Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Η Amazon επιβεβαιώνει πως θα προχωρήσει σε 18.000 απολύσεις — και στην Ευρώπη

Ο κολοσ­σός του ηλε­κτρο­νι­κού εμπο­ρί­ου Amazon ανα­κοί­νω­σε χθες Τετάρ­τη πως θα απο­λύ­σει «λίγους περισ­σό­τε­ρους από 18.000» εργα­ζο­μέ­νους του, καταρ­γώ­ντας θέσεις εργα­σί­ας και στην Ευρώπη.

Σε μήνυ­μά του το οποίο μετα­φορ­τώ­θη­κε στον ιστό­το­πο του ομί­λου, ο διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος Άντι Τζά­σι ανέ­φε­ρε πως η Amazon, η οποία είχε ήδη αναγ­γεί­λει τον Νοέμ­βριο πως οι απο­λύ­σεις θα έφθα­ναν τις 10.000, ανα­θε­ώ­ρη­σε προς τα πάνω την εκτί­μη­σή της και προ­βλέ­πει «την κατάρ­γη­ση λίγων περισ­σό­τε­ρων από 18.000» θέσε­ων εργασίας.

Θα επη­ρε­α­στούν κατά κύριο λόγο τα τμή­μα­τα ηλε­κτρο­νι­κού εμπο­ρί­ου και οι διευ­θύν­σεις προ­σω­πι­κού. Ο αριθ­μός των απο­λύ­σε­ων αντι­προ­σω­πεύ­ει χον­δρι­κά το 6% του εται­ρι­κού προ­σω­πι­κού (≈300.000) και σημα­το­δο­τεί από­το­μη αλλα­γή πορεί­ας για την επι­χεί­ρη­ση, που πρό­σφα­τα είχε διπλα­σιά­σει το πλα­φόν των μισθών που προ­σέ­φε­ρε, για να προ­σελ­κύ­σει περισ­σό­τε­ρο ταλέντο.

Ο κ. Τζά­σι εξή­γη­σε πως οι σχε­δια­σμοί απο­δεί­χθη­καν «δυσκο­λό­τε­ροι» απ’ ότι προ­βλε­πό­ταν λόγω της «αβε­βαιό­τη­τας» για την πορεία της αμε­ρι­κα­νι­κής οικο­νο­μί­ας αλλά και επει­δή η εται­ρεία «έκα­νε ταχύ­τα­τα προ­σλή­ψεις τα τελευ­ταία χρόνια».

Αν προ­στε­θούν στο εργα­τι­κό δυνα­μι­κό της οι εργα­ζό­με­νοι στις απο­θή­κες της, η Amazon απα­σχο­λεί πάνω από 1,5 εκα­τομ­μύ­ριο εργα­ζό­με­νους στις ΗΠΑ, με άλλα λόγια είναι ο δεύ­τε­ρος μεγα­λύ­τε­ρος εργο­δό­της σε όλη τη χώρα, πίσω μόνο από την αλυ­σί­δα σού­περ μάρ­κετ Walmart. Ανα­μέ­νει επι­βρά­δυν­ση του τζί­ρου και κερ­δών της λόγω του πλη­θω­ρι­σμού, ενώ η τιμή της μετο­χής της μειώ­θη­κε κατά το ήμι­συ τον τελευ­ταίο χρόνο.

Οι απο­λύ­σεις της Amazon πλέ­ον ξεπερ­νούν κατά πολύ τις 11.000 που ανα­κοί­νω­σαν η Meta (Facebook, Instagram) και αυτές που ανήγ­γει­λαν αρκε­τές εται­ρεί­ες του κλά­δου της τεχνολογίας.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο