Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης πυροδοτεί σενάρια για την «επόμενη μέρα»

Σενά­ρια και διερ­γα­σί­ες για την «επό­με­νη μέρα» της ιμπε­ρια­λι­στι­κής σύγκρου­σης των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με την Ρωσία πυρο­δο­τεί η απο­τυ­χία της ουκρα­νι­κής αντεπίθεσης.

Το «Politico» κάνει λόγο για «στρο­φή» της Αμε­ρι­κα­νι­κής κυβέρ­νη­σης, αλλά και Ευρω­παί­ων αξιω­μα­τού­χων στην στρα­τη­γι­κή τους για τον πόλε­μο στην Ουκρανία.

«Με τη βοή­θεια των ΗΠΑ και της Ευρώ­πης προς την Ουκρα­νία να βρί­σκε­ται σε σοβα­ρό κίν­δυ­νο, η κυβέρ­νη­ση Μπάι­ντεν και Ευρω­παί­οι αξιω­μα­τού­χοι μετα­το­πί­ζουν αθό­ρυ­βα τη θέση τους πλέ­ον από την υπο­στή­ρι­ξη του στό­χου της Ουκρα­νί­ας για ολο­κλη­ρω­τι­κή νίκη επί της Ρωσί­ας, στη βελ­τί­ω­ση της θέσης της σε μια ενδε­χό­με­νη δια­πραγ­μά­τευ­ση για τον τερ­μα­τι­σμό του πολέ­μου», ανα­φέ­ρε­ται στο επί­μα­χο άρθρο.

Σύμ­φω­να με το «Politico», μια τέτοια δια­πραγ­μά­τευ­ση «πιθα­νό­τα­τα θα σήμαι­νε παρα­χώ­ρη­ση τμη­μά­των της Ουκρα­νί­ας στη Ρωσία».

Δημο­σί­ως, οι ΗΠΑ λένε ότι ότι δεν υπάρ­χει επί­ση­μη αλλα­γή στην πολι­τι­κή τους και ότι εξα­κο­λου­θούν να υπο­στη­ρί­ζουν τον στό­χο της Ουκρα­νί­ας για απε­λευ­θέ­ρω­ση των εδα­φών της. Ωστό­σο, Αμε­ρι­κα­νοί και Ευρω­παί­οι αξιω­μα­τού­χοι συζη­τούν τώρα με τους Ουκρα­νούς «την ανα­διά­τα­ξη των δυνά­με­ων του Κιέ­βου μακριά από την κυρί­ως απο­τυ­χη­μέ­νη αντε­πί­θε­ση του Ουκρα­νού προ­έ­δρου Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι σε μια ισχυ­ρό­τε­ρη αμυ­ντι­κή θέση ένα­ντι των ρωσι­κών δυνά­με­ων στα ανα­το­λι­κά», συνε­χί­ζει το ίδιο δημοσίευμα.

Αυτή η προ­σπά­θεια περιε­λάμ­βα­νε επί­σης «την ενί­σχυ­ση των συστη­μά­των αερά­μυ­νας και την οικο­δό­μη­ση οχυ­ρώ­σε­ων, τη δημιουρ­γία αντιαρ­μα­τι­κών εμπο­δί­ων και τάφρων κατά μήκος των βόρειων συνό­ρων της Ουκρα­νί­ας με τη Λευ­κο­ρω­σία», λένε οι αξιω­μα­τού­χοι που επι­κα­λεί­ται το «Politico».

Όλα αυτά, για­τί οι ΗΠΑ βλέ­πουν πως «ο μόνος τρό­πος για να τελειώ­σει ο πόλε­μος είναι μέσω δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων», επο­μέ­νως θέλουν η Ουκρα­νία «να έχει τα ισχυ­ρό­τε­ρα δυνα­τά χαρ­τιά όταν έρθει αυτό», σύμ­φω­να με όσα δήλω­σε αξιω­μα­τού­χος του Λευ­κού Οίκου, ο οποί­ος κρά­τη­σε την ανω­νυ­μία του.

«Η Δύση αλλάζει στρατηγική γιατί απέτυχε»

Ο Ρώσος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, Σερ­γκέι Λαβρόφ, δήλω­σε σήμε­ρα ότι κάποιοι στη Δύση αφή­νουν να εννοη­θεί ότι η Μόσχα θα πρέ­πει να συζη­τή­σει την ειρή­νη στην Ουκρα­νία. διό­τι οι ΗΠΑ και οι σύμ­μα­χοί της απέ­τυ­χαν να νική­σουν τις ρωσι­κές δυνά­μεις στην Ουκρανία.

«Η Δύση πραγ­μα­τι­κά αλλά­ζει τις τακτι­κές της –ίσως ακό­μα και να σκέ­πτε­ται να ξεκα­θα­ρί­σει τη στρα­τη­γι­κή. Διό­τι εάν η ”στρα­τη­γι­κή ήττα της Ρωσί­ας” είναι στρα­τη­γι­κή, συγ­χω­ρέ­στε μου την ταυ­το­λο­γία, τότε αυτή η στρα­τη­γι­κή απέ­τυ­χε πατα­γω­δώς», δήλω­σε ο Σερ­γκέι Λαβρόφ σε συνέ­ντευ­ξή του στο κρα­τι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων RIA και τον τηλε­ο­πτι­κό σταθ­μό Rossiya 24, «Υπάρ­χουν κάποιες προ­σεγ­γί­σεις, κάποιοι ψίθυ­ροι: Για ποιο λόγο εσείς (η Ρωσία) δεν συνα­ντά­τε κάποιον στην Ευρώ­πη που θα ήταν έτοι­μος να μιλή­σει, να μιλή­σει για την Ουκρα­νία χωρίς την ίδια την Ουκρα­νία», πρό­σθε­σε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, ο οποί­ος επα­νέ­λα­βε ότι η Μόσχα θα επι­τύ­χει όλους τους στό­χους της στην Ουκρανία.

Στην ίδια συνέ­ντευ­ξη, ο Λαβρόφ υπο­στή­ρι­ξε ότι πριν δέκα μέρες η Ομά­δα των 7 (G — 7) συζή­τη­σε μια «ειρη­νευ­τι­κή φόρ­μου­λα» που πρό­τει­νε ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος, Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι, με στό­χο να διε­ξα­χθεί μια «ειρη­νευ­τι­κή σύνο­δος» τον Φλεβάρη.

Πηγή: 902.gr

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο