Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ — Κίνα: Νέο ρεκόρ δαπανών για όπλα! Πάνω από 2,2 τρισ. δολάρια παγκοσμίως το 2022

Σε νέα κορύ­φω­ση έφθα­σαν το 2022 παγκο­σμί­ως οι στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες, καθώς η όξυν­ση των ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών και αντι­πα­ρα­θέ­σε­ων τα τελευ­ταία χρό­νια, σε μία σει­ρά θερ­μά μέτω­πα, ωθεί τις μεγά­λες δυνά­μεις σε συνε­χείς πολε­μι­κούς εξο­πλι­σμούς, καθώς ‑όπως όλα δεί­χνουν- προ­ε­τοι­μά­ζο­νται για το ενδε­χό­με­νο γενι­κευ­μέ­νης σύγκρουσης.

Σύμ­φω­να με τα δεδο­μέ­να που απο­κα­λύ­πτει το Διε­θνές Ινστι­τού­το Έρευ­νας για την Ειρή­νη της Στοκ­χόλ­μης (SIPRI), οι στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες ανήλ­θαν σε 2,24 τρι­σε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια ή με άλλα λόγια στο 2,2% του παγκό­σμιου ΑΕΠ.

Πρό­κει­ται, σε πλα­νη­τι­κή κλί­μα­κα, για την όγδοη συνα­πτή χρο­νιά αύξη­σης των επεν­δύ­σε­ων στους στρα­τούς (+3,7%).

«Πρωταθλήτριες» στους εξοπλισμούς οι ΗΠΑ

Μόνες τους, οι ΗΠΑ αντι­προ­σώ­πευαν το 39% των παγκό­σμιων στρα­τιω­τι­κών δαπα­νών το 2022. Μαζί με την Κίνα, που κατα­τάσ­σε­ται πλέ­ον δεύ­τε­ρη (13%), έκα­ναν πάνω από τις μισές από τις στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες στην υφή­λιο πέρυσι.

Οι χώρες που ακο­λου­θούν, η Ρωσία (3,9%), η Ινδία (3,6%) και η Σαου­δι­κή Αρα­βία (3,3%), βρί­σκο­νται σε μεγά­λη από­στα­ση. Η Ιαπω­νία, η Ινδο­νη­σία, η Μαλαι­σία, το Βιετ­νάμ και η Αυστρα­λία αύξη­σαν επί­σης τις πολε­μι­κές δαπάνες.

Κατακόρυφη αύξηση των εξοπλισμών στην ΕΕ

Στην Ευρώ­πη, οι στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες έφθα­σαν τα 480 δισ. δολά­ρια το 2022, ξεπερ­νώ­ντας το επί­πε­δο όπου βρί­σκο­νταν στο τέλος του ψυχρού πολέ­μου, κατα­γρά­φο­ντας αύξη­ση άνευ προη­γου­μέ­νου εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες.

Η Γηραιά Ήπει­ρος δαπά­νη­σε, αφού αφαι­ρε­θεί ο πλη­θω­ρι­σμός, 13% περισ­σό­τε­ρα για στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες το 2022.

Πρό­κει­ται για τη μεγα­λύ­τε­ρη αύξη­ση εδώ και πάνω από 30 χρό­νια και την επι­στρο­φή τους ‑σε απο­πλη­θω­ρι­σμέ­να δολά­ρια- στο επί­πε­δο των δαπα­νών του 1989, τη χρο­νιά που ξεκί­νη­σαν οι αντε­πα­να­στα­τι­κές ανα­τρο­πές στις χώρες όπου άρχι­σε να οικο­δο­μεί­ται ο σοσια­λι­σμός, τότε που φυσού­σε «ο άνε­μος της αλλα­γής» που υπο­τί­θε­ται θα έφερ­νε «περισ­σό­τε­ρη ελευ­θε­ρία και ειρή­νη» στον κόσμο…

Η Βρε­τα­νία είναι η πρώ­τη ευρω­παϊ­κή χώρα στον κατά­λο­γο, στην 6η θέση (3,1% των παγκό­σμιων δαπα­νών), μπρο­στά από τη Γερ­μα­νία (2,5%) και τη Γαλ­λία (2,4%) — οι αριθ­μοί αυτοί συμπε­ρι­λαμ­βά­νουν τις δωρε­ές τους στην Ουκρανία.

Η Ουκρα­νία (11η) πρα­κτι­κά επτα­πλα­σί­α­σε (+640%) τις στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες της, που έκα­ναν άλμα στα 44 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια, με άλλα λόγια στο ένα τρί­το του ΑΕΠ της. Και αυτό χωρίς να λογα­ριά­ζο­νται οι δωρε­ές όπλων δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων από το εξω­τε­ρι­κό, επι­ση­μαί­νει το SIPRI.

Οι ρωσι­κές στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες αυξή­θη­καν κατά 9,2%, σύμ­φω­να με τους υπο­λο­γι­σμούς του ινστι­τού­του. Η Ρωσία βρέ­θη­κε έτσι από την πέμ­πτη στην τρί­τη θέση.

Εξάλ­λου χώρες όπως η Πολω­νία, η Ολλαν­δία και η Σου­η­δία είναι ανά­με­σα σε αυτές που αύξη­σαν περισ­σό­τε­ρο τις στρα­τιω­τι­κές τους δαπά­νες την τελευ­ταία δεκαετία.

Σύγ­χρο­να οπλι­κά συστή­μα­τα, που είναι εξαι­ρε­τι­κά δαπα­νη­ρά, όπως το αμε­ρι­κα­νι­κό μαχη­τι­κό F‑35, εξη­γούν εν μέρει κάποιες αλμα­τώ­δεις αυξή­σεις δαπα­νών, όπως αυτές της Φιν­λαν­δί­ας, που αγό­ρα­σε πέρυ­σι 64 αεροσκάφη.

Τον περα­σμέ­νο μήνα, άλλη έκθε­ση του SIPRI απο­κά­λυ­πτε ότι οι εισα­γω­γές όπλων στην Ευρώ­πη σχε­δόν διπλα­σιά­στη­καν (+93%) το 2022, κυρί­ως λόγω των μαζι­κών παρα­δό­σε­ων στην Ουκρα­νία, η οποία μετα­τρά­πη­κε στον τρί­το κυριό­τε­ρο προ­ο­ρι­σμό στρα­τιω­τι­κών εξο­πλι­σμών στον κόσμο.

Αν και η έκθε­ση απο­δί­δει στην ιμπε­ρια­λι­στι­κή σύγκρου­ση στην Ουκρα­νία σημα­ντι­κό ρόλο στην αύξη­ση των στρα­τιω­τι­κών δαπα­νών, άλλα στοι­χεία που παρα­θέ­τει απο­κα­λύ­πτουν ότι η κορύ­φω­ση των πολε­μι­κών εξο­πλι­σμών έχει ξεκι­νή­σει πολύ νωρίτερα.

Σύμ­φω­να με την έκθε­ση, οι ευρω­παϊ­κές στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες, που έφθα­σαν τα 480 δισ. δολά­ρια το 2022, έχουν αυξη­θεί περισ­σό­τε­ρο από 33% τα τελευ­ταία δέκα χρό­νια και η τάση ανα­μέ­νε­ται να συνε­χι­στεί την επό­με­νη δεκα­ε­τία. Μπο­ρεί «δυνη­τι­κά» να αυξά­νο­νται με ρυθ­μό παρό­μοιο του 2022 για χρό­νια, σύμ­φω­να με το SIPRI.

902.gr με πλη­ρο­φο­ρί­ες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο