Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η δημιουργικότητα έχει το δικό της «αποτύπωμα» στον εγκέφαλο

Η δημιουρ­γι­κό­τη­τα έχει να κάνει με το να δημιουρ­γεί κανείς περισ­σό­τε­ρες επα­φές στον εγκέ­φα­λο, σύμ­φω­να με μια νέα διε­θνή επι­στη­μο­νι­κή έρευ­να. Έτσι, μπο­ρεί ο κάθε δημιουρ­γός και εν γένει κάθε πρω­τό­τυ­πος άνθρω­πος να έχει κάτι μονα­δι­κό σε σχέ­ση με τους άλλους, όμως ο εγκέ­φα­λος όλων των δημιουρ­γι­κών ανθρώ­πων εμφα­νί­ζει ομοιό­τη­τες στην «καλω­δί­ω­σή» του.

Η μελέ­τη δεί­χνει ότι η μεγά­λη δημιουρ­γι­κό­τη­τα έχει ένα δια­κρι­τό εγκε­φα­λι­κό απο­τύ­πω­μα, που χαρα­κτη­ρί­ζε­ται κυρί­ως από αυξη­μέ­νες δια­συν­δέ­σεις ανά­με­σα σε τρεις περιο­χές του εγκε­φά­λου και από καλύ­τε­ρο συντο­νι­σμό ανά­με­σά τους, σε σχέ­ση με τους λιγό­τε­ρο δημιουρ­γι­κούς ανθρώπους.

Οι ερευ­νη­τές από τις ΗΠΑ, την Αυστρία και την Κίνα, με επι­κε­φα­λής τον ψυχο­λό­γο Ρότζερ Μπί­τι του Πανε­πι­στη­μί­ου Χάρ­βαρντ, που έκα­ναν τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο περιο­δι­κό της Εθνι­κής Ακα­δη­μί­ας Επι­στη­μών των ΗΠΑ (PNAS), μελέ­τη­σαν τους εγκε­φά­λους 160 εθε­λο­ντών με λει­τουρ­γι­κή μαγνη­τι­κή τομο­γρα­φία (fMRI), μία μέθο­δο που κατα­γρά­φει την εγκε­φα­λι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα με βάση τις αλλα­γές στη ροή του αίμα­τος σε διά­φο­ρες περιο­χές του εγκεφάλου.

Οι συμ­με­τέ­χο­ντες, ενό­σω βρί­σκο­νταν στο δια­γνω­στι­κό μηχά­νη­μα, κλή­θη­καν να εκτε­λέ­σουν ένα πεί­ρα­μα δημιουρ­γι­κής σκέ­ψης, που αφο­ρού­σε να βρουν ‑μέσα σε 12 δευ­τε­ρό­λε­πτα- πρω­τό­τυ­πους τρό­πους για να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν συνη­θι­σμέ­να αντι­κεί­με­να, όπως ένα μαχαί­ρι, ένα φλι­τζά­νι, μια κάλ­τσα, ένα σαπού­νι ή ένα τού­βλο, τα οποία εμφα­νί­ζο­νταν δια­δο­χι­κά σε μια οθό­νη. Στη συνέ­χεια, μια ομά­δα τριών ανε­ξάρ­τη­των κρι­τών βαθ­μο­λο­γού­σε την πρω­το­τυ­πία κάθε απάντησης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο