Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η αντιπολεμική Βαλκανική έκθεση της καλλιτεχνικής ομάδας FireArt στην Αθήνα 4–21 Ιανουαρίου

“Κάτω από τον ίδιο ουρανό”

(δελ­τίο τύπου)
Η καλ­λι­τε­χνι­κή ομά­δα
FireArt παρου­σιά­ζει από 4 μέχρι 21 Ιανουα­ρί­ου στον χώρο T.A.F. / The Art Foundation  στην Αθή­να την ομα­δι­κή έκθε­ση «Κάτω από τον ίδιο ουρα­νό». Πρό­κει­ται για μια συνερ­γα­σία 75 καλ­λι­τε­χνών από χώρες της ευρύ­τε­ρης περιο­χής και έχει ως θέμα τον πόλε­μο και την αλλη­λεγ­γύη των λαών.

Η έκθε­ση ξεκί­νη­σε το ταξί­δι της τον Ιού­λιο του 2022 με έργα Ελλή­νων και Τούρ­κων καλ­λι­τε­χνών και με τον τίτλο “Κάτω από τον ίδιο ουρα­νό, γύρω από την ίδια θάλασ­σα”. Παρου­σιά­στη­κε στο Κέντρο Πολι­τι­σμού Ναζίμ Χικ­μέτ στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη και στη συνέ­χεια ταξί­δε­ψε στη Θεσ­σα­λο­νί­κη (Πολι­τι­στι­κό Κέντρο Ισλα­χα­νέ), στην Κομο­τη­νή (Δημο­τι­κή Πινα­κο­θή­κη), στη Φλώ­ρι­να (Εύξει­νος Λέσχη) και στο Ευρω­παϊ­κό Κοι­νο­βού­λιο στις Βρυ­ξέλ­λες. Μέσα από τα έργα οι καλ­λι­τέ­χνες προ­σπά­θη­σαν να προ­βλη­μα­τί­σουν το κοι­νό πάνω στις αιτί­ες των πολέ­μων, να ανα­δεί­ξουν τις συνέ­πειες, να δεί­ξουν πως οι λαοί των δύο γει­το­νι­κών χωρών υπο­φέ­ρουν από τις ίδιες αιτί­ες και να καλέ­σουν το κοι­νό να απο­φα­σί­σει τι θα πρέ­πει να γίνει.

Στη συνέ­χεια, η κατά­στα­ση στον ευρύ­τε­ρο χώρο της ανα­το­λι­κής Μεσο­γεί­ου και των Βαλ­κα­νί­ων έκα­νε επι­τα­κτι­κή την ανά­γκη να πλα­τύ­νει η συνερ­γα­σία. Σήμε­ρα οι λαοί της περιο­χής ζουν τις επι­πτώ­σεις του πολέ­μου στο πεδίο της οικο­νο­μί­ας, έρχο­νται αντι­μέ­τω­ποι με την ενερ­γεια­κή φτώ­χεια και την εξα­θλί­ω­ση. Από την άλλη, εθνι­κι­στι­κές τάσεις υπο­δαυ­λί­ζο­νται ώστε οι λαοί να δεχτούν με μεγα­λύ­τε­ρη ευκο­λία ένα ενδε­χό­με­νο εξά­πλω­σης του πολέ­μου, και στο μετα­ξύ να ανέ­χο­νται αγόγ­γυ­στα την εκμε­τάλ­λευ­ση. Έτσι, η καλ­λι­τε­χνι­κή ομά­δα FireArt απο­φά­σι­σε να τονί­σει αυτά που ενώ­νουν τους λαούς. Τις κοι­νές πίκρες και τα κοι­νά βάσα­να, τα όνει­ρα για ένα καλύ­τε­ρο μέλ­λον μέσα από την αλλη­λεγ­γύη και τους αγώ­νες των λαών.

Στο κάλε­σμα αντα­πο­κρί­θη­καν καλ­λι­τέ­χνες από τη Βουλ­γα­ρία, τη Ρου­μα­νία, τη Σερ­βία, τη Σλο­βε­νία, τη Βόρεια Μακε­δο­νία, την Ιτα­λία, την Τσε­χία και το Μεξι­κό και προ­στέ­θη­καν στην κοι­νή έκθε­ση Ελλή­νων και Τούρ­κων. Η έκθε­ση παρου­σιά­στη­κε στην Πινα­κο­θή­κη Χρί­στο Τσό­κεφ στο Γκά­μπρο­βο, συνέ­χι­σε το ταξί­δι της στο Πολι­τι­στι­κό και Πλη­ρο­φο­ρια­κό Κέντρο της Μπί­το­λα στη Βόρεια Μακε­δο­νία και φτά­νει στον τελευ­ταίο σταθ­μό της στο T.A.F στην Αθή­να, όπου θα κλεί­σει πανηγυρικά.

Τα εγκαί­νια θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν την Πέμ­πτη 4 Ιανουα­ρί­ου στις 7.00 μμ με την παρου­σί­α­ση της δια­δρα­στι­κής performance «Το κου­τί», η οποία πραγ­μα­τεύ­ε­ται τα αδιέ­ξο­δα του σύγ­χρο­νου ανθρώ­που και θα είναι επι­σκέ­ψι­μη Τετάρ­τη με Κυρια­κή 3.00 ‑11.00μμ.

Την Παρα­σκευή 5 Ιανουα­ρί­ου στις 6μμ θα παρου­σια­στεί στον κινη­μα­το­γρά­φο Studio New Star Art το ντο­κυ­μα­ντέρ «Κάτω από τον ίδιο ουρα­νό», το οποίο παρα­κο­λου­θεί την πορεία της έκθε­σης. Θα ακο­λου­θή­σει συζή­τη­ση για τον ρόλο που παί­ζουν οι θεσμοί της τέχνης στην προ­ε­τοι­μα­σία των πολέ­μων, με ειση­γή­τρια τη Λουί­ζα Αυγή­τα, επί­κου­ρο καθη­γή­τρια Ιστο­ρί­ας της Τέχνης στο Τμή­μα Εικα­στι­κών και Εφαρ­μο­σμέ­νων Τεχνών του Α.Π.Θ.

Η καλ­λι­τε­χνι­κή ομά­δα FireArt ιδρύ­θη­κε στη Θεσ­σα­λο­νί­κη πριν από πέντε χρό­νια από εικα­στι­κούς που ένιω­σαν την ανά­γκη να συνα­ντη­θούν μετα­ξύ τους και να επι­κοι­νω­νή­σουν με το κοι­νό, να μιλή­σουν για τους προ­βλη­μα­τι­σμούς τους πάνω στον τρό­πο που ζού­με, να δώσουν στην τέχνη κοι­νω­νι­κό ρόλο. Επι­διώ­κουν να κάνουν τέχνη που θα βοη­θά­ει τον άνθρω­πο να βελ­τιώ­σει τη ζωή του, δηλα­δή να τον προ­βλη­μα­τί­σουν πάνω σ αυτά που συμ­βαί­νουν, να κατα­δεί­ξουν τα κακώς κεί­με­να, να τον βοη­θή­σουν να σκε­φτεί πάνω στις αιτί­ες και, ιδα­νι­κά, να πάρει αφορ­μή από όλη αυτή την ανα­ζή­τη­ση και να απο­φα­σί­σει να δρά­σει για να κάνει αυτόν τον κόσμο καλύτερο.

Η ομά­δα ξεκί­νη­σε από εικα­στι­κούς καλ­λι­τέ­χνες, αλλά συσπει­ρώ­νει γύρω της ανθρώ­πους από όλες τις τέχνες, μου­σι­κούς, χορευ­τές, ανθρώ­πους του θεά­τρου και θεω­ρη­τι­κούς της τέχνης. Ξεκι­νή­σαν να δου­λεύ­ουν και να παρου­σιά­ζουν εκθέ­σεις και δρά­σεις με θέμα­τα όπως το προ­σφυ­γι­κό (Δημαρ­χείο Θεσ­σα­λο­νί­κης 2019) και η πολι­τι­κή κρά­τη­ση (Δίδυ­μο Οθω­μα­νι­κό λου­τρό — Μου­σείο Τσι­τσά­νη, Τρί­κα­λα 2019). Τον και­ρό της παν­δη­μί­ας μίλη­σαν για την πολι­τι­κή πλευ­ρά του θέμα­τος (performance στο δημο­τι­κό θέα­τρο νέας παρα­λί­ας Θεσ­σα­λο­νί­κης 2020) και έκα­ναν εκθέ­σεις μέσα στα νοσο­κο­μεία (ΑΧΕΠΑ και Παπα­νι­κο­λά­ου 2021) για να ανα­δεί­ξουν τη σημα­σία του δημό­σιου συστή­μα­τος υγείας.

 

 

 

Πολλά 2021 όπως αξίζει ο άνθρωπος

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο