Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Δεν κοπάζει η οργή για το φονικό λιντσάρισμα του 29χρονου Τάιρι από αστυνομικούς

Και ενώ το Μέμ­φις δεν μπο­ρεί ακό­μη να συνέλ­θει από τις εικό­νες από το λιν­τσά­ρι­σμα του Τάι­ρι Νίκολς από πέντε αστυ­νο­μι­κούς, η αρμό­δια αστυ­νο­μι­κή διεύ­θυν­ση ανα­κοί­νω­σε πως δια­λύ­ε­ται η ειδι­κή μονά­δα Scorpion, μέλη της οποί­ας ήταν οι πέντε δρά­στες, σημειώ­νο­ντας πως αυτό «είναι προς το συμ­φέ­ρον όλων».

«Οι αστυ­νο­μι­κοί που ανή­κουν» σε αυτήν «συμ­φώ­νη­σαν ανε­πι­φύ­λα­κτα», προ­στί­θε­ται στην ανα­κοί­νω­ση ανα­φο­ρι­κά με τους πέντε άνδρες, που κυκλο­φο­ρούν ελεύ­θε­ροι αφού τους απαγ­γέλ­θη­καν κατη­γο­ρί­ες και  αρχι­κά προ­φυ­λα­κί­στη­καν. Ωστό­σο, οι τέσ­σε­ρις απο­φυ­λα­κί­στη­καν με εγγύηση.

Η αρχη­γός της αστυ­νο­μί­ας του Μέμ­φις έκα­νε λόγο για ένα «σύν­νε­φο ατι­μί­ας», την ώρα που η πόλη και όχι μόνο παρα­μέ­νει σοκα­ρι­σμέ­νη από τις εικό­νες του φρι­κια­στι­κού βίντεο με τον ξυλο­δαρ­μό του 29χρονου Αφρο­α­με­ρι­κα­νού μέχρι θανάτου.

Η αστυ­νο­μι­κή διευ­θύ­ντρια ανέ­φε­ρε πως για την «δίκαιη» για «όλους τους πολί­τες του Μέμ­φις» από­φα­ση ελή­φθη υπό­ψη η πλευ­ρά της οικο­γέ­νειας του θύμα­τος, οι επι­κε­φα­λής της τοπι­κής κοι­νό­τη­τας και μη εμπλε­κό­με­νοι αστυνομικοί.

Στο άκου­σμα της ανα­κοί­νω­σης δια­δη­λω­τές και δια­δη­λώ­τριες στο κέντρο της πόλης ξέσπα­σαν σε χει­ρο­κρο­τή­μα­τα. Συγκε­ντρώ­σεις έγι­ναν επί­σης αρχι­κά σε Νέα Υόρ­κη, Ουά­σιγ­κτον και επε­κτά­θη­καν σε όλη τη χώρα με κεντρι­κά συν­θή­μα­τα «χωρίς δικαιο­σύ­νη δεν υπάρ­χει ειρή­νη» και «δικαιο­σύ­νη για τον Τάιρ Νίκολς».

Τα πλά­να από τη σύλ­λη­ψη του 29χρονου Τάιρ Νίκολς, δεί­χνουν το βάρ­βα­ρο ξυλο­δαρ­μό του από πέντε αστυ­νο­μι­κούς, όλοι Αφρο­α­με­ρι­κα­νοί, έπει­τα από έλεγ­χο, που θεω­ρη­τι­κά θα ήταν ρου­τί­νας, στη μεγα­λού­πο­λη του Τενε­σί την 7η Ιανουα­ρί­ου. Οι εικό­νες αλλά και οι κραυ­γές του Νίκολς, που φώνα­ζε τη μητέ­ρα του, κατά τη διάρ­κεια του ξυλο­δαρ­μού του, σοκάρουν.

Σύμ­φω­να με τα τοπι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης, η αστυ­νο­μία του Μέμ­φις έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα τρία βίντεο από κάμε­ρες που φορού­σαν οι αστυ­νο­μι­κοί και ένα κάμε­ρα της αστυ­νο­μί­ας, που ήταν τοπο­θε­τη­μέ­νη σε στύλο.

Τα πλά­να απο­κα­λύ­πτουν ότι το περι­στα­τι­κό ξεκί­νη­σε στις 8:24 μ.μ. της 7ης Γενά­ρη, όταν οι αστυ­νο­μι­κοί στα­μά­τη­σαν τον Νίκολς, ενώ ολο­κλη­ρώ­νο­νται στις 9.02 μ.μ. ‑την ώρα που κατα­φθά­νει στο σημείο ασθε­νο­φό­ρο για να μετα­φέ­ρει τον 29χρονο στο νοσοκομείο.

Στα πλά­να που δόθη­καν στη δημο­σιό­τη­τα, ο 29χρονος δεν φαί­νε­ται να αντι­στέ­κε­ται στους αστυ­νο­μι­κούς, οι οποί­οι τον ψεκά­ζουν και με σπρέι πιπε­ριού, ενώ είναι πεσμέ­νος στο έδα­φος και ακι­νη­το­ποι­η­μέ­νος. Με γρο­θιές, με κλω­τσιές, με ρόπα­λα, αστυ­νο­μι­κοί ξεσπούν πάνω στον Τάιρ, που δεν πρό­βα­λε αντί­στα­ση καμία στιγ­μή. Σ’ ένα από τα απο­σπά­σμα­τα, ακού­γε­ται να φωνά­ζει «μαμά».

H οικο­γέ­νεια παρο­μοιά­ζει τον ξυλο­δαρ­μό του 29χρονου με εκεί­νο του Ρόντ­νεϊ Κινγκ το 1991. Ο Ρόντ­νεϊ Γου­έλς, πατριός του Νίκολς, είπε ότι η οικο­γέ­νεια θα «συνε­χί­σει να ανα­ζη­τά δικαιο­σύ­νη» και κατήγ­γει­λε ότι αρκε­τοί άλλοι αξιω­μα­τι­κοί δεν κατά­φε­ραν να παρά­σχουν βοή­θεια, με απο­τέ­λε­σμα να καθί­στα­νται «εξί­σου υπαί­τιοι με τους αστυ­νο­μι­κούς που έρι­ξαν τα χτυ­πή­μα­τα». Σύμ­φω­να με την αστυ­νο­μία, υπάρ­χουν αξιω­μα­τι­κοί που βρί­σκο­νται υπό έρευ­να ενώ δύο ακό­μα απαλ­λά­χθη­καν από τα καθή­κο­ντά τους.

Ο Μπεν Κραμπ από τη νομι­κή ομά­δα εκπρο­σώ­πη­σης των συγ­γε­νών έκα­νε λόγο για «ιδρυ­μα­το­ποι­η­μέ­νη αστυ­νο­μι­κή κουλ­τού­ρα». «Άσχε­τα» του αν κάποιος αστυ­νο­μι­κός «είναι μαύ­ρος, ισπα­νό­φω­νος ή λευ­κός», είπε στο κανά­λι MSNBC, «υπάρ­χουν άγρα­φοι κανό­νες βάσει των οποί­ων αν κανείς ανή­κει σε συγκε­κρι­μέ­νη φυλε­τι­κή ομά­δα, μπο­ρεί να αντι­με­τω­πι­στεί με χρή­ση υπέρ­με­τρης βίας».

Ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος τηλε­φώ­νη­σε στη μητέ­ρα και στον πατριό του νέου, απευ­θύ­νο­ντας έκκλη­ση οι δια­δη­λώ­σεις να είναι ειρη­νι­κές. Σε προη­γού­με­νη δήλω­σή του ο Τζο Μπάι­ντεν, συνε­χί­ζο­ντας την προ­σπά­θεια να απο­κρύ­ψει τις ευθύ­νες για το γεγο­νός ότι οι δολο­φο­νί­ες πολι­τών από αστυ­νο­μι­κούς συνε­χί­ζο­νται αστα­μά­τη­τες, δήλω­σε «εξορ­γι­σμέ­νος», εξέ­φρα­σε «βαθύ­τα­το πόνο», σημεί­ω­σε πως «οι εικό­νες που δόθη­καν στη δημο­σιό­τη­τα θα προ­κα­λέ­σουν αγα­νά­κτη­ση στον πλη­θυ­σμό, κι υπάρ­χει λόγος» αλλά επέ­μει­νε πως είναι απα­ραί­τη­το οι δια­δη­λώ­σεις να είναι «ειρη­νι­κές».

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο