Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Η αστυνομία του Ντιτρόιτ απέκλεισε το ενδεχόμενο αντισημιτικής ενέργειας για τη δολοφονία της επικεφαλής συναγωγής

Η αστυ­νο­μία του Ντι­τρόιτ, στις βόρειες ΗΠΑ, που ερευ­νά τον φόνο της επι­κε­φα­λής μιας συνα­γω­γής, ανα­κοί­νω­σε χθες, Κυρια­κή, ότι δεν έχει βρε­θεί κατά τις έρευ­νές της “κανέ­να στοι­χείο που να υπο­δη­λώ­νει ότι το έγκλη­μα αυτό είχε κίνη­τρο τον αντισημιτισμό”.

Η αστυ­νο­μία της πόλης του Ντι­τρόιτ, όπου η 40χρονη Σαμάν­θα Γουόλ βρέ­θη­κε νεκρή το Σάβ­βα­το με τραύ­μα­τα από μαχαί­ρι, παίρ­νει κατα­θέ­σεις “από πρό­σω­πα με πλη­ρο­φο­ρί­ες που μπο­ρούν να προ­ω­θή­σουν την έρευ­να”, σημεί­ω­σε ο αρχη­γός της Τζέιμς Γουάιτ σε ανα­κοί­νω­ση που εκδόθηκε.

Ο αξιω­μα­τού­χος της αστυ­νο­μί­ας δεν διευ­κρί­νι­σε περαι­τέ­ρω, αλλά απέ­κλει­σε το ενδε­χό­με­νο να οφεί­λε­ται σε αντι­ση­μι­τι­κά κίνη­τρα ο φόνος της Γουόλ, η οποία πρό­σκει­το σε Δημο­κρα­τι­κούς αιρε­τούς και ήταν πρό­ε­δρος της συνα­γω­γής Isaac Agree Downtown, η οποία καλύ­πτει την ευρύ­τε­ρη αστι­κή περιο­χή του Ντιτρόιτ.

Ο φόνος της Γουόλ ήρθε εν μέσω αυξα­νό­με­νων εντά­σε­ων ανά­με­σα στις εβραϊ­κές και τις μου­σουλ­μα­νι­κές κοι­νό­τη­τες των ΗΠΑ, όπου σε πολ­λές πόλεις, μετα­ξύ των οποί­ων η Νέα Υόρ­κη, έγι­ναν δια­δη­λώ­σεις. Σε κάποιες από αυτές σημειώ­θη­καν βίαια επει­σό­δια που τρο­φο­δο­τή­θη­καν από τον πόλε­μο στη Μέση Ανα­το­λή ανά­με­σα στο Ισρα­ήλ και το παλαι­στι­νια­κό ισλα­μι­στι­κό κίνη­μα Χαμάς.

Σύμ­φω­να με την εφη­με­ρί­δα Detroit Free Press, η Γουόλ ήταν μέλος τοπι­κής οργά­νω­σης που είχε στό­χο τη δημιουρ­γία σχέ­σε­ων μετα­ξύ νεα­ρών εβραί­ων και νεα­ρών μουσουλμάνων.

Η Γουόλ βρέ­θη­κε νεκρή έξω από το σπί­τι της και τα ίχνη αίμα­τος οδή­γη­σαν την αστυ­νο­μία στο σπί­τι της, “όπου φαί­νε­ται να δια­πρά­χθη­κε το έγκλη­μα”, ανα­κοί­νω­σε το Σάβ­βα­το η τοπι­κή αστυνομία.

“Γίνε­ται ό,τι μπο­ρεί να γίνει για να κλεί­σει αυτή η υπό­θε­ση”, πρό­σθε­σε χθες ο Τζέιμς Γουάιτ, διευ­κρι­νί­ζο­ντας ότι η ομο­σπον­δια­κή αστυ­νο­μία συν­δρά­μει την αστυ­νο­μία του Ντι­τρόιτ στην έρευνα.

Η Γουόλ ήταν πρό­ε­δρος του συμ­βου­λί­ου της συνα­γω­γής από το 2022, είχε εργα­στεί για την βου­λευ­τή Ελί­σα Σλότ­κιν και εργα­ζό­ταν στην εκστρα­τεία για την επα­νε­κλο­γή της Δημο­κρα­τι­κής, όπως και η ίδια, εισαγ­γε­λέ­ως του Μίσι­γκαν Ντέι­να Νέσελ.

“Αφιέ­ρω­σε τη σύντο­μη ζωή της στην οικο­δό­μη­ση κατα­νό­η­σης μετα­ξύ των πιστών δια­φο­ρε­τι­κών πίστε­ων, φέρ­νο­ντας φως στο σκο­τά­δι”, ανέ­φε­ρε σε ανα­κοί­νω­σή της η Σλότ­κιν, απο­τί­ο­ντας φόρο τιμής στην Γουόλ, η κηδεία της οποί­ας έγι­νε χθες.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο