Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς στέλνονται στο Καπιτώλιο — Αστυνομικοί έβγαλαν όπλα

Στρα­τιώ­τες της Εθνι­κής Φρου­ράς στέλ­νο­νται στο Καπι­τώ­λιο μαζί ομο­σπον­δια­κές υπη­ρε­σί­ες ασφα­λεί­ας, δήλω­σε μια εκπρό­σω­πος του Λευ­κού Οίκου.

Ο κυβερ­νή­της της Βιρ­τζί­νια Ραλφ Νόρ­θαμ δήλω­σε πως έπει­τα από αίτη­μα της δημάρ­χου της Πόλης της Ουά­σινγ­κτον η Πολι­τεία του θα στεί­λει 200 μέλη της Εθνι­κής Φρου­ράς της Πολιτείας.

Νωρί­τε­ρα, το Κογκρέ­σο των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών ανέ­στει­λε εκτά­κτως συνε­δρί­α­ση που είχε σκο­πό να επι­κυ­ρώ­σει τη νίκη του Τζο Μπάι­ντεν στις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές μετά την εισβο­λή δια­δη­λω­τών οπα­δών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Ο απερ­χό­με­νος πρό­ε­δρος, ο οποί­ος αρνεί­ται να παρα­δε­χθεί την ήττα του, είχε καλέ­σει τους υπο­στη­ρι­κτές του να πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν πορεία στην Ουά­σινγ­κτον στο περι­θώ­ριο αυτής της επί­ση­μης συνε­δρί­α­σης. Αφό­του άκου­σαν την ομι­λία του, μερι­κοί δια­δη­λω­τές πραγ­μα­το­ποί­η­σαν πορεία προς το Κογκρέ­σο, παρα­βί­α­σαν οδο­φράγ­μα­τα, και η αστυ­νο­μία διέ­τα­ξε την εκκέ­νω­ση αρκε­τών κτιρίων.

Εικό­νες που μετέ­δω­σε το τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο C‑SPAN δεί­χνουν να πέφτουν δακρυ­γό­να μέσα στο κτί­ριο του Καπιτώλιου.

usa62

Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται μια γυναίκα αφού πυροβολήθηκε στο στήθος στο Καπιτώλιο (CNN)

Σε κρί­σι­μη κατά­στα­ση βρί­σκε­ται η υγεία μιας γυναί­κας αφού πυρο­βο­λή­θη­κε στο στή­θος στο Καπι­τώ­λιο, μετα­δί­δει το CNN.

Η δήμαρ­χος της Ουά­σινγ­κτον επι­βάλ­λει απα­γό­ρευ­ση κυκλο­φο­ρί­ας από τις 18.00 τοπι­κή ώρα

Η δήμαρ­χος της Ουά­σινγ­κτον διέ­τα­ξε σήμε­ρα απα­γό­ρευ­ση κυκλο­φο­ρί­ας στις 18.00 τοπι­κή ώρα (01.00 της Πέμ­πτης, ώρα Ελλά­δας) στην ομο­σπον­δια­κή πρω­τεύ­ου­σα, που βρί­σκε­ται αντι­μέ­τω­πη με βίαιες δια­δη­λώ­σεις οπα­δών του Ρεπου­μπλι­κα­νού προ­έ­δρου Ντό­ναλντ Τραμπ, την ημέ­ρα που επρό­κει­το να επι­κυ­ρω­θεί η νίκη του Δημο­κρα­τι­κού αντι­πά­λου του Τζον Μπάιντεν.

Η απα­γό­ρευ­ση της κυκλο­φο­ρί­ας θα διαρ­κέ­σει έως τις 6.00 το πρωί της Πέμ­πτης (13.00 ώρα Ελλά­δος), ανα­κοί­νω­σε η δήμαρ­χος Μιού­ριελ Μπά­ου­ζερ μέσω Twitter, διευ­κρι­νί­ζο­ντας ότι εξαι­ρού­νται οι εργα­ζό­με­νοι στις υπη­ρε­σί­ες πρώ­της γραμ­μής καθώς και οι δημοσιογράφοι.

Αστυνομικοί τραβούν όπλα στο Καπιτώλιο για να προστατεύσουν βουλευτές και γερουσιαστές που τους δόθηκαν αντιασφυξιογόνες μάσκες μετά από χρήση δακρυγόνων

Αστυ­νο­μι­κοί τρα­βούν όπλα στο Καπι­τώ­λιο για να προ­στα­τεύ­σουν τους εκλεγ­μέ­νους αξιω­μα­τού­χους, δήλω­σε ένας βουλευτής.

“Οι φρου­ροί ασφα­λεί­ας και η αστυ­νο­μία στο Κάπι­τολ Χιλ έβγα­λαν τα όπλα τους, καθώς οι υπο­στη­ρι­κτές του Ντό­ναλντ Τραμπ προ­σπά­θη­σαν να εισβά­λουν”, έγρα­ψε στο Twitter ο βου­λε­τής Νταν Κίλντι.

Βου­λευ­τές δήλω­σαν πως έγι­νε χρή­ση δακρυ­γό­νων στη Ροτό­ντα του Καπι­τω­λί­ου μετά την εισβο­λή δια­δη­λω­τών υπέρ του Τραμπ και οι εκλεγ­μέ­νοι αξιω­μα­τού­χοι έλα­βαν εντο­λή να φορέ­σουν αντια­σφυ­ξιο­γό­νες μάσκες.

“Η αστυ­νο­μία μας ζήτη­σε να φορέ­σου­με αντια­σφυ­ξιο­γό­νες μάσκες επει­δή υπήρ­ξε ρίψη δακρυ­γό­νων στη Ροτό­ντα”, έγρα­ψε σε tweet του ο Δημο­κρα­τι­κός βου­λευ­τής Τζιμ Χάιμς. “Μας δόθη­κε εντο­λή να ξαπλώ­σου­με στο έδα­φος και να φορέ­σου­με αντια­σφυ­ξιο­γό­νες μάσκες “, πρό­σθε­σε ο Κίλντι.

usa65

Τραμπ τώρα καλεί τους υποστηρικτές του που έχουν εισβάλει στο Καπιτώλιο να αποφύγουν την βία

Αφού κάλε­σε λίγο νωρί­τε­ρα σε μια εμπρη­στι­κή ομι­λία τους υπο­στη­ρι­κτές του να κάνουν πορεία προς το Καπι­τώ­λιο για να πιέ­σουν τους Ρεπου­μπλι­κά­νους μέλη του Κογκρέ­σου να αντι­τα­χθούν στην επι­κύ­ρω­ση της νίκης του Τζο Μπάι­ντεν στις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές, ο απερ­χό­με­νος πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ καλεί τώρα τους δια­δη­λω­τές που τον στη­ρί­ζουν να απο­φύ­γουν την βία, αφού οι τελευ­ταί­οι εισέ­βα­λαν βίαια στο Καπι­τώ­λιο σε μια εξαι­ρε­τι­κά τετα­μέ­νη κατάσταση.

“Στη­ρίξ­τε την αστυ­νο­μία του Καπι­τω­λί­ου και τις δυνά­μεις επι­βο­λής του νόμου. Είναι στο πλευ­ρό της χώρας μας. Παρα­μεί­νε­τε ειρηνικοί!”

Κτίρια του Κογκρέσου εκκενώθηκαν από την αστυνομία, λόγω των διαδηλώσεων υποστηρικτών του Τραμπ

Η αστυ­νο­μία διέ­τα­ξε την εκκέ­νω­ση αρκε­τών κτι­ρί­ων του αμε­ρι­κα­νι­κού Κογκρέ­σου σήμε­ρα, καθώς οι υπο­στη­ρι­κτές του Ντό­ναλντ Τραμπ που δια­δή­λω­ναν κατά της επι­κύ­ρω­σης της νίκης του Τζο Μπάι­ντεν μπρο­στά από το Καπι­τώ­λιο, σε πολύ τετα­μέ­νη ατμό­σφαι­ρα, παρα­βί­α­σαν τα οδο­φράγ­μα­τα ασφα­λεί­ας, σύμ­φω­να με εικό­νες που μετέ­δω­σε δημο­σιο­γρά­φος του Γαλ­λι­κού πρα­κτο­ρεί­ου που βρί­σκε­ται στο σημείο.

Η αστυ­νο­μία του Καπι­τω­λί­ου διέ­τα­ξε το προ­σω­πι­κό του Κογκρέ­σου να απο­μα­κρυν­θεί από το κτί­ριο Cannon καθώς και από άλλα που βρί­σκο­νται περι­με­τρι­κά του Καπι­τω­λί­ου λίγο μετά τη λήξη μιας ομι­λί­ας του Ντό­ναλντ Τραμπ. Ο Ρεπου­μπλι­κα­νός δισε­κα­τομ­μυ­ριού­χος κάλε­σε τους υπο­στη­ρι­κτές του να δια­μαρ­τυ­ρη­θούν κατά της επι­κύ­ρω­σης από τους εκλεγ­μέ­νους του Κογκρέ­σου της νίκης του Δημο­κρα­τι­κού αντι­πά­λου του, που πραγ­μα­το­ποιεί­το εκεί­νη την ώρα στο Καπιτώλιο.

“Μόλις έφυ­γα από το γρα­φείο μου στο Cannon εξαι­τί­ας μιας κοντι­νής απει­λής. Τώρα βλέ­που­με δια­δη­λω­τές να επι­τί­θε­νται στην αστυ­νο­μία του Καπι­τω­λί­ου”, έγρα­ψε στο Twitter η Ρεπου­μπλι­κα­νή εκλεγ­μέ­νη στη Βου­λή των Αντι­προ­σώ­πων Νάν­σι Μέις.

usa68

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ προειδοποιεί για τον κίνδυνο άρνησης της νίκης του Τζο Μπάιντεν

Ο επι­κε­φα­λής των Ρεπου­μπλι­κα­νών στη Γερου­σία Μιτς Μακ­Κό­νελ προει­δο­ποί­η­σε νωρί­τε­ρα σήμε­ρα τους συνα­δέλ­φους του για τον κίν­δυ­νο οποιασ­δή­πο­τε άρνη­σης να πιστο­ποι­η­θεί η νίκη του Τζο Μπάι­ντεν στις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές, λέγο­ντας ότι μπο­ρεί να προ­κα­λέ­σει “θανά­σι­μο” κίν­δυ­νο για τη δημοκρατία.

“Εάν αυτή η εκλο­γή ακυ­ρω­θεί βάσει απλών ισχυ­ρι­σμών των ηττη­μέ­νων, η δημο­κρα­τία μας θα εισέλ­θει σε έναν θανά­σι­μο φαύ­λο κύκλο”, είπε κατά τη διάρ­κεια έκτα­κτης συνε­δρί­α­σης του Κογκρέ­σου που ξεκί­νη­σε με τις αντιρ­ρή­σεις δύο εκλεγ­μέ­νων Ρεπου­μπλι­κα­νών για τα απο­τε­λέ­σμα­τα στην Πολι­τεία της Αριζόνα.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο