­κί­νη­σης των πλη­θυ­σμών στην ανθρώ­πι­νη Ιστο­ρία, φτά­νουν μέχρι και σε ανοη­σί­ες ότι οι πρώ­τοι μετα­νά­στες ήταν ο Αδάμ και η Εύα. Ολοι τους συσκο­τί­ζουν ότι η μετα­νά­στευ­ση και η προ­σφυ­γιά βρί­σκο­νται στο DNA του καπιταλισμού.

Το ΚΚΕ ανα­δει­κνύ­ει την αλή­θεια για την άδι­κη πολι­τι­κή σε βάρος των μετα­να­στών και των προ­σφύ­γων. Παλεύ­ει ενά­ντια στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς και την εμπλο­κή της Ελλά­δας σε αυτούς, αλλά και για την προ­στα­σία των δικαιω­μά­των των ξερι­ζω­μέ­νων. Για γρή­γο­ρες δια­δι­κα­σί­ες ασύ­λου και οι πρό­σφυ­γες να μπο­ρούν να πάνε στις χώρες του πραγ­μα­τι­κού προ­ο­ρι­σμού τους, για νομι­μο­ποί­η­ση όλων των μετα­να­στών που ζουν και εργά­ζο­νται στην χώρα χρό­νια ολό­κλη­ρα, για εντα­ξια­κά προ­γράμ­μα­τα με ευθύ­νη του κρά­τους. Καλού­με τους Ελλη­νες και τους ξένους εργά­τες να παλέ­ψουν από κοι­νού για τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες τους, για ζωή και δου­λειά με δικαιώ­μα­τα. Αντλού­με μεγά­λη αισιο­δο­ξία και ελπί­δα από την άνο­δο των εργα­τι­κών και λαϊ­κών αγώ­νων της τελευ­ταί­ας περιό­δου, όπως ήταν και οι σημα­ντι­κές αγω­νι­στι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις των μετα­να­στών εργα­τών γης στη Νέα Μανω­λά­δα. Παλεύ­ου­με ώστε οι αγώ­νες αυτοί να μεγα­λώ­σουν και να γίνουν σε όλη την Ελλά­δα ένα μαχη­τι­κό ορμη­τι­κό ποτά­μι για την ανα­τρο­πή του σάπιου συστή­μα­τος της εκμε­τάλ­λευ­σης, που φέρ­νει εξα­θλί­ω­ση, πολέ­μους και ξεριζωμό».

Στο δρόμο της ανατροπής θα ακυρωθούν τα αντιλαϊκά σχέδια ΕΕ και κυβερνήσεων

Στο αντι­δρα­στι­κό νομι­κό πλαί­σιο, στις ευρω­παϊ­κές ρυθ­μί­σεις και κατευ­θύν­σεις εντός των οποί­ων «φύο­νται» υπο­κλο­πές και παρα­κο­λου­θή­σεις ανα­φέρ­θη­κε η Στέ­λα Παπα­οι­κο­νό­μου, τονί­ζο­ντας πως η ΕΕ έχει ρίξει ένα «δίχτυ “αλί­ευ­σης” και επε­ξερ­γα­σί­ας των στοι­χεί­ων των λαών της Ευρώπης».

Μετα­ξύ άλλων, σημεί­ω­σε πως «μόνο στον Χώρο Ελευ­θε­ρί­ας Ασφά­λειας και Δικαιο­σύ­νης δια­μορ­φώ­νε­ται ένα δίκτυο, όπου οι εθνι­κές αρχές συν­δέ­ο­νται μετα­ξύ τους και με υπη­ρε­σί­ες της ΕΕ (τη EUROPOL, τη EUROJUST κ.ά.). Συγκρο­τού­νται βάσεις δεδο­μέ­νων μεγά­λης κλί­μα­κας, όπως η Eurodac για δαχτυ­λι­κά απο­τυ­πώ­μα­τα, ή η ECRIS για τα ποι­νι­κά μητρώα, που όπως απο­δεί­χθη­κε ξανά πρό­σφα­τα στη Βου­λή, απο­τε­λούν πεδίο συμ­φω­νί­ας για όλα τα άλλα κόμματα.

Οπως χαρα­κτη­ρι­στι­κά δημο­σιεύ­τη­κε, μόνο η Europol φαί­νε­ται να κατέ­χει του­λά­χι­στον 4 petabyte δεδο­μέ­νων, ίσο περί­που με 3 εκα­τομ­μύ­ρια CD-Rom ή το 1/5 όλης της Βιβλιο­θή­κης του Κογκρέσου (…)

Σε αυτόν τον αντι­δρα­στι­κό ευρω­παϊ­κό δρό­μο, όλες οι κυβερ­νή­σεις ενι­σχύ­ουν το σύγ­χρο­νο, νόμι­μο κρα­τι­κό «φακέ­λω­μα» (…) Αυτή η νόμι­μη κατα­γρα­φή και παρα­κο­λού­θη­ση στο­χεύ­ει τον λαό. Είναι μαζι­κή και προ­λη­πτι­κή (…) Το τι σημαί­νει προ­λη­πτι­κά μέτρα, με το στό­χα­στρο “κλει­δω­μέ­νο” στον “εχθρό — λαό”, απο­κα­λύ­πτει μονα­δι­κά το παρά­δειγ­μα της τρο­μο­κρα­τί­ας, που ανα­πτύ­χθη­κε στην ΕΕ, έτσι που καλύ­πτει το οργα­νω­μέ­νο λαϊ­κό κίνη­μα, στο­χο­ποιεί ειδι­κά την κομ­μου­νι­στι­κή ιδε­ο­λο­γία και δρά­ση», επεσήμανε.

Ενώ συμπλή­ρω­σε πως «με τη σύγ­χρο­νη παρα­κο­λού­θη­ση, το αστι­κό κρά­τος δεν σκο­πεύ­ει μόνο στην κατα­στο­λή. Ανα­βαθ­μί­ζει την προ­σπά­θειά του για στο­χευ­μέ­νη προ­πα­γάν­δα, χάρα­ξη πολι­τι­κής, ενσω­μά­τω­ση και χει­ρα­γώ­γη­ση του λαού (…) Αυτή η προ­σπά­θεια της εξου­σί­ας του κεφα­λαί­ου να προ­λά­βει τις λαϊ­κές αντι­δρά­σεις δεν είναι και­νού­ρια. Είναι χρό­νια και χρό­νια, απο­δει­κνύ­ε­ται “μάταιος κόπος”. Σήμε­ρα εντεί­νε­ται και με νέα μέσα, μορ­φές, νομο­θε­σία, ακρι­βώς για­τί εντεί­νο­νται οι δυσκο­λί­ες, τα αδιέ­ξο­δα του συστή­μα­τος. Γνω­ρί­ζουν και οι ίδιοι τους “σει­σμούς που μέλ­λο­νται να ‘ρθουν”. Γνω­ρί­ζουν, πως ούτε οι κοι­νω­νι­κοί σει­σμοί απο­τρέ­πο­νται. Γεν­νιού­νται από μία σύγκρου­ση αδή­ρι­τη και έντο­νη σαν των τεκτο­νι­κών πλα­κών: την αντί­θε­ση ανά­με­σα στο κεφά­λαιο και τους εργα­ζό­με­νους, ανά­με­σα στις σπου­δαί­ες, σύγ­χρο­νες δυνα­τό­τη­τες και λαϊ­κές ανά­γκες και το συμ­φέ­ρον μίας ισχνής μερί­δας εκμε­ταλ­λευ­τών, να παρα­σι­τεί στο “κοι­νω­νι­κό σώμα”».

Και τόνι­σε: «Ολοι οι ριζο­σπά­στες νομι­κοί, που φυσι­κά θεω­ρού­με τον “ριζο­σπά­στη” τιμη­τι­κό τίτλο και χρέ­ος στην κοι­νω­νι­κή εξέ­λι­ξη, με το ΚΚΕ, μπο­ρού­με και πρέ­πει να φωτί­σου­με το αντι­δρα­στι­κό πρό­σω­πο του καπι­τα­λι­σμού, του κρά­τους, του δικαί­ου του. Θα πρω­το­στα­τή­σου­με, δεν θα νομι­μο­ποι­η­θούν, πρώ­τα από όλα στις συνει­δή­σεις, τα αντι­λαϊ­κά σχέ­δια ΕΕ και κυβερ­νή­σε­ων. Θα ακυ­ρω­θούν στην πρά­ξη, στον δρό­μο της ανατροπής».

902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο