Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ηράκλειο Κρήτης: Υπό κατάρρευση το «Βενιζέλειο» Νοσοκομείο — Διαμαρτυρία των εργαζομένων

Στά­ση εργα­σί­ας και συγκέ­ντρω­ση στην πύλη του Νοσο­κο­μεί­ου πραγ­μα­το­ποί­η­σαν οι εργα­ζό­με­νοι στο «Βενι­ζέ­λειο» Νοσο­κο­μείο Ηρακλείου.

Οι εργα­ζό­με­νοι καταγ­γέλ­λουν την πρω­το­φα­νή έλλει­ψη προ­σω­πι­κού σε όλους τους τομείς, καθώς όσοι συντα­ξιο­δο­τού­νται, δεν αντι­κα­θί­στα­νται. Παράλ­λη­λα, οι κακές έως και ανα­σφα­λείς συν­θή­κες εργα­σί­ας για ασθε­νείς και προ­σω­πι­κό είναι πλέ­ον κανό­νας. Η εντα­τι­κο­ποί­η­ση και συσ­σω­ρευ­μέ­νη κόπω­ση, καθώς και οι καθη­λω­μέ­νοι μισθοί έχουν οδη­γή­σει σε κύμα παραι­τή­σε­ων για­τρών, νοση­λευ­τών και λοι­πού προσωπικού.

Η παραί­τη­ση της διευ­θύ­ντριας του Κέντρου Αίμα­τος, που οδή­γη­σε στην υπο­βάθ­μι­ση της λει­τουρ­γί­ας του Ιατρεί­ου Πήξης (του μονα­δι­κού στην Κρή­τη), της διευ­θύ­ντριας του Ιατρο­παι­δα­γω­γι­κού Κέντρου Ηρα­κλεί­ου, τριών χει­ρουρ­γών της Χει­ρουρ­γι­κής Κλι­νι­κής, δύο ακτι­νο­λό­γων του τμή­μα­τος Υπε­ρή­χων, ενός ακτι­νο­λό­γου από το τμή­μα Αξο­νι­κού τομο­γρά­φου, του μονα­δι­κού παι­δο­νευ­ρο­λό­γου του «Βενι­ζε­λεί­ου», μίας αναι­σθη­σιο­λό­γου, παθο­λό­γου, πνευ­μο­νο­λό­γου, έχουν οδη­γή­σει το ένα μετά το άλλο τα τμή­μα­τα του νοσο­κο­μεί­ου σε κατάρρευση.

Ενώ στη ΜΕΘ λει­τουρ­γούν 11 από τα 15 προ­βλε­πό­με­να κρε­βά­τια λόγω υπο­στε­λέ­χω­σης, πρό­κει­ται να μειω­θούν περαι­τέ­ρω. Ακό­μη καταγ­γέλ­λουν ότι οι αναι­σθη­σιο­λό­γοι φτά­νουν για να λει­τουρ­γή­σουν μόνο τις 3 από τις 8 χει­ρουρ­γι­κές αίθου­σες, ενώ ταυ­τό­χρο­να έχει κλεί­σει και το Ιατρείο Πόνου. Επι­πλέ­ον, λόγω επι­κεί­με­νων συντα­ξιο­δο­τή­σε­ων ανα­μέ­νε­ται και άλλη μεί­ω­ση χει­ρουρ­γι­κών τραπεζιών.

Τα τμήματα του Νοσοκομείου κλείνουν το ένα μετά το άλλο

Τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες ανα­κοι­νώ­θη­κε ότι κλεί­νει το Δια­βη­το­λο­γι­κό Κέντρο, το οποίο λει­τουρ­γού­σε στο «Βενι­ζέ­λειο» Νοσο­κο­μείο. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι είναι το μονα­δι­κό στο νησί Δια­βη­το­λο­γι­κό Κέντρο με υπη­ρε­σί­ες εξει­δι­κευ­μέ­νες (π.χ. αντλί­ες ινσου­λί­νης, δια­βη­τι­κό πόδι) το οποίο μάλι­στα εξυ­πη­ρε­τεί ασθε­νείς, όχι μόνο από την Κρή­τη αλλά από ολό­κλη­ρο το νότιο Αιγαίο.

Ο Δημή­τρης Φλυ­τζα­νής, μέλος της διοί­κη­σης του Σωμα­τεί­ου Εργα­ζο­μέ­νων, σημεί­ω­σε πως σχε­δόν σε όλα τα τμή­μα­τα ανα­γκά­ζο­νται οι ιατροί να δου­λεύ­ουν με εφη­με­ρί­ες πάνω από το νόμι­μο όριο. Η Παι­δια­τρι­κή Κλι­νι­κή λει­τουρ­γεί με «εντέλ­λε­σθε», ενώ η Μονά­δα Νοση­λεί­ας Νεο­γνών εδώ και μήνες με μετα­κι­νή­σεις-μπα­λώ­μα­τα από άλλο Νοσο­κο­μείο. Η Πνευ­μο­νο­λο­γι­κή λει­τουρ­γεί ορια­κά. Οι κενές οργα­νι­κές θέσεις ιατρών προ­σεγ­γί­ζουν τις 40, όμως προ­κη­ρύ­χτη­καν μόνο 12, πολ­λές εκ των οποί­ων θα βγουν άγο­νες, λόγω έλλει­ψης κινή­τρων. Αντί για μόνι­μες προ­σλή­ψεις, τα κενά μπα­λώ­νο­νται με συμ­βα­σιού­χους και μετα­κι­νή­σεις, είτε με ιδιώ­τες για­τρούς με μπλο­κά­κι. Οι ασθε­νείς ωθού­νται σε ακό­μη περισ­σό­τε­ρες πλη­ρω­μές σε ιδιω­τι­κούς ομί­λους της υγεί­ας ή στα απο­γευ­μα­τι­νά ιατρεία και προ­σε­χώς (;) χει­ρουρ­γεία των νοσο­κο­μεί­ων, αφού οι δωρε­άν παρο­χές υγεί­ας ολο­έ­να συρρικνώνονται.

Ο Δημή­τρης Βρύ­σα­λης, πρό­ε­δρος του Σωμα­τεί­ου Εργα­ζο­μέ­νων Πανε­πι­στη­μια­κού Γενι­κού Νοσο­κο­μεί­ου Ηρα­κλεί­ου και μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, με αφορ­μή τη στά­ση εργα­σί­ας δήλω­σε: «Ο αγώ­νας ενά­ντια στη  συνει­δη­τή υπο­βάθ­μι­ση συνο­λι­κά του Δημό­σιου Συστή­μα­τος Υγεί­ας αφο­ρά όλους τους εργα­ζό­με­νους, όχι μόνο τους μαχό­με­νους υγειο­νο­μι­κούς. Οι κλι­νι­κές δεν μπο­ρούν να λει­τουρ­γούν με “εντέλ­λε­σθε”, με μετα­κι­νή­σεις και με υπε­ρε­φη­μέ­ρευ­ση. Για όλη αυτή την κατά­στα­ση υπάρ­χουν δια­χρο­νι­κές ευθύ­νες όλων όσων κυβέρ­νη­σαν και φιλο­δο­ξούν να επα­να­λά­βουν τον “θρί­αμ­βο”. Δεν έγι­νε εν μία νυκτί. Η κάθε κυβέρ­νη­ση ως τώρα έβα­ζε από ένα λιθα­ρά­κι με κάθε νομο­σχέ­διό της. Αυτήν την ώρα δεν θα τους επι­τρέ­ψου­με να μετα­τρέ­ψουν το “Βενι­ζέ­λειο” Νοσο­κο­μείο σε Κέντρο Υγεί­ας. Όλοι στον αγώ­να, μόνο ο λαός σώζει την υγεία του λαού!».

Στη συγκέ­ντρω­ση των εργα­ζο­μέ­νων παρα­βρέ­θη­κε ο Δημή­τρης Δου­λου­φά­κης, φαρ­μα­κο­ποιός, πρό­ε­δρος της Ένω­σης Γονέ­ων Δήμου Ηρα­κλεί­ου και υπο­ψή­φιος βου­λευ­τής του ΚΚΕ, ο οποί­ος δήλω­σε ότι το σύν­θη­μα «ή τα κέρ­δη τους ή οι ζωές μας» περι­γρά­φει ακρι­βώς την κατά­στα­ση στον χώρο της δημό­σιας υγεί­ας, που έχουν δια­μορ­φώ­σει όλες οι κυβερ­νή­σεις δια­χρο­νι­κά τα τελευ­ταία χρό­νια. Τόνι­σε ότι «τώρα πρέ­πει να δυνα­μώ­σει ο αγώ­νας όλου του λαού για απο­κλει­στι­κά δημό­σια και δωρε­άν υγεία. Αυτό προ­ϋ­πο­θέ­τει ένα ακό­μα πιο ισχυ­ρό ΚΚΕ».

902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο