Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ-Πανδημία: Τραγική η κατάσταση με πάνω από 2.000 θανάτους και 200.000 κρούσματα σε 24 ώρες!

Στις ΗΠΑ κατα­γρά­φη­καν χθες Πέμ­πτη 2.239 θάνα­τοι εξαι­τί­ας της COVID-19 και 200.146 κρού­σμα­τα του SARS-CoV‑2 σε 24 ώρες, σύμ­φω­να με τα δεδο­μέ­να τα οποία συγκε­ντρώ­νει το πανε­πι­στή­μιο Τζονς Χόπ­κινς, που ανα­νε­ώ­νο­νται συνεχώς.

Στη χώρα που υφί­στα­ται το βαρύ­τε­ρο πλήγ­μα από την παν­δη­μία του νέου κορο­νοϊ­ού στον κόσμο σε από­λυ­τους αριθ­μούς ξεπε­ρά­στη­κε μία ημέ­ρα νωρί­τε­ρα το όριο των 250.000 νεκρών, ενώ οι μολύν­σεις ξεπέ­ρα­σαν τα 11 εκα­τομ­μύ­ρια την Κυρια­κή, κατά τα στοι­χεία της σχο­λής ιατρι­κής της Βαλτιμόρης.

Η χώρα είχε μήνες να ξεπε­ρά­σει το όριο των 2.000 θανά­των εξαι­τί­ας της COVID-19, κάτι που συνέ­βαι­νε συχνά την άνοι­ξη, όταν κορυ­φω­νό­ταν το πρώ­το κύμα της πανδημίας.

Η εξά­πλω­ση του ιού βρί­σκε­ται σε «εκθε­τι­κή» φάση σε όλη τη χώρα, προει­δο­ποί­η­σαν χθες Πέμ­πτη τα ομο­σπον­δια­κά Κέντρα Ελέγ­χου και Πρό­λη­ψης Ασθε­νειών (CDC), απευ­θύ­νο­ντας «σθε­να­ρή σύστα­ση» στους Αμε­ρι­κα­νούς να απο­φύ­γουν να ταξι­δέ­ψουν για τη γιορ­τή των Ευχα­ρι­στιών, στα τέλη της επό­με­νης εβδομάδας.

Από το κλεί­σι­μο των σχο­λεί­ων μέχρι την επι­βο­λή απα­γό­ρευ­σης της νυχτε­ρι­νής κυκλο­φο­ρί­ας στην Καλι­φόρ­νια, πολ­λές πολι­τεί­ες και μεγά­λες πόλεις ανα­κοι­νώ­νουν την επι­βο­λή νέων περιο­ρι­στι­κών μέτρων για να ανα­κό­ψουν την εξά­πλω­ση της πανδημίας.

Ο εκλεγ­μέ­νος πρό­ε­δρος Τζο Μπάι­ντεν πάντως απέ­κλει­σε χθες το ενδε­χό­με­νο να επι­βάλ­λει περιο­ρι­στι­κά μέτρα σε εθνι­κό επί­πε­δο αφού ανα­λά­βει την εξου­σία, την 20ή Ιανουαρίου.

«Αυτό θα ήταν αντι­πα­ρα­γω­γι­κό», έκρι­νε, εξη­γώ­ντας ότι η κατά­στα­ση δια­φέ­ρει ανά πολι­τεία στην αχα­νή χώρα.

Με βάση τα δεδο­μέ­να του Τζονς Χόπ­κινς, ως αυτό το στά­διο έχουν πεθά­νει 252.419 άνθρω­ποι από το σύνο­λο των σχε­δόν 11,7 εκα­τομ­μυ­ρί­ων που προσβλήθηκαν.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο