Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η άλλη όψη της αντιλαϊκής πολιτικής

«Επι­δό­μα­τα» — εμπαιγ­μός απέ­να­ντι στο φτω­χό­τε­ρο τμή­μα του πλη­θυ­σμού, που με τη σει­ρά τους είναι «γέν­νη­μα — θρέμ­μα» της υπέρ­βα­σης των αντι­λαϊ­κών στό­χων και η άλλη όψη της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής που κλι­μα­κώ­νε­ται, με μέτρα στή­ρι­ξης της κερ­δο­φο­ρί­ας του κεφα­λαί­ου, «δια­φη­μί­ζο­νται» από τις κυβερ­νή­σεις τάχα ως «κοι­νω­νι­κή πολι­τι­κή». Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, πρό­κει­ται για ένα απει­ρο­ε­λά­χι­στο τμή­μα από το «υπερ­προ­ϊ­όν» της φορο­λη­στεί­ας του λαού, σε συν­δυα­σμό με την κατα­κρε­ούρ­γη­ση των κρα­τι­κών κον­δυ­λί­ων ακό­μη και για στοι­χειώ­δεις κοι­νω­νι­κές ανά­γκες (συντά­ξεις, Πρό­νοια, Υγεία κ.ά.), που βέβαια δια­τη­ρού­νται στο ακέ­ραιο, όπως άλλω­στε προ­βλέ­πε­ται και στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό για την επό­με­νη χρο­νιά. Σε αυτό το φόντο, η δια­χεί­ρι­ση των «ακραί­ων» φαι­νο­μέ­νων φτώ­χειας και «κοι­νω­νι­κού απο­κλει­σμού» έχει για ακρο­γω­νιαίο λίθο τη «λογι­κή» «10 σου παίρ­νω, 1 σου δίνω».

🔻🔻🔻

Ορι­σμέ­να παρα­δείγ­μα­τα από τη δια­κυ­βέρ­νη­ση της ΝΔ σήμε­ρα, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ προη­γου­μέ­νως, είναι απο­κα­λυ­πτι­κά: Το λεγό­με­νο «Κοι­νω­νι­κό Εισό­δη­μα Αλλη­λεγ­γύ­ης» ήρθε ως απο­τέ­λε­σμα της κατα­κρε­ούρ­γη­σης και κατάρ­γη­σης σει­ράς άλλων επι­δο­μά­των, με τη δικαιο­λο­γία ότι αυτά «αλλη­λε­πι­κα­λύ­πτο­νταν»! Μετα­ξύ αυτών και το ΕΚΑΣ των χαμη­λο­συ­ντα­ξιού­χων, το οποίο από το 2020 θα απο­τε­λεί ορι­στι­κά παρελ­θόν, μετά την πρέ­σα διαρ­κεί­ας τα προη­γού­με­να χρό­νια. Αλλά και το «ενιαίο επί­δο­μα τέκνων» καθιε­ρώ­θη­κε το 2013 (2ο μνη­μό­νιο) ως δήθεν «αντι­στάθ­μι­σμα» της ενι­σχυ­μέ­νης φορο­λη­στεί­ας (μειώ­σεις αφο­ρο­λό­γη­του ορί­ου κ.ά.), που απο­γειώ­θη­κε παρα­πέ­ρα στη συνέ­χεια, «ξαλα­φρώ­νο­ντας» το λαϊ­κό εισό­δη­μα. Οπως προ­βλέ­πε­ται, «το επί­πε­δο παρο­χών και τα κατώ­τα­τα όρια επι­λε­ξι­μό­τη­τας (κρι­τή­ρια) θα καθο­ρί­ζο­νται έτσι ώστε να βελ­τιω­θούν η στό­χευ­ση, η επάρ­κεια και η ισό­τη­τα, στο πλαί­σιο των δημο­σιο­νο­μι­κών περι­θω­ρί­ων, όπως προσ­διο­ρί­ζε­ται στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό». Δηλα­δή, όλο και λιγό­τε­ρα για όλο και λιγό­τε­ρους, την ώρα που το 2020 τα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά θα κλη­θούν να πλη­ρώ­σουν 800 εκατ. ευρώ περισ­σό­τε­ρους φόρους και οι ανά­γκες αυξάνονται.

🔻🔻🔻

Αλλο χαρα­κτη­ρι­στι­κό παρά­δειγ­μα είναι το επί­δο­μα στο πετρέ­λαιο θέρ­μαν­σης, το οποίο πρω­το­ε­φαρ­μό­στη­κε το 2012 τάχα ως «αντί­βα­ρο» στην απο­γεί­ω­ση του Ειδι­κού Φόρου Κατα­νά­λω­σης. Το σχε­τι­κό χαρά­τσι από 21 ευρώ στο χιλιό­λι­τρο το 2010 φτά­νει σήμε­ρα στα 280 ευρώ, επί του οποί­ου προ­στί­θε­ται και ο διο­γκω­μέ­νος ΦΠΑ (24%), με απο­τέ­λε­σμα η συνο­λι­κή φορο­λο­γι­κή επι­βά­ρυν­ση μέσα σε δέκα χρό­νια να φτά­νει στα 347 ευρώ ανά χιλιό­λι­τρο! Ως «αντάλ­λαγ­μα» δίνο­νται τα ψίχου­λα του επι­δό­μα­τος θέρ­μαν­σης, μόνο για ένα ορι­σμέ­νο τμή­μα του λαϊ­κού πλη­θυ­σμού και βέβαια μόνο για ένα ελά­χι­στο μέρος από τα κλο­πι­μαία. Είναι βέβαιο ότι το επί­δο­μα αυτό δεν μπο­ρεί να αντι­με­τω­πί­σει την «τρύ­πα» στους οικο­γε­νεια­κούς προ­ϋ­πο­λο­γι­σμούς, ιδιαί­τε­ρα στην επαρ­χία, πόσο μάλ­λον να ανα­σχέ­σει την κατρα­κύ­λα χιλιά­δων λαϊ­κών νοι­κο­κυ­ριών σε συν­θή­κες ενερ­γεια­κής φτώ­χειας, την ώρα μάλι­στα που το κεφά­λαιο πανη­γυ­ρί­ζει για τη μετα­τρο­πή της Ελλά­δας σε ενερ­γεια­κό κόμβο.

🔻🔻🔻

Μετά απ’ όλα αυτά, τι να πει κανείς για το επί­δο­μα ενοι­κί­ου (πάντα με εισο­δη­μα­τι­κούς και άλλους κόφτες), που έχει ακρι­βώς την ίδια «λογι­κή», καθώς μετα­ξύ άλλων τρο­φο­δο­τεί­ται από την κατάρ­γη­ση των εκπτώ­σε­ων φόρων για δαπά­νες των νοι­κο­κυ­ριών, σε συν­δυα­σμό βέβαια και με ολό­κλη­ρη την γκά­μα των αντι­λαϊ­κών μέτρων. Ενδει­κτι­κά της «κανο­νι­κό­τη­τας» της φτώ­χειας είναι και τα στοι­χεία από την έρευ­να οικο­γε­νεια­κών προ­ϋ­πο­λο­γι­σμών της ΕΛΣΤΑΤ: Τα νοι­κο­κυ­ριά που δια­μέ­νουν σε ενοι­κια­σμέ­νη κατοι­κία δαπα­νούν το 17,8% του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού τους κατά μέσο όρο για ενοί­κιο, ενώ το μερί­διο της μέσης δαπά­νης για είδη δια­τρο­φής και στέ­γα­ση των νοι­κο­κυ­ριών του φτω­χό­τε­ρου 20% του πλη­θυ­σμού ανέρ­χε­ται στο 55,4% των δαπα­νών τους. Δηλα­δή, το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος του εισο­δή­μα­τος ξοδεύ­ε­ται για τα απο­λύ­τως απα­ραί­τη­τα. Σε ό,τι αφο­ρά επί­σης το «κοι­νω­νι­κό μέρι­σμα», θα δοθεί φέτος σε συγκε­κρι­μέ­νες κατη­γο­ρί­ες ιδιαί­τε­ρα φτω­χών οικο­γε­νειών και ισού­ται με το 2,5% της μάζας των πρω­το­γε­νών πλε­ο­να­σμά­των που φορ­τώ­νο­νται στις λαϊ­κές πλά­τες. Τέλος, το επί­δο­μα γέν­νας, πέρα από τους εισο­δη­μα­τι­κούς κόφτες, μόνο ως μέτρο ανά­σχε­σης της υπο­γεν­νη­τι­κό­τη­τας δεν μπο­ρεί να θεω­ρη­θεί, αν σκε­φτεί κανείς ότι χιλιά­δες νέοι, με τις ελα­στι­κές σχέ­σεις εργα­σί­ας που επε­κτεί­νο­νται και τους άθλιους μισθούς, το σκέ­φτο­νται ακό­μα και να εγκα­τα­λεί­ψουν τα πατρι­κά τους σπί­τια, πόσο μάλ­λον να κάνουν οικο­γέ­νεια και να την μεγαλώσουν.

🔻🔻🔻

Αυτή είναι λοι­πόν η «ακτι­νο­γρα­φία» της «κοι­νω­νι­κής πολι­τι­κής» της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, που απο­τε­λεί συνέ­χεια και παρα­πέ­ρα «προ­σαρ­μο­γή» της πολι­τι­κής που εφάρ­μο­σαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προη­γού­με­νοι. Ο λαός καμιά υπο­χρέ­ω­ση δεν έχει να αισθά­νε­ται ότι του κάνουν και χάρη με αυτά τα επι­δό­μα­τα, τη στιγ­μή που προ­έρ­χο­νται από τη δική του κλο­πή και ανα­δια­νέ­μουν τη φτώ­χεια από τους λιγό­τε­ρο στους περισ­σό­τε­ρο φτω­χούς, τρα­βώ­ντας τους όλους ακό­μα πιο κάτω. Καμιά ανο­χή δεν πρέ­πει να δεί­ξει στον σκυ­λο­κα­βγά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος μοι­ρά­ζει καλύ­τε­ρα το «κοι­νω­νι­κό μέρι­σμα» από το ξεζού­μι­σμα των εργα­ζο­μέ­νων και των λαϊ­κών στρω­μά­των, ποια­νού η «κοι­νω­νι­κή πολι­τι­κή» και τα «εισο­δη­μα­τι­κά κρι­τή­ρια» ξύνουν λιγό­τε­ρο ή περισ­σό­τε­ρο τον πάτο του βαρε­λιού. Καμία «προ­σαρ­μο­γή» και καμιά «συνή­θεια» δεν πρέ­πει να δεί­ξει στη μισο­ζωή των επι­δο­μά­των, που είναι η άλλη όψη των παχυ­λών επι­δο­τή­σε­ων και ενι­σχύ­σε­ων στο κεφά­λαιο. Κρι­τή­ριο για την απαι­τη­τι­κό­τη­τα και τις διεκ­δι­κή­σεις του πρέ­πει να απο­τε­λούν οι σύγ­χρο­νες ανά­γκες του, η ζωή με σύγ­χρο­να δικαιώ­μα­τα στη μόρ­φω­ση, στη δου­λειά, στον ελεύ­θε­ρο χρό­νο, στην ψυχα­γω­γία, που είναι ασύμ­βα­τα με την πολι­τι­κή στή­ρι­ξης των κερ­δών του κεφα­λαί­ου και το σημε­ρι­νό σάπιο σύστη­μα που αυτή υπηρετεί.

 

Ριζο­σπά­στης
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο