Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Κακοκαιρία «ιστορικών διαστάσεων» — Χάος στις μετακινήσεις — Στους ‑48 το θερμόμετρο

Σχε­δόν 1,5 εκα­τομ­μύ­ριο αμε­ρι­κα­νι­κά νοι­κο­κυ­ριά χωρίς ηλε­κτρι­κό, ακυ­ρώ­σεις χιλιά­δων πτή­σε­ων, κλει­στοί αυτο­κι­νη­τό­δρο­μοι και θανα­τη­φό­ρα δυστυ­χή­μα­τα: μια χει­με­ρι­νή καται­γί­δα σπά­νιας έντα­σης έπλη­ξε χθες, προ­πα­ρα­μο­νή των Χρι­στου­γέν­νων, τις Ηνω­μέ­νες Πολιτείες.

Αυτή η «ιστο­ρι­κών δια­στά­σε­ων», σύμ­φω­να με την αμε­ρι­κα­νι­κή μετε­ω­ρο­λο­γι­κή υπη­ρε­σία (NWS), χει­με­ρι­νή καται­γί­δα προ­κά­λε­σε σημα­ντι­κές χιο­νο­πτώ­σεις, ισχυ­ρές ριπές παγω­μέ­νων ανέ­μων και θερ­μο­κρα­σί­ες που κατά τόπους έφτα­σαν τους ‑48 βαθ­μούς Κελ­σί­ου, ικα­νές να μετα­μορ­φώ­νουν σε μια στιγ­μή το βρα­στό νερό σε στα­γο­νί­δια πάγου.

Χθες, Παρα­σκευή, το πρωί, έκτα­κτες προει­δο­ποι­ή­σεις και εκκλή­σεις για να δεί­ξουν προ­σο­χή είχαν εκδο­θεί για περισ­σό­τε­ρους από 240 εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώ­πους, το 70% των Αμερικανών.

Το φαι­νό­με­νο προ­κά­λε­σε χάος στις μετα­κι­νή­σεις τη στιγ­μή που εκα­τομ­μύ­ρια Αμε­ρι­κα­νοί γεμί­ζουν τους αυτο­κι­νη­το­δρό­μους και τα αερο­δρό­μια για τις γιορ­τές του τέλους της χρονιάς.

Στην πολι­τεία της Νέας Υόρ­κης επι­βλή­θη­κε απα­γό­ρευ­ση των μετα­κι­νή­σε­ων στην κομη­τεία Ίρι. «Μένου­με σπί­τι μας (…) Δεν μπο­ρώ να δω στην άλλη πλευ­ρά του δρό­μου» εξαι­τί­ας της χιο­νό­πτω­σης, είπε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο η Τζέ­νι­φερ Ορλά­ντο στην πόλη Χάμπουργκ της εν λόγω κομητείας.

Εξαι­τί­ας ενός ατυ­χή­μα­τος με όχη­μα που έπε­σε σε στύ­λο ηλε­κτρο­δό­τη­σης, έμει­νε χωρίς ηλε­κτρι­κό για περί­που τέσ­σε­ρις ώρες, αφηγήθηκε.

Έως περί­που 1,5 εκα­τομ­μύ­ριο νοι­κο­κυ­ριά δεν είχαν χθες ηλε­κτρι­κό, ιδιαί­τε­ρα στη Βόρεια Καρο­λί­να, στο Μέιν και στη Βιρ­τζί­νια, σύμ­φω­να με τον εξει­δι­κευ­μέ­νο ιστό­το­πο Poweroutage.us. Χθες το βρά­δυ, ένα εκα­τομ­μύ­ριο βρί­σκο­νταν ακό­μη στο σκοτάδι.

Η καται­γί­δα ήταν ιδιαί­τε­ρα εντυ­πω­σια­κή λόγω του εύρους της, καθώς εκτει­νό­ταν από τα σύνο­ρα με τον Κανα­δά προς βορ­ράν μέχρι τα μεξι­κα­νι­κά σύνο­ρα στο νότο.

Στο Ελ Πάσο του Τέξας, κατα­φύ­για άνοι­ξαν ώστε οι μετα­νά­στες από το Μεξι­κό να μπο­ρέ­σουν να προ­στα­τευ­θούν καθώς οι θερ­μο­κρα­σί­ες είχαν πέσει κάτω από το μηδέν.

Όμως πολ­λοί ήταν υπερ­βο­λι­κά δύσπι­στοι για να δεχθουν αυτή την προ­σφο­ρά και μερι­κοί απ’ αυτούς «κοι­μού­νται τυλιγ­μέ­νοι απλώς σε κου­βέρ­τες», εξή­γη­σε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο η 56χρονη εθε­λό­ντρια Ρόζα Φάλκον.

Χάος στις μεταφορές

Οι ακυ­ρώ­σεις πτή­σε­ων έφθα­σαν τις 5.700 χθες, Παρα­σκευή, στις ΗΠΑ, με απο­τέ­λε­σμα την ταλαι­πω­ρία δεκά­δων χιλιά­δων επιβατών.

Προ­χθές, Πέμ­πτη, είχαν ματαιω­θεί σχε­δόν 2.700 πτή­σεις, ενώ περισ­σό­τε­ρες από 1.000 πτή­σεις έχουν ήδη ακυ­ρω­θεί για σήμε­ρα, σύμ­φω­να με τον ιστό­το­πο FlightAware.

Η εται­ρεία επι­βα­τι­κών σιδη­ρο­δρό­μων Amtrak ακύ­ρω­σε δεκά­δες δρο­μο­λό­για μέχρι τα Χρι­στού­γεν­να, με απο­τέ­λε­σμα χιλιά­δες άνθρω­ποι να μην μπο­ρούν να ταξι­δέ­ψουν για τις γιορτές.

Μεγά­λες καθυ­στε­ρή­σεις κατα­γρά­φη­καν σε αυτο­κι­νη­το­δρό­μους στις μεσο­δυ­τι­κές πολι­τεί­ες εξαι­τί­ας του χιο­νιού ή ατυ­χη­μά­των και οι αρχές σε τμή­μα­τα των πολι­τειών Ιντιά­να, Μίσι­γκαν, Νέας Υόρ­κης και Οχάιο καλού­σαν τους αυτο­κι­νη­τι­στές να απο­φύ­γουν τις μη απα­ραί­τη­τες μετακινήσεις.

Η Ομο­σπον­δια­κή Υπη­ρε­σία Πολι­τι­κής Αερο­πο­ρί­ας (FAA) επέ­βα­λε καθυ­στε­ρή­σεις για να καθα­ρι­στεί ο πάγος από τους δια­δρό­μους προ­σα­πο­γεί­ω­σης αμε­ρι­κα­νι­κών αερο­δρο­μί­ων εξαι­τί­ας της κακοκαιρίας.

Ο υπουρ­γός Μετα­φο­ρών Πιτ Μπού­τι­τζετζ είπε στο CNN πως το αερο­πο­ρι­κό σύστη­μα των ΗΠΑ «λει­τουρ­γεί υπό τερά­στια πίε­ση» καθώς δύο δια­φο­ρε­τι­κές καται­γί­δες και ισχυ­ροί άνε­μοι επη­ρε­ά­ζουν αερο­δρό­μια σε όλη τη χώρα. Περί­που το 10% των πτή­σε­ων στις ΗΠΑ ακυ­ρώ­θη­κε την Πέμ­πτη, δήλω­σε ο Μπούτιτζετζ.

Άλλες 10.400 αμε­ρι­κα­νι­κές πτή­σεις είχαν καθυ­στε­ρή­σεις χθες, Παρα­σκευή, ‑περι­λαμ­βα­νο­μέ­νου άνω του 40% των πτή­σε­ων των American Airlines, United Airlines, Delta Air Lines και Southwest Airlines- αφού 11.300 πτή­σεις είχαν καθυ­στέ­ρη­ση την Πέμπτη.

Η Southwest ματαί­ω­σε χθες 1.238 πτή­σεις, το 29% του συνό­λου των πτή­σε­ων που είχε προ­γραμ­μα­τί­σει, ενώ η Alaska Airlines ακύ­ρω­σε 507, το 64% των πτή­σε­ών της.

Το Διε­θνές Αερο­δρό­μιο Σιάτλ-Τακό­μα ακύ­ρω­σε χθες 357 πτή­σεις, το 63% των πτή­σε­ων που επρό­κει­το να ανα­χω­ρή­σουν από αυτό.

Ακυ­ρώ­θη­καν επί­σης σχε­δόν οι μισές πτή­σεις που επρό­κει­το να ανα­χω­ρή­σουν από το αερο­δρό­μιο του Ντι­τρόιτ, καθώς και το 70% των πτή­σε­ων που θα ανα­χω­ρού­σαν από το Πόρ­τλαντ, το 38% αυτών από το ΛαΓκουάρ­ντια της Νέας Υόρ­κης, το 29% από το Ο’ Χέαρ του Σικά­γου και το 27% από τη Βοστώνη.

Το Σικά­γο βρί­σκε­ται κι αυτό αντι­μέ­τω­πο με επι­κίν­δυ­να ψυχρές θερ­μο­κρα­σί­ες, καθώς πνέ­ουν εκεί ψυχροί άνε­μοι οι οποί­οι φθά­νουν τους ‑31 βαθ­μούς Κελσίου.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο