Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η ίδια ιστορία με τους νόμους των κυβερνήσεων για την «οπαδική βία» από το 2006 μέχρι σήμερα

Από τη δολο­φο­νία Φιλό­που­λου μέχρι αυτές του Άλκη και του Μιχά­λη, οι κυβερ­νή­σεις πέρα­σαν πολ­λούς νόμους και ρυθ­μί­σεις, αλλά η αιτία του προ­βλή­μα­τος είναι εδώ…Τα μέτρα που ανα­κοί­νω­σε χτες η κυβέρ­νη­ση δεν μπο­ρούν να αντι­με­τω­πί­σουν το πρό­βλη­μα της εγκλη­μα­τι­κής δρά­σης με τον μαν­δύα του «οπα­δού» και απο­τε­λούν κυριο­λε­κτι­κά αυτό που λέμε …«μία απ’ τα ίδια», αφού δεν αντι­με­τω­πί­ζο­νται οι πραγ­μα­τι­κές αιτί­ες που δημιουρ­γούν τα φαι­νό­με­να της βίας στα γήπε­δα, δηλα­δή τα επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα και οι μετα­ξύ τους αντα­γω­νι­σμοί. Αντί­θε­τα θωρα­κί­ζο­νται και ενι­σχύ­ο­νται με τη συνο­λι­κό­τε­ρη πολι­τι­κή των κυβερνήσεων.

Για του λόγου το αλη­θές, ο «Ριζο­σπά­στης» παρα­θέ­τει ένα «βαρύ» ιστο­ρι­κό από αντί­στοι­χα μέτρα που πάρ­θη­καν από το 2006 μέχρι και σήμε­ρα και όχι μόνο δεν απέ­τρε­ψαν την εγκλη­μα­τι­κή δρά­ση, αλλά αντί­θε­τα αυτή κλιμακώθηκε…

2006 — Το «ιδιώνυμο» Ορφανού

Δυο χρό­νια μετά τους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του 2004 και με τα περι­στα­τι­κά βίας στα γήπε­δα να αυξά­νο­νται, η τότε κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, με πρω­θυ­πουρ­γό τον Κ. Καρα­μαν­λή, μέσω του υφυ­πουρ­γού Αθλη­τι­σμού Γ. Ορφα­νού φέρ­νει αθλη­τι­κό νομο­σχέ­διο για την πάτα­ξη του φαι­νο­μέ­νου. Σε αυτό περι­λαμ­βά­νε­ται η μετα­τρο­πή των συνα­φών με την οπα­δι­κή βία αδι­κη­μά­των σε «ιδιώ­νυ­μα», δηλα­δή κάθε ποι­νή φυλά­κι­σης να εκτε­λεί­ται χωρίς ανα­στο­λή. Η κυβέρ­νη­ση υπο­στη­ρί­ζει ότι το μέτρο θα φέρει σημα­ντι­κή μεί­ω­ση της οπα­δι­κής βίας.

Εναν χρό­νο μετά λαμ­βά­νει χώρα μία από τις πλέ­ον αιμα­τη­ρές συγκρού­σεις οπα­δών στην ιστο­ρία του ελλη­νι­κού ποδο­σφαί­ρου, με το δια­βό­η­το «ραντε­βού θανά­του» οπα­δών του Ολυ­μπια­κού και του Πανα­θη­ναϊ­κού στη λεω­φό­ρο Λαυ­ρί­ου και συνέ­πεια τη δολο­φο­νία του οπα­δού των «πρα­σί­νων» Μιχά­λη Φιλό­που­λου. Με τα περι­στα­τι­κά βίας να συνε­χί­ζο­νται και τα επό­με­να χρό­νια, το ιδιώ­νυ­μο καταρ­γή­θη­κε τελι­κά το 2009 από την επό­με­νη κυβέρ­νη­ση της ΝΔ.

2015 — Νόμος Κοντονή

Το 2015, επί κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ, με αφορ­μή νέα έξαρ­ση της οπα­δι­κής βίας, με σοβα­ρά επει­σό­δια στο «Γεώρ­γιος Καραϊ­σκά­κης», στο «Από­στο­λος Νικο­λα­ΐ­δης», στο ΟΑΚΑ και στο γήπε­δο της Τού­μπας, ο υφυ­πουρ­γός Αθλη­τι­σμού Σταύ­ρος Κοντο­νής φέρ­νει στη Βου­λή ένα ακό­μα αθλη­τι­κό νομο­σχέ­διο με μέτρα για την αντι­με­τώ­πι­ση της βίας στον αθλη­τι­σμό. Με βάση τις δια­τά­ξεις του ανα­βαθ­μί­ζε­ται ο ρόλος του αρμό­διου για τον αθλη­τι­σμό υφυ­πουρ­γού, ώστε να μπο­ρεί να επι­βάλ­λει στους εμπλε­κό­με­νους χρη­μα­τι­κά πρό­στι­μα, μέχρι και να προ­βαί­νει σε ανά­κλη­ση της υφι­στά­με­νης ειδι­κής αθλη­τι­κής ανα­γνώ­ρι­σης ενός σωμα­τεί­ου. Επί­σης, επι­χει­ρεί­ται ο μεγα­λύ­τε­ρος έλεγ­χος των συν­δέ­σμων οπα­δών, μέσω αυστη­ρών κανό­νων λει­τουρ­γί­ας και βαριών ποι­νών σε περί­πτω­ση εμπλο­κής τους σε επει­σό­δια ή παρά­τυ­πης λει­τουρ­γί­ας τους, ενώ καθιε­ρώ­νο­νται το ηλε­κτρο­νι­κό εισι­τή­ριο και η κάρ­τα φιλά­θλου. Συν­δε­ό­ταν άμε­σα με τυχόν ευθύ­νες των ΠΑΕ για περι­στα­τι­κά βίας των οπα­δών τους, οι οποί­ες απει­λού­νταν με κυρώ­σεις, καθώς και αντί­στοι­χες των ΜΜΕ για δημο­σιεύ­μα­τα που θα θεω­ρού­νταν ότι «παρα­κι­νούν σε βία».

Οι δια­τά­ξεις του συγκε­κρι­μέ­νου νόμου όχι μόνο δεν εξά­λει­ψαν τα περι­στα­τι­κά βίας, αλλά τρία χρό­νια μετά, το 2018, είχα­με τα γεγο­νό­τα στην Τού­μπα, στο ντέρ­μπι μετα­ξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ (με την είσο­δο του ιδιο­κτή­τη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στον αγω­νι­στι­κό χώρο). Λίγες βδο­μά­δες αργό­τε­ρα είχα­με σοβα­ρό­τα­τα επει­σό­δια ακό­μα και μέσα στον αγω­νι­στι­κό χώρο, στον τελι­κό Κυπέλ­λου του Παν­θεσ­σα­λι­κού Στα­δί­ου στον Βόλο μετα­ξύ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, με πολ­λούς οπα­δούς μαχαι­ρω­μέ­νους — τραυ­μα­τι­σμέ­νους και από θαύ­μα δεν θρη­νή­σα­με νεκρούς…

2018 — Νόμος Βασιλειάδη

Τα γεγο­νό­τα σε Βόλο και Τού­μπα, που στιγ­μά­τι­σαν τη σεζόν του 2018, οδή­γη­σαν την κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ στην κατά­θε­ση, από τον νέο υφυ­πουρ­γό Αθλη­τι­σμού Γ. Βασι­λειά­δη, ενός ακό­μα νομο­σχε­δί­ου. Μέσω του νόμου Βασι­λειά­δη αυστη­ρο­ποιού­νταν περισ­σό­τε­ρο οι ποι­νές και γινό­ταν επα­να­φο­ρά μέρους του «ιδιώ­νυ­μου» Ορφα­νού. Στις δια­τά­ξεις περι­λαμ­βά­νο­νταν για τους συλ­λη­φθέ­ντες από απα­γό­ρευ­ση εισό­δου στα γήπε­δα μέχρι εκδί­κα­ση της υπό­θε­σης από τις δικα­στι­κές αρχές, οι οποί­ες στη συνέ­χεια θα απο­φά­σι­ζαν τη συνέ­χι­ση ή όχι της τιμω­ρί­ας. Παράλ­λη­λα καθιε­ρω­νό­ταν το «διαρ­κές αυτό­φω­ρο», ώστε ακό­μα κι αν ο ταρα­ξί­ας συλ­λαμ­βα­νό­ταν κάποιες μέρες μετά την τέλε­ση του αδι­κή­μα­τος, να οδη­γεί­ται απευ­θεί­ας στο δικα­στή­ριο και να εκδι­κά­ζε­ται άμε­σα η υπό­θε­σή του.

Λίγα χρό­νια μετά έχου­με τον τρα­γι­κό χαμό του οπα­δού του Άρη, Άλκη Καμπα­νού, λίγα μέτρα από το σπί­τι του, από οπα­δούς του ΠΑΟΚ. Ένας από τους δολο­φό­νους εμφα­νί­ζε­ται ότι είχε σχέ­σεις με τη ναζι­στι­κή εγκλη­μα­τι­κή Χρυ­σή Αυγή…

2021 — Νόμος Αυγενάκη

Το 2021, με την Ελλά­δα να συγκλο­νί­ζε­ται από τη δολο­φο­νία του Αλκη έξω από το γήπε­δο Χαρι­λά­ου, η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ μέσω του υφυ­πουρ­γού Αθλη­τι­σμού Λ. Αυγε­νά­κη φέρ­νει στη Βου­λή ένα ακό­μα αθλη­τι­κό νομο­σχέ­διο στο οποίο περι­λαμ­βά­νο­νται νέα μέτρα για τη βία στα γήπε­δα, καθώς και αντί­στοι­χα που αφο­ρούν το καθε­στώς ελέγ­χου και λει­τουρ­γί­ας των λεσχών φιλά­θλων και των συν­δέ­σμων οργα­νω­μέ­νων οπα­δών. Ακό­μα, περι­λαμ­βά­νο­νταν αυστη­ρο­ποί­η­ση στην ποι­νι­κή αντι­με­τώ­πι­ση των πρά­ξε­ων οπα­δι­κής βίας με την πλή­ρη επα­να­φο­ρά του «ιδιώ­νυ­μου» αδι­κή­μα­τος (άμε­σος εγκλει­σμός, χωρίς ανα­σταλ­τι­κό χαρα­κτή­ρα στις ποι­νές), μεγά­λες αλλα­γές στο πλαί­σιο λει­τουρ­γί­ας των συν­δέ­σμων φιλά­θλων, με αυξη­μέ­νες ευθύ­νες στις ΠΑΕ, απα­γό­ρευ­ση κάλυ­ψης των χαρα­κτη­ρι­στι­κών του προ­σώ­που στα γήπε­δα, κατάρ­γη­ση του απλού εισι­τη­ρί­ου στις θύρες των οργα­νω­μέ­νων οπα­δών (μόνο διαρ­κεί­ας) και πολ­λές άλλες διατάξεις.

Περί­που δύο χρό­νια μετά, ύστε­ρα από τόσους και τόσους νόμους, εκα­το­ντά­δες Κρο­ά­τες ναζί — φασί­στες μαζί με Έλλη­νες ομοϊ­δε­ά­τες τους δολο­φο­νούν τον 29χρονο Μιχά­λη έξω από το γήπε­δο της Νέας Φιλα­δέλ­φειας, σε μέρα και ώρα που δεν έχει καμία σχέ­ση με ποδο­σφαι­ρι­κό αγώνα…

Ανα­δη­μο­σιεύ­ε­ται από τον «Ριζο­σπά­στη»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο