Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Αποπέμφθηκε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι

Εξέ­λι­ξη άνευ προη­γου­μέ­νου στην ιστο­ρία του αμε­ρι­κα­νι­κού Κογκρέ­σου: ο Ρεπου­μπλι­κά­νος πρό­ε­δρος της Βου­λής των Αντι­προ­σώ­πων, ο Κέβιν Μακάρ­θι, παύ­θη­κε χθες Τρί­τη από το αξί­ω­μά του, μετα­τρά­πη­κε σε θύμα των αδελ­φο­κτό­νων συγκρού­σε­ων στην παρά­τα­ξή του.

Έπει­τα από διά­λο­γο που σημα­δεύ­τη­κε από σκλη­ρές συγκρού­σεις στε­λε­χών της αμε­ρι­κα­νι­κής δεξιάς στο ημι­κύ­κλιο, 216 μέλη του σώμα­τος ψήφι­σαν υπέρ της απο­πο­μπής του, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων οκτώ Ρεπου­μπλι­κά­νων, ένα­ντι 210 τα οποία τάχθη­καν κατά.

Ακό­μη κι αφού ανα­κοι­νώ­θη­κε το –ιστο­ρι­κό– απο­τέ­λε­σμα, ο Κέβιν Μακάρ­θι παρέ­μει­νε χαμο­γε­λα­στός, πλαι­σιω­μέ­νος από μέλη του κόμ­μα­τός του, που τον επαι­νού­σαν και του έσφιγ­γαν το χέρι.

Το απο­τέ­λε­σμα της ψηφο­φο­ρί­ας εγκαι­νιά­ζει περί­ο­δο ανα­τα­ρά­ξε­ων στην κάτω Βου­λή των ΗΠΑ, όπου θα πρέ­πει να εκλε­γεί αντι­κα­τα­στά­της του, υπό­θε­ση που αναγ­γέλ­λε­ται ιδιαί­τε­ρα περίπλοκη.

Η εξέ­λι­ξη ακο­λού­θη­σε την κατά­θε­ση από βου­λευ­τή της αμε­ρι­κα­νι­κής σκλη­ρής δεξιάς, τον Ματ Γκετζ, πρό­τα­σης μομ­φής για την απο­πο­μπή από το αξί­ω­μά του του «speaker», παρό­τι ανή­κουν στο ίδιο κόμμα.

Ο κ. Γκετζ, ο οποί­ος εκλέ­γε­ται στη Φλό­ρι­ντα, πρό­σα­πτε κυρί­ως στον Κέβιν Μακάρ­θι πως δια­πραγ­μα­τεύ­τη­κε με τους Δημο­κρα­τι­κούς προ­σω­ρι­νό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό για την χρη­μα­το­δό­τη­ση του ομο­σπον­δια­κού κρά­τους, κάτι στο οποίο ενα­ντιώ­νο­νταν αρκε­τοί συντη­ρη­τι­κοί, και ακό­μη πως έκλει­σε «μυστι­κή συμ­φω­νία» με τον πρό­ε­δρο Τζο Μπάι­ντεν για τη χρη­μα­το­δό­τη­ση της αμε­ρι­κα­νι­κής στρα­τιω­τι­κής βοή­θειας στην Ουκρανία.

Η δεξιά πτέ­ρυ­γα του Ρεπου­μπλι­κα­νι­κού κόμ­μα­τος τάσ­σε­ται ενα­ντί­ον της εκτα­μί­ευ­σης περαι­τέ­ρω κεφα­λαί­ων για το Κίε­βο, κρί­νο­ντας πως τα χρή­μα­τα αυτά πρέ­πει να δια­τε­θούν για την αντι­με­τώ­πι­ση της μετα­να­στευ­τι­κής κρί­σης στα σύνο­ρα ΗΠΑ-Μεξικού.

Δεν είχε καμιά απο­λύ­τως σημα­σία το ότι τερά­στια πλειο­ψη­φία της κοι­νο­βου­λευ­τι­κής ομά­δας του Κέβιν Μακάρ­θι τον υπο­στή­ρι­ξε δημό­σια: οι τρα­μπι­κοί δια­θέ­τουν de facto βέτο στη Βου­λή, με δεδο­μέ­νη την ισχνή πλειο­ψη­φία των Ρεπου­μπλι­κά­νων στο σώμα αυτό της αμε­ρι­κα­νι­κής εθνι­κής αντιπροσωπείας.

Καμιά στήριξη από τους Δημοκρατικούς

Ο κ. Μακάρ­θι έμοια­ζε για κάποιο διά­στη­μα να λογα­ριά­ζει πως θα σώσει το κεφά­λι του, ελπί­ζο­ντας πως θα επι­κρα­τού­σαν πολι­τι­κοί υπο­λο­γι­σμοί και οι Δημο­κρα­τι­κοί θα του προ­σέ­φε­ραν υπο­στή­ρι­ξη, έστω ορια­κή, με αντάλ­λαγ­μα παραχωρήσεις.

Τίπο­τα τέτοιο δεν συνέβη.

«Επα­φί­ε­ται στο Ρεπου­μπλι­κα­νι­κό κόμ­μα να τερ­μα­τί­σει των εμφύ­λιο πόλε­μο των Ρεπου­μπλι­κά­νων στη Βου­λή», ξεκα­θά­ρι­σε ο ηγέ­της των Δημο­κρα­τι­κών στο σώμα, ο Χακίμ Τζέ­φρις, έπει­τα από μακρά συνε­δρί­α­ση της κοι­νο­βου­λευ­τι­κής του ομά­δας χθες Τρίτη.

«Οι λόγοι να αφή­σου­με τους Ρεπου­μπλι­κά­νους να χει­ρι­στούν τα δικά τους προ­βλή­μα­τα είναι ανα­ρίθ­μη­τοι. Ας τους αφή­σου­με να κυλιού­νται στον βούρ­κο της ανι­κα­νό­τη­τάς τους και της αδυ­να­μί­ας τους να κυβερ­νή­σουν», πέτα­ξε, ανε­λέ­η­τα, η προ­ο­δευ­τι­κή βου­λεύ­τρια Πρα­μί­λα Τζάιαπαλ.

Πιστο­ποιώ­ντας τον διχα­σμό στο GOP, Ρεπου­μπλι­κά­νοι βου­λευ­τές δια­δέ­χο­νταν ο ένας τον άλλο στο βήμα για να υπε­ρα­σπι­στούν ή να κατα­κε­ραυ­νώ­σουν τον Κέβιν Μακάρθι.

«Είμα­στε στο χεί­λος του γκρε­μού. Δεν απο­μέ­νουν παρά μερι­κά λεπτά για να έρθου­με στα συγκα­λά μας και να απο­φύ­γου­με αυτόν τον πολύ σοβα­ρό κίν­δυ­νο», τόνι­ζε πριν από την ψηφο­φο­ρία ο Ρεπου­μπλι­κά­νος βου­λευ­τής Τομ Μακλίντοκ.

Αν περά­σει η πρό­τα­ση μομ­φής, προει­δο­ποιού­σε, η Βου­λή «θα παρα­λύ­σει», οι Δημο­κρα­τι­κοί θα «ευφραν­θούν για τις δυσλει­τουρ­γί­ες των Ρεπου­μπλι­κά­νων» και «οι πολί­τες θα αηδιά­σουν, και θα υπάρ­χει λόγος», πρόσθετε.

Ο συνά­δελ­φός του Τομ Κόουλ προει­δο­ποιού­σε ενα­ντί­ον του «χάους» στο οποίο προ­ε­ξο­φλού­σε πως θα βυθι­στούν το σώμα και οι Ρεπου­μπλι­κά­νοι αν περ­νού­σε η πρό­τα­ση μομφής.

«Το χάος είναι ο πρό­ε­δρος (της Βου­λής) Μακάρ­θι», αντέ­τει­νε ο Ματ Γκετζ. «Το χάος είναι κάποιος στον οποίο δεν μπο­ρεί να έχει εμπι­στο­σύ­νη κανέ­νας», σφυροκόπησε.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον στον Κέβιν Μακάρθι;

Η εσω­κομ­μα­τι­κή σύγκρου­ση που μετα­τρά­πη­κε σε κεντρι­κό θέμα της αμε­ρι­κα­νι­κής πολι­τι­κής επι­και­ρό­τη­τας προ­κά­λε­σε την αντί­δρα­ση του Ρεπου­μπλι­κά­νου πρώ­ην προ­έ­δρου Ντό­ναλντ Τραμπ.

«Για­τί οι Ρεπου­μπλι­κά­νοι συγκρού­νται πάντα μετα­ξύ τους και όχι με τους Δημο­κρα­τι­κούς της ριζο­σπα­στι­κής αρι­στε­ράς που κατα­στρέ­φουν τη χώρα μας;», διε­ρω­τή­θη­κε μέσω της πλατ­φόρ­μας Truth Social, προ­σω­πι­κού του δημιουργήματος.

Τέτοια ψηφο­φο­ρία είχε να γίνει πάνω από έναν αιώ­να στις ΗΠΑ, από το 1910· και ουδέ­πο­τε είχε παυ­θεί πρό­ε­δρος της Βου­λής των Αντι­προ­σώ­πων από το αξίωμα.

Μπο­ρεί ο 58χρονος Κέβιν Μακάρ­θι να δοκι­μά­σει να επι­στρέ­ψει στο αξί­ω­μα που μόλις έχα­σε; Του­λά­χι­στον στη θεω­ρία, τίπο­τε δεν τον εμπο­δί­ζει να είναι εκ νέου υποψήφιος.

Αλλά το εγχεί­ρη­μα θα ήταν κοπιώ­δες και γεμά­το κιν­δύ­νους. Ήδη τον Ιανουά­ριο, για να ανα­λά­βει το αξί­ω­μα ανα­γκά­στη­κε να κάνει τερά­στιες παρα­χω­ρή­σεις σε περί­που είκο­σι τρα­μπι­κούς, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της εκχώ­ρη­σης της δυνα­τό­τη­τας σε οποιο­δή­πο­τε μέλος τους να κινή­σει δια­δι­κα­σία απο­πο­μπής του. Υπό­σχε­ση που τελι­κά οδή­γη­σε στην πτώ­ση του χθες.

Κατά την ηλε­κτρο­νι­κή έκδο­ση του περιο­δι­κού Politico, ο ενδια­φε­ρό­με­νος δεν θα είναι εκ νέου υπο­ψή­φιος για το αξί­ω­μα του προ­έ­δρου της Βου­λής των Αντιπροσώπων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο