Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: 7χρονη μετανάστρια πέθανε από πείνα και δίψα μετά τη σύλληψή της από συνοριοφύλακες

Ένα κορί­τσι 7 ετών από τη Γουα­τε­μά­λα πέθα­νε από «αφυ­δά­τω­ση», «εξά­ντλη­ση» και «σοκ», αφού τέθη­κε υπό κρά­τη­ση από άνδρες της συνο­ριο­φρου­ράς των ΗΠΑ, έγρα­ψε η εφη­με­ρί­δα The Washington Post την Πέμπτη.

Ενας θάνα­τος απο­τέ­λε­σμα της απάν­θρω­πης σκλη­ρό­τη­τας των ΗΠΑ, όμως όλο το κατα­ρα­μέ­νο σύστη­μα είναι ένο­χο! Από τις δεκα­ε­τί­ες του αμε­ρι­κα­νι­κού ιμπε­ρια­λι­σμού στη Γουα­τε­μά­λα που ανά­γκα­σε αυτό το κορί­τσι να εγκα­τα­λεί­ψει την πατρί­δα του σε ένα απελ­πι­σμέ­νο ταξί­δι… μέχρι αυτούς που σήμε­ρα βρί­σκο­νται στην εξου­σία επι­δει­κνύ­ο­ντας απί­στευ­τη σκλη­ρό­τη­τα στους απελπισμένους.

Το κορί­τσι και ο πατέ­ρας της, τα ονό­μα­τα των οποί­ων δεν δημο­σιο­ποι­ή­θη­καν, τέθη­καν υπό κρά­τη­ση από Αμε­ρι­κα­νούς συνο­ριο­φρου­ρούς την 6η Δεκεμ­βρί­ου. Ήταν ανά­με­σα στα μέλη μιας ομά­δας 160 και πλέ­ον παρά­τυ­πων μετα­να­στών που παρα­δό­θη­καν στις αμε­ρι­κα­νι­κές αρχές στο Λόρντσ­μπεργκ, στο Νέο Μεξι­κό, διευ­κρί­νι­σε η Πόουστ.

Η επτά­χρο­νη «δεν είχε φάει ούτε είχε πιει νερό για αρκε­τές ημέ­ρες» και άρχι­σε να έχει σπα­σμούς την επο­μέ­νη νωρίς το πρωί, σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση της ομο­σπον­δια­κής υπη­ρε­σί­ας τελω­νεί­ων και προ­στα­σί­ας των συνό­ρων (Customs and Border Protection, CBP) η οποία εστά­λη στην εφημερίδα.

Tο παι­δί κατα­βλή­θη­καν αγω­νιώ­δεις προ­σπά­θειες από για­τρούς να σωθεί αλλά «δεν ανέ­νη­ψε» και «υπέ­κυ­ψε» σε νοσο­κο­μείο στο Ελ Πάσο, ανέ­φε­ρε η CBP, κατά το δημοσίευμα.

Οι άνδρες της υπη­ρε­σί­ας φύλα­ξης των συνό­ρων «έκα­ναν κάθε ενέρ­γεια που μπο­ρού­σε να γίνει για να σωθεί η ζωή του παι­διού υπό τις πλέ­ον αντί­ξο­ες συν­θή­κες», δήλω­σε στην εφη­με­ρί­δα ο εκπρό­σω­πος της CBP Άντριου Μίχαν.

Η υπη­ρε­σία δεν απά­ντη­σε αμέ­σως όταν της ζήτη­σαν σχό­λια το Ρόι­τερς και το Γερ­μα­νι­κό Πρακτορείο.

Ο Ντό­ναλντ Τραμπ έχει μετα­τρέ­ψει τη σκλη­ρή γραμ­μή του ένα­ντι της παρά­τυ­πης μετα­νά­στευ­σης σε παντιέ­ρα της προ­ε­δρί­ας του.

Πάνω από 2.300 ανή­λι­κοι χωρί­στη­καν από τις οικο­γέ­νειές τους από την 5η Μαΐ­ου ως την 9η Ιου­νί­ου, στο πλαί­σιο της πολι­τι­κής «μηδε­νι­κής ανο­χής» της κυβέρ­νη­σης Τραμπ. Μπρο­στά στην κατα­κραυ­γή που αντι­με­τώ­πι­σε, ο Ρεπου­μπλι­κά­νος ανα­γκά­στη­κε να ανα­δι­πλω­θεί, εκδί­δο­ντας εκτε­λε­στι­κό διά­ταγ­μα με το οποίο απα­γό­ρευ­σε τον συστη­μα­τι­κό δια­χω­ρι­σμό των παι­διών από τις οικο­γέ­νειές τους.

Νέα στοι­χεία που δημο­σιο­ποι­ή­θη­καν αυτή την εβδο­μά­δα δεί­χνουν ότι οι οικο­γέ­νειες που έχουν συλ­λη­φθεί από τη CBP σχε­δόν τετρα­πλα­σιά­στη­καν, από τις 7.016 τον Νοέμ­βριο του 2017 στις 25.172 τον Νοέμ­βριο του 2018 (2).

Η υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κής Ασφα­λεί­ας Κίρ­στεν Νίλ­σεν, στην οποία ανα­φέ­ρε­ται η CBP, θα προ­σέλ­θει ενώ­πιον της επι­τρο­πής δικα­στι­κών υπο­θέ­σε­ων της Βου­λής των Αντι­προ­σώ­πων την επό­με­νη εβδο­μά­δα και ο Τζέ­ρι Νάντλερ, κορυ­φαίο στέ­λε­χος των Δημο­κρα­τι­κών, τόνι­σε μέσω Twitter ότι «θα απαι­τή­σου­με απα­ντή­σεις για αυτή την τραγωδία».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο